Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Osvěžující broskvový pohár

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Ingredience
pro cca 5 pohárů
  • 1/2 kg broskví
  • špetka soli,
  • 1/2 litru vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 2 lžičky práškového agaru
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, máta apod.

Díky změně stravy jsem za rok shodila více než 7 kg, Naučila jsem se vařit spoustu chutných zdravých jídel a na mnohý...

  • 1/2 kg broskví
  • špetka soli,
  • 1/2 litru vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 2 lžičky práškového agaru
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, máta apod.

Jak udělat broskve v želé
  1. Broskve omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce-
  2. Zalijeme vodou a dáme vařit se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  3. Povaříme cca 15 minut do změknutí broskví. Ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
  4. V trošce vody rozmícháme agar a nalijeme do hrnce k broskvím. Necháme krátce projít varem.
  5. Nalijeme do pohárků a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  6. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Praktické
  • Když broskve nejdou půlit a odstranit pecky, okrajuji je rovnou do hrnce, až mi zbude jen pecka.
  • Broskve neloupu, ale můžete to udělat, dezert bude ještě jemnější a lahodnější. Nám tam slupky chutnají a nebaví mě broskve loupat.
  • Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb. Někdy jsou broskve sušší, jindy z nich teče šťáva. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Některé broskve jsou slaďoučké a není potřeba vodu doslazovat, jiné nejsou zralé a je potřeba dát víc.
  • Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
  • Pokud nemáte agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzokušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou, v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
  • Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty.
Obměna
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete vodu dosladit obilným sladem či sirupem.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom, hřebíček či skořice nebo bylinky jako máta nebo meduňka.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají ostřejší ovoce jako jahody, meruňky a broskve bez reakce. Takto povařené broskve jsou pro děti lépe stravitelné a pro malinké jsou vhodnější než syrové.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...