Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlové kostky s bylinkami, řasou a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Skvěle ochucené slané “řezy” z jáhel, které jsou dobré už jen samy o sobě. Namažte pomazánkou, obložte čerstvou zeleninou a máte perfektní a rychle hotovou letní svačinku, oběd nebo večeři. Tyto jáhlové řezy můžete mít v lednici vždy v záloze.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce arame řas
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření (česnek, rozmarýn, tymián, sušená rajčata, pepř, cibule)

Jak udělat bylinkové jáhlové kostky s řasou

  1. Do hrnce dáme vodu a jáhly.
  2. Přivedeme k varu, přidáme sůl, arame, semínka a koření.
  3. Ztlumíme plamen a 30 minut vaříme.
  4. Hotovou jáhly promícháme.
  5. Vypneme a jáhly pomocí stěrky přemístíme na menší plech, do “bábovičkových” forem nebo misek a uhladíme.
  6. Necháme ztuhnout zhruba 20 minut na lince a poté jáhly přemístíme do lednice.
  7. Ztuhlé jáhly jdou pěkně vyklopit i krájet na kostky.
  8. Podávejte například s omáčkou, dipem, pomazánkou, ricottou, “sýrem” nebo salsou.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i polentu nebo kukuřičnou krupici (kostky z polenty na obrázku vpravo). V poměru 1:3 (1 díl kukuřice na 3 díly vody). Polentu stačí nasypat se všemi ingrediencemi do odměřené vody, přivést k varu a 3 minuty míchat. Krupici je vhodné namočit na několik hodin (nicméně uvaří se i nenamočená), nasypat ji do vody spolu se všemi ingrediencemi, přivést k varu, plamen ztlumit a bez míchání ji nechat vařit na nízkém plameni cca 45 minut.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – použít kari koření, provensálské bylinky, pizza koření, koření na brambory aj.
  • Místo dýňových semen můžete dát slunečnici, sezam, len nebo třeba mandle.
  • V polentě jsou výborné i kostičky uzeného tofu nebo tempehu.

Praktické

  • Kostky z jáhel se hodí jíst i jen tak studená jako svačinka nebo například namazaná pomazánkou á la chleba.
  • Výborné jsou jáhlové kostky i k různým omáčkám nebo nakrájené na kostičky do polévky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zkusila jsem několikrát, ale nikdy mi jáhly neztuhly, vždycky vypadaly jako hustá kaše. Až mě napadlo upéct je jako slaný jahelník – 1 hrnek jáhel a 4 hrnky vody. A to bylo ono! Ztuhlé jáhly krájím místo knedlíků k omáčce, místo noků do polévky nebo k zelenině nishime, rozmačkané jím jako kaši. 🙂

Evi daly by se jáhly nahradit rýží? Zjistila jsem teď večer, že nemám ani jáhly ani polentu. Ale mám vařenou rýži :-(. Hedala jsem i recept třeba na rýžové placky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...