Tradiční indický snack z cizrnové mouky, křupavé nudle s pikantním kořením. Tento jednoduchý recept můžete klidně využít i jinak, než v indické kuchyni, odkud pochází. Sev se skvěle hodí do salátů, do polévek, na omáčky a spousty jiných receptů. Můžete ho mlsat i samostatně jako alternativu chipsů nebo popcornu na oslavách.
Ingredience
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 1 lžíce velmi teplého oleje
- špetka kurkumy
- špetka asafoetidy – ločidlo čertovo lejno
- olej na smažení
- olej na vymazání sev makeru
- sůl
- voda
Jak připravit sev
- Do mísy dejte mouku, sůl, kurkumu, asafoetidu a promíchejte. Přilijte teplý olej (ne horký) a prsty ho vmíchejte do mouky.
- Pomalu začněte přidávat vodu a rukou jí vmíchejte do mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Vypracujte elastické těsto a nechte ho 15 minut odpočívat.
- V pánvi rozehřejte olej. Připravte si sev maker, naolejujte vnitřek a namačkejte do něj těsto.
- Do pánve s horkým olejem vymačkejte dlouhé nudle a smažte do zlatova z obou stran. Nechte okapat na papíře, nechte vychladnout a pak prsty rozdrťte sev na menší kousky. Uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě a spotřebujte do dvou týdnů.
Praktické
- K výrobě budete potřebovat sev maker, strojek na těstoviny, jako vidíte na fotografii. Na českých e-shopech s kuchyňskými potřebami je běžně k dostání.
Obměna
- Do cizrnové mouky můžete přidat i dvě lžíce mouky rýžové.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud potřebujeme alternovat chipsy a jiné nezdravé občerstvení, ale vynecháme koření a ubereme sůl. Zbytečně děti neučíme na tyto pochoutky, nejedná se o základní výživu, ale o alternativu k nezdravému mlsání. Pokud však mladší dítě běžně jí konvenční smažené a slané občerstvení jako hranolky, langoše, chipsy, popcorn apod., bez obav mu nabídněte tuto zdravější alternativu.
Zato “ tmavá“ verzia je výborná👌hrachová a konopná múka + provensálske korenie
Skúsila som iný nástavec a korenie adžika,ale vrátim sa k prvej svetlej verzii🙂
Podarilo sa🙂ďalšia vec na spestrenie/ozdobu jedla,chystám sa odskúšať iné kombinácie múk/korenín
Wow, super😍👍👍👍👍
Slavko, mám radost, že experimentujete. Tak to má v kuchyni být. Pokusy a pokusy. Někdy se povedou, někdy ne. Děláme to stejně.
Dobrý den, mohly by jste mi doporučit nějaký sev maker. Neumím žádný na internetu najít. Děkuji moc.
Gabrielo, je potřeba hledat „strojek na těstoviny“ . Kromě takových těch stolních lze najít i tento do ruky.
To jsem ráda Katty, je to rychlovka a hlavně home made.
Zkoušela jste i ochucovat? Třeba česnek, cubrica aj koření?
Zatím ne, tohle je řekněme, original základní recept, ale určitě to lze ochutit i jinak.
Dekuji za recept. Na tomto ujizdim, dráze kupuju, ted uz nemusim.