Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Ingredience
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 menší mrkev
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžicky mletého koridandru
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce ořechového másla/tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5hrnku vody z cirzny
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnový hummus s mrkví

  1. Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou cibuli se solí-
  2. Po chvíli přidáme na kostky pokrájenou mrkev a koření, společně orestujeme.
  3. Přidáme cizrnu a vodu z vaření cizrny, ale nedáváme všechnu.
  4. Podusíme 5 minut, vypneme, přidáme česnek, ořechové máslo, cca 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  5. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem.

Praktické

  • Potřebujete mít pořádný mixér, pokud chcete mít pomazánku hladkou. Já jsem mixovala ve  Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu) 
  • Když uděláme pomazánku řidší, můžeme ji používat jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů.
  • Dobře poslouží i jako omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo ořechového másla můžete použít máslo ze semínek, např. tahini nebo přidat trochu více oleje do základu.
  • Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti cca od 1,5 roku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)

Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....
  1. Testování nové pomazánky na ukončení krásného víkendu 😀
    Napařená brokolice s mrkví, pickles a dnes pečený kváskový chléb. Výborné, hned hotové a já to tušil už předem a tak jsem rovnou dělal dvojitou dávku 🙂

  2. Prosím jak to je s pomazánkami ohledně skladování? Vydrží tato dva dny v lednici? Platí tady stále to, že se zelenina (mrkev) stává po 2 hodinách kyselotvornou? Je docela umění odhadnout vždy porce, aby člověk snědl vždy vše. Já si vařím totiž tuhle stravu pro sebe.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní směs s cizrnou
Další článekNatto s rýží a žampiony