Potřebujete rychle udělat jednoduchý dort? Zdravý? Bez cukru, mléka, lepku? Vhodný i pro maličké děti? Stačí polít některý z napařovaných dezertů a ozdobit. Je to raz dva hotové a oslava může začít. Pokud jste včera vyzkoušeli čokoládovo ovocný pudink, máte o variaci navíc, jako my s tímto dortíkem, který slavil v rodině i u kamarádů veliký úspěch.

Podle návodu připravte napařovaný jahelník s mrkví a mákem. Já dělávám napařené dezerty večer, když děti spí, aby ho hned nechtěly jíst. Taky mi v tu chvíli nevadí, že se něco někde vaří. Dělá se to samo, nezdržuje to, já jen vypnu hořák a otočím formu.zasněžený dort celý

Druhý den chvíli před podáváním uvařím karobovou polevu a dozdobím oříšky, mandlemi, kokosem nebo čerstvým/kompotovaným ovocem podle zásob a počasí. Nechám ztuhnout, aby se dobře krájelo a jde se mlsat.

My jsme při pohledu z okna vyrobili zasněžený dort – zasněžovali jsme kokosem, navrch jsme dali kompotovanou moruši a moc nám chutnalo.

Moruši můžete nahradit kompotovanou meruňkou, švestkou atd. Jde čistě o estetickou třešinku na dortu než o důležitou ingredienci. Ozdobte si dort podle vaší fantazie nebo ho nechte jen zasněžený.

Když si korpus připravíte večer ze zbytků od oběda a večeře, je to skutečně rychlovka. Udělat polevu a posypat je práce na pár minut. Samozřejmě můžete dort napařit a polevou polít v ten samý den. Ale musíte počítat s časem, kdy se korpus napařuje (cca hodinu až hodinu a půl) a naplánovat napařování na dobu, kdy můžete být doma.

Dort můžete podávat jako občerstvení pro návštěvy nebo jako narozeninový dort – stačí zapíchat svíčky.

 

Ingredience na korpus

  • 3 hrnky  uvařených jahelzasněžený dort řez
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 3 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané syrové mrkve
  • špetka soli
  • 3 lžičky jedlé sody (kypřící prášek nebo vinný kámen)
  • 1 hrnek máku
  • 1/2 hrnku ovocenky (sladu nebo rýžového sirupu)
  • vyšší kastrol
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než kastrol

Ingredience na ovocně čokoládovou polevu

  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (špaldová káva, caro, vitakáva apod. pro chuť hořké čokolady, jinak nemusí vůbec být)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 litru vody
  • špetka soli

 

Ingredience na ozdobení

  • 1 kokos (nebo oříšky, mandle)
  • 1 kompotované nebo čerstvé ovoce

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

  1. Ahojte vospolok, možno to niekde uvedené je, ale akosi nemám trpezlivosť a jednoduchšie mi pripadá spýtať sa – kedy to z formy vyklopiť? Nechat vychladnúť a potom? Ďakujem.

    • Gabi, ja to rovnou otocim vzhuru nohama a pockam, az vypadne. Diky naparovani ve skle to jde velmi snadno.

      • Ďakujem za odpoveď, nevyklapala som, prvý kúsok som vybrala ťažšie, ostatne uz išlo dobre, bol to ako “nákyp”, moc dobrý. Ked niekedy budem ako diétu, tak vyklopiť hneď.

  2. Tak do třetice všeho dobrého!! 🙂 Poprvé jsem napařovala někdy v únoru, konzistence perfektní, ale chuťově “děs”. 🙁 Někdy v březnu jsem napařovala podruhé, chuťově byl už lepší, ale rozpadl se mi. V úterý jsem napařovala potřetí a dnes jsem dojídala poslední kousek!! 🙂 Myslela jsem si, že si zbytek nechám na ráno, ale prostě jsem nevydržela!! Tentokrát se mi krásně vyklopil a hodně mi chutnal. Celkem jsem napařovala cca 2 hod., přidala jsem více sušeného ovoce a ořechy. (Byl výborný nebo že by se mi změnily chutě?) Už se těším, až si “upařím” další. Děkuji za skvělý recept a Vaše bezvadné stránky. 🙂

  3. Tak ten vas jahelnik vypada uzasne, ten muj tak dobre nedopadl. Naparovala jsem ho 2,5 hodiny, nechala vystydnout a teprve potom vyklopila a stejne se rozpadl. Cim to mohlo byt? Delala jsem vse podle receptu, jen jsem nemela mak a nahradila ho sekanymi vlasskymi orechy.

  4. Chystam se vytvorit tuto dobrotu,at si zdrave zamlsame.Prosim,ten mak ma byt mlety?Ziju mimo CR a ten se tady sehnat neda a mlynek zatim nemam.Dekuji

    • Já ho dávám celý, baví mě, jak křupe 🙂 Místo máku se dá dát kokos, ořechy, cokoli.

  5. Nedávno jsem objevila váš blog a moc se mi líbí. I když jsem Američanka ráda si vybíram nējaké ty vaše recepty. Co mē však vadí jsou vašé míry. Nerozumím tomu. Napriklad mnošství ingedientu “v jednom hrničku” nebo “v jedné hrsti” atd. Trošku mluvím I čtu Česky. Do 7 let jsem žila v Brne. Také se Omlouvám, je moje klávesnice neobsahuje všechny České písmenka.

    • Vítejte Vero z veliké dálky a moc obdivujeme, že si zachováváte češtinu. Chápeme, že s vašimi mírami to musí být pro vás ještě složitější. U nás má hrnek 2,5 dcl a šálek je menší, jako na malé kafe, ten má 1,5 dcl. Hrst je velmi přibližná míra, viděla bych to tak cca 50 gramů, jestli vám to pomůže, špetka je to, co se vám vejde mezi tři prsty, takže malinko, špetka soli je opravdu jen několik zrníček. Kdyby něco zase nebylo jasné, dejte vědět.

      • Dëkují za radu. Skusím udëlat zasnëženy dort. Doufám ze më to bude fungovat. Zjistila jsem, že vaše pečivové recepty neobsahují “mleko”. V naších Americkych pečivovych receptech obvikle použiváme mléko. Takže to skusím udëlat také s mlékem. (Mimochodem, moje jméno je Vera, s háčkem.

  6. tak jsem taky poprvé napařovala, i když jsem váhala mezi napařováním a troubou 😉 napařovala jsem nějak mnohem dýl (trochu jsem na něj zapomněla) – řekla bych možná skoro i 2 hodiny – vršek jsem měla trochu mokrý (asi po hodině a něco), tak jsem ho nechala ještě tak půl až 3/4 hodiny bez pokličky. chuťově byl naprosto skvělý – ten mák v něm je strašně dobrej. jen jsem něvěděla kdy vyklopit – jestli ještě horký nebo nechat úplně vystydnout. takže jsem to zkusila asi po 10 minutách po vyndání z parní lázně a pěkně se mi potrhal. chytila jsem nerva – chtěla jsem to mít jako na obrázku (pochopitelně). tak jsem to tam vztekle vrátila nazpátek, jak kdyby byla šance, že se to spojí zase v jeden dokonalý tvar 😉 no nicméně to nakonec nebyla taková katastrofa a s polevou to nebylo skoro ani poznat. a ještě bych se chtěla zeptat na tu polevu – ta se mi nepovedla vůbec tak hustá, abych měla po stranách takovou vrstvu – hodně to stýkalo po obvodu dolů… asi přidat trochu víc škrobu?

  7. Výborný dortík!Taky jsem se napařování bála a v pohodě, dle rady někoho tady dávám misku na pařáček a dostatek vody a jde to parádně, když jsem položila misku rovnou na dno kastrolu tak to moc poskakovalo a cákala mi do toho voda, pařák je super. Ted se jen držet a nesníst to celý! Holky díky za další skvělý recept!

    • To je bašta, co? My ho tedy většinou sotva ubráníme do druhého dne. Jsme tu čtyři žrouti 🙂

  8. dámy, je poctivá čokoláda z kakaového tuku a poctivého kakaa horší pro lidskou výživu nebo ne? díky

    • Honzo, když je člověk zdravý a neřeší nějaké plísně, alergie apod., tak to není žádný velký problém ani s kakaem. Tam je největší riziko ten tuk. V karobu není. Ale někomu karob nesedí chuťově. Nicméně u mě ještě žádná návštěva nepoznala rozdíl mezi karobovou a kakaovou polevou/čokoládou. Ty kupované věci v karobu z výživy já třeba nemusím, ale tohle mi chutná moc.

  9. Mňam. Jen mi při napařování vždycky zůstává louže vody nahoře na těstě, a to je pak na části nepříjemně rozmoklé. Na těsto mi totiž skape sražená voda z pokličky. Když ale pokličku odklopím, voda se mi voda vyvaří úplně. Tuším, že dělám něco špatně 🙂
    Děkuji předem za rady!

  10. Tak a ted se v tom ztrácím, když se nemá jíst zelenina 2 hodiny od uvaření, tak jak je to s tou mrkví tady? 😉

    • No u nás to vlastně skoro není problém splnit 🙂 Ale jinak prakticky, čerstvou zeleninu potřebujeme v jídlech. Dezert je jen pro zdravé a ti něco takového přežijou 🙂 Tady mrkev je pořád lepší než mouka, navíc kompenzuje ten mák. Ale komu by tam vadila, jde to i bez ní nebo se dají dát jablka. Ale kombinace obilí a ovoce není pro spoustu lidí taky vhodná. Tak si to X-Bebe přeberte :-))

      • Jasný, chápu to tak, že to nejím denne, ale občas a kombinace zeleniny a ovoce není taky vhodna, kus, už abych tomu všemu přišla na kloub 😀 a na mych vytvorech se dalo s chutí pochutnat

        • Není to hlavní jídlo, to potřebujeme mít co nejlepší, tedy čerstvě upravené, léčivé. Dezert děláme co nejsnesitelnější, tedy bez cukru, mléka, bílé mouky atd.

  11. Evi, takové dobroty, to je fofr, my je nestíháme jíst, natož připravovat. Ovocný koncentrát je výborná věc, kupuji jablečný ze Sunfoodu – 380 ml, ale chtělo by to větší balení. Nemáte nějaký typ, kde se dá koupit např. litrové příp. větší balení a vícero druhů?
    Děkuji.

    • Janko, Sunfood nabízí jablečný koncentrát také v balení 1,27kg ( já ho ve svém krámku zdravé výživy mám). Zkuste se zeptat ve Vaší zdravé výživě, určitě Vám ho objednají. Kromě jablečného koncentrátu Sunfood vyrábí i Ovocenku – jablečno-hruškový koncentrát.

    • Country-Life prodává 0,75l, značka Severofrucht – kolem 120Kč, jsou výborné (hlavně jablečno-višňový – ten má nejlepší chuť, jablečno-hruškový-je nejsladší a jablečno-řepový-ten výborně barví, chutná jen tomu, kdo má řepu hodně rád)

      • Tak to budu muset vyzkoušet, Slávko. Jablečno-višňový zní super, ovšem s tou řepou to nevím nevím. Máme ji rádi, ale kdysi jsem pila na uzdravení jen řepovou šťávu a nejedla, no, dlouho jsem to nevydržela 🙂 Jinak řepu miluju. Teď už 🙂

          • Tak to je docela dobrý tip na růžově dezerty 🙂 Ta řepa, co jsem kdysi pila já, se rychle kazila. Budu to muset zkusit! Díky

  12. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdventní půst začíná. Držíte ho?
Další článekOvesné vafle 2 v 1 od Tinky