Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které jste o chřestu nevěděli

3

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo? Proto jsme si pro chřest vytvořili vlastní název. V ostatních zemích Evropy je totiž základem názvu řecké slovo asparagos. A jaká další tajemství chřest skrývá? Dozvíte se uvnitř článku.

1Československo bylo chřestovou velmocí

Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).

2Jinde asparagos, u nás chřest

Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.

3Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce

Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.

4Po sklizni začne ztrácet chuť

Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).

5Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování

Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.

6Na vaření je třeba chřest připravit

U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.

7Chřest proti kocovině

Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)

8Chřest je přírodní afrodiziakum

Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)

9Chřest je pro naše tělo prospěšný

Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).

Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Napište nám do komentářů níže.

 
Pomohli jste mi zachránit maminku
Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...
Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává
Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
Jde to i se dvěma maličkými dětmi
Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...
Váš web mě stále obohacuje
Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší
Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...
Díky kurzu mám mnohem více času
Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...
S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!
Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá
Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“
Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...
Podpora v kurzu byla úžasná
Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...
Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce
Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...
Jeden z nejsilnějších zážitků…
Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Také mám radši zelený.
    Nejvíc mi chutná restovaný a zapečený. Nebo jen tak blanšírovaný s nějakou omáčkou.

  2. Chrest miluju, radeji mam zeleny ale i bily si dam, nejcaseji z nej delam chřestovou polivku, nebo pecu v troube s tamari a tymiánem .. Lahudka

    • Přišla jsem mu na chuť až před pár lety a od té doby si sezónu hlídám, abychom si ho užili 🙂

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek“Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou
Další článekKrkonošské kyselo z kvásku jinak