"Mami, to chci k narozeninám na oběd!" prohlásila Markétka, když ochutnala. Seitanové plátky jsou velmi chutnou a celkem rychlou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, který chuťově nahradí maso. Nezatěžuje trávení, není tučný a neobsahuje cholesterol.
Ingredience
pro 4 osoby
  • balíček seitanu natural
  • 1/2 cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 hrnek vývaru/horké vody
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • kousek kořene zázvoru
  • olej

Jak připravit seitan, aby chutnal jako maso

  1. Seitan nakrájíme na plátky, cibuli a cuketu na proužky, česnek na plátky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
  3. Pokryjeme je cibulí, cuketou a plátečky česneku, okořeníme a zakápneme sojovou omáčkou.
  4. V troubě pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180°C.
  5. Pak podlijeme vodou, do které vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru a plátky otočíme (zelenina se tak octne dole a plátky budou na ní).
  6. Dopečeme do zlatova.
  7. Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.

Praktické

  • Čím více dáme vývaru/vody, tím déle se nám budou plátky dusit. Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme zálivky jen tolik, aby nebyly celé potopené.
  • Pro urychlení můžeme pekáček přiklopit, pro křupavou kůrku však na závěr odklopíme.
  • Hlídáme zeleninu, aby se nespálila. Měla by se však dusit na dně a tím být před spálením ochráněná.

Kombinujeme

  • Dobře dochucený seitan skvěle nahradí maso v jakémkoli receptu –  k omáčkám, ke knedlíkům i k rýži.
  • Samotný seitan však obsahuje jen pšeničnou bílkovinu, pro kompletní talíř je proto potřeba přidat luštěninu třeba do polévky.

Obměna

  • Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“.
  • Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.

Děti

Seitan dáváme dětem občas cca od 1,5 roku, ale dáváme jen maličko koření a šetříme se sojovou omáčkou.

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...
  1. Výtečné! Dala jsem tedy seitan speciál, koření adžika a s rýží a kvašenou zeleninou nemělo chybu! Mimochodem, když jsme u seitanu – můj čerstvý objev je nakrájet seitan speciál na kostičky a zamíchat do pohankové “skvarkove” pomazánky, případně dochutit hořčicí. Pokud se někomu ještě stýská po skvarkove pomazánce, už nebude…

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPařížský salát
Další článek4 tipy, jak se zdravě stravovat v nemocnici