Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Seitan a tempeh v teriyaki omáčce
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
Teriyaki je japonská sladko-slaná omáčka ze 3 ingrediencí: shoyu, sladidla a mirinu. Udělejte si ji ve zdravé verzi. Spolu se zeleninou, seitanem a tempehem je to výtečná kombinace.
Ingredience
pro 4 porce
1 cibule
2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
2 větší mrkve
půlka brokolice
čtvrtka čínského zelí
celý tempeh uzený
celý seitan speciál
mirin (vývar / voda)
kuzu a troška studené vody
na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva
Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...
Ingredience
pro 4 porce
1 cibule
2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
2 větší mrkve
půlka brokolice
čtvrtka čínského zelí
celý tempeh uzený
celý seitan speciál
mirin (vývar / voda)
kuzu a troška studené vody
na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva
Jak na teriyaki omáčku
Do hrnce s tlustším dnem nebo woku dejte rozehřát olej.
Osmahněte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
Posolte a přidejte na sirčičky nakrájenou mrkev, na pásky čínské zelí a na růžičky rozebranou brokolici.
Prohazujte a opékejte. Až se bude zelenina trochu připalovat, přilijte mirin, aby vznikla šťáva (pokud máte málo mirinu, použijte např. 2-3 lžíce mirinu a 5 a více lžic vody nebo vývaru), seitan a 2-3 minuty duste na mírném plameni.
Přilijte kuzu rozmíchané v trošce studené vody (studeného vývaru) a nechejte zeleninu zhoustnout.
Dochuťte shoyu a sladem dle vaší chuti.
Vypněte plamen a pokud máte rádi, přidejte vymačkanou šťávu ze zázvoru.
Zamíchejte, ochutnejte a podávejte.
Praktické
Omáčka teriyaki by měla být sladko-slaná. Jejími hlavními ingrediencemi jsou shoyu, mirin a sladidlo – v našem případě slad nebo sirup. Poměry si přizpůsobte dle chuti, pro inspiraci by měly být zhruba takové: 1/4 h shoyu, 1/4 h vody, 1 lžíce škrobu (kuzu nebo maizena), 2-4 lžíce mirinu a 4-5 lžic sladidla (slad, sirup). Z tohoto množství si můžete vytvořit samostatnou teriyaki omáčku do zásoby tak, že ingredience povaříte do zhoustnutí a budete ji uchovávat v lednici ve skleničce.
Pokud nemáte mirin, můžete ho vynechat a použít místo něj vodu nebo zeleninový vývar.
Přidejte na začátku k cibuli i mandle nebo kešu oříšky a společně s cibulí opékejte nebo je osmahněte samostatně a k jídlu přidejte až na konci jako ozdobu. Krásně omáčku doplní.
My jsme teriyaki podávali s celozrnnou rýží vařenou s červenou quinoou a zeleninovým letím salátkem s hořčicí.
Obměna
Zeleninu v receptu můžete nahradit jinou – výborná je cuketa, hlávkové zelí, kadeřávek, sladké hráškové lusky, fazolové lusky, paprika apod.
Místo tempehu a seitanu můžete dát třeba uzené tofu nebo klidně i nějakou uvařenou luštěninu jako je cizrna nebo fazole.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.
Ukázat další komentáře
Ingredience
pro 4 porce
1 cibule
2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
2 větší mrkve
půlka brokolice
čtvrtka čínského zelí
celý tempeh uzený
celý seitan speciál
mirin (vývar / voda)
kuzu a troška studené vody
na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva
Komentáře
Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.