Při procházce s Markétkou jsem zjistila, že lezou ze země pampelišky, kopřivy, jitrocel a bršlice kozí noha. Bude toho přibývat, máme tak dva tři měsíce na to, abych si užívali tyhle čerstvé malé zázraky. Nečekejte na nic a vrhněte se na ně. Jsou plné vitamínů, enzymů a spousty látek, které naprosto přesně odpovídají našim potřebám teď na jaře. Většinou totiž podporují funkci jater a žlučníku, které nyní jsou po ledvinách a močovém měchýři na řadě, čistí se nebo trpí, když se o ně nestaráme, jak je třeba.

Při procházce s Markétkou jsem zjistila, že lezou ze země pampelišky, kopřivy, jitrocel a bršlice kozí noha. Bude toho přibývat, máme tak dva tři měsíce na to, abych si užívali tyhle čerstvé malé zázraky.  Nečekejte na nic a vrhněte se na ně. Jsou plné vitamínů, minerálů, enzymů a spousty látek, které naprosto přesně odpovídají našim potřebám teď na jaře. Většinou totiž podporují funkci jater a žlučníku, které nyní jsou po ledvinách a močovém měchýři na řadě, čistí se nebo trpí, když se o ně nestaráme, jak je třeba.

Nejsnáze najdete kopřivu a mladé pampeliškové listy, ty zná každý. Ty krom výše zmiňovaného obsahují hodně železa, takže pomáhají s krvetvorbou. Jsou tedy vhodné pro každého, ale pro těhotné a kojící maminky obzvlášť. Pampeliška i kopřiva působí povzbudivě na metabolismus, pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry. Když si je přinesete domů zvenku, máte zaručeně čerstvé produkty, v podstatě v bio kvalitě (když sbíráte někde mimo silnice apod.) a zdarma! Inspirovat se můžete v receptu na Salát s mladými pampeliškovými listy, Kopřivová krémová polévka nebo Rizotko se zeleninou a mladou kopřivou.

Zařazením těchto a dalších divokých bylin prospějete svému tělu a navíc vaše talíře dostanou opravdový jarní nádech. Postupně vás budeme zásobovat recepty, ale nečekejte na nic a přidávejte tyto byliny do polévek, salátů, do teplé zeleniny, dělejte z nich špenáty, co vás jen napadne.  Pro začátek zkuste třeba salát s pampeliškovými listy.

S planou zeleninou zacházíme stejně jako s každou jinou – opláchneme ve studené vodě a použijeme. Protože tato má poměrně krátkou životnost, je nejlepší trhat denně čerstvou nebo ji propláchnutou okapanou uložit do plastové krabičky či mikrotenového sáčku a uskladnit v lednici. Tak se její použitelnost na pár dní prodlouží.

Jaru zdar!

 

  1. Já také mám štěstí žiji v Brdech a tam je všeho dost tam dokonce kvetou vzácné orchideje ale i ve městě se dá sehnat různá Bílina příroda například známá vplzni chodí k řece k Doudlevcum a tam třeba sbyra kopřivy , Planou pažitkou vse důkladně omyjeme a je to dobré lepší než nic.

    • Medvědí česnek používám již dlouhé roky, hodí se výborně k přípravě jídla jako špenát,na drobno nasekaný do polévek,k masu (prostě všude tam,kde se může použít i česnek klasický). V jarní době,když je ještě mlaďounký si ho již zamrazuji do krabiček na drobno nakrájený. Je na použití do příštího roku (třeba na zpestření polévek atd.). Má velice mnoho zdraví prospěšných látek a je i chuťově moc příjemný (pro toho,kdo má rád česnek). Vřele doporučuji z něho dělat v jarních měsících jídlo hlavní (připravuje se jako klasický špenát). Kdo chce,může potom ještě rozmixovat,aby mu nezůstali kousky lístků. Dobrou chuť přeje vášnivá konzumentka všech takovýchto dobrot,které obohatí náš stůl. Lenka

      • Lenko, díky za vyčerpávající a skvělou odpověď! Já ho mám také moc ráda, jen jsem zatím venku ještě žádný nenašla, sbírám ho obvykle až tak od června. Co jsem ale objevila včera je planý šnetlík, který tu roste různě v keříčkách. Je hubeňoučký ale vydatný :-)

    • Já mám to štěstí, že bydlím nad přírodní rezervací Prokopské a Dalejské údolí. Jasně, je to pořád Praha… Ale mám pocit, že ta energie z čerstvě přinesených bylinek je skvělou kompenzací za případné nedokonalosti z našeho životního prostředí. Navíc o kvalitě bylin a zeleniny z obchodu mám velké pochybnosti, určitě na tom nebudou lépe než ty čerstvě natrhané zvenku :-)

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní dopoledne pro ženy z Benešovska a Středních Čech
Další článekJak jsme se v naší česko-anglické školce Domeček naučili jíst jinak