Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá vitamínem C se zázvorem, který je známým účinným lékem proti nachlazení, chřipce a rýmě.

Ingredience
na cca 1 sklenici
  • 1 menší čínské zelí
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 menší červená řepa
  • kousek pórku
  • 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička anýzu (není nutné)
  • 1 lžička soli

Jak připravit pickles

  1. Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
  2. Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
  3. Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
  4. Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
  5. Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
  6. Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
  7. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
  8. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
  9. Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
  10. Uchováváme v lednici měsíc i déle.

Praktické

  • Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.

Děti

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
  1. Vynikající recept! Předtím jsem nikdy kvasenou zeleninu neměla a teď na ni s manželem mohutně ujíždime. 2 lžíce povznesou každé jídlo na úplně jinou úroveň. Děkuji ?

    • Že jo??? To mám radost, že to taky tak vnímáte. Jak nám dojde kvašená, tak klesám na mysli :-)))

  2. PICKLES? Co to ako ma byt? Ked sa rozhodnete pisat clanok v cestine, piste po Cesky. Ked chcete pisat po anglicky piste anglicky, ale kombinovat to je tragedia.
    PICKLES je obycajna nakladana zelenina, nic ine a tento termin je viac ako zrozumitelny a dostacujuci.

    • Je to praktický přístup, který vychází z toho, co u nás lidé dávají do vyhledavače. A protože mnoho lidí začalo hledat termín picles, přidali jsme ho do štítků a názvů, aby recepty našli.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMyom II.
Další článekUž nemám chutě na sladké ani na maso…