Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Žampionové kung-pao s pohankovým bulgurem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Super rychlý recept na klasickou čínu, ale bez masa. Skvělá večeře, kterou budete mít připravenou během chvilky a určitě si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst buráků
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička hořčice (bez cukru)
  • 1 dcl vody
  • hrst naklíčené čočky (není nutné)
  • 1 hrnek bulguru (pro bezlepkovou verzi pohankový)
  • 3 hrnky vody na vaření bulguru (na pšeničný 2 hrnky)

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Jak připravit kung pao z žampionů

  1. Bulgur zalijeme trojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Před podáváním ho promícháme.
  4. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony (cibuli na proužky, pórek na jemno, česnek nasekat, žampiony na drobno, arašídy vyloupat a možno nasekat nebo nechat v celku).
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli.
  6. Ihned zasolíme a krátce orestujeme.
  7. Přidáme pórek, česnek, žampiony, buráky, kurkumu, sójovou omáčku a společně restujeme asi 10 minut.
  8. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme hořčici a necháme prolnout.
  9. Do vypnutého kung-paa můžeme přidat naklíčenou čočku nebo s ní pokrm ozdobit.
Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pokud máte v rodině někoho, kdo nerad houby nebo buráky, nasekejte je na jemno. Bude jim chutnat – ověřeno.
  • Bulgur připravujte podle návodu na sáčku – pohankový potřebuje víc vody než pšeničný.
  • Pohankový bulgur je možné i nechat jen nabobtnat zalitím studené vody (trvá přibližně hodinu).
  • Pro verzi bez sóji použijte namísto sójové omáčky nesójovou variantu, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou nebo pokrm více osolte.

Obměna

  • Buráky můžete nahradit mandlemi či jinými ořechy.
  • Zeleninu a koření zvolte podle vaší chuti.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný bulgur nebo kuskus.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, menším dětem ubíráme tuk a sůl, používáme bezlepkové obiloviny.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Super oběd, přidala jsem papriku, příloha bezpluchý oves, vše smícháno dohromady, díky.👍

Bulgur mám moc ráda.Dnes byl podle vašeho rceptu takto přiraven pohankový.
Moc děkuji za chutné inspirace. 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.