Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně roste. A tak přišla na svět další luxusní koprová polévka. Jednoduchá, rychlá, zdravá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 petržel nebo pastiňák
  • 1/2 cukety
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • svazeček čerstvého kopru
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana

Jak uvařit koprovou krémovou polévku z petržele a cukety

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu.
  2. Cibuli, petržel i cuketu nakrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou sli.
  4. Po chvíli přidáme petržel a cuketu, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí petržele.
  7. Mezitím omyjeme a nasekám kopr na jemno.
  8. Hrnce odstavíme z plotny a obsah rozmixujeme na hladký jemný krém.
  9. Podle potřeby doředíme vývarem.
  10. Do hotové polévky přidáme čerstvý kopr.
  11. Na závěr přidáme jablečný ocet, umeocet a smetanu podle chuti.

Praktické

  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.
  • Dietní verze bez smažení zeleniny je velmi jednoduchá – vše dáme vařit do vývaru se špetkou soli, rozmixujeme a dochutíme. Olej můžeme kápnout do horké polévky nebo podle potřeby zcela vynechat.

Obměna

  • Místo petržele/pastiňáku můžete dát jakoukoli jinou světlou zeleninu (květák, zelí apod.), ale počítejte že petržel (a pastinák ještě více) polévku osladí. Sladkou chuť pak můžete dohnat přidáním většího množství smetany nebo lžící sladu (při celiakii sirup).
  • Kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej.
  • Pro děti mladší jednoho roku připravujeme podle dietní verze v sekci Praktické.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

5 kg dole a v pase o 8 cm méně (Martina)

Martina: Takže mi končí šestý týden Jarní očisty, sluší...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...
  1. Moc dobrá polévka, lehká na přípravu i na trávení :)
    Měla jsem víc cukety než petržele, tak byla zelenější a trochu jsem ji přisladila. Pochutnali jsme si!

  2. Naprosto výborná polévka, u nás teď často žádaná. Na zahrádce mám velkou úrodu kedluben, takže polévku dělám převážně z nich. A po přidání sušených hub je tahle polévka z nerozeznání od kulajdy. Moc děkujeme za recept

    • Přesně, Petro, už jen houby a je to kulajda. A děláte je zvlášť na cibulce nebo jak?

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž zdravá strava přeroste v posedlost
Další článekV Belgii vzniklo 1. muzeum chlebových kvásků