Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Ingredience
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 menší mrkev
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžicky mletého koridandru
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce ořechového másla/tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5hrnku vody z cirzny
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnový hummus s mrkví

  1. Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou cibuli se solí-
  2. Po chvíli přidáme na kostky pokrájenou mrkev a koření, společně orestujeme.
  3. Přidáme cizrnu a vodu z vaření cizrny, ale nedáváme všechnu.
  4. Podusíme 5 minut, vypneme, přidáme česnek, ořechové máslo, cca 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  5. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem.

Praktické

  • Potřebujete mít pořádný mixér, pokud chcete mít pomazánku hladkou. Já jsem mixovala ve  Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu) 
  • Když uděláme pomazánku řidší, můžeme ji používat jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů.
  • Dobře poslouží i jako omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo ořechového másla můžete použít máslo ze semínek, např. tahini nebo přidat trochu více oleje do základu.
  • Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti cca od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
  1. Testování nové pomazánky na ukončení krásného víkendu 😀
    Napařená brokolice s mrkví, pickles a dnes pečený kváskový chléb. Výborné, hned hotové a já to tušil už předem a tak jsem rovnou dělal dvojitou dávku 🙂

  2. Prosím jak to je s pomazánkami ohledně skladování? Vydrží tato dva dny v lednici? Platí tady stále to, že se zelenina (mrkev) stává po 2 hodinách kyselotvornou? Je docela umění odhadnout vždy porce, aby člověk snědl vždy vše. Já si vařím totiž tuhle stravu pro sebe.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní směs s cizrnou
Další článekNatto s rýží a žampiony