Skvěle ochucené slané "řezy" z jáhel, které jsou dobré už jen samy o sobě. Namažte pomazánkou, obložte čerstvou zeleninou a máte perfektní a rychle hotovou letní svačinku, oběd nebo večeři. Tyto jáhlové řezy můžete mít v lednici vždy v záloze.

Ingredience
na 4 porce

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou

  1. Do hrnce dáme vodu a jáhly.
  2. Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
  3. Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
  4. Hotovou jáhly promícháme.
  5. Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech, do „bábovičkových“ forem nebo misek a uhladíme.
  6. Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
  7. Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
  8. Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, „sýrem“ nebo salsou.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici (kostky z polenty na obrázku vpravo). V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
  • Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
  • V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.

Praktické

  • Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studená jako svačinka nebo například namazaná pomazánkou á la chleba.
  • Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...
  1. Evi daly by se jáhly nahradit rýží? Zjistila jsem teď večer, že nemám ani jáhly ani polentu. Ale mám vařenou rýži :-(. Hedala jsem i recept třeba na rýžové placky

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek,,Tvarohový“ koláč ala tiramisu
Další článekNeuvěřitelný svět mikrobů v nás (díl 2.)