Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá vitamínem C se zázvorem, který je známým účinným lékem proti nachlazení, chřipce a rýmě.

Ingredience
na cca 1 sklenici
  • 1 menší čínské zelí
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 menší červená řepa
  • kousek pórku
  • 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička anýzu (není nutné)
  • 1 lžička soli

Jak připravit pickles

  1. Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
  2. Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
  3. Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
  4. Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
  5. Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
  6. Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
  7. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
  8. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
  9. Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
  10. Uchováváme v lednici měsíc i déle.

Praktické

  • Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.

Děti

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...
  1. Vynikající recept! Předtím jsem nikdy kvasenou zeleninu neměla a teď na ni s manželem mohutně ujíždime. 2 lžíce povznesou každé jídlo na úplně jinou úroveň. Děkuji ?

    • Že jo??? To mám radost, že to taky tak vnímáte. Jak nám dojde kvašená, tak klesám na mysli :-)))

  2. PICKLES? Co to ako ma byt? Ked sa rozhodnete pisat clanok v cestine, piste po Cesky. Ked chcete pisat po anglicky piste anglicky, ale kombinovat to je tragedia.
    PICKLES je obycajna nakladana zelenina, nic ine a tento termin je viac ako zrozumitelny a dostacujuci.

    • Je to praktický přístup, který vychází z toho, co u nás lidé dávají do vyhledavače. A protože mnoho lidí začalo hledat termín picles, přidali jsme ho do štítků a názvů, aby recepty našli.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMyom II.
Další článekNemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…