Jak se někde mihne kopr, jdu po něm a vymýšlím nové a nové varianty, jak ho zapracovat do jídla. Na tomhle kyselu z bílých fazolí jsme si náramně pochutnali.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených bílých fazolí
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • tři stonky kopru
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • olej
  • sůl
  • 3/4 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa
  • pro mlsaly rostlinná smetana nebo obilné mléko

Postup

Cibuli, petržel i celer nakrájíme na kostičky. Ohřejeme vývar nebo vodu. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme. Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme zbývající zeleninu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu. Vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby případně doředíme zbylým vývarem, přidáme nasekaný kopr a fazole. Prohřejeme a na závěr přidáme kysané zelí. Pokud potřebujete dochutit, přidáme pár kapek umeocta a jablečného octa. Labužníci zjemní omáčku rostlinnou smetanou či obilným mlékem.

Obměna

Místo kopru zkuste česnek, dostanete výbornou omáčku.

Kompletní talíř

Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření a dochudovadla, sůl a olej.

Pokud potřebujete připravit jídlo pro nejmenší, můžete dát do vývaru/vody vařit zeleninu bez soli a oleje. Uvařenou zeleninu přepasírovat a podávat dětem. Dětem kolem 1,5 roku můžeme přidat trochu soli a oleje. Dětem, které už jedí luštěninu, přidáme fazole a podle potřeby ještě pasírujeme.

Dospělý si vezme připravený základ, přidá fazole, zelí, kopr a dochutí si podle potřeby.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Prave dovareno, vyborne! Misto bilych fazoli jsem dala mungo, k tomu bulgur a pecenou zeleninu v troube. Skvely obed 🙂

  2. Právě jsme dojedli, s bulgurem. Akorát musím říct, že mi ta chuť bulguru + omáčky neladí dohromady. Možná je to jen nezvyk? Spíš bych si k tomu uměla představit brambory…zaregistrovala jsem, že brambory jako přílohu moc nemíváte, můžu se zeptat proč?

    • Tak já už si zase neumím představit brambory jako přílohu, asi je to opravdu dost o zvyku. A to jsem je mívala ráda. Brambory jsem jedno z nejdiskutovanějších témat kolem JJ, ale ve stravě je opravdu nemáme vůbec. Odkaz na článek http://www.jimejinak.cz/pravda-o-bramborach/.
      Tohle kyselo je opravdu moc dobré a dnes bych si k němu už nejraději udělala nějaký knedlík nebo nočky, ale to mi trvalo, než jsem se to naučila, i když na tom v zásadě nic není.

      • Díky za odkaz…moc zajímavé, znepokojující a opět mi to svým způsobem potvrzuje to, že v dnešní době už žádné jídlo není 100% zdravé 🙂 My tedy brambory taky už moc nepoužíváme, za poslední dva roky nám docela výrazně klesla spotřeba, ale jelikož si je sami pěstujeme tak ve dnech, kdy nemám nápad co vařit, se hodně často k bramborám uchýlím anebo jsou aspoň tou „nastavovací“ surovinou jídla (třeba husté polévky apod.). No, je vidět, že je přede mnou ještě asi hodně změn 🙂

        • U nás je toto časté téma na rodinných návštěvách, protože většinou jsou prostě příloha brambory. A reakce bývá často: „Ale my je máme domácí“. Ale vysvětlovat něco někomu, kdo to slyšet nechce, prostě nemá smysl… Mě to teda trhá srdce, v rodině máme kloubní problémy a ženský i problémy se štítnou žlázou. Já taky a paní Strnadelová mi právě před pár lety kvůli štítné žláze doporučila okamžitě vysadit brambory. Netvrdím, že to bylo jednoduché a že to bylo hned, i letos jsem někde na návštěvě ochutnala, ale doma už kupujeme brambory jen na obklady. Navíc postupně zjistíte, že vám to už nechutná, že to je divný. Ale to jsme zpátky i u toho zvyku 🙂

          • Ano, určitě to bude o zvyku. Včera, když po mě máma chtěla přivézt brambory (pěstujeme a dodáváme známým, přitom my sami jich sníme opravdu docela málo), jsem jí informovala…zase protáčela panenky a když jsem jí na otázku co teda jíst řekla, že např. jáhly, tak dělala jak když jsem řekla sprosté slovo :-p Myslím, že ke spoustě původních plodin a pokrmů má pár generací z nějakého důvodu negativní vztah…ale nevím vůbec proč. Mě přijde rozumné jíst to, co naši předci…

      • Děkuji za tip, vyzkouším 🙂 Polentu jsem dělala párkrát a moc mě neohromila, vlastně spíš vůbec, ale asi něco dělám špatně, když se tolik jí i v Itálii…Tak na ní musím zapracovat 🙂

  3. Dobrý den,

    moc Vás zdravím.
    Několikrát jsem se přihlásila na nabízenou akci předvánoční začínající tuto neděli.
    Psala jsem o možnost se přihlásit do kurzu, protože na jarní očistu byla nybídka jednoznačná. Nyní jsem nic neobjevila.
    Pokud tato přihlášení stačí ( ta která jsem několikrát odeslal), jsem nadšená:-)

    S přáním pěkných dní Eliška

    • Dobrý den, zatím se lze přihlásit pouze na webinář, který bude tuto neděli večer. Možnost přihlásit se do kurzu Vánoce jinak teprve bude.

  4. Zrovna jsem doma nemela ani celer ani petrzel, podusila jsem cibuli a kapustu, pridala take kopr a byla to mnamka velika….

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiodožínky v neděli v Nenačovicích (Beroun)
Další článekJá, minimalista – IV.díl