Úžasná dobrotka i pro ty, kteří procházejí šestitýdenní očistu, protože v ní je jen trocha pohankové mouky a žádný cukr. A je opravdu vynikající!

IMAG0539Ingredience a pomůcky

  • hrnek hotového amasaké
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 1 lžíce tuku (např. Provamel)
  • rozinky
  • ořechy
  • marmeláda bez cukru
  • jablka + další ovoce
  • kokos
  • skořice
Postup

Hotové amasaké přecedíme přes sítko a lehce vymačkáme. Do zbylé husté hmoty přidáme pohankovou mouku a tuk. Těstíčko by mělo být vláčné, asi jako hustá kaše. Můžeme do ní vmíchat spařené rozinky a nasekané ořechy. Dáme do vymazané a vysypané koláčové formy (nebo vyložené pečícím papírem), potřeme marmeládou, poházíme nějakým drobným ovocem a hustě posypeme kokosem. Na to ještě nahrubo nastrouháme asi dvoucentimetrovou vrstvu jablek, posypeme skořicí a pokapeme “mlékem” z vymačkaného amasaké. Pečeme na 200 st. asi 45 minut.

Praktické rady

Amasaké jsem měla z hrnku sladké rýže. Místo drobného ovoce jsem použila na menší kousky nakrájené zavařené třešně.

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

    • Amasaké si můžete vyrobit doma z jakéhokoli obilí, když do 60°C horkého vmícháte startér a necháte 6 – 8 hodin v teple fermentovat. Dá se koupit startér v sáčku jako prášek nebo ve zdravé výživě jako rýže Koji, která už je naočkovaná, česká verze je naklíčená nasušená pšenice, která to dokáže také. Kdo nechce doma vyrábět, může si dnes už snadno koupit hotové amasaké ve zdravé výživě, které konzistencí připomíná puding.Někdo to jí samotné, někdo s tím jen sladí.

      • Jak dlouho vydrzi otevrene amasake v lednici? Koupila jsem si jahelne, ale je tam napsano, ze je potreba ho do 5ti dnu po otevreni spotrebovat. Ja ho chtela pouzit misti sladenky jako bezlepkovou variantu, coz bych pouzila jenom obcas 1-2 lzice, takze za 5 dnu ho neupotrebuji. Da se pouzit do vanocniho cukrovi misto sladenky?

        • Otevřené amasaké vydrží opravdu asi jen 5 dnů. Spotřebujte ho na přislazení kaše nebo pudingu, mně tak chutná, že bych ho snědla klidně samotné. Do cukroví se určitě použít dá, ale nemá takovou sladivost jako sladěnka. Pokud chcete bezlepkovou verzi použijte rýžový sirup.

  1. Ďakujem, za odpovede. Nie sme celiatici len som prišla nato, že nám je všetkým lepšie bez lepku tak sa ho snažím čo najviac vynechávať. Skôr bude u nás tiež tá neznášanlivosť lepku. Ďakujem za tip, vyskúšam tu rýžu. Koláčik sa podaril a veľmi chutil.:-) aj 2,5 ročnej dcérke ktorá protestuje proti jedlu. Prežila by len na cestovinách, bohužial samotných.

  2. Dobry deň ,amasake som vyskúšala a je uplne suprove.Mne chuti najviac ryzovo-makove.Chcela som sa spytat z coho robite štartér? Hlavne bezlepkovu formu,zatiaľ som robila z červenej pšenice. Ďakujem.

    • Dobrý večer Gabry, startér dělám z pšenice ozimé. Z čeho by se dala udělat bezlepková varianta, bohužel nevím, snad by nám poradily holky :-). Napadá mne třeba pohanka. Dcerka není celiatik, má jen nesnášenlivost lepku, takže tu trochu jsem neřešila. Ale bylo by to fajn, udělat amasaké úplně bezlepkové.

      • bzl verze lze udělat ze speciální Rýže Koji. Koupí se už naočkovaná kultura. Nikdy jsem nevyráběla, ale popis najdete v komentářích pod tímto článkem: http://www.jimejinak.cz/zacala-jsem-varit-a-pect-bezlepkove/ (použít Ctrl+F a najít heslo “Koji”)

      • My máme špatnou snášenlivost lepku také, ale v amasaké nám ta troška nevadí – údajně u naklíčené pšenice, která se používá jako startér to není problém. Každopádně čistá bezlepková varianta je koupit rýži Koji a dělat amasaké z ní, případně ho koupit hotové ve zdravé výživě.

  3. Celý rok?
    Včera byl u nás poprvé a myslím, že ted uz se ho nevzdáme. Dcera ho v práci tak
    vychválila, že mě její kolegyně požádala abych ji ho upekla na oslavu narozenin. Jen to amasaké se musím naučit. už jsem našla na netu nějaký recept. Tak uvidím. A vy, Lucie máte nějaký osvědčený recept na amasaké.

    • Celý rok to ještě nebyl :-). Zezačátku jsme ho taky dělali často, ale jedli jsme to jen my s manželem, tak jsem potom zkoušela něco jiného, aby to jedly i děti. Od té doby se toho hodně změnilo, tak věřím, že dcerky si dají obě a snad i syn zkusí :-). A co se týká amasaké, nejraději mám rýžové, jáhlové mi moc nechutnalo. Rýži používám bílou i natural, nedávno jsem dělala krémy na dort z amasaké z bílé rýže a byly výborné. Celý dort jsme snědli za dva dny :-). Amasaké není nic těžkého, já ho dělávám podle knížky Radost ze zdravých dětí.

      • Děkuji za odpověď, knížku jsem koupila mladým, když se narodila vnučka, ale vidím, že ji musím mít taky. Určitě vyzkouším.

  4. Děkuji za výborný recept, všem nám moc chutnal i těm co nejí jako my. V naší rodině je momentálně absolutní jednička.

    • Renato, tak to jsem moc ráda :-). Díky Vašemu komentáři jsem si uvědomila, že už jsem ho asi rok nedělala, budu to muset napravit :-).

  5. Nemáte náhodou někdo zkušenost s kupovaným amazaké (psáno se z). Vyzkoušela jsem ho, ale poté jsem měla příšerné bolesti břicha a nadýmání. Možná mu pomůže převařit těch 20 minut. Vyzkouším a dám vědět.

    • to české od Sunfoodu? Mně moc nechutná, ale žádné trávicí problémy jsem po něm neměla (a že jich mam dost). Rýžové mi přišlo jakž takž, jáhlové bylo vyloženě málo sladké a ovesné (jestli si dobře vzpomínám) mi přišlo skoro jak shnilé (ale mohla to být nepovedená dávka).

      • NO, já nevím, já vyzkoušela taky všechny tři a chutnají mi všechny moc. Docela na nich doma jedem – a děti jsou v pohodě, i já – žádné břichaboly ani niv podobného nenastalo. Fakt ale je, že jsem ještě neokusila domácí amasaké, třeba bych pak měla jiný názor :o) Stále se k tomu nemůžu dokopat.

  6. Děvčata, prosím poraďte, dělám si svoji klíčenou pšenici na amasaké a vždycky mi tam vyraší zelené klíčky. Ted jsem si myslela, že si to fakt pohlídám a klíčila jsem skoro tři dny a večer jsem pšenici dala na plech do lednice – nemohla jsem začít sušit – byla ještě bez zelených klíčků, no a když jsem ji dala dopoledne na sluníčko, tak pak koukám, zelené klíčky jsou tam 🙁 Nevíte, jak moc vadí? Vím, že Strnadelová píše, že by tam neměly být…Mám to dosušit a pomlít? Bude to moc vadit? DÍKY.

    • nevím, proč zelené vadí; ale myslím, že zezelenají, když mají světlo. Nechávám to klíčit ve tmě a na první část sušení dám buď na chvíli do lehce otevřené trouby na větrák nebo na topení, ale ne na sluníčko nebo prudké světlo. Jakmile jsou klíčky a kořínky trochu oschlé, už s tím světlo nic neudělá.

      • Děkuji Slávko, s tou troubo to je dobrý nápad…tak já to pomelu a snad to bude ok..i s tím zeleným. 🙂

  7. Tak hlásím úspěch. Amasaké se podařilo, alespoň teda myslí, taky jsem ho nikdy neochutnala od odborníka, jen to kupované. Provařila jsem ho 25 min., ale jelikož se mi zdálo řídké, tak jsem ho pomixovala. Část jsem rozmíchala s opraženými a pomletými oříšky, část s karobem a část nechala světlou. Do poháru jsem vrstvy kladla střídavě a všem chutnalo. Bylo sladké.

      • Heli, takže řídit se radou paní Lužné – amasaké po 6 hod. pod peřinou prohřát jen 2-3min., aby se nezničili enzymy? A co to kvašení v břiše při krátkém prohřátí podle MUDr. Strnadelové?

        • Dobrý den, moje zkušenost s prvním amasaké, které jsem zapomněla povařit, byla příšerná! Takové bolesti břicha jsem nezažila ani při porodu. Pak při dalším pokusu jsem si dala pozor, povářela cca 20 minut a břicho bylo spokojené. Při třetím pokusu jsem zkusila povařit jen krátce a taky to moje břicho protrpělo. Tak to chce asi zkoušet a najít optimální dobu.
          Pokud mohu mít dotaz. Chutná Vaše domácí amasaké jako kupované? Jsem ze svých pokusů méně nadšená a tak výtečně to nechutná. Děkuji.

          • No, to je další důvod, proč opravdu dobře povařit. Aby po zdravém mlsání bolelo břicho, to by bylo za trest 🙂 Mě osobně kupované moc nejede a domácí mooooooc 🙂

  8. Stále jsem odkládala výrobu amasaké, přišlo mi složité. Teď jsem se do toho konečně pustila, ale narazila jsem na rozdílnosti při jeho výrobě.
    Po vyjmutí hrnce z peřin se má nechat projít varem. Podle dr. Strnadelové se má provařit alespoň 20 min, podle pí. Lužné provařit pod bodem varu je 2-3 minuty. Tak teď nevím. Jak tedy postupovat?

    • Janko, přišla jsem před třemi dny na totéž :). Nakonec jsem ho raděj povařila dýl, vylekal mě argument, že to jinak kvasí v břichu :). Pak jsem ho pro jistotu ještě upekla víceméně podle tady toho receptu, protože netuším, jak má správně amasaké chutnat a nebyla jsem si jistá. Byla to docela zvláštní chuť, ale ne nepříjemná :).

    • Já jsem ho vařila podle dr. Strnadelové těch 20 minut. Snad nám holky napíšou, jak by to mělo být :-).

    • Taky jsem dělala raději 20 minut, ale nikdy se mi moc nepovedlo tak už jsem to vzdala. Vždycky jsem měla pocit, že tam cítím tu rozemletou pšenici i když byla v podstatě na mouku. A ani sladkost zdaleka nedosahovala toho kupovaného amasaké. Ráda bych někdy ochutnala od odborníka jak má chutnat 🙂

      • Někdy pomůže ho trochu přihřát, aby se fermentace dobře rozběhla, pak je sladké jak med.

        • mohu amasaké zmrazit do krabiček a pak jen vytahovat postupně z mražáku? Když h mám v lednici, tak mi dýl jak 4dny nevydrží 🙁

  9. Pravě dopečeno a vyndáno z trouby a náramně to tu provonělo celou kuchyň 😉 sklizíme bohatou úrodu třešní a jsou už dost zralé, tak jsem vyzkoušela tento recept ale s čerstvými třešněmi namísto kompotovaných. Tak jsem zvědavá, až to zítra otestujeme. Jen těsta mi na formu přišlo strašně málo, a tak jsem ještě přidala mleté mandle a i toho amasaké jsem měla vic. Takže nakonec vyšla sice tenká vrstva ale pokryla celé dno formy. Zato ovoce tam je vic nez toho těsta, tak jsem ani nepoužila marmeladu. Uz se mi sbíhají sliny 😉

    • Tak opravdu nemá chybu. Bez kapicky sirupu či sladu a bez speticky cukru je tahle varianta díky amasaké, rozinkám a spoustě ovoce kraaaaaaasně slaďoučká 😉 Takže mu nic nechybí, snad jen to, že ho jen tak málo a tak rychle zmizí :-0

      • To jsem ráda, Leo, že vám chutná :-). Když jsem dělala poprvé, byla jsem z něj úplně unešená. A manžel taky. Dětem to moc nejede, ale věřím, že časem přijdou zdravějším variantám na chuť. A že časem i pochopí, proč jíme tak, jak jíme 🙂

        • Taky věřím, že se ten nejstarší časem umoudří a pochopí, Lucko. A taky že nebude kazit ty dva mladší a marit tak veškeré mé úsilí a snahu o jejich/náš zdravější vývoj… Ale tenhle koláč by mu nejspíš chutnal. to ted sice nezjistíme, jelikož je na táboře, tak snad příště 😉 my ho tentokrát spraskli na posezení i ve třech :-0

          • U nás bohužel obě starší děti jsou zvyklé ze školky jíst konvenčně a JJ stravu trošku bojkotují. Taky mám strach, aby mi moc nekazili nejmladší 13-ti měsíční dcerku, ale věřím, že časem to půjde. Nejstarší dcera (6 let) už přišla na chuť sladovým sušenkám a dneska poprvé pochválila svíčkovou omáčku dělanou jen ze zeleniny. Je super, že takhle začal díky očistě jíst i manžel a kromě snížení váhy to mělo pro něho i další efekty, takže mě v tom hodně podporuje :-). Pomaličku polehoučku to snad půjde 🙂

            • Luci, ale to je skvělé! Když jsou rodiče ve shodě, je to mnohem snazší a přijatelnější i pro děti. Takhle velkým dětem se dá už všechno vysvětlit. Určitě na ně nemá cenu jít zhurta a ze dne na den všechno zakázat. Spíš prostě doma změńte stravování a za nevhodné nezdravostí typu brambůrky, zmrzlina nebo čokoláda nabídněte zdravější dobroty. Určitě jste viděla video s maminkou Šárkou, která začala u malé dcery a měla k tomu dva kluky už větší a zvyklé na klasiku. Dneska jedou všichni stejně úplně v pohodě a bez stresu.

  10. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak přežít cestování mimo domov – část 2. (Jedeme na hory)
Další článekMichel Odent (1930-)