Rozinky a oříšky v čokoládě jsou většinou plné cukru a mléka. Udělejte si je jednoduše doma! Zabalené se hodí se i jako pěkný dárek.

Ingredience
  • hořká čokoláda nebo čoko pecičky (nebo domácí)
  • různé druhy ořechů (mandle, kešu, vlašské, lískové)
  • různé druhy sušeného ovoce (rozinky, moruše, goji, brusinky, meruňky, švestky aj.)

Jak připravit ořechy a rozinky v čokoládě

  1. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu.
  2. Vmícháme oříšky a sušené ovoce.
  3. Obalíme v čokoládě a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Necháme ztuhnout, oddělíme od sebe a skladujeme v dóze v chladnu.

Praktické

  • Slavnostnější variantou je vytvořit si skvělé čokoládové placičky – do čokolády vmícháme posekané ořechy, sušené ovoce, semínka a strouhaný kokos tak, aby směs byla hustá a klademe na pečící papír pomocí lžíce placičky. Necháme ztuhnout a placičky odlepíme. Skladujeme nejlépe v lednici.
  • Čokoládu na obalení si také můžete doma sami vyrobit z kakaového másla (nebo karobu – vhodný i pro děti), kakaa a sladidla, recept na ni máme v kurzu Dezerty.
  • Pokud by byla vaše čokoláda příliš hořká, přimíchejte k ní v 1. kroku ještě lžíci – dvě sladidla dle chuti.

Obměna

  • Můžete přidat také různá semínka nebo strouhaný kokos a dělat placičky či kuličky.
  • Obalené oříšky v čokoládě můžete ještě obalit (nebo posypat) ve strouhaném kokosu nebo drcených oříškách či v namletém mrazem sušeném ovoci.

Děti

  • Čokoládu dáváme dětem až minimálně od 2. roku, lépe ještě později. Pokud už ale dítě jí klasickou čokoládu, bez obav mu můžeme dát tuto zdravější verzi.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...
  1. Dobry vecer vsem, mam dotaz na pecici papir, jaky pouzivate? Bezny obsahuje tezke kovy, kt se pri peceni uvolnuji, tak je zajistena neprilnavost, jako v pripade teflonove panve. Diky za info.

    • Vyhýbám se používání pečícího papíru, protože je ze dřeva a pro dobro budoucích generací, je fajn touto surovinou šetřit. Že tím pádem šetřím i své zdraví, to jsem nevěděla. Ještě jsem našla, že po zpopelnění se ten těžký kov stává jedovatým.

      • No ty kráso… Já mám opakovaně použitelnou pečící podložku z Tescomy. Černou. Kvůli té ekologii. Tak doufám, že ta nebezpečná není.

  2. No pekne, že si takto spomínate. A ste srdečne pozvaní. Budem rada ked sa stretneme aj osobne.
    No my kým su čerstve križaly ich po večeroch chrumkame ako mnamku a potom ku koncu zimy z nich varím čaj spolu s bylinkami čo som si nasušila zo záhrady. Úžasna dobrota to milujem.
    Krásny deň prajem Beáta :D

    • Jo jo, já jsem takový staromilec. Mám ráda starou hudbu, staré lidi, staré knihy :-)) Tak doufám, že nám to někdy vyjde, Bea!

  3. Dobrý deň, to vyzera velmi chutne a rýchle. Takéto recepty mám najradšej.
    Ale Evička chcem sa spýtať poznáte pracharandu? Je to náhrada cukru naších babičiek. Vysušené hrušky na krížaly a pomleté. Vynikajúce.
    Prajem krásny deň Beáta :D

    • Ano, Bea, tohle je rychlovka a hodí se i jako dárek. Pracharandu znám, už se na ní dlouho chystám, jenže mi děti vždycky křížaly snědí moc rychle :-))))

      • To je milé ste ma rozosmiala ja mám krížal celú kopu ked chcete sa zastavte pod Tatrami.
        A ako darček by ma to nenapadlo- super vyskúšam aká bude reakcia.
        Krásny večer Beáta :D

        • Nad Tatrou sa blyska, hromy divo biju…hned mi naskocila slovenska cast hymn, kterou vzdycky postradam, kdyz ji hraji ? No tak to my se nekdy stavime! Nase deti dostavaji od babicek jako darek prave krizaly z jablicek, vzdycky to zmizi rychlosti svetla ?

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganské Toffifee
Další článekOpěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku