Ne každý má rád na přílohu samotnou pohanku. Má specifickou chuť i vůni. Zatím nikdo mi ale nedal košem pohance vařené společně s rýží. Pohanka vařená s rýží je velmi jemná a pokud přidáte sezamové semínko, dostane to celé ještě mírně ořechový nádech.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 hrnek bílé rýže
- 1/2 hrnku loupané pohanky
- 3 hrnky vody
- 1 lžíce sezamového semínka
- špetka soli
Postup
- Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Sezamové semínko propláchneme a přidáme k rýži.
- Zalijeme 3 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a přidáme ji do hrnce až když se voda vaří.
- Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 15 minut do vstřebání vody.
- Můžeme nechat ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Kombinujeme
- Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
- Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.