Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní indický snack sev – základní recept

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tradiční indický snack z cizrnové mouky, křupavé nudle s pikantním kořením. Tento jednoduchý recept můžete klidně využít i jinak, než v indické kuchyni, odkud pochází. Sev se skvěle hodí do salátů, do polévek, na omáčky a spousty jiných receptů. Můžete ho mlsat i samostatně jako alternativu chipsů nebo popcornu na oslavách.

Ingredience
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1 lžíce velmi teplého oleje
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy - ločidlo čertovo lejno
  • olej na smažení
  • olej na vymazání sev makeru
  • sůl
  • voda

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit sev

  1. Do mísy dejte mouku, sůl, kurkumu, asafoetidu a promíchejte. Přilijte teplý olej (ne horký) a prsty ho vmíchejte do mouky.
  2. Pomalu začněte přidávat vodu a rukou jí vmíchejte do mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Vypracujte elastické těsto a nechte ho 15 minut odpočívat.
  3. V pánvi rozehřejte olej. Připravte si sev maker, naolejujte vnitřek a namačkejte do něj těsto.
  4. Do pánve s horkým olejem vymačkejte dlouhé nudle a smažte do zlatova z obou stran. Nechte okapat na papíře, nechte vychladnout a pak prsty rozdrťte sev na menší kousky. Uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě a spotřebujte do dvou týdnů.

Praktické

  • K výrobě budete potřebovat sev maker, strojek na těstoviny, jako vidíte na fotografii. Na českých e-shopech s kuchyňskými potřebami je běžně k dostání.

Obměna

  • Do cizrnové mouky můžete přidat i dvě lžíce mouky rýžové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud potřebujeme alternovat chipsy a jiné nezdravé občerstvení, ale vynecháme koření a ubereme sůl. Zbytečně děti neučíme na tyto pochoutky, nejedná se o základní výživu, ale o alternativu k nezdravému mlsání. Pokud však mladší dítě běžně jí konvenční smažené a slané občerstvení jako hranolky, langoše, chipsy, popcorn apod., bez obav mu nabídněte tuto zdravější alternativu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak děkuji

Dalo by se také použít mačkadlo na brambory?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Rýžové kuličky Ammini Kozhukattai

Ammini Kozhukattai jsou rýžové knedlíčky vařené na páře. Jsou vhodné jako zdravá slaná chuťovka, skvěle se budou vyjímat na svátečním stole a můžete jimi p...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.