Lepenice je staročeské prosté jídlo. Dříve se mu také říkalo žvanda. Podávalo se většinou jako samostatné jídlo, v bohatších rodinách i jako příloha k dalším pokrmům. Tato verze neobsahuje brambory a namísto zelí v ní upotřebíte kapustu, která je plná vitamínů a minerálů.
Ingredience
na 2-3 porce
  • 0,5 hrnku vařených jahel
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty (nebo hlávkového či kysaného zelí)
  • 2-5 lžic rostlinného mléka/smetany
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Jak připravit jáhlovou lepenici

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Posolíme a až je dozlatova usmažená, přidáme na teňoučké proužky nakrájenou kapustu nebo zelí.
  3. Posypeme kmínem a restujeme, až kapusta nebo zelí zkřehne.
  4. Pokud by se zelenina připalovala, podlijeme troškou vody.
  5. Rozšťoucháme jáhly s mlékem. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak máme jáhly suché, anebo jak chceme mít lepenici kašovitou.
  6. Smícháme s orestovanou zeleninou.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Lepenici můžete dát i do trouby zapéct na 220°C 10-15 minut.
  • Pokud použijete do lepenice kysané zelí, není třeba ho tepelně upravovat a můžete ho pokrájené do lepenice zamíchat spolu s osmaženou cibulkou.
  • Výborná je lepenice podávaná s osmaženými kostičkami uzeného tofu nebo tempehu.
  • Do lepenice je vhodné použít nepříliš aromatické rostlinné mléko (a neslazené) – rýžové, mandlové, sojové atp. Kokosové mléko dodá hodně aromatickou kokosovou chuť.
  • Lze podávat jako přílohu, anebo samostatné jídlo například s tofu/tempehem.

Obměna

  • Tradičně se dělala lepenice z kysaného zelí. Pokud ho máte, nahraďte jím kapustu. Dá se použít i medvědí česnek.
  • Místo jáhel můžete udělat lepenici i z uvařených batátů (namísto brambor, ze kterých se klasická lepenice dělá).

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od dvou let. Menším ubereme sůl, olej a koření.

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Blbé je že nechápu část číslo 5.když neumím jáhly upravovat tomuhle nerozumím.Mám nemocného manžela a učím se vařit zdravěji a tohle je pro mě nečitelné když jsem jáhly nikdy nedělala.

  2. Manžel měl trochu nedůvěru k jídlu, do kterého patří brqmbory a že bude bez nich, ale pak mi sdělil že bez toho tempehu mu to chutnalo. Neměla jsem dost zeleniny, tak tam byla směs hl. zelí, kapusty, kvašeného červeného i bílého zeli. Příště zkusím s těmi žampiony. Snad to s nimi zachutná i stašímu synkovi.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na (nejen) vánoční nákup od firmy Danfood
Další článekVýhodný nákup zdravé výživy od firmy Danfood