Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které jste o chřestu nevěděli

3
Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo? Proto jsme si pro chřest vytvořili vlastní název. V ostatních zemích Evropy je totiž základem názvu řecké slovo asparagos. A jaká další tajemství chřest skrývá? Dozvíte se uvnitř článku.

1Československo bylo chřestovou velmocí

Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).

2Jinde asparagos, u nás chřest

Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.

3Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce

Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.

4Po sklizni začne ztrácet chuť

Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).

5Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování

Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.

6Na vaření je třeba chřest připravit

U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.

7Chřest proti kocovině

Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)

8Chřest je přírodní afrodiziakum

Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)

9Chřest je pro naše tělo prospěšný

Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).

Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Napište nám do komentářů níže.

 
poděkování
Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo
Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
Přidala se ke mně i kolegyně z práce
Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...
Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla
Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...
Jak krásný je svět, když máte zdraví
Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...
Jde to i se dvěma maličkými dětmi
Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...
JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací
Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
Z receptů JJ jsem úplně unešená
helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy
Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...
Konečně jsem začala chutně vařit
Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...
Výsledky se dostavují okamžitě
Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...
Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček
MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Také mám radši zelený.
    Nejvíc mi chutná restovaný a zapečený. Nebo jen tak blanšírovaný s nějakou omáčkou.

  2. Chrest miluju, radeji mam zeleny ale i bily si dam, nejcaseji z nej delam chřestovou polivku, nebo pecu v troube s tamari a tymiánem .. Lahudka

    • Přišla jsem mu na chuť až před pár lety a od té doby si sezónu hlídám, abychom si ho užili 🙂

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek“Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou
Další článekKrkonošské kyselo z kvásku jinak