Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Ingredience
1 porce
  • 125 g tofu natural
  • pórek
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra
  • čerstvý estragon
  • čerstvá petrželka
  • mladé lístky pórku
  • listy meduňky
  • sůl
  • dýňová semínka

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívá...

Jak připravit opečené tofu s pórkem a bylinkovým olejem

  1. Do sekáčku dejte omyté bylinky, citrónovou kůru a trošičku citrónové šťávy. Zalijte olejem a rozmixujte. Vznikne hustější emulze.
  2. V rendlíku uveďte vodu k varu a tofu v ní povařte 2 minuty. Poté nakrájejte pórek na špalíčky a povařte několik minut. Bude záležet na pórku. Dejte pozor, abyste ho nerozvařii!
  3. Vyndejte pórek a nechte okapat.
  4. Na grilovací pánvi nebo v troubě pod grilem opečte rychle ze všech stran pórek i tofu. Vše polijte olejem a nechte ještě pár sekund pod grilem prohřát.
  5. Na talíři posypejte dýňovým semínkem nebo jakoukoliv jinou zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud máte domácí pórek, vyberte mladé a menší pórky, zužitkujete i trochu vnějších listů. Pokud budete kupovat v obchodě, vyberte pórek menší a měkčí.
  • Určitě vám olej zbyde, klidně ho v uzavřené sklenici skladujte v lednici a použijte na ochucení zeleniny nebo obilovin. Je vynikající na bílou rýži.
  • Do aromatického oleje používejte jen bylinky čerstvé, neošetřený bio citron a hlavně kvalitní olivový olej.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Z kupovaného pórku, pokud není bio, vnější listy nepoužívejte. Nahraďte je v receptu jarní cibulkou nebo pažitkou.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Děkuji za recept 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Křupavé tofu v krustě z quinoy

Jednoduchý a rychlý recept, při kterém můžete využít přebytky quinoy z předchozího vaření. Quinoa vytvoří na tofu křupavou krustičku, koření mu dodá lahodn...

Tofu s jamajskou omáčkou

Jamajský jerk a asijské ramen nudle? Věřte, funguje to. Vyzkoušejte další z oblíbených fusion receptů a dejte vědět, protože mě tento pokrm přímo nadchl.