Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Madeleine – slané křupavé madlenky

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Slaná verze oblíbeného francouzského pečiva s náplní z cukety vám poslouží jako svačinka nebo pohoštění pro návštěvu. Jsou krásně křupavé a voní kořením a jejich příprava není nijak složitá.

Ingredience
Na těsto:
  • 300 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 150 g vody
  • 30 g oleje
  • mletá pískavice modrá (volitelné)
  • sůl
  • kmín
Na náplň:
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • koření Holy Veggie
  • sůl
  • pepř
  • tahini

Jak připravit křupavé madlenky naslano

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte a těsto dejte do lednice odpočinout.
  2. Cuketu a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, přidejte sůl, pepř, koření Holy Veggie a 1 lžíci tahini, aby se vše spojilo.
  3. Formu na madlenky lehce naolejujte a odeberte kousky těsta a prsty roztáhněte do formy. Dovnitř vložte náplň a zakryjte těstem, a pořádně přimáčkněte, aby se madlenky dobře uzavřely.
  4. Povrch potřete vodou a posypte solí, kmínem a sezamovými semínky.
  5. Pečte v troubě na 190°C do zlatova.

Praktické

  • Těsto vyšlo na 11 madlenek.
  • Madlenky musíte řádně uzavřít, klidně je rukou vyberte z formy a pořádně těsto přimáčknete, poté vraťte znovu do formičky.
  • Nemáte formu na madlenky? Zkuste třeba tu na rakvičky, pracny nebo košíčky.

Obměna

  • Pískavice modrá není nezbytná, ale krásně provoní jakékoliv pečivo.
  • Holy Veggie je směs koření od Sonnentoru, pokud nemáte, nahraďte jakýmkoliv kořením dle vaší chuti.
  • Na posypání můžete použít jakákoliv semínka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím, jak dlouho se asi peče ?🌞

Jako vždy jste úžasná. Zkusím😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zlaté koule

Tyto koule můžete použít i jako jídlo do ruky, na párty, pohoštění, jsou skvělé jak studené, tak teplé. Jsou bez lepku, masa i vajec a jejich příprava je r...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Slané Taiyaki

Tento improvizovaný recept, v Japonsku neexistující, se zrodil v mé kuchyni, protože tady se může stát cokoliv. Jednoduchý, kořeněný a lehce pikantní, k po...

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Cibulové hromádky

Další verze mých oblíbených hromádek, tentokrát slaná. Jednoduchý a rychlý recept, vhodný k pomazánkám nebo jako pohoštění na párty a oslavy.