- 1 cibule
- 2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
- 2 větší mrkve
- půlka brokolice
- čtvrtka čínského zelí
- celý tempeh uzený
- celý seitan speciál
- mirin (vývar / voda)
- kuzu a troška studené vody
- na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva
- Do hrnce s tlustším dnem nebo woku dejte rozehřát olej.
- Osmahněte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
- Posolte a přidejte na sirčičky nakrájenou mrkev, na pásky čínské zelí a na růžičky rozebranou brokolici.
- Prohazujte a opékejte. Až se bude zelenina trochu připalovat, přilijte mirin, aby vznikla šťáva (pokud máte málo mirinu, použijte např. 2-3 lžíce mirinu a 5 a více lžic vody nebo vývaru), seitan a 2-3 minuty duste na mírném plameni.
- Přilijte kuzu rozmíchané v trošce studené vody (studeného vývaru) a nechejte zeleninu zhoustnout.
- Dochuťte shoyu a sladem dle vaší chuti.
- Vypněte plamen a pokud máte rádi, přidejte vymačkanou šťávu ze zázvoru.
- Zamíchejte, ochutnejte a podávejte.
Praktické
- Omáčka teriyaki by měla být sladko-slaná. Jejími hlavními ingrediencemi jsou shoyu, mirin a sladidlo – v našem případě slad nebo sirup. Poměry si přizpůsobte dle chuti, pro inspiraci by měly být zhruba takové: 1/4 h shoyu, 1/4 h vody, 1 lžíce škrobu (kuzu nebo maizena), 2-4 lžíce mirinu a 4-5 lžic sladidla (slad, sirup). Z tohoto množství si můžete vytvořit samostatnou teriyaki omáčku do zásoby tak, že ingredience povaříte do zhoustnutí a budete ji uchovávat v lednici ve skleničce.
- Pokud nemáte mirin, můžete ho vynechat a použít místo něj vodu nebo zeleninový vývar.
- Přidejte na začátku k cibuli i mandle nebo kešu oříšky a společně s cibulí opékejte nebo je osmahněte samostatně a k jídlu přidejte až na konci jako ozdobu. Krásně omáčku doplní.
- My jsme teriyaki podávali s celozrnnou rýží vařenou s červenou quinoou a zeleninovým letím salátkem s hořčicí.
Obměna
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
- Zeleninu v receptu můžete nahradit jinou – výborná je cuketa, hlávkové zelí, kadeřávek, sladké hráškové lusky, fazolové lusky, paprika apod.
- Místo tempehu a seitanu můžete dát třeba uzené tofu nebo klidně i nějakou uvařenou luštěninu jako je cizrna nebo fazole.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.