- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- sůl
- 1-2 lžíce oleje
- 1/2 tempehu uzeného
- 3 lžičky červené sladké papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
- špetka chilli drcenného (není nutné)
- 2 lžičky drcenného kmínu
- bobkový list
- 1 větší topinambur
- hrst hlívy
- 1 lžička majoránky
- zeleninový vývar
- škrob na zahuštění
- k dochucení: umeocet
Postup
- Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
- Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
- Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
- Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
- Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
- Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
- Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
- Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
- V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
- Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
- Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
dobry den, muzu se prosim zeptat, zeleninovym vyvarem je mysleno co presne? bujon ve vode nebo vyvarena zelenina?? dekuji mockrat!
Poraďte mi,prosím, čím nahradím topinambur? Batátem, kedlubnou? Děkuji