Domů > Zdravé recepty > Dezerty

10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Do kaše

Přirozeně slaďoučké amasaké je výborným dochucovadlem kaší (stačí jím kaši polít nebo zamíchat) nebo se dá použít přímo jako kaše. Stačí posypat oříšky nebo semínky a podávat třeba s napařenou mrkví, batátem nebo dýní.

Jako pudink nebo krém

Nejvíce se mi osvědčilo amasaké jáhlové nebo z bílé rýže (nebo mix jáhly a rýže).

  • Krém: Stačí smíchat například s oříškovým máslem (nebo přímo rozmixovat s ořechy, např. mandle) a rozmixovat na hladký krém a podávat třeba s ovocem (nebo přímo rozmixovat i s ovocem). Lze dochutit i karobem, kakaem, skořicí, perníkovým kořením nebo vanilkou. Takto lze vytvořit několika barevný pohár.
  • Pudink: Další variantou je amasaké smíchat s rostlinným mlékem, povařit, dochutit citronovou šťávou a kůrou, osladit dle chuti obilným sirupem/sladem a zahustit škrobem (kuzu nebo maizena rozmíchaná ve studené vodě a povařit s pudinkem).
  • Tiramisu krém: Hutné amasaké (pokud není hutné, zahustíme ho povařením se škrobem nebo agarem) rozmixovat s natural bílým tofu a kouskem rostlinného másla (nebo kokosový olej). Vrstvíme na sušenky jako u klasického tiramisu.

Do těsta na palačinky i jako náplň

Amasaké zahustíme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a trošku prášku do pečiva bez fosfátů. Vodu přidáváme tak, aby vzniklo palačinkové těsto. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Amasaké se dá využít i jako skvělá sladká náplň do palačinek a na lívance. Můžete ho smíchat například s kakaem nebo karobem, dochutit vanilkou, ovocem, oříškovým máslem aj.

Amasaké šlehačka nebo krém na cukroví

  • Amasaké z bílé rýže (např. basmati) rozmixujeme dohladka a povaříme ho s lžičkou agaru. Krém přemístíme do zdobícího pytlíku a zdobíme cukroví, dezerty, dorty, buchty, poháry aj. V lednici ztuhne.
  • Můžeme udělat také pudinkový krém na zdobení cukroví tak, že do hustého pudinku (cca ze 1/4 l rostlinného mléka a 4 lžic škrobu) vmícháme rostlinné máslo (cca 80 g) a rozmixujeme s cca 380 g amasaké. Pomocí zdobičky zdobíme cukroví – trubičky, košíčky aj. Do tohoto krému lze vmíchat např. i kakao nebo caro kávu.

Do jogurtu

Amasaké můžeme dochutit i domácí nebo kupovaný kokosový nebo sojový jogurt. Tekuté amasaké uvaříme s lžičkou agaru a zchládlé smícháme s jogurtem. Hotový jogurt můžeme dozdobit dle fantazie.

Do dezertu

Amasaké můžeme použít jako sladidlo namísto sirupu/sladu do těst nebo náplní na dezerty. Inspirujte se například naším oblíbeným amasaké koláčem nebo amasaké “tvarožníkem”, případně do rozličných koláčů jako pudinkovou náplň.

Sladký nápoj

Amasaké se v Japonsku používá na výrobu sladkého amasaké nápoje nebo “mléka”. Stačí ho naředit, nebo lépe rozmixovat s vodou do hladké konzistence a popíjet v zimě teplý, v létě pokojové teploty. Výborný je dochucený i kapkou zázvorové šťávy nebo koření )perníkové, skořice aj.).

Do smoothie

V létě, když máme přebytek ovoce, si můžeme udělat jako výjimečný dezert amasaké smoothie (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro pravidelnou konzumaci). Do mixéru smícháme borůvky (nebo jiné ovoce – jahody, maliny aj.), vodu nebo rostlinné mléko a amasaké a rozmixujeme na smoothie.

Amasaké “želé”

Amasaké smícháme s džusem nebo vodou/rostlinným mlékem a povaříme s agarem. Do silikonových formiček naskládáme nakrájené ovoce a zalijeme agarovým želé. Necháme ztuhnout a podáváme.

Do zmrzliny

Smícháme ovoce, amasaké, rostlinné mléko a případně i obilný sirup nebo slad (dle sladkosti ovoce) a rozmixujeme dohladka. Dáme do mrazáku a podáváme jako zmrzlinu. Můžeme vmíchat také nasekané oříšky, strouhaný kokos atp.

Jak používáte amasaké vy?

Napište nám do komentářů vaše recepty a tipy!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak sem jaksi neměla odvahu Amasake udělat,ale opravdu to nic není.😊Překvapila mě nejvic ta sladoučká chuť po 5 hodinách fermentace v peřinách.😯Dnes jsem si vzala do práce.Už se těším na snídani😊😋

Koupila jsem si na kojibakers.cz startér… a je to tedy extrémně pohodlný způsob, jak amasaké vyrobit – vařím tedy úmyslně více obilovin, pak přidám startér, většinou pak dám hrnec do trouby tzv. na světýlko, aby mělo budoucí amasaké ideální stálou teplotu. Dělá se to samo… a je tak slaďoučké! Ideální rychlá svačinka, někdy sypu kořením, bylinkami… a do toho horkého si občas dám moc ráda rozpustit raw kakaové máslo :-)

Hrozně dlouho jsem se jeho výroby bála, ale není tam co zkazit. A je to superrychlé, superlevné, supersladké!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak odnaučit sebe a děti chuti na sladké?

Předně musím podotknout, že odnaučovat někoho nebo sebe chuti na sladké v podstatě nelze. Všichni potřebujeme sladkou chuť a děti obzvlášť, protože je to j...

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Cukroví na poslední chvíli: nepečené sezamové kuličky ve 2 verzích

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao a ...

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé v...