Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitan a tempeh v teriyaki omáčce

Uvařeno

Teriyaki je japonská sladko-slaná omáčka ze 3 ingrediencí: shoyu, sladidla a mirinu. Udělejte si ji ve zdravé verzi. Spolu se zeleninou, seitanem a tempehem je to výtečná kombinace.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
  • 2 větší mrkve
  • půlka brokolice
  • čtvrtka čínského zelí
  • celý tempeh uzený
  • celý seitan speciál
  • mirin (vývar / voda)
  • kuzu a troška studené vody
  • na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak na teriyaki omáčku
  1. Do hrnce s tlustším dnem nebo woku dejte rozehřát olej.
  2. Osmahněte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
  3. Posolte a přidejte na sirčičky nakrájenou mrkev, na pásky čínské zelí a na růžičky rozebranou brokolici.
  4. Prohazujte a opékejte. Až se bude zelenina trochu připalovat, přilijte mirin, aby vznikla šťáva (pokud máte málo mirinu, použijte např. 2-3 lžíce mirinu a 5 a více lžic vody nebo vývaru), seitan a 2-3 minuty duste na mírném plameni.
  5. Přilijte kuzu rozmíchané v trošce studené vody (studeného vývaru) a nechejte zeleninu zhoustnout.
  6. Dochuťte shoyu a sladem dle vaší chuti.
  7. Vypněte plamen a pokud máte rádi, přidejte vymačkanou šťávu ze zázvoru.
  8. Zamíchejte, ochutnejte a podávejte.

Praktické

  • Omáčka teriyaki by měla být sladko-slaná. Jejími hlavními ingrediencemi jsou shoyu, mirin a sladidlo – v našem případě slad nebo sirup. Poměry si přizpůsobte dle chuti, pro inspiraci by měly být zhruba takové: 1/4 h shoyu, 1/4 h vody, 1 lžíce škrobu (kuzu nebo maizena), 2-4 lžíce mirinu a 4-5 lžic sladidla (slad, sirup). Z tohoto množství si můžete vytvořit samostatnou teriyaki omáčku do zásoby tak, že ingredience povaříte do zhoustnutí a budete ji uchovávat v lednici ve skleničce.
  • Pokud nemáte mirin, můžete ho vynechat a použít místo něj vodu nebo zeleninový vývar.
  • Přidejte na začátku k cibuli i mandle nebo kešu oříšky a společně s cibulí opékejte nebo je osmahněte samostatně a k jídlu přidejte až na konci jako ozdobu. Krásně omáčku doplní.
  • My jsme teriyaki podávali s celozrnnou rýží vařenou s červenou quinoou a zeleninovým letím salátkem s hořčicí.

Obměna

  • Zeleninu v receptu můžete nahradit jinou – výborná je cuketa, hlávkové zelí, kadeřávek, sladké hráškové lusky, fazolové lusky, paprika apod.
  • Místo tempehu a seitanu můžete dát třeba uzené tofu nebo klidně i nějakou uvařenou luštěninu jako je cizrna nebo fazole.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Seitan s čínským zelím, brokolicí, shiitake a černuchou

Rychlé jídlo, které je za pár minut na stole. Chuťově naprosto perfektní kombinace zeleniny, seitanu a houbiček shiitake s kořením. Houby shiitake dodají p...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.