Lehký oběd v létě nebo svačina s sebou. Tortilla pokaždé jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 ks tortilly (na obrázku špaldovo-ovesné)
  • 200 g uzeného nebo marinovaného tofu
  • červená paprika – kapie
  • okurka hadovka
  • polníček
  • tapenáda z oliv a fazolí nebo rostlinná paštika

Postup

  1. Jako první si uděláme tapenádu z oliv a fazolí.
  2. Omyjeme polníček a necháme ho okapat.
  3. Oloupeme okurku a nakrájíme ji na delší hranolky.
  4. Kapii a tofu nakrájíme na delší proužky.
  5. Tortillu na chvíli ohřejeme na sucho na pánvičce a ještě teplou ji pomažeme tapenádou z oliv.
  6. Poklademe ji střídavě proužky tofu a zeleniny. Posypeme polníčkem a pevně zabalíme.

Kombinujeme

Podáváme s kvašenou zeleninou či s nějakým osvěžujícím salátem.

 

Praktické

Když tortillu před naplněním ohřejete na sucho na pánvi nebo přímo na plotýnce, bude se vám dobře balit.

Nedávejte náplně až na konec tortilly, špatně by se vám ohýbaly okraje a nešla by dobře zabalit.

 

Děti

Tortilla je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly.

 

Jak zabalit tortillu

 

5176337-mexicka-kuchyne-jak-zabalit-tortilluvynecháme česnek.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...
  1. Tapenáda vynikající. Náplň moc dobrá a pečení tortill, to byla opravdu výzva. K tortillám jsem udělal Hlávkový salát se smetanou a koprem. Než jsem udělal vše potřebné 3 hodinky času fuč :-) A to mi pak s pečením placek ještě pomáhala žena, první dvě jsem upekl a pak honem mazat, plnit, balit a fotit :-) Díky moc za skvělý recept. kde jsem si vůbec, ale vůbec nevěřil, nakonec to nějak dopadlo :-)

  2. Děláme doma bezlepkové amolety, které nám nahrazují tortilly, dají se jíst na sladko i na slano. Bohužel nevím přesné množství ingrediencí, protože je dělám od oka. Použiju pohankovou a kukuřičnou mouku v poměru 1: 1, 1 vajíčko, špetku soli a zaliju domácím mlékem tak, aby těsto bylo husté jako na klasické palačinky. Ale to důležité je připravit si těsto večer, aby do rána pohanková mouka nabobtnala. Těsto je pak mnohem hustší, ale lépe drží pohromadě. Je možné místo mléka dát vodu – pak ale jsou tortilly mnohem křehčí a nedají se tak dobře balit, protože se lámou. Děláme je tak, když nečekáme návštěvu nebo to není na cesty a sní se to doma. Ale bezlepkáři vědí, že soudržnost u bezlepkových těst je horší, a jsou na to zvyklí.

  3. S tortilami jakožto bezlepkář bojuji už několik let a vždy jsem vycházela z tohoto receptu: 55g hladké mouky, 55g kukuřičné mouky, špetka soli, 1 vejce, 150 ml vody. V bezlepkové verzi se jen použije bezlepková mouka (používám od Doves Farm) a zvýší se množství vody na 215ml. V obou těchto verzích tortily fungují bezvadně, nedaří se mi, ale udělat verzi bez vajec. Zkoušela jsem ve vodě rozmíchat sojovou moukou a trochu psyllia a fungovalo to. Ale vzhledem k tomu, že je sojová mouka špatně stravitelná, tak už je možná lepší tam dát domácí vejce. Zaručeně nefunguje nahradit vejce namočenými chia semínky :-)

    • Kupovala jsem je v globusu, ale nemají úplně ideální složení. Prošla už jsem všechny druhy a v každém jsou bohužel nějaké přidatné látky.

    • Bezlepková tortilla se vyrábí ze speciální nixtamalizované kukuřičné mouky, to je mouka, kde je kukuřice předem uvařená ve vápenatém roztoku, pak se oloupe a namele na prášek. Ale zatím jsem ji nezkoušela.

  4. Pátrám po nějakém receptu na bezlepkovou tortillu ….. poradíte prosím. Děláte si doma nějaké samy nebo je jen kupujete?

    • Já jsem už pár tortill vyzkoušela, ale zatím jsem nenašla takový recept, abych s ním byla úplně spokojená.

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nakupovat bez igelitových tašek
Další článekMakrobiotikové nejsou smutní. Jsou tajemní. – Rozhovor s Janou Miou Dančo