Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

18 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Včera jsem si jej uvařila… přidala jsem i seitan…je lepší nechat uležet do druhého dne,pak je vynikající

  2. Je to dobrota. Příště dám víc hlívy a topinamburů (u nás v Coopu-Ternu mají), aby tyto suroviny víc vynikly a manžel si nestýskal, že vařím stále se stejnými. To asi jak nemáme “vyčištěné” ty chuťové pohárky.

      • Fakt se snažej: mají dia koutek, myslí na bezlepkáře i alergiky na mléko a vedou i bio sice nárazově a v menším množství, ale než jsme naposledy snědli např. biorozinky byly tam další. A tu zeleninu se snaží mít českou , což se nedaří pořád, vždycky je tam něco z Polska, ale už jsem tam kupovala i český pórek.

  3. Nojo, topinambur bude určitě skvělá potravina, ale když ho mé supermarkety ani zahrádka nenabízejí, čím ho nahradit, když nechci zrovna brambory, prosím?

      • Fajn, díky! Já už se dnes odhodlávala pro dýni, ale batát i kedlubnu mám taky… A ve večerce zas neměli hlívu, tak zítra bude gulášek asi z lišek z mrazáku… 🙂

          • Hotovo – uvařeno (s hlívou), snědeno, mňam, ještě nám voní kuchyň. 🙂 Jen jsem asi dala málo papriky a tak se manžel pozastavoval nad slovem “guláš”, no snědl to s chutí (a s hladem) ale prý proč se tomu neříká třeba švestkové knedlíky 😀

            • S klasickými názvy jídel jsem také vždy narazila, takže klidně ať jsou to knedlíky 🙂

          • Ha, po roce se vracím na místo činu a musím se smát tomu “pokroku”. Dnes jsem na tuten pokrm k večeři pozvala i sousedy s malými dětmi a že prý holčičky nejedí houby. Říkám jim, že máme “mrkvový guláš” 🙂 a nebyla jsem daleko od pravdy… Místo topinamburu kedlubna+celer+cuketa. Mám radost, že jsem si mohla zavařit velký hrnec jídla a že se všechno snědlo zatepla. A můj drahý muž mi pak říká, že před návštěvou odolal pokušení nakrájet si do talíře buřta, aby můj výtvor neshazoval před kolegou (a ten si i přidal). 😀 Jen teda jsem upravila dávkování koření: 3,5 lžičky papriky na porci? Nu, dvě desítky lžiček papriky do hrnce mi přišlo nemístné, dala jsem tak pětinu.

  4. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAndrea (41 let) začala vařit jinak
kvůli postižené Toničce
Další článekRuský boršč Jinak