Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s  pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold neradi. Tato rychlá polévka je super tip, jak zpracovat přebytky mangoldu.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 2/3 pórku (ta tmavá část)
  • 8 stonků mangoldu
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražená semínka, zelené natě

Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a pórku

  1. Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky,  pórek a mangold na menší kusyu.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní pórek, mangold a krátce společně orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
  6. Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
  7. Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
  8. Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.

Praktické

  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
  • Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla „tolik zelená“. :-)

Obměna

  • Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát.
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...
  1. Výborná, skvělá, úžasná… mňam, mňam, dělám ji už podruhé, s listy z červené řepy (z naší zahrádky) a můžu se utlouct, dokonce chutná i manželovi. Poprvé jsem ji vařila na polévkové klání, které se konalo v Ekozahradě Raková – měla úspěch. Ovšem úspěch tam měly všechny polévky :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního
Další článekGladiátorům se říkalo „pojídači ječmene“. Jejich strava byla vegetariánská