Pokud vám zbylo od Mikuláše pár buráků a při namáčení novoroční čočky vám část naklíčila jako mě, mám pro vás super rychlý recept na klasickou čínu. Jen bez masa. Navíc je tahle večeře bez lepku. Vařil můj muž, my ostatní jsme se jen olizovali a já zapisovala postup. Tady je.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst buráků
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička hořčice (bez cukru)
  • 1 dcl vody
  • hrst naklíčené čočky (není nutné)
  • 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
  • 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)

Jak připravit kung pao z žampionů

  1. Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Před podáváním ho promícháme.
  4. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
  6. Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
  7. Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sojovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
  8. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
  9. Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.

Praktické

  • Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
  • Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
  • Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).

Obměna

  • Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
  • Zeleninu a koření zvolte podle nálady.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...
  1. Šmankote to je tak dobrý jídlo!! Jednoduchost sama a už si fakt připadám jako kuchařka:) přidala jsem si k tomu zbytek čočkové pomazánky a místo buráků dala nesolené pistácie. Žvýkám a žvýkám, jsem spokojená a děkuji

    • Tak tomu říkám pozitivní reakce na recept :-) to jste nás, Martino, potěšila a manžel též :-)

  2. Evi moc jsem si pochutnala. Na začátku jsem si říkala, že bych tam udělala trochu omáčky z kuzu škrobu a třeba podlít trochu bílým vínem, aby to bylo navinulé (moje mamka tak dělala kung-pao, závan z dětství :-) ), ale na konci jídla mi už vůbec nic nechybělo a bylo a byla jsem moc spokojená. Výborný děkuji moc. Změna po Silvestrovské čočce. Nějak jsem nezvládla množství uvařené čočky(obr hrnec), všichni chtěli čočku a teď o ní není zájem tak vybírám všechny recepty na čočku i 5 denní očista musí být posunuta až se vypořádám se zbytky :-)

    • To jsem ráda, že chutnalo, Moni. Ale očistu neodkládej, vůbec není nutné dodržovat luštěniny, které tam jsou. Klidně si dej čočku, ať se jí zbavíš, nebo udělej čočkovou sekanou, to ti snědí než do dopečeš :-)

      • Očistu neodkládám. Jedu podle receptů JJ (bylinková sekaná….atd.), ale nedržím se zatím jídelníčku 5 denní lednové očisty. Dám vědět jak jdou kila dolu po těch všech peripetiích s doktory :-)

        • A my držíme palce, Moni, protože víme, jak doktoři dokážou jednomu zamotat hlavu a léky zblbnout váhu.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBasketbalový míč
Další článekBez masa je mi skvěle