Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní indický snack sev – základní recept

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tradiční indický snack z cizrnové mouky, křupavé nudle s pikantním kořením. Tento jednoduchý recept můžete klidně využít i jinak, než v indické kuchyni, odkud pochází. Sev se skvěle hodí do salátů, do polévek, na omáčky a spousty jiných receptů. Můžete ho mlsat i samostatně jako alternativu chipsů nebo popcornu na oslavách.

Ingredience
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1 lžíce velmi teplého oleje
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy - ločidlo čertovo lejno
  • olej na smažení
  • olej na vymazání sev makeru
  • sůl
  • voda

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Jak připravit sev

  1. Do mísy dejte mouku, sůl, kurkumu, asafoetidu a promíchejte. Přilijte teplý olej (ne horký) a prsty ho vmíchejte do mouky.
  2. Pomalu začněte přidávat vodu a rukou jí vmíchejte do mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Vypracujte elastické těsto a nechte ho 15 minut odpočívat.
  3. V pánvi rozehřejte olej. Připravte si sev maker, naolejujte vnitřek a namačkejte do něj těsto.
  4. Do pánve s horkým olejem vymačkejte dlouhé nudle a smažte do zlatova z obou stran. Nechte okapat na papíře, nechte vychladnout a pak prsty rozdrťte sev na menší kousky. Uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě a spotřebujte do dvou týdnů.

Praktické

  • K výrobě budete potřebovat sev maker, strojek na těstoviny, jako vidíte na fotografii. Na českých e-shopech s kuchyňskými potřebami je běžně k dostání.

Obměna

  • Do cizrnové mouky můžete přidat i dvě lžíce mouky rýžové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud potřebujeme alternovat chipsy a jiné nezdravé občerstvení, ale vynecháme koření a ubereme sůl. Zbytečně děti neučíme na tyto pochoutky, nejedná se o základní výživu, ale o alternativu k nezdravému mlsání. Pokud však mladší dítě běžně jí konvenční smažené a slané občerstvení jako hranolky, langoše, chipsy, popcorn apod., bez obav mu nabídněte tuto zdravější alternativu.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, kde se dá u nás pořídit sev maker? Děkuji

Slavomíra
15. 8. 2021

Zato ” tmavá” verzia je výborná👌hrachová a konopná múka + provensálske korenie

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Amuse Bouches s překvapením

Zdravá a velmi chutná verze pokrmu amuse-bouches. Toto jídlo je osvěžující, lehoučké a zdravé a skvěle se hodí jako velice chutné a na pohled efektní pohoš...
klub
3
5

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...