Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s  pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold neradi. Tato rychlá polévka je super tip, jak zpracovat přebytky mangoldu.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 2/3 pórku (ta tmavá část)
  • 8 stonků mangoldu
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražená semínka, zelené natě

Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a pórku

  1. Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky,  pórek a mangold na menší kusyu.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní pórek, mangold a krátce společně orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
  6. Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
  7. Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
  8. Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.

Praktické

  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
  • Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla „tolik zelená“. :-)

Obměna

  • Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát.
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Ekzém je nenávratne preč (Jana)

Jana: Jarná očista pomaly končí a ja mám radosť,...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...
  1. Výborná, skvělá, úžasná… mňam, mňam, dělám ji už podruhé, s listy z červené řepy (z naší zahrádky) a můžu se utlouct, dokonce chutná i manželovi. Poprvé jsem ji vařila na polévkové klání, které se konalo v Ekozahradě Raková – měla úspěch. Ovšem úspěch tam měly všechny polévky :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního
Další článekGladiátorům se říkalo „pojídači ječmene“. Jejich strava byla vegetariánská