"Mami, to chci k narozeninám na oběd!" prohlásila Markétka, když ochutnala. Seitanové plátky jsou velmi chutnou a celkem rychlou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, který chuťově nahradí maso. Nezatěžuje trávení, není tučný a neobsahuje cholesterol.

Ingredience
pro 4 osoby
  • balíček seitanu natural
  • 1/2 cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 hrnek vývaru/horké vody
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • kousek kořene zázvoru
  • olej

Jak připravit seitan, aby chutnal jako maso

  1. Seitan nakrájíme na plátky, cibuli a cuketu na proužky, česnek na plátky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
  3. Pokryjeme je cibulí, cuketou a plátečky česneku, okořeníme a zakápneme sojovou omáčkou.
  4. V troubě pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180°C.
  5. Pak podlijeme vodou, do které vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru a plátky otočíme (zelenina se tak octne dole a plátky budou na ní).
  6. Dopečeme do zlatova.
  7. Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.

Praktické

  • Čím více dáme vývaru/vody, tím déle se nám budou plátky dusit. Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme zálivky jen tolik, aby nebyly celé potopené.
  • Pro urychlení můžeme pekáček přiklopit, pro křupavou kůrku však na závěr odklopíme.
  • Hlídáme zeleninu, aby se nespálila. Měla by se však dusit na dně a tím být před spálením ochráněná.

Kombinujeme

  • Dobře dochucený seitan skvěle nahradí maso v jakémkoli receptu –  k omáčkám, ke knedlíkům i k rýži.
  • Samotný seitan však obsahuje jen pšeničnou bílkovinu, pro kompletní talíř je proto potřeba přidat luštěninu třeba do polévky.

Obměna

  • Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“.
  • Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.

Děti

Seitan dáváme dětem občas cca od 1,5 roku, ale dáváme jen maličko koření a šetříme se sojovou omáčkou.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...
  1. Výtečné! Dala jsem tedy seitan speciál, koření adžika a s rýží a kvašenou zeleninou nemělo chybu! Mimochodem, když jsme u seitanu – můj čerstvý objev je nakrájet seitan speciál na kostičky a zamíchat do pohankové „skvarkove“ pomazánky, případně dochutit hořčicí. Pokud se někomu ještě stýská po skvarkove pomazánce, už nebude…

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPařížský salát
Další článek4 tipy, jak se zdravě stravovat v nemocnici