Lepenice je staročeské prosté jídlo. Dříve se mu také říkalo žvanda. Podávalo se většinou jako samostatné jídlo, v bohatších rodinách i jako příloha k dalším pokrmům. Tato verze neobsahuje brambory a namísto zelí v ní upotřebíte kapustu, která je plná vitamínů a minerálů.
Ingredience
na 2-3 porce
  • 0,5 hrnku vařených jahel
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty (nebo hlávkového či kysaného zelí)
  • 2-5 lžic rostlinného mléka/smetany
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Jak připravit jáhlovou lepenici

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Posolíme a až je dozlatova usmažená, přidáme na teňoučké proužky nakrájenou kapustu nebo zelí.
  3. Posypeme kmínem a restujeme, až kapusta nebo zelí zkřehne.
  4. Pokud by se zelenina připalovala, podlijeme troškou vody.
  5. Rozšťoucháme jáhly s mlékem. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak máme jáhly suché, anebo jak chceme mít lepenici kašovitou.
  6. Smícháme s orestovanou zeleninou.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Lepenici můžete dát i do trouby zapéct na 220°C 10-15 minut.
  • Pokud použijete do lepenice kysané zelí, není třeba ho tepelně upravovat a můžete ho pokrájené do lepenice zamíchat spolu s osmaženou cibulkou.
  • Výborná je lepenice podávaná s osmaženými kostičkami uzeného tofu nebo tempehu.
  • Do lepenice je vhodné použít nepříliš aromatické rostlinné mléko (a neslazené) – rýžové, mandlové, sojové atp. Kokosové mléko dodá hodně aromatickou kokosovou chuť.
  • Lze podávat jako přílohu, anebo samostatné jídlo například s tofu/tempehem.

Obměna

  • Tradičně se dělala lepenice z kysaného zelí. Pokud ho máte, nahraďte jím kapustu. Dá se použít i medvědí česnek.
  • Místo jáhel můžete udělat lepenici i z uvařených batátů (namísto brambor, ze kterých se klasická lepenice dělá).

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od dvou let. Menším ubereme sůl, olej a koření.

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky😁 Krásně se o své členy staráte😁 Jako...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články a doporučení klubu Jíme Jinak...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom...

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých chutí, zdravých kombinací jídel a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery (4 a 5 let) na...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa, ale pohanky a ještě si...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou 2 roky a jeste nikdy...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie a žádnou chuť na maso...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu...

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je radost vařit a jíst. Objevila...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku a velmi sa z nej...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje maminka, v bříšku jako v...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za váš skvělý projekt JJ, není...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je možné připravovat zeleninu a vybírám...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda vaše články prohlížím a snažím...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte super.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Blbé je že nechápu část číslo 5.když neumím jáhly upravovat tomuhle nerozumím.Mám nemocného manžela a učím se vařit zdravěji a tohle je pro mě nečitelné když jsem jáhly nikdy nedělala.

  2. Manžel měl trochu nedůvěru k jídlu, do kterého patří brqmbory a že bude bez nich, ale pak mi sdělil že bez toho tempehu mu to chutnalo. Neměla jsem dost zeleniny, tak tam byla směs hl. zelí, kapusty, kvašeného červeného i bílého zeli. Příště zkusím s těmi žampiony. Snad to s nimi zachutná i stašímu synkovi.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na (nejen) vánoční nákup od firmy Danfood
Další článekVýhodný nákup zdravé výživy od firmy Danfood