Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlové kostky s bylinkami, řasou a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Skvěle ochucené slané “řezy” z jáhel, které jsou dobré už jen samy o sobě. Namažte pomazánkou, obložte čerstvou zeleninou a máte perfektní a rychle hotovou letní svačinku, oběd nebo večeři. Tyto jáhlové řezy můžete mít v lednici vždy v záloze.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Když jste malí, jíte, co vám dají rodiče. Jak rosteme, začínáme si vybírat sami, co a kdy budeme jíst. Já jsem si nej...

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou

  1. Do hrnce dáme vodu a jáhly.
  2. Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
  3. Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
  4. Hotovou jáhly promícháme.
  5. Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech, do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
  6. Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
  7. Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
  8. Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici (kostky z polenty na obrázku vpravo). V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
  • Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
  • V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.

Praktické

  • Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studená jako svačinka nebo například namazaná pomazánkou á la chleba.
  • Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Evi daly by se jáhly nahradit rýží? Zjistila jsem teď večer, že nemám ani jáhly ani polentu. Ale mám vařenou rýži :-(. Hedala jsem i recept třeba na rýžové placky

vendelina
15. 11. 2019

rychlý,snadný, chutný :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Palačinky z quinoi. Bez mouky a plné bílkovin.

Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kval...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.