Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Kyselo z bílých fazolí s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
děti od 2 let

Jak se někde mihne kopr, jdu po něm a vymýšlím nové a nové varianty, jak ho zapracovat do jídla. Na tomhle kyselu z bílých fazolí jsme si náramně pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených bílých fazolí
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • tři stonky kopru
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • olej
  • sůl
  • 3/4 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa
  • pro mlsaly rostlinná smetana nebo obilné mléko

Aneta byla krev a mléko jako všechny ženy v otcově linii. Jenže pak táta po 49 letech kvůli cukrovce shodil 35 kg a z...

Jak připravit fazolové kyselo

  1. Cibuli, petržel i celer nakrájíme na kostičky.
  2. Ohřejeme vývar nebo vodu.
  3. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  4. Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme zbývající zeleninu.
  5. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
  6. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu.
  7. Vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
  8. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby případně doředíme zbylým vývarem, přidáme nasekaný kopr a fazole.
  9. Prohřejeme a na závěr přidáme kysané zelí.
  10. Pokud potřebujete dochutit, přidáme pár kapek umeocta a jablečného octa. Labužníci zjemní omáčku rostlinnou smetanou či obilným mlékem.

Obměna

  • Místo kopru zkuste česnek, dostanete výbornou omáčku.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření a dochudovadla, sůl a olej.
  • Pokud potřebujete připravit jídlo pro nejmenší, můžete dát do vývaru/vody vařit zeleninu bez soli a oleje. Uvařenou zeleninu přepasírovat a podávat dětem.
  • Dětem kolem 1,5 roku můžeme přidat trochu soli a oleje. Dětem, které už jedí luštěninu, přidáme fazole a podle potřeby ještě pasírujeme. Dospělý si vezme připravený základ, přidá fazole, zelí, kopr a dochutí si podle potřeby.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Udělala jsem spíše jako polévku, chutná báječně. Manžel si pochvaloval 😄 . Díky za recept. Vzhledem k tomu že jsem naprostý začátečník a trochu jsem se obávala té kombinace fazole a zelí, ale musím za sebe říct, že chutná báječně.

Klub

I bez kopru to byla lahoda 😁

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma