Lepenice je staročeské prosté jídlo. Dříve se mu také říkalo žvanda. Podávalo se většinou jako samostatné jídlo, v bohatších rodinách i jako příloha k dalším pokrmům. Tato verze neobsahuje brambory a namísto zelí v ní upotřebíte kapustu, která je plná vitamínů a minerálů.

Ingredience
na 2-3 porce
  • 0,5 hrnku vařených jahel
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty (nebo hlávkového či kysaného zelí)
  • 2-5 lžic rostlinného mléka/smetany
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Jak připravit jáhlovou lepenici

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Posolíme a až je dozlatova usmažená, přidáme na teňoučké proužky nakrájenou kapustu nebo zelí.
  3. Posypeme kmínem a restujeme, až kapusta nebo zelí zkřehne.
  4. Pokud by se zelenina připalovala, podlijeme troškou vody.
  5. Rozšťoucháme jáhly s mlékem. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak máme jáhly suché, anebo jak chceme mít lepenici kašovitou.
  6. Smícháme s orestovanou zeleninou.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Lepenici můžete dát i do trouby zapéct na 220°C 10-15 minut.
  • Pokud použijete do lepenice kysané zelí, není třeba ho tepelně upravovat a můžete ho pokrájené do lepenice zamíchat spolu s osmaženou cibulkou.
  • Výborná je lepenice podávaná s osmaženými kostičkami uzeného tofu nebo tempehu.
  • Do lepenice je vhodné použít nepříliš aromatické rostlinné mléko (a neslazené) – rýžové, mandlové, sojové atp. Kokosové mléko dodá hodně aromatickou kokosovou chuť.
  • Lze podávat jako přílohu, anebo samostatné jídlo například s tofu/tempehem.

Obměna

  • Tradičně se dělala lepenice z kysaného zelí. Pokud ho máte, nahraďte jím kapustu. Dá se použít i medvědí česnek.
  • Místo jáhel můžete udělat lepenici i z uvařených batátů (namísto brambor, ze kterých se klasická lepenice dělá).

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od dvou let. Menším ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
  1. Blbé je že nechápu část číslo 5.když neumím jáhly upravovat tomuhle nerozumím.Mám nemocného manžela a učím se vařit zdravěji a tohle je pro mě nečitelné když jsem jáhly nikdy nedělala.

  2. Manžel měl trochu nedůvěru k jídlu, do kterého patří brqmbory a že bude bez nich, ale pak mi sdělil že bez toho tempehu mu to chutnalo. Neměla jsem dost zeleniny, tak tam byla směs hl. zelí, kapusty, kvašeného červeného i bílého zeli. Příště zkusím s těmi žampiony. Snad to s nimi zachutná i stašímu synkovi.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na (nejen) vánoční nákup od firmy Danfood
Další článekVýhodný nákup zdravé výživy od firmy Danfood