Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
  1. Ahoj všem, vynikající a manžel se olizoval až za ušima. Chválím až teď, protože kdybych měla chválit Vaše recepty podle kterých vařím, nedělala bych nic jiného. Opatrujte se všichni.

    • To nás moc těší Mileno, děkujeme za pochvalu vám i manželovi 😍

  2. Výborný gulášek, uspěl i u masožravců v rámci jarního týdne bez masa :-) týden kdy nevařím pro rodinu jiné jídlo a jak jim chutná. Děkuji za skvělé recepty.

    • Děkujeme za pochvalu Petro, moc nás těší, že chutná vám i celé rodince 😍

  3. použila jsem batáty a žampiony jako vendelina a sklidila velký úspěch … a porce se mi zdála obrovská, najedli jsme se z ní nakonec 2 velcí i 1 malý :)

  4. Možná blbý dotaz…ale mě to zajímá 🤔🙃 proč nemůžu uvařit mrkev a topinambury přímo v guláši? Děkuji

    • Můžete ale bude to trvat déle a chutnat trosku jinak – ale samozřejmě stále moc dobre, jen každý styl vaření má jiné malé odchylky v chuti, já ty styly vaření ruzne stridam :)

  5. Je to dobrota. Příště dám víc hlívy a topinamburů (u nás v Coopu-Ternu mají), aby tyto suroviny víc vynikly a manžel si nestýskal, že vařím stále se stejnými. To asi jak nemáme „vyčištěné“ ty chuťové pohárky.

      • Fakt se snažej: mají dia koutek, myslí na bezlepkáře i alergiky na mléko a vedou i bio sice nárazově a v menším množství, ale než jsme naposledy snědli např. biorozinky byly tam další. A tu zeleninu se snaží mít českou , což se nedaří pořád, vždycky je tam něco z Polska, ale už jsem tam kupovala i český pórek.

  6. Nojo, topinambur bude určitě skvělá potravina, ale když ho mé supermarkety ani zahrádka nenabízejí, čím ho nahradit, když nechci zrovna brambory, prosím?

      • Fajn, díky! Já už se dnes odhodlávala pro dýni, ale batát i kedlubnu mám taky… A ve večerce zas neměli hlívu, tak zítra bude gulášek asi z lišek z mrazáku… :-)

          • Hotovo – uvařeno (s hlívou), snědeno, mňam, ještě nám voní kuchyň. :-) Jen jsem asi dala málo papriky a tak se manžel pozastavoval nad slovem „guláš“, no snědl to s chutí (a s hladem) ale prý proč se tomu neříká třeba švestkové knedlíky :-D

          • Ha, po roce se vracím na místo činu a musím se smát tomu „pokroku“. Dnes jsem na tuten pokrm k večeři pozvala i sousedy s malými dětmi a že prý holčičky nejedí houby. Říkám jim, že máme „mrkvový guláš“ :-) a nebyla jsem daleko od pravdy… Místo topinamburu kedlubna+celer+cuketa. Mám radost, že jsem si mohla zavařit velký hrnec jídla a že se všechno snědlo zatepla. A můj drahý muž mi pak říká, že před návštěvou odolal pokušení nakrájet si do talíře buřta, aby můj výtvor neshazoval před kolegou (a ten si i přidal). :-D Jen teda jsem upravila dávkování koření: 3,5 lžičky papriky na porci? Nu, dvě desítky lžiček papriky do hrnce mi přišlo nemístné, dala jsem tak pětinu.

  7. Zobrazit všech 33 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4. Čím vejce nahradit a jak uspokojit chuť
Další článekRuský boršč Jinak