- 1 menší čínské zelí
- 2-3 mrkve
- 1 cibule
- 1 menší červená řepa
- kousek pórku
- 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 lžička anýzu (není nutné)
- 1 lžička soli
Jak připravit pickles
- Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
- Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
- Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
- Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
- Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
- Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
- Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
- Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
- Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
- Uchováváme v lednici měsíc i déle.
Praktické
- Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
- Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
- Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
- Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.
Komentáře
Tak dnes jsem založila pickles také, už při přípravě byl “žravý” a chutnal, co pak za 3 dny? Už se na něj těšííííím
Vynikající recept! Předtím jsem nikdy kvasenou zeleninu neměla a teď na ni s manželem mohutně ujíždime. 2 lžíce povznesou každé jídlo na úplně jinou úroveň. Děkuji ?