Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s  pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold neradi. Tato rychlá polévka je super tip, jak zpracovat přebytky mangoldu.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 2/3 pórku (ta tmavá část)
  • 8 stonků mangoldu
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražená semínka, zelené natě

Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a pórku

  1. Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky,  pórek a mangold na menší kusyu.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní pórek, mangold a krátce společně orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
  6. Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
  7. Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
  8. Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.

Praktické

  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
  • Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla „tolik zelená“. :-)

Obměna

  • Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát.
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...
  1. Výborná, skvělá, úžasná… mňam, mňam, dělám ji už podruhé, s listy z červené řepy (z naší zahrádky) a můžu se utlouct, dokonce chutná i manželovi. Poprvé jsem ji vařila na polévkové klání, které se konalo v Ekozahradě Raková – měla úspěch. Ovšem úspěch tam měly všechny polévky :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního
Další článekGladiátorům se říkalo „pojídači ječmene“. Jejich strava byla vegetariánská