Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně roste. A tak přišla na svět další luxusní koprová polévka. Jednoduchá, rychlá, zdravá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 petržel nebo pastiňák
  • 1/2 cukety
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • svazeček čerstvého kopru
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana

Jak uvařit koprovou krémovou polévku z petržele a cukety

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu.
  2. Cibuli, petržel i cuketu nakrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou sli.
  4. Po chvíli přidáme petržel a cuketu, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí petržele.
  7. Mezitím omyjeme a nasekám kopr na jemno.
  8. Hrnce odstavíme z plotny a obsah rozmixujeme na hladký jemný krém.
  9. Podle potřeby doředíme vývarem.
  10. Do hotové polévky přidáme čerstvý kopr.
  11. Na závěr přidáme jablečný ocet, umeocet a smetanu podle chuti.

Praktické

  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.
  • Dietní verze bez smažení zeleniny je velmi jednoduchá – vše dáme vařit do vývaru se špetkou soli, rozmixujeme a dochutíme. Olej můžeme kápnout do horké polévky nebo podle potřeby zcela vynechat.

Obměna

  • Místo petržele/pastiňáku můžete dát jakoukoli jinou světlou zeleninu (květák, zelí apod.), ale počítejte že petržel (a pastinák ještě více) polévku osladí. Sladkou chuť pak můžete dohnat přidáním většího množství smetany nebo lžící sladu (při celiakii sirup).
  • Kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej.
  • Pro děti mladší jednoho roku připravujeme podle dietní verze v sekci Praktické.

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...
  1. Naprosto výborná polévka, u nás teď často žádaná. Na zahrádce mám velkou úrodu kedluben, takže polévku dělám převážně z nich. A po přidání sušených hub je tahle polévka z nerozeznání od kulajdy. Moc děkujeme za recept

    • Přesně, Petro, už jen houby a je to kulajda. A děláte je zvlášť na cibulce nebo jak?

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž zdravá strava přeroste v posedlost
Další článekV Belgii vzniklo 1. muzeum chlebových kvásků