- 1 hrnek vařené cizrny
- 1 menší mrkev
- 0,5 lžičky mletého kmínu
- 0,5 lžicky mletého koridandru
- 1,5 lžičky kurkumy
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce ořechového másla/tahini
- 2 stroužky česneku
- 0,5hrnku vody z cirzny
- umeocet
- sůl
Jak připravit cizrnový hummus s mrkví
- Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou cibuli se solí-
- Po chvíli přidáme na kostky pokrájenou mrkev a koření, společně orestujeme.
- Přidáme cizrnu a vodu z vaření cizrny, ale nedáváme všechnu.
- Podusíme 5 minut, vypneme, přidáme česnek, ořechové máslo, cca 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
- Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem.
Praktické
- Potřebujete mít pořádný mixér, pokud chcete mít pomazánku hladkou. Já jsem mixovala ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu)
- Když uděláme pomazánku řidší, můžeme ji používat jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů.
- Dobře poslouží i jako omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
- Můžeme podávat s pečenou cizrnou.
Obměna
- Místo ořechového másla můžete použít máslo ze semínek, např. tahini nebo přidat trochu více oleje do základu.
- Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
- Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
- Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.
Děti
- Hummus je vhodný pro děti cca od 1,5 roku.
Komentáře
Tak tentokrát s pikantními smaženými plackami 🙂
Taková jedna rychlá večeře pro všední den 😀
Červené zelí pomačkané s umeoctem a petrželkou, bílá ředkev s černým sezamem, okurky, domácí kváskový chléb, naklíčená vojtěška.