Jednoduchá variace ovocného napařovaného dezertu, kterou uděláte radost snad úplně každému. Napařené hušky mohou být i jako slaďoučká svačina, kterou máte za 15 minut hotovou.

Ingredience pro 4 osoby

  • 3-4 hrušky
  • mletá skořice
  • hrst pražených mandlí
  • 2 lžíce sušené sójové smetany (zajíc) nebo jiné dle chuti
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu nebo kuzu
  • špetka soli
  • 150 ml uvařené melty nebo jiné obilné kávy
  • 200 ml vody

Postup

Umyjeme hrušky a vykrojíme jadřince. Do hrnce dáme vodu, napařováček, na něj hrušky, špetku soli a posypeme skořicí. Necháme pařit pod pokličkou cca 10 minut. Během toho nasekáme opražené mandle (nebo je opražíme, pokud nemáme pražené). Do hrnku dáme trochu melty (vody) a rozmícháme škrob, přidáme sušenou smetanu a dolejeme meltou. Až jsou hrušky měkké, vytáhneme je z hrnce do misky. Vytáhneme napařováček. V hrnci nám zbyla “hrušková” voda, do které vmícháme obsah z hrnku a necháme chvíli (3 minuty) povařit. Jakmile poleva začne houstnout, vypneme a jdeme chystat.

Do misky dáme hrušku, zalijeme polevou a posypeme sekanými mandlemi. Ozdobíme mátou nebo jiným pěkným lístkem 🙂

Obměna

Pokud děláme dezert pro dospělé, můžeme použít opravdovou kávu. Naopak pro děti je možné přidat do polevy trochu sladu nebo sirupu (třeba datlového).

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

  1. Já jsem sklouzla k tomu používání zajíce do melty docela často, ale je to zvyk, ani mi to moc nejede, když to je pravidelně. Jaké obilné mléko nebo smetana jsou vhodnější a zdravější? Díky 🙂

    • Nejlepší jsou doma dělané věci, protože neobsahují konzervanty apod. Ale to by se člověk uvyráběl, kdyby chtěl všechno dokonalé. Chce to číst složení a mrknout, kde je toho nejméně. Nevím, co doporučit, složení se stále mění. V některých výživách už se prodávají i čerstvá rostlinná mléka bez ničeho. Je ale fakt, že udělat si třeba domácí mandlové zase není extra práce navíc.

  2. Musím říct, že to bylo moc příjemné překvapení, když mi tohle Roman dal tuhle na přivítanou k svačině. Dezert jedna lahoda a absolutně jsem nepřišla na to, z čeho je ta výborná “omáčka” kolem hrušky 🙂

    • Mohla bych se prosím zeptat, v čem je prospěšnější vysoce průmyslově zpracovaný výrobek – sušený nápoj Zajíc – než lžička bio (zakysané) smetany od šťastné kravičky, která se pase na zelené trávě? 🙂
      Neptám se konfrontačně, jen mě zajímá zdůvodnění některých pro mne nepochopitelných věcí, na které jsem tu na stránkách narazila.
      Já sama vařím a jíme z velké části podobně jako se vaří a jí zde (s výjimkou soji, já věřím na prvotřídní bio maso v rozumném množství:-), ale když například v receptu na vánoční pečení narazím na ztužený rostlinný tuk, nevěřím, že je pro zdraví lepší než bio máslo prvotřídní kvality. Proč se v JJ na některé věci pohlíží tak paušálně? Není lepší rozlišovat spíše kvalitu (bio jogurt ze statku přece není totéž co Kostíci a podobné hrůzy) a uměřenost (něco jiného je nejkvalitnější bio maso dvakrát týdně než uzeniny dvakrát denně)?
      Není ten dogmatismus někdy na škodu, když se pak na dezert musí použít místo kvalitní základní potraviny průmyslový produkt?:-)

      • Carol, o tomhle přemýšlí dříve nebo později každý. V receptech jsou uváděny takové ingredience, které plně vyhovují stylu Jíme Jinak. A ten s konzumací mléčných výrobků, masa a dalších živočišných potravin nepočítá. Někteří lidé jsou na laktózu alergičtí, těm zase určitě vyhovuje, že se v receptech neobjevují potraviny, kde laktóza je. Lžička kysané smetany od šťastné kravičky zcela jistě neuškodí vám, někomu by mohla. Někdo zase takové potraviny nejí, protože je to v rozporu s jeho přesvědčením. Lžička sójového Zajíce je stejně špatně jako dobře. Lžička kysané smetany je stejně dobře jako špatně. Pokud byste do každého stravovacího stylu začala “házet vidle”, zničilo by se to, co jednotlivé styly lidem přinášejí. Kontinuitu uzdravování, chápání, vnímání, nacházení sebelásky, učení. Pokud cítíte jako správné jíst tak, jak jíte, třeba i s máslem, masem či smetanou, je to úplně v pořádku. Neshoduje se to s tím, z čeho vychází Jíme Jinak, ale je to v pořádku. Každý si upravujeme jídelníček podle sebe. Ale nechtějme kvůli sobě měnit horu. Pravděpodobně nikdy nevylezu na Mount Everest (i když, kdo ví 😉 Nevylučuji vůbec nic). Ale kvůli mě ho snižovat ani bourat nemusí 🙂 S chutí dám třeba Sněžku 😉

        • Janino, to ne, já do JJ určitě vidle házet nechci, natož pak měnit horu – jak jsem psala, zajímal mne důvod používání některých umělých náhražek, které jsou dle mého v rozporu s jinak extrémně sofistikovaným systémem stravování. Které by mělo být založené mj. na čerstvých základních surovinách, proto mě právě například zrovna ten zajíc se svým složením překvapil. Jinými slovy, pokud bych byla ortodoxní vyznavač JJ bez možnosti zapojit smetanu, tak bych nepoužila ani zajíce:-)
          Co se týče stylů stravování, u toho “zdravého” je to dle mých zkušeností značně individuální, protože každému z hlediska jeho metabolismu, zdravotního stavu a dalších věcí vyhovuje něco jiného a k tomu ještě obrovskou roli hraje přesvědčení a psychika, ale o tom Vám asi nemusím povídat:-) někdo prostě přísahá na paleo, někdo na makrobiotiku, jiný nedá dopustit na raw…
          já osobně jsem došla k vědeckému potvrzení své dlouhodobější intuice v protokolu podle knihy Vyživující tradice – velká část je značně v souladu s JJ (podobný přístup k obilovinám, luštěniny, fermentace, žádný bílý cukr, všechno čerstvé…) a k tomu se samozřejmě jí to dobré maso z trávy, domácí vejce, máslo… a i v tomto případě se najde obrovské množství lidí, kteří přísahají na to, že jim tato kniha změnila život a vrátila zdraví. Tak hlavně ať nám všem slouží 🙂

      • pro mě to má i praktické hledisko. Jako alergikovi na mléčnou bílkovinu mi vadí i ta lžička smetany. Zároveň jsem stravou ve stylu JJ-léčený alergik, takže dnes (po nějaké době) už by mi lžička nic neudělala. Ale kvůli té lžičce musím koupit min. čtvrt-litr, a ten už by se mnou zamával – a kupovat kvalitu s tím, že toho většinu vyleju, je mi líto. A skladovat to, abych to spotřebovala po lžičce je náročné/nemožné. Chápu, že pokud tak stravujete celou rodinu, smetanu prostě třeba do 3 dnů snadno spotřebujete. Zajíc je průmyslový hnus, o tom žádná. Už jsem se naučila bez něj žít. Ale je skladovatelný, protože je suchý. S máslem je to jednodušší, to moc bílkoviny neobsahuje a skladuje se snadno. Takže do cukroví klidně.

        • Chci jen k tomu sušenému Zajíci – mám dcerku alergickou na bílkovinu kravského mléka (a i proto se její strava nejvíc z naší rodiny blíží pravidlům JJ) a při shánění něčeho coby doplňku při vaření v tomto smyslu (přimíchat do omáček, kaší atd.) jsem čtením složení na Zajíci vyčetla, že obsahuje kaseinát sodný, čili jednoznačně bílkovinu kravského mléka. Posléze jsem na netu našla vyjádření výrobce, který se vyjadřuje v tom smyslu, že údaj začal být uváděn kvůli povinnosti upozornit na alergeny – jde o problém zpracování různých produktů ve stejných strojích a nejistotu stran úplného vyčištění, údajně nejvyšší obsah kaseinu v Zajícovi je 0,1%, nicméně reakce mé dcery byly velmi silné a já bych si tedy Zajíce netroufla použít. To jen jako doplnění informace pro případné alergiky, jsou lidé, kterým vadí i stopy, což Zajíc bohužel naplňuje.

        • Jasně, v případě alergie je to bezpochyby bez kravské smetany, to je něco jiného. Ano, my ten kelímek spotřebujeme – ale zase je to o tom, že pro něj nejdu do supermarketu, kde se najde jen zakysaná smetana z velkochovu s přidaným škrobem, ale k malému chovateli, který má těch pár krav na pastvě.
          Možná, že kdyby se před lety krávy nevyhnaly z trávy a nezačaly krmit tím, čím dnes a mléko se neupravovalo všemi moderními průmyslovými procesy, nebylo by dnes těch alergií tak obrovské množství. Mrzí mě, že spousta z Vás to musí u svých dětí řešit a držím palce, aby se to časem srovnalo.

          • Mléko a spol. od šťastné krávy musí být fajn. Jen… mléko má kráva po otelení, dokud tele krmí? Pak přirozeně ne? Nebo je to jinak? Jsem panelákové dítě zvyklé na nepřetržitou nabídku mléčných výrobků v obchodech. Ale někde jsem se s informací výše už potkala. Že dřív bývalo mléko v době, kdy měla kráva tele, jindy ne. Takže pokud je stále, je to přirozené a pro tu krávu ok?

      • Já osobně tady ty sušené nápoje typu zajíc nepoužívám vůbec…nemyslím si, že by mi jejich používání způsobilo zdravotní problém, ale nepovažuju je za nějak přínosné…nejčastěji používám klasické kokosové mléko a obilná mléka, ale nemáme problém i s mlékem kravským, které na tyto stránky asi nepatří, ale myslím si, že cílem těchto stránek není někomu diktovat co musí a nemusí, ale spíše je to snaha o nabídnutí nějakého směru, kterým se ubírat nebo o inspiraci, kterou při vaření je možno využít…každému vyhovuje něco jiného…samozřejmě je rozdíl, pokud je někdo zdravý anebo pokud trpí nějakou alergií, tam už samozřejmě je potřeba se striktně držet určitých pravidel…ale jinak je na každém, jak moc se chce ponořit do světa jiné stravy…a taky je asi třeba držet se jakéhosi zdravého selského rozumu nebo vlastní intuice…

      • To je velmi jednoduché Carol. Dezert dělal můj manžel a chtěl nějak dochutit výsledek do krémova. Žádné mléčné výrobky doma nemáme. Ale máme doma sušené rostlinné mléko pro případ, kdy dostaneme chuť na kávu se smetanou a nemáme zrovna po ruce domácí obilné mléko. Dogmatismus nepodopruju, je na vás, co si do dezertu dáte 🙂 Určitě si nemyslím, že cpát se denně sušeným mlékem je pro někoho vhodné a často to na stránkách píšeme. Dát si ho občas do kávy či dezertu zdravého člověka nezabije. Zbytek krásně vysvětlila Janina, mohu jen kývat.

        • To jsem netusila, ze i tatinci se zapojuji do zdraveho vareni :-), to je uzasne…i kdyz u nas mozna byl manzel tim, kdo nas na stopu dnesniho vareni trochu jinak navedl….kazdopadne jste v hodne jinem levlu, nez je sedy prumer ostatnich domacnosti….klobouk dolu!

      • Jen počkej Zajíci! 🙂 Moc filozofie těch dvou lžičkách Zajíce nehledejte. Dal jsem je tam v rámci improvizace 🙂 Takže honu na Zajíce můžeme nechat a nahradit jej čím se komu líbí, jak jsem napsal v receptu.

  3. Inspirovana timto receptem jsem dnes povarila susene merunky s rozinkami a agar agarem, dala do misek, zalila polevou z kokosoveho mleka, karobu, obilne kavy, to vse zahustene kukuricnym skrobem…posypala kokosem…2 ze 4 misek jsem pred chvili snedla, mnam…2 necham manzelovi, deti bohuzel jeste dost z mych kucharskych uspechu odmitaji… doufam, ze se mi casem podari prevezt deti vice na tuto stravu, nebot vymknout se ze zavedenych kucharskych receptu a vnest do kuchyne neco, co ji povznese a da ji sanci nazyvat se aspon trochu zdravou je prace tezka, pretezka…ALE vyplati se…s kazdym dalsim snedenym obedem, pomazankou, i kazdou malickosti inspirovanou prirodou roste me presvedceni, ze to stoji za veskerou namahu…tim chci podporit vsechny maminky, ktere se snazi varit detem trochu jine jidla a deti toto nechteji….vydrzte!

  4. Super napad! U tohoto stylu vareni je uzasne, jak muze clovek vyuzit vlastni fantazii a co vsechno lze zkombinovat….i kdyz nejsem uplny zacatecnik, asi si tak budu pripadat porad…

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční beránek – bezlepkový
Další článekU zvířat to chápeme líp