Máte doma milovníka gulášů nebo jste jím sama? Tento guláš jako by klasickému z oka vypadl. A chutná opravdu téměř na chlup stejně!

Ingredience
na 1 porci

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1/2 tempehu uzeného
  • 3 lžičky červené sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
  • špetka chilli drcenného (není nutné)
  • 2 lžičky drcenného kmínu
  • bobkový list
  • 1 větší topinambur
  • hrst hlívy
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar
  • škrob na zahuštění
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  3. Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
  4. Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
  5. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
  6. Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
  7. Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
  8. Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
  9. V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
  10. Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
  11. Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Zrovna jsem s měsíčním zpožděním nastoupila do kurzu a hned první jídlo je výborný! Děti nebyly doma, tak nikdo nebrblal, že nejí houby a já si užila hlívu s adzuki místo tempehu s knedlíkem z ječmene. Recept je výborně sladěnej, že to předčilo klasický guláš. A jako odměna, když přijely děti, zeptala jsem se, co budou snídat, že si můžou vybrat, dokud si budu vařit v kurzu, a volba byla POLÍVKA! Posouváme se.

  2. Přidala jsem brokolici, mrkev a řapíkatý celer. Vynikající! Děkuji za inspiraci. Mne by to nenapadlo. I když jsem dělala dobrý hlívový guláš s klasickým bramborem, nevěřila bych, že to může být dobré i takhle… vlastně s čímkoli.

  3. Ahoj všem, vynikající a manžel se olizoval až za ušima. Chválím až teď, protože kdybych měla chválit Vaše recepty podle kterých vařím, nedělala bych nic jiného. Opatrujte se všichni.

    • To nás moc těší Mileno, děkujeme za pochvalu vám i manželovi 😍

  4. Výborný gulášek, uspěl i u masožravců v rámci jarního týdne bez masa :-) týden kdy nevařím pro rodinu jiné jídlo a jak jim chutná. Děkuji za skvělé recepty.

    • Děkujeme za pochvalu Petro, moc nás těší, že chutná vám i celé rodince 😍

  5. použila jsem batáty a žampiony jako vendelina a sklidila velký úspěch … a porce se mi zdála obrovská, najedli jsme se z ní nakonec 2 velcí i 1 malý :)

  6. Možná blbý dotaz…ale mě to zajímá 🤔🙃 proč nemůžu uvařit mrkev a topinambury přímo v guláši? Děkuji

    • Můžete ale bude to trvat déle a chutnat trosku jinak – ale samozřejmě stále moc dobre, jen každý styl vaření má jiné malé odchylky v chuti, já ty styly vaření ruzne stridam :)

  7. Je to dobrota. Příště dám víc hlívy a topinamburů (u nás v Coopu-Ternu mají), aby tyto suroviny víc vynikly a manžel si nestýskal, že vařím stále se stejnými. To asi jak nemáme „vyčištěné“ ty chuťové pohárky.

      • Fakt se snažej: mají dia koutek, myslí na bezlepkáře i alergiky na mléko a vedou i bio sice nárazově a v menším množství, ale než jsme naposledy snědli např. biorozinky byly tam další. A tu zeleninu se snaží mít českou , což se nedaří pořád, vždycky je tam něco z Polska, ale už jsem tam kupovala i český pórek.

  8. Nojo, topinambur bude určitě skvělá potravina, ale když ho mé supermarkety ani zahrádka nenabízejí, čím ho nahradit, když nechci zrovna brambory, prosím?

      • Fajn, díky! Já už se dnes odhodlávala pro dýni, ale batát i kedlubnu mám taky… A ve večerce zas neměli hlívu, tak zítra bude gulášek asi z lišek z mrazáku… :-)

          • Hotovo – uvařeno (s hlívou), snědeno, mňam, ještě nám voní kuchyň. :-) Jen jsem asi dala málo papriky a tak se manžel pozastavoval nad slovem „guláš“, no snědl to s chutí (a s hladem) ale prý proč se tomu neříká třeba švestkové knedlíky :-D

          • Ha, po roce se vracím na místo činu a musím se smát tomu „pokroku“. Dnes jsem na tuten pokrm k večeři pozvala i sousedy s malými dětmi a že prý holčičky nejedí houby. Říkám jim, že máme „mrkvový guláš“ :-) a nebyla jsem daleko od pravdy… Místo topinamburu kedlubna+celer+cuketa. Mám radost, že jsem si mohla zavařit velký hrnec jídla a že se všechno snědlo zatepla. A můj drahý muž mi pak říká, že před návštěvou odolal pokušení nakrájet si do talíře buřta, aby můj výtvor neshazoval před kolegou (a ten si i přidal). :-D Jen teda jsem upravila dávkování koření: 3,5 lžičky papriky na porci? Nu, dvě desítky lžiček papriky do hrnce mi přišlo nemístné, dala jsem tak pětinu.

  9. Zobrazit všech 39 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek3. Zaměřeno na vejce
Další článekRuský boršč Jinak