Teriyaki je japonská sladko-slaná omáčka ze 3 ingrediencí: shoyu, sladidla a mirinu. Udělejte si ji ve zdravé verzi. Spolu se zeleninou, seitanem a tempehem je to výtečná kombinace.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
  • 2 větší mrkve
  • půlka brokolice
  • čtvrtka čínského zelí
  • celý tempeh uzený
  • celý seitan speciál
  • mirin (vývar / voda)
  • kuzu a troška studené vody
  • na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva

Jak na teriyaki omáčku

  1. Do hrnce s tlustším dnem nebo woku dejte rozehřát olej.
  2. Osmahněte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
  3. Posolte a přidejte na sirčičky nakrájenou mrkev, na pásky čínské zelí a na růžičky rozebranou brokolici.
  4. Prohazujte a opékejte. Až se bude zelenina trochu připalovat, přilijte mirin, aby vznikla šťáva (pokud máte málo mirinu, použijte např. 2-3 lžíce mirinu a 5 a více lžic vody nebo vývaru), seitan a 2-3 minuty duste na mírném plameni.
  5. Přilijte kuzu rozmíchané v trošce studené vody (studeného vývaru) a nechejte zeleninu zhoustnout.
  6. Dochuťte shoyu a sladem dle vaší chuti.
  7. Vypněte plamen a pokud máte rádi, přidejte vymačkanou šťávu ze zázvoru.
  8. Zamíchejte, ochutnejte a podávejte.

Praktické

  • Omáčka teriyaki by měla být sladko-slaná. Jejími hlavními ingrediencemi jsou shoyu, mirin a sladidlo – v našem případě slad nebo sirup. Poměry si přizpůsobte dle chuti, pro inspiraci by měly být zhruba takové: 1/4 h shoyu, 1/4 h vody, 1 lžíce škrobu (kuzu nebo maizena), 2-4 lžíce mirinu a 4-5 lžic sladidla (slad, sirup). Z tohoto množství si můžete vytvořit samostatnou teriyaki omáčku do zásoby tak, že ingredience povaříte do zhoustnutí a budete ji uchovávat v lednici ve skleničce.
  • Pokud nemáte mirin, můžete ho vynechat a použít místo něj vodu nebo zeleninový vývar.
  • Přidejte na začátku k cibuli i mandle nebo kešu oříšky a společně s cibulí opékejte nebo je osmahněte samostatně a k jídlu přidejte až na konci jako ozdobu. Krásně omáčku doplní.
  • My jsme teriyaki podávali s celozrnnou rýží vařenou s červenou quinoou a zeleninovým letím salátkem s hořčicí.

Obměna

  • Zeleninu v receptu můžete nahradit jinou – výborná je cuketa, hlávkové zelí, kadeřávek, sladké hráškové lusky, fazolové lusky, paprika apod.
  • Místo tempehu a seitanu můžete dát třeba uzené tofu nebo klidně i nějakou uvařenou luštěninu jako je cizrna nebo fazole.

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
    Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
    Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.

    • Ten speciál se může až na konci, natural by se musel na začátku. Dopsal jsem to tam. Teda nestačím zírat! Nik vylizuje hrnec?!?

      • JOjo, už je to tak, udělala jsem to znovu k večeři, nechala ho schválit chuť a byly znovu hody, i manželovi chutnalo.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůže být dítě po sladkostech vzteklé?
Další článekJak alternativně postupovat při horečce