Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho představit.

Co znamená low carb?

Low carb (low carb high fat, LCHF nebo LC) se do češtiny překládá jako nízkosacharidová strava. Se stravou s nízkým obsahem sacharidů jako první přišel William Banting, proto se stravě dříve říkalo Banting.

Princip nízkosacharidové stravy

Vychází z myšlenky omezit sacharidy, navýšit tuky a střídmě jíst bílkoviny. Obsah sacharidů se ale u jednotlivých příznivců tohoto výživového stylu liší. Člověk s mírnou verzí LC stravy jí 200 g sacharidů a méně. Pokud jí člověk 50-100 g, jedná se o striktnější formu low carb stravy. Při maximální dávce 25 g sacharidů za den se této stravě říká ketogenní strava. Ketogenní stravu dodržují zejména lidé, kteří chtějí rychle zhubnout. U všech forem je ale stejné, že se jí pouze základní, celistvé, nezpracované, přírodní suroviny – maso, zelenina, mléčné výrobky (ne u paleo a whole30), semena, ořechy, oleje a ovoce.

Druhy nízkosacharidových diet

  • Low carb – životní styl založený na restrikci sacharidů (i ovoce), vysokém příjmu tuků a střídmém příjmu bílkovin. Jedí se mléčné výrobky.
  • Keto – velmi striktní low carb, kdy je povolen příjem sacharidů max. 25 g za den (ze zeleniny). Většinou se jedná o dietu ke zhubnutí.
  • Paleo – vychází ze stravy našich předků v paleolitu. Základy jsou stejné jako u low carb. Paleo strava ale na rozdíl od LC nevidí problém v konzumaci ovoce s vysokým obsahem fruktózy, přírodních sladidel a neumožňuje jíst mléčné výrobky.
  • Whole 30 – krátkodobá dieta na restartování organismu a odhalení problematických potravin, na které můžete být citliví. Po 30 dnů se vyřadí problematické potraviny a jí se pouze LC strava. Po skončení programu člověk může postupně začít zařazovat zpět potraviny a zjišťovat, které mu sedí a které ne.
  • GAPS – jedná se o dietu zaměřenou na léčbu střeva. Hodně se blíží LC. Je založena hlavně na masových vývarech.

Skladba low carb stravy

U této stravy se nejvíce pozornosti zaměřuje na tuky. Tuky tvoří největší podíl jídelníčku. Používá se olivový a kokosový olej, ghee, avokádo, v LC a keto také máslo, sádlo, majonéza. Z rostlinných tuků jsou to všechna semínka a ořechy (kromě arašídů, což je luštěnina). Dalším důležitým prvkem na talíři jsou bílkoviny – zejména průmyslově nezpracované ryby, mořské plody a maso. Dále také vejce. Další složkou talíře je zelenina. Ve velké míře se jí ta, která neobsahuje žádné nebo obsahuje jen minimum sacharidů jako je: salát, květák, brokolice, cuketa, cibule, česnek, fazolové lusky aj. Pouze občasně se jí řepa, mrkev, celer a další zelenina, která sacharidy obsahuje ve vyšším množství. Mezi zapovězenými potravinami jsou melouny a kukuřice. V keto a LC se jí také hojně mléčné výrobky (smetana, kefír, mléko, neoslazený jogurt). V malém množství se může také bobulovité ovoce, ostatní ovoce je ve většině směrů, kromě paleo, mimo doporučené tabulky. Ze sladidel se používá pouze stévie, erythritol a xylitol.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Velmi rychlé hubnutí bez doplňků, koktejlů apod.
  • Dobré výsledky u diabetiků a epileptiků
  • Menší množství jídel – často jen 1-2 jídla denně (pokrmy plné tuku jsou syté)
  • Méně chutí na sladké
  • Hodně bílkovin (vhodné pro budování svalů)
  • Využívá se celistvých přírodních potravin (téměř žádné polotovary)
  • Zcela bez jednoduchých cukrů (žádný cukr, med, sladkosti, sladidla)
  • Zlepšení zdravotního stavu
  • Jednoduchý styl stravování
  • Je možné se najíst bez problémů i mimo domov

Rizika

  • Vysoká konzumace živočišných potravin (masa, mléčných výrobků a vajec) se všemi zdravotními důsledky
  • Možný nekomfort při přechodu na tento styl stravování
  • Tělo hodně zatíženo velkým přísunem bílkovin
  • Velké omezení ve výběru potravin (žádné obiloviny, luštěniny, téměř žádné ovoce, vyloučeny jsou i některé druhy zeleniny)
  • Tato strava není pro každého
  • Při keto dietě je možným problémem ketóza (přepnutí na spalování tuků), při které může dočasně člověka bolet hlava, může mít zácpu, být unavený nebo mít vyšší hladinu cholesterolu
  • Možné problémy na oslavách a na akcích s ostatními lidmi

Jíme jinak zkušenost:
A jak to máme my v Jíme jinak? Sacharidy jsou pro nás přirozeným zdroje energie a jsou základem našich jídel. Naše tělo potřebuje k dobrému fungování jak sacharidy, tak také tuky, ale obojí v přiměřeném množství. Z vhodných celistvých a přírodních zdrojů. U stravování je navíc důležité, aby ho člověk mohl dodržovat jako životní styl, tedy do konce života.

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...
  1. Low carb jsem jela cca půl roku ,chtěla jsem hlavně zredukovat hmotnost , prvních 7 dní jsem myslela že snad umřu jak mi bylo zle . Najela mi šílená jakoby chřipka, jak jsem omezila sacharidy pod 100g na den. Bylo mi hrozně zle , tak jsem toho nechala, ale k mé škodě to nevzdala. Měla jsem toho nechat . Šla jsem na to potom postupně a zvládla to půl roku . Výsledek ? Totálně rozhozená imunita – nemoc za nemocí ,zápaly plic , ztráta menstruace , a kolik jsem shubla za toho půl roku ? pouze 4 kg a to jsem opravdu dodržovala vše, nastudovala několik knih , pro moje tělo to skrátka není. Zánět dvanácterníku mě čekal , když jsem to po půl roce ukončila a z mého dřívějšího pohledu se “ normálně“ najedla se sacharidy . Měla jsem hrozně bolestivé záchvaty, měsíc jsem pak byla pouze na rozvařené cuketě a dýni, kterou mé trávení sneslo.
    Teď si dávám pozor a jdu na vše pomalu :-D Na jíme jinak se mi líbí hodně zeleniny, která mi chutná , jedu postupně, užívám si to, poslouchám tělo a učím se :-) i když tak nejím na 100% o což mi zatím ani nejde , mám vždycky velkou radost ,když objevím nové zdravé jídlo co mi chutná , hlavně pomalu ale jistě :-D :-)

    • Jani, to máte tedy děsné zkušenosti. A bohužel nejste jediná, kdo něco podobného popisuje. Dobrá zpráva je, že lidské tělo je neuvěřitelně schopné se zregenerovat, takže když na sebe budete hodná a půjdete na to v klidu, jak píšete, tak se tělo postupně dá do pořádku, trávení se spraví a bude zase dobře. Nic jako 100% Jíme Jinak neexistuje, mrkněte na toto https://www.jimejinak.cz/chcete-zdraveji-jist-a-nevite-jak-na-to/

  2. Ketózu bych přirovnala k tomu, čemu se v JJ říká eliminace. Prostě dojde během stravování k definitivnímu přehození vyhýbky na jinou stranu. Já tedy eliminaci nepocítila, ale já mám tuhý kořínek a možná jsem nebyla tak zaněřáděná, nebo pročištění přišlo postupně nebo bylo mírné…. nevím….

  3. Z paleo stravování „kradu“ zeleninové tepelně upravené recepty. Jsou barevné, veselé, děsně chutné, návykové a při troše šikovnosti (opravdu trošce šikovnosti) jdou úžasně kombinovat s JJ. I v paleo používají také např. kokosové mléko. Inspirace není nikdy dost :-D Dokonce jsem si pořídila i paleo kuchařské knihy (miluju kuchařské knihy), protože ty obrázky, ty se jedí samy od sebe :-) No, popravdě, paleo jsem se také jeden čas živila a jsem tu pořád :-) Moc mi chybí kuchařka JJ s velkými barevnými obrázky ♥, jako jsou ty paleo !!!

    • Však já jsem si paleo také v rámci všech pokusů o zhubnutí kdysi vyzkoušela, Jani :-)) Přežila jsem, ale strašně se mi zhoršily ledviny a moje záněty močáku. Naštěstí je to historie :-) Ale tu zeleninu, tu máme společnou :-))) JJ kuchařka je můj sen, snad se splní.

  4. Občas sleduji pro zajímavost i např. blog cukrfree. Co mě ovšem odrazuje už jen to vyzkoušet je to, že nemám přístup ke kvalitním živočišným výrobkům, respektive je to šíeně drahé. Kdybych měla udělat třeba slaný koláč plný smetany, vajec a sýra pro celou rodinu, tak nás to zruinuje. Možná, kdybychom se posunuli na vyšší level a jedli jen z dezertních talířků, tak možná :-). To bylo jen teoreticky, prakticky už na sobě poznám, že když si dám jen rybu, či kousek kuřete, hned jsem unavená a i pot více zapáchá :-). U manžela v práci je velice populární mezi mladými muži jíst jen maso a zeleninu, ale prý jsou pořád nervní a občas na ránu.

  5. Milá Evo, jsem s vámi skoro pět let. Motivací byla a je revmatoidní artritida, časem se přidala snížená funkce štítné žlázy. Takže imunitní systém, takže střeva. Pocítila jsem na svém těle i duchu změny k lepšímu, revma však zůstává. V jednom z rozhovorů jsi zmínila knihu Skrytá nebezpečí zdravých potravin. Knihu jsem zakoupila, jedním dechem přečetla a nadchla se. Zahlédla jsem naději na posun a snažím se živit hodné bakterie ve střevech podle doporučení knihy. Skoro dva měsíce se vyhýbám lektinům z obilí, takže jím jen čirok a jáhly. Cítím se dobře, ale mluvíš mi z duše v předchozím článku – dost náročný životní styl. Otázek se mi v hlavě rodí spousta, ta nejdůležitější je, jak vnímáš otázku lektinů, které narušují střevní stěnu stejně jako lepek. A tedy jsou překážkou zdravě fungujícího imunitního systému. Děkuji za vše, co děláte. Lenka

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak rychle a zdravě zhubnout bez cvičení
Další článek20 TOP receptů roku 2018 z Jíme jinak