Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Včera jsem si jej uvařila… přidala jsem i seitan…je lepší nechat uležet do druhého dne,pak je vynikající

  2. Je to dobrota. Příště dám víc hlívy a topinamburů (u nás v Coopu-Ternu mají), aby tyto suroviny víc vynikly a manžel si nestýskal, že vařím stále se stejnými. To asi jak nemáme “vyčištěné” ty chuťové pohárky.

      • Fakt se snažej: mají dia koutek, myslí na bezlepkáře i alergiky na mléko a vedou i bio sice nárazově a v menším množství, ale než jsme naposledy snědli např. biorozinky byly tam další. A tu zeleninu se snaží mít českou , což se nedaří pořád, vždycky je tam něco z Polska, ale už jsem tam kupovala i český pórek.

  3. Nojo, topinambur bude určitě skvělá potravina, ale když ho mé supermarkety ani zahrádka nenabízejí, čím ho nahradit, když nechci zrovna brambory, prosím?

      • Fajn, díky! Já už se dnes odhodlávala pro dýni, ale batát i kedlubnu mám taky… A ve večerce zas neměli hlívu, tak zítra bude gulášek asi z lišek z mrazáku… 🙂

          • Hotovo – uvařeno (s hlívou), snědeno, mňam, ještě nám voní kuchyň. 🙂 Jen jsem asi dala málo papriky a tak se manžel pozastavoval nad slovem “guláš”, no snědl to s chutí (a s hladem) ale prý proč se tomu neříká třeba švestkové knedlíky 😀

            • S klasickými názvy jídel jsem také vždy narazila, takže klidně ať jsou to knedlíky 🙂

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAndrea (41 let) začala vařit jinak
kvůli postižené Toničce
Další článekRuský boršč Jinak