Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Hlívový guláš s tempehem

Uvařeno
sezóna zima

Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

dobry den, muzu se prosim zeptat, zeleninovym vyvarem je mysleno co presne? bujon ve vode nebo vyvarena zelenina?? dekuji mockrat!

Poraďte mi,prosím, čím nahradím topinambur? Batátem, kedlubnou? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.
5
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chalupářské ražničí bez masa

Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do pla...