Pokud vám zbylo od Mikuláše pár buráků a při namáčení novoroční čočky vám část naklíčila jako mě, mám pro vás super rychlý recept na klasickou čínu. Jen bez masa. Navíc je tahle večeře bez lepku. Vařil můj muž, my ostatní jsme se jen olizovali a já zapisovala postup. Tady je.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst buráků
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička hořčice (bez cukru)
  • 1 dcl vody
  • hrst naklíčené čočky (není nutné)
  • 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
  • 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)

Jak připravit kung pao z žampionů

  1. Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Před podáváním ho promícháme.
  4. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
  6. Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
  7. Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sojovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
  8. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
  9. Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.

Praktické

  • Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
  • Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
  • Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).

Obměna

  • Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
  • Zeleninu a koření zvolte podle nálady.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...
  1. Šmankote to je tak dobrý jídlo!! Jednoduchost sama a už si fakt připadám jako kuchařka:) přidala jsem si k tomu zbytek čočkové pomazánky a místo buráků dala nesolené pistácie. Žvýkám a žvýkám, jsem spokojená a děkuji

    • Tak tomu říkám pozitivní reakce na recept :-) to jste nás, Martino, potěšila a manžel též :-)

  2. Evi moc jsem si pochutnala. Na začátku jsem si říkala, že bych tam udělala trochu omáčky z kuzu škrobu a třeba podlít trochu bílým vínem, aby to bylo navinulé (moje mamka tak dělala kung-pao, závan z dětství :-) ), ale na konci jídla mi už vůbec nic nechybělo a bylo a byla jsem moc spokojená. Výborný děkuji moc. Změna po Silvestrovské čočce. Nějak jsem nezvládla množství uvařené čočky(obr hrnec), všichni chtěli čočku a teď o ní není zájem tak vybírám všechny recepty na čočku i 5 denní očista musí být posunuta až se vypořádám se zbytky :-)

    • To jsem ráda, že chutnalo, Moni. Ale očistu neodkládej, vůbec není nutné dodržovat luštěniny, které tam jsou. Klidně si dej čočku, ať se jí zbavíš, nebo udělej čočkovou sekanou, to ti snědí než do dopečeš :-)

      • Očistu neodkládám. Jedu podle receptů JJ (bylinková sekaná….atd.), ale nedržím se zatím jídelníčku 5 denní lednové očisty. Dám vědět jak jdou kila dolu po těch všech peripetiích s doktory :-)

        • A my držíme palce, Moni, protože víme, jak doktoři dokážou jednomu zamotat hlavu a léky zblbnout váhu.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBasketbalový míč
Další článekBez masa je mi skvěle