Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Ingredience
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 menší mrkev
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžicky mletého koridandru
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce ořechového másla/tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5hrnku vody z cirzny
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnový hummus s mrkví

  1. Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou cibuli se solí-
  2. Po chvíli přidáme na kostky pokrájenou mrkev a koření, společně orestujeme.
  3. Přidáme cizrnu a vodu z vaření cizrny, ale nedáváme všechnu.
  4. Podusíme 5 minut, vypneme, přidáme česnek, ořechové máslo, cca 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  5. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem.

Praktické

  • Potřebujete mít pořádný mixér, pokud chcete mít pomazánku hladkou. Já jsem mixovala ve  Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu) 
  • Když uděláme pomazánku řidší, můžeme ji používat jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů.
  • Dobře poslouží i jako omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo ořechového másla můžete použít máslo ze semínek, např. tahini nebo přidat trochu více oleje do základu.
  • Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti cca od 1,5 roku.

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní směs s cizrnou
Další článekJarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou