Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá vitamínem C se zázvorem, který je známým účinným lékem proti nachlazení, chřipce a rýmě.

Ingredience
na cca 1 sklenici
  • 1 menší čínské zelí
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 menší červená řepa
  • kousek pórku
  • 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička anýzu (není nutné)
  • 1 lžička soli

Jak připravit pickles

  1. Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
  2. Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
  3. Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
  4. Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
  5. Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
  6. Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
  7. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
  8. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
  9. Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
  10. Uchováváme v lednici měsíc i déle.

Praktické

  • Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.

Děti

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
  1. Vynikající recept! Předtím jsem nikdy kvasenou zeleninu neměla a teď na ni s manželem mohutně ujíždime. 2 lžíce povznesou každé jídlo na úplně jinou úroveň. Děkuji ?

    • Že jo??? To mám radost, že to taky tak vnímáte. Jak nám dojde kvašená, tak klesám na mysli :-)))

  2. PICKLES? Co to ako ma byt? Ked sa rozhodnete pisat clanok v cestine, piste po Cesky. Ked chcete pisat po anglicky piste anglicky, ale kombinovat to je tragedia.
    PICKLES je obycajna nakladana zelenina, nic ine a tento termin je viac ako zrozumitelny a dostacujuci.

    • Je to praktický přístup, který vychází z toho, co u nás lidé dávají do vyhledavače. A protože mnoho lidí začalo hledat termín picles, přidali jsme ho do štítků a názvů, aby recepty našli.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMyom II.
Další článekUž nemám chutě na sladké ani na maso…