Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Ingredience
1 porce
  • 125 g tofu natural
  • pórek
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra
  • čerstvý estragon
  • čerstvá petrželka
  • mladé lístky pórku
  • listy meduňky
  • sůl
  • dýňová semínka

V mládí jsem se začala potýkat s různými vážnými zdravotními potížemi (zánět zrakovéh...

Jak připravit opečené tofu s pórkem a bylinkovým olejem

  1. Do sekáčku dejte omyté bylinky, citrónovou kůru a trošičku citrónové šťávy. Zalijte olejem a rozmixujte. Vznikne hustější emulze.
  2. V rendlíku uveďte vodu k varu a tofu v ní povařte 2 minuty. Poté nakrájejte pórek na špalíčky a povařte několik minut. Bude záležet na pórku. Dejte pozor, abyste ho nerozvařii!
  3. Vyndejte pórek a nechte okapat.
  4. Na grilovací pánvi nebo v troubě pod grilem opečte rychle ze všech stran pórek i tofu. Vše polijte olejem a nechte ještě pár sekund pod grilem prohřát.
  5. Na talíři posypejte dýňovým semínkem nebo jakoukoliv jinou zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud máte domácí pórek, vyberte mladé a menší pórky, zužitkujete i trochu vnějších listů. Pokud budete kupovat v obchodě, vyberte pórek menší a měkčí.
  • Určitě vám olej zbyde, klidně ho v uzavřené sklenici skladujte v lednici a použijte na ochucení zeleniny nebo obilovin. Je vynikající na bílou rýži.
  • Do aromatického oleje používejte jen bylinky čerstvé, neošetřený bio citron a hlavně kvalitní olivový olej.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Z kupovaného pórku, pokud není bio, vnější listy nepoužívejte. Nahraďte je v receptu jarní cibulkou nebo pažitkou.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu

Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Bulgur s květákovou rýží

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...