Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho představit.

Co znamená low carb?

Low carb (low carb high fat, LCHF nebo LC) se do češtiny překládá jako nízkosacharidová strava. Se stravou s nízkým obsahem sacharidů jako první přišel William Banting, proto se stravě dříve říkalo Banting.

Princip nízkosacharidové stravy

Vychází z myšlenky omezit sacharidy, navýšit tuky a střídmě jíst bílkoviny. Obsah sacharidů se ale u jednotlivých příznivců tohoto výživového stylu liší. Člověk s mírnou verzí LC stravy jí 200 g sacharidů a méně. Pokud jí člověk 50-100 g, jedná se o striktnější formu low carb stravy. Při maximální dávce 25 g sacharidů za den se této stravě říká ketogenní strava. Ketogenní stravu dodržují zejména lidé, kteří chtějí rychle zhubnout. U všech forem je ale stejné, že se jí pouze základní, celistvé, nezpracované, přírodní suroviny – maso, zelenina, mléčné výrobky (ne u paleo a whole30), semena, ořechy, oleje a ovoce.

Druhy nízkosacharidových diet

  • Low carb – životní styl založený na restrikci sacharidů (i ovoce), vysokém příjmu tuků a střídmém příjmu bílkovin. Jedí se mléčné výrobky.
  • Keto – velmi striktní low carb, kdy je povolen příjem sacharidů max. 25 g za den (ze zeleniny). Většinou se jedná o dietu ke zhubnutí.
  • Paleo – vychází ze stravy našich předků v paleolitu. Základy jsou stejné jako u low carb. Paleo strava ale na rozdíl od LC nevidí problém v konzumaci ovoce s vysokým obsahem fruktózy, přírodních sladidel a neumožňuje jíst mléčné výrobky.
  • Whole 30 – krátkodobá dieta na restartování organismu a odhalení problematických potravin, na které můžete být citliví. Po 30 dnů se vyřadí problematické potraviny a jí se pouze LC strava. Po skončení programu člověk může postupně začít zařazovat zpět potraviny a zjišťovat, které mu sedí a které ne.
  • GAPS – jedná se o dietu zaměřenou na léčbu střeva. Hodně se blíží LC. Je založena hlavně na masových vývarech.

Skladba low carb stravy

U této stravy se nejvíce pozornosti zaměřuje na tuky. Tuky tvoří největší podíl jídelníčku. Používá se olivový a kokosový olej, ghee, avokádo, v LC a keto také máslo, sádlo, majonéza. Z rostlinných tuků jsou to všechna semínka a ořechy (kromě arašídů, což je luštěnina). Dalším důležitým prvkem na talíři jsou bílkoviny – zejména průmyslově nezpracované ryby, mořské plody a maso. Dále také vejce. Další složkou talíře je zelenina. Ve velké míře se jí ta, která neobsahuje žádné nebo obsahuje jen minimum sacharidů jako je: salát, květák, brokolice, cuketa, cibule, česnek, fazolové lusky aj. Pouze občasně se jí řepa, mrkev, celer a další zelenina, která sacharidy obsahuje ve vyšším množství. Mezi zapovězenými potravinami jsou melouny a kukuřice. V keto a LC se jí také hojně mléčné výrobky (smetana, kefír, mléko, neoslazený jogurt). V malém množství se může také bobulovité ovoce, ostatní ovoce je ve většině směrů, kromě paleo, mimo doporučené tabulky. Ze sladidel se používá pouze stévie, erythritol a xylitol.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Velmi rychlé hubnutí bez doplňků, koktejlů apod.
  • Dobré výsledky u diabetiků a epileptiků
  • Menší množství jídel – často jen 1-2 jídla denně (pokrmy plné tuku jsou syté)
  • Méně chutí na sladké
  • Hodně bílkovin (vhodné pro budování svalů)
  • Využívá se celistvých přírodních potravin (téměř žádné polotovary)
  • Zcela bez jednoduchých cukrů (žádný cukr, med, sladkosti, sladidla)
  • Zlepšení zdravotního stavu
  • Jednoduchý styl stravování
  • Je možné se najíst bez problémů i mimo domov

Rizika

  • Vysoká konzumace živočišných potravin (masa, mléčných výrobků a vajec) se všemi zdravotními důsledky
  • Možný nekomfort při přechodu na tento styl stravování
  • Tělo hodně zatíženo velkým přísunem bílkovin
  • Velké omezení ve výběru potravin (žádné obiloviny, luštěniny, téměř žádné ovoce, vyloučeny jsou i některé druhy zeleniny)
  • Tato strava není pro každého
  • Při keto dietě je možným problémem ketóza (přepnutí na spalování tuků), při které může dočasně člověka bolet hlava, může mít zácpu, být unavený nebo mít vyšší hladinu cholesterolu
  • Možné problémy na oslavách a na akcích s ostatními lidmi

Jíme jinak zkušenost:
A jak to máme my v Jíme jinak? Sacharidy jsou pro nás přirozeným zdroje energie a jsou základem našich jídel. Naše tělo potřebuje k dobrému fungování jak sacharidy, tak také tuky, ale obojí v přiměřeném množství. Z vhodných celistvých a přírodních zdrojů. U stravování je navíc důležité, aby ho člověk mohl dodržovat jako životní styl, tedy do konce života.

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ketózu bych přirovnala k tomu, čemu se v JJ říká eliminace. Prostě dojde během stravování k definitivnímu přehození vyhýbky na jinou stranu. Já tedy eliminaci nepocítila, ale já mám tuhý kořínek a možná jsem nebyla tak zaněřáděná, nebo pročištění přišlo postupně nebo bylo mírné…. nevím….

  2. Z paleo stravování „kradu“ zeleninové tepelně upravené recepty. Jsou barevné, veselé, děsně chutné, návykové a při troše šikovnosti (opravdu trošce šikovnosti) jdou úžasně kombinovat s JJ. I v paleo používají také např. kokosové mléko. Inspirace není nikdy dost 😀 Dokonce jsem si pořídila i paleo kuchařské knihy (miluju kuchařské knihy), protože ty obrázky, ty se jedí samy od sebe 🙂 No, popravdě, paleo jsem se také jeden čas živila a jsem tu pořád 🙂 Moc mi chybí kuchařka JJ s velkými barevnými obrázky ♥, jako jsou ty paleo !!!

    • Však já jsem si paleo také v rámci všech pokusů o zhubnutí kdysi vyzkoušela, Jani :-)) Přežila jsem, ale strašně se mi zhoršily ledviny a moje záněty močáku. Naštěstí je to historie 🙂 Ale tu zeleninu, tu máme společnou :-))) JJ kuchařka je můj sen, snad se splní.

  3. Občas sleduji pro zajímavost i např. blog cukrfree. Co mě ovšem odrazuje už jen to vyzkoušet je to, že nemám přístup ke kvalitním živočišným výrobkům, respektive je to šíeně drahé. Kdybych měla udělat třeba slaný koláč plný smetany, vajec a sýra pro celou rodinu, tak nás to zruinuje. Možná, kdybychom se posunuli na vyšší level a jedli jen z dezertních talířků, tak možná :-). To bylo jen teoreticky, prakticky už na sobě poznám, že když si dám jen rybu, či kousek kuřete, hned jsem unavená a i pot více zapáchá :-). U manžela v práci je velice populární mezi mladými muži jíst jen maso a zeleninu, ale prý jsou pořád nervní a občas na ránu.

  4. Milá Evo, jsem s vámi skoro pět let. Motivací byla a je revmatoidní artritida, časem se přidala snížená funkce štítné žlázy. Takže imunitní systém, takže střeva. Pocítila jsem na svém těle i duchu změny k lepšímu, revma však zůstává. V jednom z rozhovorů jsi zmínila knihu Skrytá nebezpečí zdravých potravin. Knihu jsem zakoupila, jedním dechem přečetla a nadchla se. Zahlédla jsem naději na posun a snažím se živit hodné bakterie ve střevech podle doporučení knihy. Skoro dva měsíce se vyhýbám lektinům z obilí, takže jím jen čirok a jáhly. Cítím se dobře, ale mluvíš mi z duše v předchozím článku – dost náročný životní styl. Otázek se mi v hlavě rodí spousta, ta nejdůležitější je, jak vnímáš otázku lektinů, které narušují střevní stěnu stejně jako lepek. A tedy jsou překážkou zdravě fungujícího imunitního systému. Děkuji za vše, co děláte. Lenka

  5. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak rychle a zdravě zhubnout bez cvičení
Další článek20 TOP receptů roku 2018 z Jíme jinak