Teriyaki je japonská sladko-slaná omáčka ze 3 ingrediencí: shoyu, sladidla a mirinu. Udělejte si ji ve zdravé verzi. Spolu se zeleninou, seitanem a tempehem je to výtečná kombinace.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje (výborný je pražený sezamový)
  • 2 větší mrkve
  • půlka brokolice
  • čtvrtka čínského zelí
  • celý tempeh uzený
  • celý seitan speciál
  • mirin (vývar / voda)
  • kuzu a troška studené vody
  • na dochucení: shoyu, slad a případně i zázvorová šťáva

Jak na teriyaki omáčku

  1. Do hrnce s tlustším dnem nebo woku dejte rozehřát olej.
  2. Osmahněte dozlatova cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
  3. Posolte a přidejte na sirčičky nakrájenou mrkev, na pásky čínské zelí a na růžičky rozebranou brokolici.
  4. Prohazujte a opékejte. Až se bude zelenina trochu připalovat, přilijte mirin, aby vznikla šťáva (pokud máte málo mirinu, použijte např. 2-3 lžíce mirinu a 5 a více lžic vody nebo vývaru), seitan a 2-3 minuty duste na mírném plameni.
  5. Přilijte kuzu rozmíchané v trošce studené vody (studeného vývaru) a nechejte zeleninu zhoustnout.
  6. Dochuťte shoyu a sladem dle vaší chuti.
  7. Vypněte plamen a pokud máte rádi, přidejte vymačkanou šťávu ze zázvoru.
  8. Zamíchejte, ochutnejte a podávejte.

Praktické

  • Omáčka teriyaki by měla být sladko-slaná. Jejími hlavními ingrediencemi jsou shoyu, mirin a sladidlo – v našem případě slad nebo sirup. Poměry si přizpůsobte dle chuti, pro inspiraci by měly být zhruba takové: 1/4 h shoyu, 1/4 h vody, 1 lžíce škrobu (kuzu nebo maizena), 2-4 lžíce mirinu a 4-5 lžic sladidla (slad, sirup). Z tohoto množství si můžete vytvořit samostatnou teriyaki omáčku do zásoby tak, že ingredience povaříte do zhoustnutí a budete ji uchovávat v lednici ve skleničce.
  • Pokud nemáte mirin, můžete ho vynechat a použít místo něj vodu nebo zeleninový vývar.
  • Přidejte na začátku k cibuli i mandle nebo kešu oříšky a společně s cibulí opékejte nebo je osmahněte samostatně a k jídlu přidejte až na konci jako ozdobu. Krásně omáčku doplní.
  • My jsme teriyaki podávali s celozrnnou rýží vařenou s červenou quinoou a zeleninovým letím salátkem s hořčicí.

Obměna

  • Zeleninu v receptu můžete nahradit jinou – výborná je cuketa, hlávkové zelí, kadeřávek, sladké hráškové lusky, fazolové lusky, paprika apod.
  • Místo tempehu a seitanu můžete dát třeba uzené tofu nebo klidně i nějakou uvařenou luštěninu jako je cizrna nebo fazole.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
  1. Kdy se tam ideálně má přidat seitan – taky opéct?
    Mezitím je to jedno, nebyl opečený, ale reakce staršího byla nečekaná:
    Niku pojď alespoň ochutnat, myslím, že by ti to mohlo chutnat – kousínek si vzal a pak mazal okamžitě odložit všechno co držel v ruce, chopil se kastrolku a všechno vyjedl – teda trochu zeleniny tam zbylo, ale já mám radost, že jen trochu a většinu snědl. Vše se seběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestíhala sledovat. Jak už jsem psala, volám sláva a tři dny se raduju.

    • Ten speciál se může až na konci, natural by se musel na začátku. Dopsal jsem to tam. Teda nestačím zírat! Nik vylizuje hrnec?!?

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůže být dítě po sladkostech vzteklé?
Další článekJak alternativně postupovat při horečce