Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní indický snack sev – základní recept

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tradiční indický snack z cizrnové mouky, křupavé nudle s pikantním kořením. Tento jednoduchý recept můžete klidně využít i jinak, než v indické kuchyni, odkud pochází. Sev se skvěle hodí do salátů, do polévek, na omáčky a spousty jiných receptů. Můžete ho mlsat i samostatně jako alternativu chipsů nebo popcornu na oslavách.

Ingredience
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1 lžíce velmi teplého oleje
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy - ločidlo čertovo lejno
  • olej na smažení
  • olej na vymazání sev makeru
  • sůl
  • voda

Jíst jinak jsem začala už ve 14 letech. Díky jídelníčku se mi změnil celý život. V ...

Jak připravit sev

  1. Do mísy dejte mouku, sůl, kurkumu, asafoetidu a promíchejte. Přilijte teplý olej (ne horký) a prsty ho vmíchejte do mouky.
  2. Pomalu začněte přidávat vodu a rukou jí vmíchejte do mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Vypracujte elastické těsto a nechte ho 15 minut odpočívat.
  3. V pánvi rozehřejte olej. Připravte si sev maker, naolejujte vnitřek a namačkejte do něj těsto.
  4. Do pánve s horkým olejem vymačkejte dlouhé nudle a smažte do zlatova z obou stran. Nechte okapat na papíře, nechte vychladnout a pak prsty rozdrťte sev na menší kousky. Uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě a spotřebujte do dvou týdnů.

Praktické

  • K výrobě budete potřebovat sev maker, strojek na těstoviny, jako vidíte na fotografii. Na českých e-shopech s kuchyňskými potřebami je běžně k dostání.

Obměna

  • Do cizrnové mouky můžete přidat i dvě lžíce mouky rýžové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud potřebujeme alternovat chipsy a jiné nezdravé občerstvení, ale vynecháme koření a ubereme sůl. Zbytečně děti neučíme na tyto pochoutky, nejedná se o základní výživu, ale o alternativu k nezdravému mlsání. Pokud však mladší dítě běžně jí konvenční smažené a slané občerstvení jako hranolky, langoše, chipsy, popcorn apod., bez obav mu nabídněte tuto zdravější alternativu.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak děkuji

Dalo by se také použít mačkadlo na brambory?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Rýžové kuličky Ammini Kozhukattai

Ammini Kozhukattai jsou rýžové knedlíčky vařené na páře. Jsou vhodné jako zdravá slaná chuťovka, skvěle se budou vyjímat na svátečním stole a můžete jimi p...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.