Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Ingredience
1 porce
  • 125 g tofu natural
  • pórek
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra
  • čerstvý estragon
  • čerstvá petrželka
  • mladé lístky pórku
  • listy meduňky
  • sůl
  • dýňová semínka

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak připravit opečené tofu s pórkem a bylinkovým olejem

  1. Do sekáčku dejte omyté bylinky, citrónovou kůru a trošičku citrónové šťávy. Zalijte olejem a rozmixujte. Vznikne hustější emulze.
  2. V rendlíku uveďte vodu k varu a tofu v ní povařte 2 minuty. Poté nakrájejte pórek na špalíčky a povařte několik minut. Bude záležet na pórku. Dejte pozor, abyste ho nerozvařii!
  3. Vyndejte pórek a nechte okapat.
  4. Na grilovací pánvi nebo v troubě pod grilem opečte rychle ze všech stran pórek i tofu. Vše polijte olejem a nechte ještě pár sekund pod grilem prohřát.
  5. Na talíři posypejte dýňovým semínkem nebo jakoukoliv jinou zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud máte domácí pórek, vyberte mladé a menší pórky, zužitkujete i trochu vnějších listů. Pokud budete kupovat v obchodě, vyberte pórek menší a měkčí.
  • Určitě vám olej zbyde, klidně ho v uzavřené sklenici skladujte v lednici a použijte na ochucení zeleniny nebo obilovin. Je vynikající na bílou rýži.
  • Do aromatického oleje používejte jen bylinky čerstvé, neošetřený bio citron a hlavně kvalitní olivový olej.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Z kupovaného pórku, pokud není bio, vnější listy nepoužívejte. Nahraďte je v receptu jarní cibulkou nebo pažitkou.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Děkuji za recept 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Křupavé tofu v krustě z quinoy

Jednoduchý a rychlý recept, při kterém můžete využít přebytky quinoy z předchozího vaření. Quinoa vytvoří na tofu křupavou krustičku, koření mu dodá lahodn...

Tofu s jamajskou omáčkou

Jamajský jerk a asijské ramen nudle? Věřte, funguje to. Vyzkoušejte další z oblíbených fusion receptů a dejte vědět, protože mě tento pokrm přímo nadchl.