Ke kontejnerům na tříděný odpad se přidávají další - šedé. Do nich můžeme házet kovové obaly včetně plechovek. Víte, co se děje s kovem poté, co ho vyvezou? Má smysl ho vůbec třídit?

Jak probíhá třídění kovu

Po vyvezení kovového odpadu se třídí (buď ručně, nebo pomocí linky) od nežádoucího materiálu, kterým jsou kusy plastů, papíry, velké kovové předměty (např. formy na bábovky) nebo spreje, deodoranty, laky na vlasy (obsahují nežádoucí plastové prvky a tlakem v lisu mohou prasknout, začít hořet a někoho zranit). Kovový odpad se dále roztřídí na železný (např. konzervy a plechovky od potravin, železo) a hliníkový (např. nápojové plechovky, alobal, víčka od jogurtů aj.). Každý se lisuje zvlášť.

Jak se ze starých nápojových plechovek vyrábí nové

  • Balíky se slisovanými hliníkovými předměty se odvezou do zahraničí, kde je roztaví a vyrobí z nich obrovské role zhruba o hmotnosti jedenácti tun.
  • Ty putují například do firmy Ball Corporation nedaleko Plzně, kde z nich vyrábějí nové nápojové plechovky.
  • Hliníková role se musí nejdříve nalubrikovat, aby se lépe roztahovala, poté jede do stroje, který z nich vyrobí kalíšky.
  • Z nich další stroj vyrobí tvar plechovky.
  • Tyto plechovky putují do myčky a poté do tiskového stroje, který mu udělá potisk a nakonec se nalakuje zevnitř, aby nedocházelo ke kontaktu potraviny s hliníkem.
  • Další stroj ohrne vršek plechovky, aby se dala ve firmách, kde plechovky plní nápoji, zavíčkovat.
  • Nakonec probíhá kvalitativní kontrola a plechovky putují na palety a kamiony je následně odváží do plníren a skladů.

Třídit hliník je důležité: dá se recyklovat donekonečna

Výhoda hliníku je, že se dá donekonečna recyklovat. Poslední data hovoří o tom, že 70 – 75 % hliníku, který byl na Zemi za posledních přibližně sto let vytěžen, je pořád v oběhu. Z toho je evidentní, že recyklace hliníku je důležitá. Dají se z něj vyrábět plechovky bez ztráty kvality znovu a znovu,“ říká zaměstnanec Ball Corporation Pavel Batík.

Obliba plechovek roste

Plechovek se bude zřejmě vyrábět víc a víc. „Podle našich informací je trend takový, že obliba plechovek mezi spotřebiteli rok od roku roste,“ dodává Pavel Batík.

Hliník není vhodný pro uchování potravin

My za Jíme Jinak dodáváme, že hliník není vhodným materiálem pro uchovávání potravin. Má tendenci se ukládat v našem mozku, ledvinách, plicích, játrech a štítné žláze a způsobovat mnohé zdravotní problémy. Mnoho z nich ještě není plně potvrzeno studiemi. Je však už potvrzeno, že hliník souvisí s Alzheimerovou chorobou a rakovinou prsu, viz náš článek Co s naším zdravím dělá hliník.

zdroj: idnes.cz

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše stránky. O zdravější život se snažím už pár let, ale tak nějak stylem dva kroky vpřed, jeden zpět. Děkuji, že...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož se stravujeme dle JJ již nějakou dobu, tak mi nedělalo problém vynechání všech surovin. Nějaké chutě byly, ale daly se...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro pokročilé. Opravdu super jídla. Stravujeme se dle jíme jinak už delší dobu, ale spíše jednodušeji, skromněji. Dnes to pro nás...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A moc chválím za přizpůsobení kurzu začátečníkům, kterým jde z nových informací hlava kolem. Je to skvělé, klobouk dolů 🙂 Onehdy...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá a prostě vás mám ráda a nedovedu si život bez vás  představit.

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso celý týden opravdu vynechala (čtením vašich inspirativních komentářů jsem dostala najednou chuť to fakt vydržet) a cítím se po tomto...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se zeleninou, ja si chrochtam a muj pritel, zaprisahly masar a sladkomil, vyjedl cely talir pomalu i s glazurou ???

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu inspirace. Do Vašeho kursu jsem se vrhla po hlavě. Prvních 10 dní jsem striktně dodržovala a vařila ve Vašem duchu....

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty, které jsem získala členstvím v klubu. S manželem se od ledna stravujeme dle Vašich jídelníčků. Zhubla jsem 6 kilo a...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za Klub Jíme Jinak. Konečně mám všechny informace na jednom místě. Recepty, videorecepty, rozhovory, příběhy, očisty a ještě mnohem víc! Pořád...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z rodinného rozpočtu vydat částku za klub JJ. Několik měsíců jsem stránky navštěvovala a čerpala inspiraci pro vaření z volně přístupných...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka 🙂 Potěšilo mne, že i moje máma, která má názor "tzv. jíst se má všechno :-)" (a chuťově výborně a...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení, které tam už nějaký čas leželo. "Nějak" zmizelo 6 kg 🙂 děkuji za nakopnutí do "života".

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí minimálně inspirovat. Díky Jíme jinak jsem já sama zabředla do rostlinné stravy a podle všeho to byl nejlepší krok, který...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za ně. Vždycky mě to nakopne zkusit něco nového.

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou práci, kterou dělají. Bez nich bych se se svým dvouletým synem už dávno utopila ve stereotypu. Díky za obrovskou inspiraci.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, chybí tu podstatná informace (v původním zdrojovém textu je obsažena): HLINÍK je součástí NÁPOJOVÝCH plechovek, konzervy pro potraviny jsou z plechu s vrstvou CÍNU (a nejsou tak měkké a lehké, jako ty hliníkové).

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejčastější chyby v jídelníčku
Další článekDomácí sójový tempeh