Rozinky a oříšky v čokoládě jsou většinou plné cukru a mléka. Udělejte si je jednoduše doma! Zabalené se hodí se i jako pěkný dárek.

Ingredience
  • hořká čokoláda nebo čoko pecičky (nebo domácí)
  • různé druhy ořechů (mandle, kešu, vlašské, lískové)
  • různé druhy sušeného ovoce (rozinky, moruše, goji, brusinky, meruňky, švestky aj.)

Jak připravit ořechy a rozinky v čokoládě

  1. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu.
  2. Vmícháme oříšky a sušené ovoce.
  3. Obalíme v čokoládě a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Necháme ztuhnout, oddělíme od sebe a skladujeme v dóze v chladnu.

Praktické

  • Slavnostnější variantou je vytvořit si skvělé čokoládové placičky – do čokolády vmícháme posekané ořechy, sušené ovoce, semínka a strouhaný kokos tak, aby směs byla hustá a klademe na pečící papír pomocí lžíce placičky. Necháme ztuhnout a placičky odlepíme. Skladujeme nejlépe v lednici.
  • Čokoládu na obalení si také můžete doma sami vyrobit z kakaového másla (nebo karobu – vhodný i pro děti), kakaa a sladidla, recept na ni máme v kurzu Dezerty.
  • Pokud by byla vaše čokoláda příliš hořká, přimíchejte k ní v 1. kroku ještě lžíci – dvě sladidla dle chuti.

Obměna

  • Můžete přidat také různá semínka nebo strouhaný kokos a dělat placičky či kuličky.
  • Obalené oříšky v čokoládě můžete ještě obalit (nebo posypat) ve strouhaném kokosu nebo drcených oříškách či v namletém mrazem sušeném ovoci.

Děti

  • Čokoládu dáváme dětem až minimálně od 2. roku, lépe ještě později. Pokud už ale dítě jí klasickou čokoládu, bez obav mu můžeme dát tuto zdravější verzi.

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
  1. Dobry vecer vsem, mam dotaz na pecici papir, jaky pouzivate? Bezny obsahuje tezke kovy, kt se pri peceni uvolnuji, tak je zajistena neprilnavost, jako v pripade teflonove panve. Diky za info.

    • Vyhýbám se používání pečícího papíru, protože je ze dřeva a pro dobro budoucích generací, je fajn touto surovinou šetřit. Že tím pádem šetřím i své zdraví, to jsem nevěděla. Ještě jsem našla, že po zpopelnění se ten těžký kov stává jedovatým.

      • No ty kráso… Já mám opakovaně použitelnou pečící podložku z Tescomy. Černou. Kvůli té ekologii. Tak doufám, že ta nebezpečná není.

  2. No pekne, že si takto spomínate. A ste srdečne pozvaní. Budem rada ked sa stretneme aj osobne.
    No my kým su čerstve križaly ich po večeroch chrumkame ako mnamku a potom ku koncu zimy z nich varím čaj spolu s bylinkami čo som si nasušila zo záhrady. Úžasna dobrota to milujem.
    Krásny deň prajem Beáta :D

    • Jo jo, já jsem takový staromilec. Mám ráda starou hudbu, staré lidi, staré knihy :-)) Tak doufám, že nám to někdy vyjde, Bea!

  3. Dobrý deň, to vyzera velmi chutne a rýchle. Takéto recepty mám najradšej.
    Ale Evička chcem sa spýtať poznáte pracharandu? Je to náhrada cukru naších babičiek. Vysušené hrušky na krížaly a pomleté. Vynikajúce.
    Prajem krásny deň Beáta :D

    • Ano, Bea, tohle je rychlovka a hodí se i jako dárek. Pracharandu znám, už se na ní dlouho chystám, jenže mi děti vždycky křížaly snědí moc rychle :-))))

      • To je milé ste ma rozosmiala ja mám krížal celú kopu ked chcete sa zastavte pod Tatrami.
        A ako darček by ma to nenapadlo- super vyskúšam aká bude reakcia.
        Krásny večer Beáta :D

        • Nad Tatrou sa blyska, hromy divo biju…hned mi naskocila slovenska cast hymn, kterou vzdycky postradam, kdyz ji hraji ? No tak to my se nekdy stavime! Nase deti dostavaji od babicek jako darek prave krizaly z jablicek, vzdycky to zmizi rychlosti svetla ?

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganské Toffifee
Další článekOpěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku