Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Jáhlová lepenice s kapustou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Lepenice je staročeské prosté jídlo. Dříve se mu také říkalo žvanda. Podávalo se většinou jako samostatné jídlo, v bohatších rodinách i jako příloha k dalším pokrmům. Tato verze neobsahuje brambory a namísto zelí v ní upotřebíte kapustu, která je plná vitamínů a minerálů.

Ingredience
na 2-3 porce
  • 0,5 hrnku vařených jahel
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty (nebo hlávkového či kysaného zelí)
  • 2-5 lžic rostlinného mléka/smetany
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit jáhlovou lepenici

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Posolíme a až je dozlatova usmažená, přidáme na teňoučké proužky nakrájenou kapustu nebo zelí.
  3. Posypeme kmínem a restujeme, až kapusta nebo zelí zkřehne.
  4. Pokud by se zelenina připalovala, podlijeme troškou vody.
  5. Rozšťoucháme jáhly s mlékem. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak máme jáhly suché, anebo jak chceme mít lepenici kašovitou.
  6. Smícháme s orestovanou zeleninou.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Lepenici můžete dát i do trouby zapéct na 220°C 10-15 minut.
  • Pokud použijete do lepenice kysané zelí, není třeba ho tepelně upravovat a můžete ho pokrájené do lepenice zamíchat spolu s osmaženou cibulkou.
  • Výborná je lepenice podávaná s osmaženými kostičkami uzeného tofu nebo tempehu.
  • Do lepenice je vhodné použít nepříliš aromatické rostlinné mléko (a neslazené) – rýžové, mandlové, sojové atp. Kokosové mléko dodá hodně aromatickou kokosovou chuť.
  • Lze podávat jako přílohu, anebo samostatné jídlo například s tofu/tempehem.

Obměna

  • Tradičně se dělala lepenice z kysaného zelí. Pokud ho máte, nahraďte jím kapustu. Dá se použít i medvědí česnek.
  • Místo jáhel můžete udělat lepenici i z uvařených batátů (namísto brambor, ze kterých se klasická lepenice dělá).

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od dvou let. Menším ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda to byla mňamka 😊 Přiznám se, že jsem tomu moc nevěřila, ale potřebovala jsem nutně nějakou rychlovku a vzhledem k tomu,že jsem měla v lednici načatou kapustu a uvařené jáhly – bylo rozhodnuto. Zařazuji mezi oblíbené rychlovky 😊 Škoda, že jsem toho neudělala trochu víc. Ještě bychom si přidali 😁 Vyfotit jsem nestihla. Hlad byl silnější 😀

Zdeňka
2. 4. 2022

Překvapivý výsledek, očekávala jsem jídlo chudých,a byla z toho rychlá pecka 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.