10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

2

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.

1Do kaše

Přirozeně slaďoučké amasaké je výborným dochucovadlem kaší (stačí jím kaši polít nebo zamíchat) nebo se dá použít přímo jako kaše. Stačí posypat oříšky nebo semínky a podávat třeba s napařenou mrkví, batátem nebo dýní.

2Jako pudink nebo krém

Nejvíce se mi osvědčilo amasaké jáhlové nebo z bílé rýže (nebo mix jáhly a rýže).

  • Krém: Stačí smíchat například s oříškovým máslem (nebo přímo rozmixovat s ořechy, např. mandle) a rozmixovat na hladký krém a podávat třeba s ovocem (nebo přímo rozmixovat i s ovocem). Lze dochutit i karobem, kakaem, skořicí, perníkovým kořením nebo vanilkou. Takto lze vytvořit několika barevný pohár.
  • Pudink: Další variantou je amasaké smíchat s rostlinným mlékem, povařit, dochutit citronovou šťávou a kůrou, osladit dle chuti obilným sirupem/sladem a zahustit škrobem (kuzu nebo maizena rozmíchaná ve studené vodě a povařit s pudinkem).
  • Tiramisu krém: Hutné amasaké (pokud není hutné, zahustíme ho povařením se škrobem nebo agarem) rozmixovat s natural bílým tofu a kouskem rostlinného másla (nebo kokosový olej). Vrstvíme na sušenky jako u klasického tiramisu.

3Do těsta na palačinky i jako náplň

Amasaké zahustíme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a trošku prášku do pečiva bez fosfátů. Vodu přidáváme tak, aby vzniklo palačinkové těsto. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Amasaké se dá využít i jako skvělá sladká náplň do palačinek a na lívance. Můžete ho smíchat například s kakaem nebo karobem, dochutit vanilkou, ovocem, oříškovým máslem aj.

4Amasaké šlehačka nebo krém na cukroví

  • Amasaké z bílé rýže (např. basmati) rozmixujeme dohladka a povaříme ho s lžičkou agaru. Krém přemístíme do zdobícího pytlíku a zdobíme cukroví, dezerty, dorty, buchty, poháry aj. V lednici ztuhne.
  • Můžeme udělat také pudinkový krém na zdobení cukroví tak, že do hustého pudinku (cca ze 1/4 l rostlinného mléka a 4 lžic škrobu) vmícháme rostlinné máslo (cca 80 g) a rozmixujeme s cca 380 g amasaké. Pomocí zdobičky zdobíme cukroví – trubičky, košíčky aj. Do tohoto krému lze vmíchat např. i kakao nebo caro kávu.

5Do jogurtu

Amasaké můžeme dochutit i domácí nebo kupovaný kokosový nebo sojový jogurt. Tekuté amasaké uvaříme s lžičkou agaru a zchládlé smícháme s jogurtem. Hotový jogurt můžeme dozdobit dle fantazie.

6Do dezertu

Amasaké můžeme použít jako sladidlo namísto sirupu/sladu do těst nebo náplní na dezerty. Inspirujte se například naším oblíbeným amasaké koláčem nebo amasaké „tvarožníkem“, případně do rozličných koláčů jako pudinkovou náplň.

7Sladký nápoj

Amasaké se v Japonsku používá na výrobu sladkého amasaké nápoje nebo „mléka“. Stačí ho naředit, nebo lépe rozmixovat s vodou do hladké konzistence a popíjet v zimě teplý, v létě pokojové teploty. Výborný je dochucený i kapkou zázvorové šťávy nebo koření )perníkové, skořice aj.).

8Do smoothie

V létě, když máme přebytek ovoce, si můžeme udělat jako výjimečný dezert amasaké smoothie (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro pravidelnou konzumaci). Do mixéru smícháme borůvky (nebo jiné ovoce – jahody, maliny aj.), vodu nebo rostlinné mléko a amasaké a rozmixujeme na smoothie.

9Amasaké „želé“

Amasaké smícháme s džusem nebo vodou/rostlinným mlékem a povaříme s agarem. Do silikonových formiček naskládáme nakrájené ovoce a zalijeme agarovým želé. Necháme ztuhnout a podáváme.

10Do zmrzliny

Smícháme ovoce, amasaké, rostlinné mléko a případně i obilný sirup nebo slad (dle sladkosti ovoce) a rozmixujeme dohladka. Dáme do mrazáku a podáváme jako zmrzlinu. Můžeme vmíchat také nasekané oříšky, strouhaný kokos atp.

Jak používáte amasaké vy?

Napište nám do komentářů vaše recepty a tipy!

 

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!
Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...
Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!
Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...
Jak krásný je svět, když máte zdraví
Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...
Klub JJ mě vyrazil dech
Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!
Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...
Okolí si všímá změny a já se cítím báječně
Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...
Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní
Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Pomohli jste mi zachránit maminku
Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...
Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace
Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
Rychlá příprava jídel, které mi chutnají
Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!
Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!
Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...
Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny
Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...
  1. Šárko, např. v Danfoodu (makrobiotika.cz) mají rýži s Koji a v Kojibakers.cz se dá koupit prakticky to samé pod názvem komekoji. Jinak v článečku o amasaké https://www.jimejinak.cz/amasake-prirozene-sladky-krem-bez-cukru/ je i postup na výrobu levnější české verze startéru z naklíčené pšenice.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí houbové koření z bedly
Další článekDomácí plněný celozrnný pita chléb