- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- hrst dýňových semínek
- 1 lžíce arame řas
- 1 lžička soli
- 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)
Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou
- Do hrnce dáme vodu a jáhly.
- Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
- Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
- Hotovou jáhly promícháme.
- Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech, do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
- Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
- Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
- Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.
Obměna
- Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici (kostky z polenty na obrázku vpravo). V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
- Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
- Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
- V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.
Praktické
- Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studená jako svačinka nebo například namazaná pomazánkou á la chleba.
- Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Zkusila jsem několikrát, ale nikdy mi jáhly neztuhly, vždycky vypadaly jako hustá kaše. Až mě napadlo upéct je jako slaný jahelník – 1 hrnek jáhel a 4 hrnky vody. A to bylo ono! Ztuhlé jáhly krájím místo knedlíků k omáčce, místo noků do polévky nebo k zelenině nishime, rozmačkané jím jako kaši. 🙂
Evi daly by se jáhly nahradit rýží? Zjistila jsem teď večer, že nemám ani jáhly ani polentu. Ale mám vařenou rýži :-(. Hedala jsem i recept třeba na rýžové placky