Skvěle ochucené slané "řezy" z jáhel, které jsou dobré už jen samy o sobě. Namažte pomazánkou, obložte čerstvou zeleninou a máte perfektní a rychle hotovou letní svačinku, oběd nebo večeři. Tyto jáhlové řezy můžete mít v lednici vždy v záloze.

Ingredience
na 4 porce

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou

  1. Do hrnce dáme vodu a jáhly.
  2. Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
  3. Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
  4. Hotovou jáhly promícháme.
  5. Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech, do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
  6. Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
  7. Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
  8. Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici (kostky z polenty na obrázku vpravo). V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
  • Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
  • V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.

Praktické

  • Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studená jako svačinka nebo například namazaná pomazánkou á la chleba.
  • Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Evi daly by se jáhly nahradit rýží? Zjistila jsem teď večer, že nemám ani jáhly ani polentu. Ale mám vařenou rýži :-(. Hedala jsem i recept třeba na rýžové placky

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek,,Tvarohový” koláč ala tiramisu
Další článekNeuvěřitelný svět mikrobů v nás (díl 2.)