Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Žampionové kung-pao s pohankovým bulgurem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Super rychlý recept na klasickou čínu, ale bez masa. Skvělá večeře, kterou budete mít připravenou během chvilky a určitě si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst buráků
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička hořčice (bez cukru)
  • 1 dcl vody
  • hrst naklíčené čočky (není nutné)
  • 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
  • 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)

Chtěla bych povzbudit ženy s podobným osudem, který jsem prožila v předdůchodovém věku. Svou

Jak připravit kung pao z žampionů

  1. Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Před podáváním ho promícháme.
  4. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
  6. Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
  7. Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sójovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
  8. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
  9. Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.

Praktické

  • Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
  • Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
  • Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku namísto sójové.

Obměna

  • Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
  • Zeleninu a koření zvolte podle vaší chuti.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
18. 6. 2023

Mnaaaaaam ♥️
Mame s polemtový knedlík, kvaška, kungpao, pečená cuketa, kimchi, šalát, ředkvičky , klíčky

Alexandra
26. 4. 2023

dobry den, ked pisete horcice-akeho typu myslite? dijon?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

49
90

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
46
60

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...