Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně roste. A tak přišla na svět další luxusní koprová polévka. Jednoduchá, rychlá, zdravá.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 1 petržel nebo pastiňák
- 1/2 cukety
- 1/2 litru vývaru/vody
- svazeček čerstvého kopru
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- rostlinná smetana
Jak uvařit koprovou krémovou polévku z petržele a cukety
- Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu.
- Cibuli, petržel i cuketu nakrájíme na větší kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se špetkou sli.
- Po chvíli přidáme petržel a cuketu, společně několik minut restujeme.
- Zalijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
- Společně vaříme cca 15 minut do změknutí petržele.
- Mezitím omyjeme a nasekám kopr na jemno.
- Hrnce odstavíme z plotny a obsah rozmixujeme na hladký jemný krém.
- Podle potřeby doředíme vývarem.
- Do hotové polévky přidáme čerstvý kopr.
- Na závěr přidáme jablečný ocet, umeocet a smetanu podle chuti.
Praktické
- Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
- Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
- Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
- Pokročilým bude chutnat i bez smetany.
- Dietní verze bez smažení zeleniny je velmi jednoduchá – vše dáme vařit do vývaru se špetkou soli, rozmixujeme a dochutíme. Olej můžeme kápnout do horké polévky nebo podle potřeby zcela vynechat.
Obměna
- Místo petržele/pastiňáku můžete dát jakoukoli jinou světlou zeleninu (květák, zelí apod.), ale počítejte že petržel (a pastinák ještě více) polévku osladí. Sladkou chuť pak můžete dohnat přidáním většího množství smetany nebo lžící sladu (při celiakii sirup).
- Kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
- Menším dětem ubíráme sůl a olej.
- Pro děti mladší jednoho roku připravujeme podle dietní verze v sekci Praktické.
Tato byla prekvapive lahodna :-) a ta barva ;-)
Super Lucko, to nás moc těší 😉👍
Ano, taky mi sedla!
Naprosto výborná polévka, u nás teď často žádaná. Na zahrádce mám velkou úrodu kedluben, takže polévku dělám převážně z nich. A po přidání sušených hub je tahle polévka z nerozeznání od kulajdy. Moc děkujeme za recept
Přesně, Petro, už jen houby a je to kulajda. A děláte je zvlášť na cibulce nebo jak?