Pokud vám zbylo od Mikuláše pár buráků a při namáčení novoroční čočky vám část naklíčila jako mě, mám pro vás super rychlý recept na klasickou čínu. Jen bez masa. Navíc je tahle večeře bez lepku. Vařil můj muž, my ostatní jsme se jen olizovali a já zapisovala postup. Tady je.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst buráků
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička hořčice (bez cukru)
  • 1 dcl vody
  • hrst naklíčené čočky (není nutné)
  • 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
  • 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)

Jak připravit kung pao z žampionů

  1. Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Před podáváním ho promícháme.
  4. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
  6. Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
  7. Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sojovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
  8. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
  9. Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.

Praktické

  • Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
  • Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
  • Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).

Obměna

  • Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
  • Zeleninu a koření zvolte podle nálady.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Tak tomu říkám pozitivní reakce na recept 🙂 to jste nás, Martino, potěšila a manžel též 🙂

  1. Evi moc jsem si pochutnala. Na začátku jsem si říkala, že bych tam udělala trochu omáčky z kuzu škrobu a třeba podlít trochu bílým vínem, aby to bylo navinulé (moje mamka tak dělala kung-pao, závan z dětství 🙂 ), ale na konci jídla mi už vůbec nic nechybělo a bylo a byla jsem moc spokojená. Výborný děkuji moc. Změna po Silvestrovské čočce. Nějak jsem nezvládla množství uvařené čočky(obr hrnec), všichni chtěli čočku a teď o ní není zájem tak vybírám všechny recepty na čočku i 5 denní očista musí být posunuta až se vypořádám se zbytky 🙂

    • To jsem ráda, že chutnalo, Moni. Ale očistu neodkládej, vůbec není nutné dodržovat luštěniny, které tam jsou. Klidně si dej čočku, ať se jí zbavíš, nebo udělej čočkovou sekanou, to ti snědí než do dopečeš 🙂

      • Očistu neodkládám. Jedu podle receptů JJ (bylinková sekaná….atd.), ale nedržím se zatím jídelníčku 5 denní lednové očisty. Dám vědět jak jdou kila dolu po těch všech peripetiích s doktory 🙂

        • A my držíme palce, Moni, protože víme, jak doktoři dokážou jednomu zamotat hlavu a léky zblbnout váhu.

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBasketbalový míč
Další článekBez masa je mi skvěle