Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá vitamínem C se zázvorem, který je známým účinným lékem proti nachlazení, chřipce a rýmě.

Ingredience
na cca 1 sklenici
  • 1 menší čínské zelí
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 menší červená řepa
  • kousek pórku
  • 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička anýzu (není nutné)
  • 1 lžička soli

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit pickles

  1. Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
  2. Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
  3. Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
  4. Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
  5. Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
  6. Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
  7. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
  8. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
  9. Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
  10. Uchováváme v lednici měsíc i déle.

Praktické

  • Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.

Děti

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Iveta L.
3. 9. 2022

Tak dnes jsem založila pickles také, už při přípravě byl “žravý” a chutnal, co pak za 3 dny? Už se na něj těšííííím

Vynikající recept! Předtím jsem nikdy kvasenou zeleninu neměla a teď na ni s manželem mohutně ujíždime. 2 lžíce povznesou každé jídlo na úplně jinou úroveň. Děkuji ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Sázavské kimchi – jednoduchý recept z lokální zeleniny

Máme rádi snadné recepty z lokálních surovin. Tohle je náš oblíbený recept na kimči. Můžete si ho snadno obměnit podle toho, co právě dozrává u vás.
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...