10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.

1Do kaše

Přirozeně slaďoučké amasaké je výborným dochucovadlem kaší (stačí jím kaši polít nebo zamíchat) nebo se dá použít přímo jako kaše. Stačí posypat oříšky nebo semínky a podávat třeba s napařenou mrkví, batátem nebo dýní.

2Jako pudink nebo krém

Nejvíce se mi osvědčilo amasaké jáhlové nebo z bílé rýže (nebo mix jáhly a rýže).

  • Krém: Stačí smíchat například s oříškovým máslem (nebo přímo rozmixovat s ořechy, např. mandle) a rozmixovat na hladký krém a podávat třeba s ovocem (nebo přímo rozmixovat i s ovocem). Lze dochutit i karobem, kakaem, skořicí, perníkovým kořením nebo vanilkou. Takto lze vytvořit několika barevný pohár.
  • Pudink: Další variantou je amasaké smíchat s rostlinným mlékem, povařit, dochutit citronovou šťávou a kůrou, osladit dle chuti obilným sirupem/sladem a zahustit škrobem (kuzu nebo maizena rozmíchaná ve studené vodě a povařit s pudinkem).
  • Tiramisu krém: Hutné amasaké (pokud není hutné, zahustíme ho povařením se škrobem nebo agarem) rozmixovat s natural bílým tofu a kouskem rostlinného másla (nebo kokosový olej). Vrstvíme na sušenky jako u klasického tiramisu.

3Do těsta na palačinky i jako náplň

Amasaké zahustíme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a trošku prášku do pečiva bez fosfátů. Vodu přidáváme tak, aby vzniklo palačinkové těsto. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Amasaké se dá využít i jako skvělá sladká náplň do palačinek a na lívance. Můžete ho smíchat například s kakaem nebo karobem, dochutit vanilkou, ovocem, oříškovým máslem aj.

4Amasaké šlehačka nebo krém na cukroví

  • Amasaké z bílé rýže (např. basmati) rozmixujeme dohladka a povaříme ho s lžičkou agaru. Krém přemístíme do zdobícího pytlíku a zdobíme cukroví, dezerty, dorty, buchty, poháry aj. V lednici ztuhne.
  • Můžeme udělat také pudinkový krém na zdobení cukroví tak, že do hustého pudinku (cca ze 1/4 l rostlinného mléka a 4 lžic škrobu) vmícháme rostlinné máslo (cca 80 g) a rozmixujeme s cca 380 g amasaké. Pomocí zdobičky zdobíme cukroví – trubičky, košíčky aj. Do tohoto krému lze vmíchat např. i kakao nebo caro kávu.

5Do jogurtu

Amasaké můžeme dochutit i domácí nebo kupovaný kokosový nebo sojový jogurt. Tekuté amasaké uvaříme s lžičkou agaru a zchládlé smícháme s jogurtem. Hotový jogurt můžeme dozdobit dle fantazie.

6Do dezertu

Amasaké můžeme použít jako sladidlo namísto sirupu/sladu do těst nebo náplní na dezerty. Inspirujte se například naším oblíbeným amasaké koláčem nebo amasaké „tvarožníkem“, případně do rozličných koláčů jako pudinkovou náplň.

7Sladký nápoj

Amasaké se v Japonsku používá na výrobu sladkého amasaké nápoje nebo „mléka“. Stačí ho naředit, nebo lépe rozmixovat s vodou do hladké konzistence a popíjet v zimě teplý, v létě pokojové teploty. Výborný je dochucený i kapkou zázvorové šťávy nebo koření )perníkové, skořice aj.).

8Do smoothie

V létě, když máme přebytek ovoce, si můžeme udělat jako výjimečný dezert amasaké smoothie (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro pravidelnou konzumaci). Do mixéru smícháme borůvky (nebo jiné ovoce – jahody, maliny aj.), vodu nebo rostlinné mléko a amasaké a rozmixujeme na smoothie.

9Amasaké „želé“

Amasaké smícháme s džusem nebo vodou/rostlinným mlékem a povaříme s agarem. Do silikonových formiček naskládáme nakrájené ovoce a zalijeme agarovým želé. Necháme ztuhnout a podáváme.

10Do zmrzliny

Smícháme ovoce, amasaké, rostlinné mléko a případně i obilný sirup nebo slad (dle sladkosti ovoce) a rozmixujeme dohladka. Dáme do mrazáku a podáváme jako zmrzlinu. Můžeme vmíchat také nasekané oříšky, strouhaný kokos atp.

Jak používáte amasaké vy?

Napište nám do komentářů vaše recepty a tipy!

 

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)
Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...
Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)
Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...
Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko
Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
Jde z vás nakažlivá energie
Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...
Moje tělo po vašem jídle přede blahem
Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...
JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací
Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
Zbavuji se zlozvyků, jím méně a přitom nemám hlad (Denča)
Denča: Ahoj všem, jsem v Jíme Jinak už nějakou...
S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)
Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...
Doslova hltám všechny nové články!
Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...
Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)
Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...
Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)
Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...
Úspěch: manžel vylízal i talíř
Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!
Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)
Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...
  1. Koupila jsem si na kojibakers.cz startér… a je to tedy extrémně pohodlný způsob, jak amasaké vyrobit – vařím tedy úmyslně více obilovin, pak přidám startér, většinou pak dám hrnec do trouby tzv. na světýlko, aby mělo budoucí amasaké ideální stálou teplotu. Dělá se to samo… a je tak slaďoučké! Ideální rychlá svačinka, někdy sypu kořením, bylinkami… a do toho horkého si občas dám moc ráda rozpustit raw kakaové máslo :-)

    Hrozně dlouho jsem se jeho výroby bála, ale není tam co zkazit. A je to superrychlé, superlevné, supersladké!

  2. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMíchaná tofíčka (tofu jako míchaná vejce)
Další článekDomácí plněný celozrnný pita chléb