Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně roste. A tak přišla na svět další luxusní koprová polévka. Jednoduchá, rychlá, zdravá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 petržel nebo pastiňák
  • 1/2 cukety
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • svazeček čerstvého kopru
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana

Jak uvařit koprovou krémovou polévku z petržele a cukety

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu.
  2. Cibuli, petržel i cuketu nakrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou sli.
  4. Po chvíli přidáme petržel a cuketu, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí petržele.
  7. Mezitím omyjeme a nasekám kopr na jemno.
  8. Hrnce odstavíme z plotny a obsah rozmixujeme na hladký jemný krém.
  9. Podle potřeby doředíme vývarem.
  10. Do hotové polévky přidáme čerstvý kopr.
  11. Na závěr přidáme jablečný ocet, umeocet a smetanu podle chuti.

Praktické

  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.
  • Dietní verze bez smažení zeleniny je velmi jednoduchá – vše dáme vařit do vývaru se špetkou soli, rozmixujeme a dochutíme. Olej můžeme kápnout do horké polévky nebo podle potřeby zcela vynechat.

Obměna

  • Místo petržele/pastiňáku můžete dát jakoukoli jinou světlou zeleninu (květák, zelí apod.), ale počítejte že petržel (a pastinák ještě více) polévku osladí. Sladkou chuť pak můžete dohnat přidáním většího množství smetany nebo lžící sladu (při celiakii sirup).
  • Kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej.
  • Pro děti mladší jednoho roku připravujeme podle dietní verze v sekci Praktické.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
  1. Naprosto výborná polévka, u nás teď často žádaná. Na zahrádce mám velkou úrodu kedluben, takže polévku dělám převážně z nich. A po přidání sušených hub je tahle polévka z nerozeznání od kulajdy. Moc děkujeme za recept

    • Přesně, Petro, už jen houby a je to kulajda. A děláte je zvlášť na cibulce nebo jak?

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž zdravá strava přeroste v posedlost
Další článekV Belgii vzniklo 1. muzeum chlebových kvásků