10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

0

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.

1Do kaše

Přirozeně slaďoučké amasaké je výborným dochucovadlem kaší (stačí jím kaši polít nebo zamíchat) nebo se dá použít přímo jako kaše. Stačí posypat oříšky nebo semínky a podávat třeba s napařenou mrkví, batátem nebo dýní.

2Jako pudink nebo krém

Nejvíce se mi osvědčilo amasaké jáhlové nebo z bílé rýže (nebo mix jáhly a rýže).

  • Krém: Stačí smíchat například s oříškovým máslem (nebo přímo rozmixovat s ořechy, např. mandle) a rozmixovat na hladký krém a podávat třeba s ovocem (nebo přímo rozmixovat i s ovocem). Lze dochutit i karobem, kakaem, skořicí, perníkovým kořením nebo vanilkou. Takto lze vytvořit několika barevný pohár.
  • Pudink: Další variantou je amasaké smíchat s rostlinným mlékem, povařit, dochutit citronovou šťávou a kůrou, osladit dle chuti obilným sirupem/sladem a zahustit škrobem (kuzu nebo maizena rozmíchaná ve studené vodě a povařit s pudinkem).
  • Tiramisu krém: Hutné amasaké (pokud není hutné, zahustíme ho povařením se škrobem nebo agarem) rozmixovat s natural bílým tofu a kouskem rostlinného másla (nebo kokosový olej). Vrstvíme na sušenky jako u klasického tiramisu.

3Do těsta na palačinky i jako náplň

Amasaké zahustíme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a trošku prášku do pečiva bez fosfátů. Vodu přidáváme tak, aby vzniklo palačinkové těsto. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Amasaké se dá využít i jako skvělá sladká náplň do palačinek a na lívance. Můžete ho smíchat například s kakaem nebo karobem, dochutit vanilkou, ovocem, oříškovým máslem aj.

4Amasaké šlehačka nebo krém na cukroví

  • Amasaké z bílé rýže (např. basmati) rozmixujeme dohladka a povaříme ho s lžičkou agaru. Krém přemístíme do zdobícího pytlíku a zdobíme cukroví, dezerty, dorty, buchty, poháry aj. V lednici ztuhne.
  • Můžeme udělat také pudinkový krém na zdobení cukroví tak, že do hustého pudinku (cca ze 1/4 l rostlinného mléka a 4 lžic škrobu) vmícháme rostlinné máslo (cca 80 g) a rozmixujeme s cca 380 g amasaké. Pomocí zdobičky zdobíme cukroví – trubičky, košíčky aj. Do tohoto krému lze vmíchat např. i kakao nebo caro kávu.

5Do jogurtu

Amasaké můžeme dochutit i domácí nebo kupovaný kokosový nebo sojový jogurt. Tekuté amasaké uvaříme s lžičkou agaru a zchládlé smícháme s jogurtem. Hotový jogurt můžeme dozdobit dle fantazie.

6Do dezertu

Amasaké můžeme použít jako sladidlo namísto sirupu/sladu do těst nebo náplní na dezerty. Inspirujte se například naším oblíbeným amasaké koláčem nebo amasaké „tvarožníkem“, případně do rozličných koláčů jako pudinkovou náplň.

7Sladký nápoj

Amasaké se v Japonsku používá na výrobu sladkého amasaké nápoje nebo „mléka“. Stačí ho naředit, nebo lépe rozmixovat s vodou do hladké konzistence a popíjet v zimě teplý, v létě pokojové teploty. Výborný je dochucený i kapkou zázvorové šťávy nebo koření )perníkové, skořice aj.).

8Do smoothie

V létě, když máme přebytek ovoce, si můžeme udělat jako výjimečný dezert amasaké smoothie (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro pravidelnou konzumaci). Do mixéru smícháme borůvky (nebo jiné ovoce – jahody, maliny aj.), vodu nebo rostlinné mléko a amasaké a rozmixujeme na smoothie.

9Amasaké „želé“

Amasaké smícháme s džusem nebo vodou/rostlinným mlékem a povaříme s agarem. Do silikonových formiček naskládáme nakrájené ovoce a zalijeme agarovým želé. Necháme ztuhnout a podáváme.

10Do zmrzliny

Smícháme ovoce, amasaké, rostlinné mléko a případně i obilný sirup nebo slad (dle sladkosti ovoce) a rozmixujeme dohladka. Dáme do mrazáku a podáváme jako zmrzlinu. Můžeme vmíchat také nasekané oříšky, strouhaný kokos atp.

Jak používáte amasaké vy?

Napište nám do komentářů vaše recepty a tipy!

 

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit
Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
Objev stránek
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
Lepší než doktor
Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
Nejlepší knedlíčky
Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...
Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké
Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
Konečně vím „ jak na to“
Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
Moje tělo po vašem jídle přede blahem
Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...
Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču
Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...
Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě
Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...
Zbavila jsem se zánětu v rameni
Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!
Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí houbové koření z bedly
Další článekDomácí plněný celozrnný pita chléb