Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitan na cibuli a cuketě

Uvařeno
sezóna zima

“Mami, to chci k narozeninám na oběd!” prohlásila Markétka, když ochutnala. Seitanové plátky jsou velmi chutnou a celkem rychlou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, který chuťově nahradí maso. Nezatěžuje trávení, není tučný a neobsahuje cholesterol.

Ingredience
pro 4 osoby
  • balíček seitanu natural
  • 1/2 cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 hrnek vývaru/horké vody
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • kousek kořene zázvoru
  • olej

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit seitan, aby chutnal jako maso

  1. Seitan nakrájíme na plátky, cibuli a cuketu na proužky, česnek na plátky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
  3. Pokryjeme je cibulí, cuketou a plátečky česneku, okořeníme a zakápneme sojovou omáčkou.
  4. V troubě pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180°C.
  5. Pak podlijeme vodou, do které vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru a plátky otočíme (zelenina se tak octne dole a plátky budou na ní).
  6. Dopečeme do zlatova.
  7. Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.

Praktické

  • Čím více dáme vývaru/vody, tím déle se nám budou plátky dusit. Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme zálivky jen tolik, aby nebyly celé potopené.
  • Pro urychlení můžeme pekáček přiklopit, pro křupavou kůrku však na závěr odklopíme.
  • Hlídáme zeleninu, aby se nespálila. Měla by se však dusit na dně a tím být před spálením ochráněná.

Kombinujeme

  • Dobře dochucený seitan skvěle nahradí maso v jakémkoli receptu –  k omáčkám, ke knedlíkům i k rýži.
  • Samotný seitan však obsahuje jen pšeničnou bílkovinu, pro kompletní talíř je proto potřeba přidat luštěninu třeba do polévky.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“.
  • Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.

Děti

Seitan dáváme dětem občas cca od 1,5 roku, ale dáváme jen maličko koření a šetříme se sojovou omáčkou.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Výtečné! Dala jsem tedy seitan speciál, koření adžika a s rýží a kvašenou zeleninou nemělo chybu! Mimochodem, když jsme u seitanu – můj čerstvý objev je nakrájet seitan speciál na kostičky a zamíchat do pohankové “skvarkove” pomazánky, případně dochutit hořčicí. Pokud se někomu ještě stýská po skvarkove pomazánce, už nebude…

Klub

Kde se dá koupit?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
1
2

Dýňovo-cuketová pánev se seitanovým “masem”

Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seit...

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.