Většina lidí si myslí, že k tomu, aby se stal vegetariánem stačí prostě přestat jíst maso. Jako všechno, co člověk vezme do rukou, tak i ve výživě lze nadělat spoustu chyb a obzvlášť to platí zrovna u vegetariánů a ještě více veganů. V čem je tedy hlavní problém, když tak jako tak maso v naší výživě nedoporučujeme?

Většina lidí si myslí, že k tomu, aby se stal vegetariánem stačí prostě přestat jíst maso. Jako všechno, co člověk vezme do rukou, tak i ve výživě lze nadělat spoustu chyb a obzvlášť to platí zrovna u vegetariánů a ještě více veganů. V čem je tedy hlavní problém, když tak jako tak maso v naší výživě nedoporučujeme?

Kdy vegetariánství může ublížit­­?

Pravda je, že maso jako živočišná bílkovina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje ke stavbě vlastních bílkovin, ale přitom si je samo nedokáže vyrobit, ani uskladnit do zásoby. Proto je musí denně přijímat z potravy. Stát se tedy tím typem vegetariána, který vyndá z běžného konvenčního talíře jen maso a živí se tím, co na něm zbude, není zrovna šťastná volba, ani cesta k trvalému zdraví. A tak časem tento typ vegetariána zjistí, že má mnohem větší spotřebu mléčných výrobků, než měl v době, kdy maso ještě jedl. Bude se nejspíš dojídat pečivem a sladkostmi a po pár letech nebude vypadat jako zdravým kypící člověk.

Typickým příkladem vegetariánek jsou děvčata z kanceláří, která se cpou k snídani syrovým ovocem, mezi to vloží nějaký jogurt, nebo jogurtový nápoj, k obědu mísa zeleninového salátu, nebo těstoviny se sýrem, sem tam nějaká sladkost a večer už nemají sílu na nic než zmáčknout ovladač od televize. Poznáte je podle špatné pleti a velké únavy.

Kdy je lepší si maso ponechat?

I když se nabídka vegetariánských jídel v restauracích pomalu rozšiřuje, ne vždy je snadné se kvalitně najíst. Určitě se shodneme na tom, že jíst místo masa smažený sýr, nebo brambory zapečené se sýrem je mnohem větší průšvih, než si maso ponechat. Ale co tedy jíst, aby to nebylo pořád jen zeleninové rizoto, mísa salátu, nebo těstoviny se smetanovou omáčkou, či sýrem a kečupem?

Je tedy vůbec možné být vegetariánem a zůstat zdravý? 

Ano,  jen je nutné dodržet několik velmi důležitých zásad.

Pokud se tedy chci ve svém životě zříci masa, ať už z jakéhokoliv důvodů, musím dodržovat takzvaně kompletní talíř. Kompletní talíř je složený z takových potravin, aby tělo dostalo každý den, alespoň jednou pohromadě dávku všech esenciálních aminokyselin, které si neumí samo vyrobit. Tohle je nejdůležitější zásada, pokud toto dodržíte, nemusíte se o své zdraví bát a naopak, budete se cítit mnohem lépe, než když jste ještě jedli maso. Teď se možná vyděsíte, že budete muset studovat tabulky a na váze odměřovat přesné množství té, nebo jiné potraviny, ale tak složité to opravdu není.

Tělo pro své fungování, kvalitní vývoj a třeba i růst u dětí potřebuje každý den potřebnou dávku sacharidů, minerálů, vlákniny, vitamínů, tuků i bílkovin. A jak to všechno poskládat, aby nám nic z toho nechybělo a ještě k tomu to vše dohromady obsahovalo všechny esenciální aminokyseliny?

Kompletní talíř v praxi

Na talíři by vám nikdy neměly chybět sacharidy = dlouhé, složité cukry, které se do těla uvolňují postupně, takže nehrozí kolísání cukru v krvi. Jsou to uvařené obiloviny a měly by tvořit asi 50% toho co sníte. Mezi obiloviny patří všechny druhy rýže, jáhly, pšenice, špalda, ječné kroupy, ječmen, oves bezpluchý, nebo vločky, žito, pohanka, kukuřice, ale i výrobky z nich, jako jsou bulgur, kuskus, placky, těstoviny, kaše…

Druhá velmi důležitá složka jsou bílkoviny a mezi ně patří hrách žlutý i zelený, červená, žlutá i zelená čočka, všechny druhy fazolí, od těch maličkých po velké, od bílých přes puntíkované až po černé, léčivé fazole adzuki, mungo, římský hrách = cirzna, ale i výrobky z nich, jako je tempeh a tofu. Tato složka by na našem talíři měla tvořit podle ročního období asi 10 až 15%, víc není potřeba.

A v neposlední řadě by na našem talíři měla být zahrnuta asi z 30%  velmi důležitá zelenina, z větší části tepelně upravená. Uvařená zelenina je mnohem lépe stravitelná a tudíž si z ní tělo dokáže vzít a upotřebit mnohem více minerálů, než ze syrové. V teplejším období můžeme přidat i část syrové zeleniny.

Důležitá rada je sníst tepelně upravenou zeleninu do 2 hodin od uvaření a pak už ji neohřívat, neboť se stává kyselinotvornou!

Na kompletní talíř ještě patří krátkodobě a dlouhodobě mléčně kvašená zelenina, kterou znáte možná ve formě kysaného zelí, ale lze ji dělat skoro ze všech druhů zeleniny. Ideální je si mléčně kvašenou zeleninu vyrábět doma, nic na tom není. Ta z běžného obchodu je bohužel pasterizovaná a často plná éček, tudíž prospěšné laktobacilly a probiotika, které nám udržují zdravé střevo už nejsou živé.

Pokud se tedy na vašem talíři sejde 1 x denně obilovina, luštěnina (nebo tempeh, tofu) a tepelně upravená zelenina, tak tyto tři složky vám zaručí všechny esenciální aminokyseliny, které potřebujete. Obiloviny a luštěniny jich sice obsahují většinu, ale nemají kromě sóji všechny pohromadě. Jakmile tedy smícháte od každého složky něco, bude váš talíř obsahovat úplně všechny a pak úplně s klidem nepotřebujete maso jíst.

Čím ještě talíř doplnit?

Je ještě pár drobností, které vám doporučíme přidat, byť nejsou z hlediska kompletního talíře tolik důležité.

  • Zelená posypka – trocha pažitky, petrželky, zelené natě, nebo řeřichy vám dodá potřebnou dávku vitamínu C na celý den.
  • Olejnatá semínka – sezam, slunečnice, len, dýňová semínka, opláchnout, uvařit s jídlem, nebo opražit na sucho na pánvi a sypat v malém množství kamkoliv. Kromě spousty minerálů obsahují i ochranné látky = fytochemikálie, které posilují imunitní systém a pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu
  • Tuzemské ořechy a mandle -obsahují spousty minerálů, mandle dokonce víc vápníku, než je v mléce, mají protirakovinné účinky a mandle jsou zásadotvorné
  • Mořské řasy – přidávat do vývarů, do polévek, při vaření luštěnin, obilovin. Obsahují spousty důležitých minerály a mají detoxikační schopnosti
  • Ovoce  – jen v malém množství a tuzemské. Ovoce by mělo sloužit jen jako dezert a konzumovat ho v zimě jen občas a tepelně upravené.

Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete maso vynechat, nezapomeňte si pohlídat, aby alespoň jedno jídlo denně splnilo požadavky kompletního talíře a prázdných kalorií (brambory, knedlíky, klasické omáčky, sladkosti, mléčné výrobky…) bylo co nejméně.

Jak by měl vypadat kompletní oběd?

Připravily jsme pro vás pár návrhů, jak by měl teď v chladnějším období vypadat váš kompletní oběd, který obsahuje všechny důležité složky, které naše tělo potřebuje.

A našim snem stále zůstává možnost dát si jeden druh takového vyváženého jídla v každé běžné restauraci a nekroutit hlavou nad vegetariánskými jídly typu smažený sýr se šunkou, nebo halušky se slaninou.

 

Neuvěřitelných 127 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, moc ráda bych znala Váš názor na Protirakovinný léčebny postup Paní doktorky Johany Budwig…Její úspěšnost byla 90%….Její rady ohledně výživy se téměř shodují s MB..žádné maso, nic průmyslově zpracované, žádný cukr, bílou mouku a tad…její léčebný postup spočívá v dodání esenc. omega kys. ve lněném oleji, který ovšem musí být smíchán v kvalitní mléčné bílkovině..byla za tento objev několikrát nominována na Nobelovu cenu, avšak z jistých vyšších důvodů jí nebyla nikdy udělena…výrazně odsuzovala klasickou lečbu-chemoterapii, jako málo účinnou a vyloženě tělo trávíci jedem…tento způsob mě velice zaujal, jelikož je tak levný a dostupny všem….také doporučovala pití zeleninových štáv….velmi mě zajímá Váš Názor..moc děkuji

  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na konzumaci vnitřností zvířat (játra, ledviny…). Myslím, těch zvířat, které žijí v domácích chovu, bez stresu, chemie atd. Procházela jsem různé komentáře, diskuse, ale nikde jsem nic nenašla (samozřejmě jsem mohla přehlédnout). Děkuji moc.

    • To je otázka, dřív bych se tomu asi nebránila, přeci jen víte co jíte i když max. 1x týdně. Dneska už bych to nedala, přestalo mi maso chutnat, natož vnitřnosti. Stačí mi ryba.

  3. Dobrý den, vyslechla jsem teď od jedné nutriční poradkyně, že na MB je špatné, že je založena z velké většiny na příjmu sacharidů (což je prý například pro pro lidi, kteří prodělali onkologické onemocnění) naprosto nevhodné. neměla jsem hned argument, poradíte? díky.

    • Katko, já bych se asi na argumentaci s takovou poradkyní, která toto řekne, úplně vykašlala. Je otázka, jaké sacharidy má na mysli, souhlasila bych se sladkostmi, jednoduchými cukry, syrovým ovocem apod. Ale obilí a vařená zelenina z onkologických nemocí léčí! Ať se podívá ke Strnadelové do ordinace a uvidí zástupy lidí, kterým to pomohlo. Nebo ať se mrkne do mojí zdravotní karty – už nejsem sledovaná na onkologické gynekologii kvůli precanceroze na čípku. A jedu na obilí fakt ve velkém :-)

  4. Ovoce jen v malém množství a vařit ho? To si nedovedu představit. Pro mě je syrové ovoce hlavní složka potravy. A musím říct, že nedostatkem energie rozhodně netrpím =)…

    • V létě se ovoce, které právě dozrává jíst může, ale v zimě jíst citrusy, banány ap.vám velmi ochladí vnitřní oheň, takže je to podobné, jako když byste šla ven polonahá. Ovoce vám dodá energii, ale tu rychlou. Obsahuje hlavně jednoduché cukry a ty ve velkém množství poškozují a vyčerpávají slinivku. Ono se to neprojeví hned, může to pár desítek let trvat, ale opravdu je lepší s ovocem šetřit a v zimě ho jíst jen tepelně upravené a to, co tu roste.

  5. Dobrý den, potřebovala bych poradit. Snažím se jíst jinak zhruba od února, někdy se daří, někdy ne. Zvláště díky absolutnímu odmítání manžela..tzn. každodenní dvojí vaření. Ale snažím se. Je to ale tak měsíc, co mi začaly neuvěřitelně padat vlasy. Je to pro všechny hrozně obtěžující a mě to dost děsí. Kadeřnice mě posílá na krev, že to opravdu není normální. Chci se zeptat, zda to může být projevem čištění, či spíše tím, že něco dělám špatně. Co mám do stravy přidat, abych to pomohla zastavit? Jinak nejsem v nějakém velkém stresu, se kterým by to mohlo souviset. Ale nemůže být taková změna stravy stres pro tělo? Ještě mám jednu prosbu. Začínají mě po nocích hodně bolet nohy-nejspíš v souvislosti s křečovými žilami. Nemáte nějaké tipy, co by mohlo pomoci kromě pohanky? Děkuju mnohokrát!

    • Těžko radit na dálku, ale projevem čištění – eliminace může být i vypadání vlasů. Další věc je, že třeba vaše tělo ještě neumí trávit složitější cukry (obiloviny) a tolik zeleniny a chvíli potrvá, než se přepne. Také to může být špatným střevem, třeba nedokáže vstřebat všechny minerální látky. Pokud chcete, pošlete mi na mail váš týdenní jídelníček a já vám ho zkouknu, zda tam není chyba. Jinak bych radila navštívit nějakého lékaře, který se MB věnuje, např. Strnadelovou. Poměří vám energii orgánů a třeba bude potřeba něco vyčistit a posílit.

    • Dobrý den, přidám svoji zkušenost. Mně padají vlasy už asi sedm let (tzn. asi od dvaceti) a zkoušela jsem to „léčit“ nejdříve na kožním – kde mi nejdříve nasadili nějaké léky a potom, když nezabraly řekli, že neprobíhá výživa vlasu a nedá se s tím nic dělat, od té doby na klasickou medicínu moc nevěřím! Pak v průběhu několika let jsem to zkoušela s různými bylinkami a doplňky stravy. Postupně jsem začala mít problémy s trávením, tak jsem zhruba před rokem začala měnit stravování – nejdřív jsem vysadila jogurty a kysané mléčné výrobky, postupně i sýry a ostatní mléčné výrobky, vyhýbala jsem se bílému cukru, mouce a kyselinotvorným potravinám. V souvislosti s tím jsem objevila tyto stránky a asi před 4-5 měsíci jsem byla poprvé u MUDr. Strnadelové a více se zaměřila na to jíst jinak. Vlasy mi padají pořád, ale už pár měsíců vidím, že mi dorůstají nové a to je pro mě velká útěcha, že změna stravy má smysl.

      • Mám podobnou zkušenost. Jsem profesí kadeřnice, takže ke všem „zázračným“ přípravkům proti padání vlasů mám přístup a stejně mi nikdy nic nepomohlo, mám vlasy jemné, splihlé a podle fotek z dřívějška jsem jich měla půlku co teď. Po prvním dítěti mi vypadaly navíc ještě kouty, hlavně na pravé straně, takže už nešlo nosit ani ofinu, byla tam díra. Během pár let co jím jinak mi vlasy jako zázrakem zhoustly a hlavně zmizely kouty. Konečně je mohu nosit i dlouhé a ofinu, aniž by to byly tři chlupy :-).
        Prostě když to tělo má dost minerálů a všech kvalitních stavebních látek, může investovat i do takového luxusu, jako jsou vlasy, které k životu v podstatě nepotřebuje. Proto si první bere z nich, když mu minerály chybí.

      • Jo a také mi konečně začaly růst nehty, že jsem se po letech mohla zbavit umělých. Další bonus navíc a co ušetřím peněz :-).

  6. Dobrý den,
    řeším otázku, jak jíst čerstvě slisované bio zrna na vločky, zda-li je nutno zrna převařit, či se mohou mlít a jíst syrové? Mám dilema, neb chci obohatit stravu o živé potraviny k vůli enzymům, ale zase je tu riziko parazitů. Tuž co včil??? ;-)

    • Syrové obilí je těžce stravitelné, proto bych je alespoň opražila, nebo krátce povařila. Enzymy najdete i v jiných potravinách (miso, kvašená zelenina…), tak bych o jejich příjem neměla strach.

  7. dobry den, dakujem za krasny clanok o vegetarianstve, (este tam nie som, ale pracujem na tom ;) ) jime jinak cela rodina uz vyse roka, ale to „jinak“ nie je uplne tak ako vy. ja ako rodinna kucharka (manzel robi z domu, ja som na materskej, takze varim takmer denne) som inspirovana makrobiotikou, vegetarianstvom, aj veganstvom ALE my milujeme ovocie! cerstve a surove! aj nase deti ho miluju! prosim vas vysvetlite mi niekto, ked mame jest sezonne, lokalne a cerstve potraviny, preco nie je dobre jest surove jablka, hrusky, marhule, broskyne, maliny…. z vlastnej zahrady?

    • Syrové ovoce v době kdy dozrává jíst můžete, je to v souladu s přírodou, je si člověk musí uvědomit, že to není základ stravy, ale dezert, takže ne na kila. Ovoce obsahuje hodně jednoduchého cukru a tím i náš organismus překyseluje, proto s mírou. V zimě pak ideálně ovoce tepelně upravovat, péct, sušit.

  8. Můžete prosím napsat svůj názor na toto (raw diet)? Máte s tím někdo zkušenost?:
    http://www.jajsem.com/annett-larkinson-70let-navzdy-mlada/
    Často tady zmiňujete krávy a jiná zvířata v souvislosti s vápníkem a bílkovinami ve stravě. Žádná zvířata se neživí tepelně upravenou potravou, proč by měl být výjimkou jen člověk? Sama se přikláním k MB, i když mám před sebou ještě dlouhou cestu, ale zajímají mě i jiné směry ve výživě, proto se ptám. Díky za názor.

    • Můj názor je, že to zase extrém. Anetu znám, je to krásná žena a myslím si, že i genetika má na její úžasný vzhled vliv. V podnebí, kde Aneta žije ten syrový extrém vyvažuje vedro a určitě to co jí je živá strava nabitá vitamíny a minerály. Také jde o to, že ona nejí žádné komerční jídlo, nic, co by její organismus zatěžovalo. Pro naše podnebné pásmo to ale už vhodné není. My tu máme převážně zimu a potřebujeme zahřívat vnitřní oheň tepelně upravenou stravou. Mám už tento experiment za sebou, pár let zpátky v létě jsem to snášela výborně, zhubla jsem a byla plná energie, ale v zimě už jsem byla věčně zmrzlá, furt mi teklo z nosu, byla jsem hrozně unavená a dobře jsem se necítila. Evolučně lidé vaří hrozně dlouho, byť to dříve bylo jen primitivně nad ohněm, ale naše těla už se dávno přizpůsobila tepelně upravené stravě a dokážeme z ní využít mnohem více, než ze syrové. Náš jeden žaludek nezvládá velké množství syrové stravy, která nám pak ve výsledku v těle kvasí oproti krávě se čtyřmi žaludky.

      • Chtěla jsem se zeptat, v souvislosti s tím, co píšete, nakolik se trávení člověka liší od trávení zvířat. Nemyslím krávu se čtyřmi žaludky. Žádný jiný savec si přece potravu tepelně neupravuje, proč je to tedy tak zásadní pro člověka? Například se šimpanzy máme na 98,5% shodnou genetickou výbavu, jíme ale úplně jinak. Děkuji za odpověď.

        • Máte pravdu, zvířata mají jiné trávení a jiný genetický potencionál i když od šimpanze se moc nelišíme :-). Vše je vývoj a lidé si už dávno v době ledové připravovali jídlo částečně na ohni, aby tu zimu vůbec přežili. Trávicí soustava se proto po tisíciletí přizpůsobovala přežití a protože lidé už si vaří potraviny opravdu hoooodně dlouho, nedokáže už naše tělo dokonale vstřebat všechny živiny ze syrové stravy. Navíc šimpanzi žijí v teple, kde nepotřebují zahřívat. Pokud byste žila v tropech, také potřebujete vařené stravy mnohem méně, než u nás, kde je většinu roku zima.

          • Potvrzuji, že v teplém podnebí je třeba jíst zase tamní lokální potraviny a často syrové stačí. Žili jsme v SAE a nebyl problém jíst jen rýži se zeleninou (vařenou i syrovou), sem tam luštěniny, sem tam něco slaného a spoustu syrového ovoce. Přijeli jsme do Evropy a za týden jsme doslova zmrzli, než jsme začali vařit zas tunajší lokální potraviny.

  9. Helčo sice muj dotaz nesouvisi s jidlem nicmene se zdravim zivotnim stylem ano. Jakou pouzivate drogerii kosmetiku apod.? A treba i zda-li se holite. Zajima me to protoze sama uprednostnuju minimalni zasahy do tela jak v podobe kosmetiky tak i prorozenosti zeny jako takove.

    • Já jsem asi trochu víc marnivá, takže se holím a budu :-) i se ráda maluji. Snažím se vybírat přírodní značky, jako Hádka, Salus, Alverde… Drogerii na domácnost používám Amway, nebo Ecover.

  10. Chtěla bych se v souvislosti s tematem „hubnutí“ zeptat na jednu věc. Momentálně jsem na z větší části MB stravě teprve necelé 2 mesice s tím, že někdy méně a někdy bohužel více občas ‚zahřeším‘ v podobě sladkostí typu mandle v cokolade, sušené ovoce v cokolade, někdy výjimečně i obyčejná ‚celozrnná‘ houska s domácí marmeladou apod. (ačkoli jsou to spíše výjimky, někdy se to stane :-(… Jinak se ale snažím dodržovat denne alespoň jednou kompletní talíř, zařadila jsem dost semínek a také alespoň 1x týdně rybu, ráno kaše (k ranním polevkám jsme se ještě nedoracovali, ale věřím, že i na to dojde :-). Váhu mám stále stejnou, nacemž by nebylo nic divného, kdybych nebyla ve 26. tt. I Přesto že plod evidentně roste, děloha také a další zrovna tak, jsem stále na 59 kg. Mě to samozřejmě nijak nevadi, naopak, ale doktoři se nad tím trochu začínají pozastavovat.
    Upřímně mi ani nejde o tu váhu, na které já sama momentálně (v souvislosti s rostoucím mimčem uvnitř) nejspíš ubývám. Spíš mě napadá, zda čistění, které obvykle v teto počáteční fázi zmeny stravy nastává, nemůže nějak male a jeho vyvoj ovlivnit, ale zaroveň s nabytými informacemi ohledně potravin a stravování vůbec jiz nechci pokracovat v zajetych kolejích déle, navíc mi vše velice chutna :-). Proto jsem změnu učinila a věřím, že pro to male to je jen dobre. Nicméně nerada bych, aby ten zacatek s čistěnim organismu mohl jakkoli negativně působit. A z toho vyplývá můj dotaz, zda s tím nemáte někdo zkušenost třeba ve svém okolí popřípadě svou vlastní? Myslím se zahájením zmeny jídelníčku v tomto období – těhotenství.
    Děkuji za jakékoli reakce a přeji krásný (skoro jarní) den :-D

    • Leuso, já jsem také začala v těhotenství jíst jinak. Pomalu a postupně. Navíc jsem měla i těhotenskou cukrovku, takže dieta. Za celé těhotenství jsem nepřibrala, a do porodnice jsem šla o 2kg lehčí než na začátku. Malá má nyní skoro 14 měsíců a zatím žádný problém neměla. Věřím, že i vy budete v pořádku a také si myslím, že je lepší, že jste začala jíst lépe, než abyste zůstávala ve starých kolejích. Hodně štěstí.

    • Mně se syn narodil v září, teď je mu 4 a půl měsíce. Když jsem přišla do jiného stavu, jedla jsem jinak 7 měsíců – s občasnými úlety samozřejmě :o) Během té doby jsem zhubla asi jen 2 kg. (Ale předtím už 6 s kurzem STOB!)
      Při prvním těhotenství, kdy jsem jedla „racionálně“, jsem nabrala skoro 16 kg. Teď, když jedla „skoro“ MB, jsem nejdřív začala hubnout. Zhubla jsem 4 kg a až v druhé půlce těhu, jsem začala přibírat – nejdřív pomalu zpět ta 4 kg, takže asi 2 měsíce před porodem jsem měla stejně, jako když jsem otěhotněla. Nakonec jsem ještě nabrala 3 kila. Takže oproti váze před otěhotněním jsem měla opravdu jen ta 3 kg navíc. Po porodu jsem začala rychle hubnout, dneska mám skoro o 12 kg méně než před otěhotněním a o nějakých 18 kg míň, než před tím, co jsem začala se STOBem (Stop obezitě :o) Cítím se dobře, jídlo se mnou jí i moje postižená skoro sedmiletá dcera a oběma nám prospívá. Těším se, až budu dávat Matýskovi příkrmy, jak bude papat on. Přeju všem hodně zdaru a ať máme jen málo úletů :o) Já jsem se nemohla nějak po Vánocích srovnat se sladkým, ale už je to dobrý :o)))

    • Leo, je to naprosto v pořádku, pokud ti tato strava chutná, nejsi ve stresu z toho, zda vše dodržuješ, tak je určitě 100x lepší jíst jinak a poskytovat svému tělo a tím pádem i plodu mraky hodnotných živin a minerálů, než jíst běžnou na vše hodnotné chudou stravu a vystavovat plod překyselení a éček z jídla. O dítě se neboj, je to trochu parazit, vezme si z tebe co bude potřebovat, proto je důležité, aby si kvalitně jedla ty, přidej si klidně kvalitní bílou rýži, mandle, trochu víc luštěnin, svačiny, větší porce, ale tak, aby ti bylo příjemně, můžeš teď používat víc kvalitního tuku…
      Mimi roste a to je důležité a ty u toho trochu hubneš, no není to nádhera, hubnout bez práce? Po porodu nebudeš muset nic hubnout. Holky, které jsou na MB dlouho a začínají štíhlé přiberou asi 3-5kg, což doktory děsí, protože jim nezapadáme do tabulek kdy průměr je přibrat 11kg. Prostě jez dost a kvalitně, váhu neřeš a tělo i dítě si vezme co potřebuje.

  11. Já jsem na Vaše stránky narazila nedávno a postupně je prostudovávám a nemám ve všem ještě uplně moc jasno. Teďka mě docela překvapilo, jak tu píšete o tom hubnutí. Bála jsem se spíš, že změnou stravy budu přibírat. Dosud jsem jedla hodně jogurty a tvaroh s musli, vlastně každé ráno a pak ještě odpoledne jako svačinu. Obvykle se na hubnutí doporučuje snížit příjem sacharidů a zvýšit příjem bílkovin a večer přílohy uplně vynechat. Tak jsem si myslela, že když nahradím moje tvarohové snídaně a svačiny obilnými kašemi, zvýším tedy podíl sacharidů a snížím podíl bílkovin, půjdou kila spíše nahoru… A budu mít dostatek bílkovin a nebude to na úkor svalové hmoty? Z vlastní zkušenosti ještě nic moc posoudit nemůžu, jsem opravdu úplně na začátku a mléčné výrobky, na kterých jsem doslova závislá, se mi nahrazují jen těžce a zvláště s těmi svačinami si moc nevím rady.. A ještě jedna otázečka – jak MB způsob stravování ovlivňuje glykemický index?

    • Markéto, pro mě to bylo také velké překvapení, že přidáním sacharidů, vynecháním mléčných výrobků, které zahleňují a jezení víc jak do syta najednou bezbolestně hubnu. Tady to ale není o glykemickém indexu, ani o kaloriích. Po té, co jsem na sobě vyzkoušela všechny dostupné diety a nic mi trvale neudrželo váhu je pro mě MB strava přímo zázrak. MB strava je založena na přirozeném stravování, byla tu víc jak několik tisíc let a vlastně se v dávné minulosti podobně stravovala většina. Tam, kde jsou lidé chudí a v podstatě tak jedí dosud (Čína ap.), si jídlem lidé pouze prostým jídlem udržují preventivně zdraví.
      Bílkovin máme bohužel většinou nadbytek a ten nám škodí mnohem více, než mírný nedostatek. A nebojte se, v našem jídelníčku je bílkovin dost, kromě toho, že bílkoviny obsahuje v malé míře i zelenina, je jich dost jak v obilovinách, semínkách a hlavně v luštěninách a ty my jíme každý den.
      Celá MB je postavena na přirozeném příjmu prostých co nejméně komerčně zpracovaných surovin a když tělo dostane konečně tyto minerály nabité přírodní potraviny (zelenina, obiloviny, luštěniny) začne přímo kvést. Po doplnění základních nedostatků všech minerálů, kterých má navzdory zobání multivitamínů a jiných přípravků většina z nás, se tělo konečně začne zbavovat leta usazených nevyloučených toxických usazenin a zbytků, které jsou tvořeny převážně z mléčných výrobků, masa, uzenin, cukru, sladkostí, komerčních výrobků, umělých tuků, různých přidaných chemikálií… A že jich je a to je právě to hubnutí, které potom nastane nehledě na to, kolik toho jíme (pokud se vyloženě nepřejídáme). Někdy hubnutí trvá déle a více, než se nám může líbit, ale jakmile se tělo zbaví všeho, začne si zase dělat malé zásoby, ale složené z kvalitních surovin a ne toxickou skládku, kterou mělo dříve. Vaše váha by se měla dostat na ideální pro vás. Někdy je velké hubnutí provázeno i ztrátou menstuace, ale to není nic závažného, tělo teď má na práci mnohem důležitější věci, až se vyčistí, menstruace se vrátí a bude na hodinu přesná, kratší a bezbolestná.
      Závislost na mléčných výrobcích máme obě už naštěstí za sebou. Ze začátku jsem je nahrazovala (sójovým a rýžovým mlékem, smetanou, místo sýra uzené tofu…), dneska už mi nechybí. Pokud jste zdravá, lze 1-2x týdně kousek mléčného výrobku sníst, ale berte to jako pochoutku a ne nic, co by podpořilo vaše zdraví.

    • Ono je to skor o tom, ze telo tie bielkoviny potrebuje, ale lepsie su rastlinne, kedze zo zivocisnych je vela tuku a odpadu.

  12. Jím jinak jen krátce, od října, zhubla jsem 8 kilo, teď se úbytek, zdá se, zastavil. Reakce okolí jsou podobné, s tím jsem dopředu počítala, uklidnilo mě, když jsem si to v knížce od Strnadelové přečetla. Občas tedy sním něco neMB, ale na váhu to vliv vůbec nemá. Protože jedním z důvodů, proč jsem na tohle stravování přešla byla i váha, nechtělo se mi pořád hlídat kolik čeho sním, tak ten úbytek vítám. Takže teď neřeším nejen kolik čeho, ale taky kdy :-D Sladkou kaši mám každé ráno (sladěnka nebo amasaké), bez sladkého ráno u mě MB nemá šanci :-) Dopolední svačinu nejím, odpoledne vždycky – štrůdl, mrkvový koláč, dezerty. Vím, že kombinace obilovina – ovoce není úplně správně, ale posuzuju to vždycky s ohledem na to, jak jsem jedla dřív. V porovnáním s tím je ze mě asketa :-D Čištění těla vůbec nepozoruju, pokud se za čištění nebere hubnutí. Buď to tělo dřív zvládalo i při té běžné stravě a nebo to čištění teprve přijde, nevím. Jen menzes zlobí, to mi trochu vadí, ale příliš to neřeším, tělo ví, co dělá. Ale nepotřebuju otěhotnět, to je fakt. Kdyby jo, tak by mě to ubírání na váze taky nenechalo v klidu. Jinak v MB bílé ryby být mají – i 3x týdně v zimním období. Nebo občas zvěřinu nebo domácího králíka. Ale MB s rybami počítá. Mě asi po dvou měsících začaly brnět strašně nohy, i když jsem denně měla kompletní talíř (někdy i 2x), i když jsem si dala občas něco neMB. Okamžitě po pravidelném zařazování ryb nohy brnět přestaly. Chce to vychytat, každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného. A mák uvařený s mrkví v čaji Bancha dávám na pečené amasaké – jako koláč. Mňam :-) Na větší konzumaci máku ale pozor, překyseluje. Myslím, že lepším zdrojem vápníku jsou mandle.

    • Skvelou upravou maku je makove mleko … nekterym lidem konzumace maku zpusobuje travici problemy a makove mleko vetsinou ne (mohu i sama potvrdit)!

    • Úbytek váhy se u většiny lidé dostaví, ale jsou i lidé, kteří zhubnou jen trošku. Každý je jiný a má jinak zanešené tělo. Ti, kteří jsou na tom hůř, zhubnou opravdu hodně, ale netřeba se toho obávat, časem se vše spraví, jen je nutné si pohlídat, zda je můj talíř opravdu kompletní a zda nejím příliš jednotvárně. Ztráta menzes je častá, tělo se momentálně zabývá nečím důležitějším (očista těla), až se dodělá, menzes se vrátí a je neuvěřitelně pravidelná.

      • Jsem ráda, že se tady toto téma rozvinulo, třeba to trápí více holek , co takto jíst začínají. Já byla dost hubená už před začátkem jíme jinak, jelikož jsem si imunitní problémy(pásový opar, gynekologické problémy, časté virózy) léčila hladovkou a následně jsem měla problém, co začít vůbec jíst. Přidaly se trávicí problémy, které v lehčí formš trvají doteď. Takže jsem po této stravě zhubla dalších 8 kg, menzes přestala chodit úplně. Svému tělu plně důvěřuju, jen je dobré se s někým o ty myšlenky, které člověka stíhají, podělit. Nyní má dcerka chřipku, obrovský kašel a na mě zase padla celková únava, bolest svalů atd. (dříve chronický stav, nyní už jen, když se tělo s něčím pere) takže posun k lepšímu tu rozhodně je.

  13. Díky moc za odpovědi. Jím hodně, přesto jde váha stále dolů. Nyní jsem se rozhodla zařazovat více ryb – mám možnost čerstvé z místních rybníků, takže si budu pro ně jezdit jednou týdně. Kapr je myslím tučný dost, občas pstruh, ale třeba si dáme i lososa, toho vozí čerstvého do Makra. Semíneki oleje používám denně dost, jídla vařím dost rozmanitá, v tom problém myslím nebude. Spíš se ještě stále čistím, jdou ze mě denně hleny, trpěla jsem na chronickou únavu, časté chřipky atd. alternativně se léčím zhruba dva a půl roku, jinak jím zhruba 5 měsíců. Všechno se lepší, pomalu, ale vytrvale, jen ta váha mě trápí (nebo spíš pohledy manžela a rodiny a takové ty řeči jak strašně vypadám a tak). Dneska jsem se odhodlala dělat amasaké a také vícd zařazovat mák (prý je v něm hodně vápníku). Na co všechno dáváte mák?
    Krásný den!

    • Šarko, jestli se takhle evidentně čistíte, vůbec se s váhou nezabývejte, prostě nějakou dobu budete hubená. Je mi jasné, že se lidé vašeho hubnutí hrozí a je to od rodiny tlak, ale vydržte, ono se to obrátí a ta kvalitní nově nabitá váha bude mnohem lepší než dřív i bez sportování, viditelně rozkvetete a pak teprve uvěří, že vaše cesta je ta správná. Jen vydržet. S mákem bych to nepřeháněla, překyseluje, proto se doporučuje vždy vařit se strouhanou mrkví. Spousty vápníku obsahují také mandle, sezamové i slunečnicové semínka a listová zelenina a tyto potraviny navíc nepřekyselují. Nemusíte mít o vápník strach, pokud jíte kompletní talíř. Kráva, ani kůň nejí mák, jen trávu, seno a obilí a mají vápníku dost.

  14. No teda, s tím hubnutím jste mě moc nepotěšili, paní Strnadelová říkala, že se to samo upraví a přiberu na svoji ideální váhu, kterou jsem měla v 18ti letech (to jsem měla kolem 60 kg, teď mám 54). Navíc jsem ztratila menstruaci (kolem břicha nemám vůbec žádný tuk), chtěli jsme s manželem druhé miminko, takže manžel už je z toho docela nervózní. Já ale vím, že mám spoustu zdravotních problémů způsobené sníženou imunitou, takže tělo se čistí a já mu důvěřuji. I když ten nátlak okolí je někdy veliký (a člověk si vytváří spoustu tezí ve své hlavě). Snažím se hodně meditovat, nedat na okolí a reklamu.
    Na svačiny chuť také nemám, i když občas si s dcerkou dám. Spíš po jídle chuť se něčím ještě dojíst (manžel se po večeři vrhá na šuplík s ořechy a sušeným ovocem, pečené buchty atd., které dělá moje mamka, jelikož ještě zhruba půl roku budeme bydlet s nimi, než se nastěhujeme do vlastního.
    Jednou za měsíc kupuji celého kapra (z volného chovu), o víkendu maso máme skoro pravidelně (domácí králík), já si ho dávám pouze
    se zeleninou, když jsem nejedla maso vůbec hubla jsem ještě víc.
    Ráno malé kaše střídám, pokud jí zeleninu do kaše rozmixuji, tak to sní, pokud nestíhám, dám jí na to Sladěnku a to se snažím, aby byla jáhelná (dočetla jsem se, že jáhly a složitý cukr, sušené ovoce…se snesou.

    • No, jestli bych ztratila menstruaci, tak bych uz zacala mit obavy. Naopak, se mi upravila a muzu si ji na den presne predpovedet. Treba 49 kilo je moje idealni vaha, jen jsem se jeste nezvykla:) Ale uprimne par tech kilo bych velmi rada pribrala.

      • Sarko, abych vas neznepokojovala, nez se to upravilo, trvalo to 5 mesicu. Cili zadne zazraky, zadne hned, ale postupne.

      • MS se mi právě taky sladila přesně na den. Od doby co jím jinak… dřív mi lítala mezi 26 až 42 dny. Docela rzptyl. Teď se i zkrátila… ale někteří mě setřeli, že stárnu a tělo se připravuje na přechod. Já mám pocit, že se po stránce potíží jako PMS a MS cítím lépe. Dřív jsme měla chuť postřílet celou planetu…. teď už chci postřílet jen půlku. :o))

        • Tak to je přesně náš poznatek i našich kamarádek. Najednou víme na den, kdy to dostaneme, nic nebolí a trvá to kratší dobu.

    • Když jsem chtěla otěhotnět já, musela jsem přibrat. Dříve jsem jedla dietně, ale ne zdravě. Vyhýbala jsem se tukům a čemukoli, po čem se dá přibrat. Menstruaci jsem také neměla. Až jsem začala doslova žrát, přibrala jsem, menstruace přišla a asi po roce jsem otěhotněla. Dnes jím jinak, jsem hubenější, než jsem kdy bývala. Ale jsem zdravá. Ještě dost kojím, tak nedokážu soudit, jak to bude s tou menzes. Ale dnes si myslím, že není nutné přibrat jako správně jíst. Ženské tělo potřebuje pro správné fungování dost tuku, ale nikde není řečeno, že musí být součástí těla :-). Myslím, že bude vhodnější více tuku přijímat, ale není nutné se přejídat. Panenským olejem nešetřit, jíst hodně semínek a ořechů. Držím palce.

    • Paní Strnadelová má pravdu, ale pravda také je, že se váha postupně upraví, jen to může trvat dlouho. Snažte se v jídle nešidit, dobře žvýkejte, přidejte si rybu 1x-2x týdně, mandle, semínka, víc tuku a bílou rýži. Pokud to půjde, dejte si alespoň odpolední svačinku.

    • No, abych parvdu řekla, jak žena ztratí menstruaci, je to opravdu varovný signál. Nemáte málo bílkovin? Máte zastoupeny všechny aminokyseliny? Jestli jíte 1x týdně maso měla byste mít… Osobně bych přemýšlela o tom, zaplatit si kavlitního mb poradce nebo jíst nějak přiměřeně normálně. Možná něco děláte hodně špatně.

    • Zdravím! Mám stejný problém – jím jinak už skoro rok, vařím rozmanitě, semínka dávám prakticky všude (až si někdy říkám jestli se to i s nimi nedá přehnat?), na snídaně kaše se zeleninkou, nebo miso polévky, pečivo žádné (jen výjimečně). V týdnu mě dokonce přítel podezříval, jestli nejsem předávkovaná mrkví, protože jí dávám téměř všude (mám ji strašně ráda a hlavně dušenou, kvůli sladkosti…). Proseděla jsem pak na netu hledáním, kolik mrkve může člověk za den sníst… Vidíte možná by se zde ujal nějaký článeček o tom, co je ještě normální a co už je na hranici předávkování :)
      Přestože se stravuji jinak, občas podlehnu a hlavně sladkému – jsem závislák na cukru :/ a nejhorší je to na návštěvách, kde se stravují klasicky..
      Každopádně můj problém, kromě závislosti na sladkém, je také stále ubývající váha a výpadky menstruace. Zhruba před rokem a třičtvrtě jsem vysadila antikoncepci a už tenkrát začal být průběh menstruace postupně velmi slabý (jedla jsem ještě klasicky). Pak jsem přešla na vyváženou stravu a menstruace se téměř vytratila – byla doprovázena pouze špiněním a klasickým tlakem v podbřišku. Koncem léta minulého roku vypadla MS úplně, pouze vždy v termínu jsem měla tlak v podbřišku, ale krev ani špinění se nedostavilo. Začala jsem to vše řešit – cca už 4. měsícem chodím k Dr. Strnadelové, se kterou se čistím. Vše na bázi bylinek – žádná chemie. Hned po týdnu užívání prvních bylinek se MS dostavila, byla jsem nadšená! Další měsíc však zase nepřišla. V následující fázi MS opět po užívání nových bylinek přišla (tentokrát ještě dříve – už za 4dny). Teď jsem u konce této fáze, tento víkend jsem měla MS dostat a zase nic. Navíc jsem se dnes (vlastně poprvé od toho, co jím jinak) zvážila a zjistila, že jsem podvyživená (167cm a 49,9kg – dříve 53kg). Jsem z toho zoufalá, až jsem se dostala na tuto diskuzi, která mě trošku uklidnila. Uvidím na další návštěvě u paní doktorky.
      Věřím, že jak se tělo vyčistí (jednak stravou a jednak bylinkami) vše se spraví, akorát to bohužel trvá déle, s čímž jsem dopředu počítala. Jen doufám, že to nebude v řádu let, protože bysme už chtěli naše první miminko…

      • Dobrý den, vaše sladké úlety chápu, nám s Evou trvaly víc než rok, než jsme se zbavily závislosti na sladkém a tajně mlsaly, aby nás děti neviděly. Když doma nic komerčního nemám, tak mě to ani nenapadne si něco sladkého dát. Když jsme na návštěvě a je tam něco neodolatelného, občas podlehnu, ale nemá cenu si to vyčítat, však následky pocítím hned druhý den ve formě rýmy, kašle, nebo škrabání v krku. O tom jak se zbavit závislosti na sladkém jsem psala tady http://www.jimejinak.cz/2012/07/jak-odnaucit-sebe-a-deti-chuti-na-sladke/.
        Já jsem kdysi po vysazení antikoncepce také úplně ztratila menstruaci a to jsem jedla normálně a rozhodně nebyla hubená. Po odmítnutí další hormonální léčby se sama nastartovala po 2 letech. U vás to bude souběh obou věcí, jak vysazení, tak hubnutí. To, že jí dostáváte jen ob měsíc, jestli jsem to dobře pochopila, může souviset i se stavem vaječníků, ony se střídají, takže je možná jedna půlka na tom lépe. Nevěšte hlavu, jezte co nejkvalitněji a ono se to časem srovná. I ta váha, většina z nás si musí projít obdobím, kdy je hodně pod váhou, dokud se tělo nezbaví všech nánosů, nebude přibírat. Berte to pozitivně, díky zhubnutí jsme se možná zbavila všech nepěkností, co by vám třeba mohly jednou vyvolat nějakou vážnou nemoc.
        Jak to bude dlouho trvat těžko říct, u každého je to jiné, ale roky by to trvat nemělo.

      • Mirko, to mě trochu uklidnilo, že má někdo podobný problém. Také jsem byla u paní Strnadelové, ještě jsem k celkovému čištění přidala čištění dutin podle bylinkáře pana Šímy a to jsem koukala, kolik toho ze mě ještě jde ven. Miminko chceme taky, takže manželovi se nelíbí, že nemám menzes (a to ani po bylinkách od p. Strnadel.), ale já chci vydržet a tělo dočistit. Ze začátku mi bylo i hodně zle od žaludku, bolesti v oblasti střev, nyní se všechno srovnalo, jsem nadšená. Trpěla jsem tři roky, bolestmi v oblastech uzlin, pod očima, hlavy, únavou, škubáním svalů a nyní se mi vrací už „pouze“ ta únava a bolesti svalů jako když na mě něco leze. Ale po pěti měsících jiné stravy, bylinkách a nyní čištění dutin cítím viditelné zlepšení. Nevýhodou je ta zima a nízká váha, ale to se srovná, psychika je přece také strašně důležitá! Takže držím pěsti!

  15. Mám úplně stejné otazníky jako Šárka – co ty obilné kaše nebo krémy se sladenkou, resp jak často (je to jedno sladké, bez kterého nám zatím ráno nefunguje), co ty svacinky, ale třeba i co s chlapem, kdyz má po kompletním talíři stále hlad (i kdyz mu nabizim přidat), nebo spíš jakoby mu něco chybělo (já vím, že maso, ale to víme, že je jen takovy dojem)… No nevím, jestli mu raději k tě cočce ponechat párek, kdyz zas nechci, aby kazil syna, vlastne oba, ale především toho 7leteho :-(( Ale proste mu to nějak nestačí, a to na množství rozhodně nema málo. Tak nevím, co s tím?!? Asi precejen ponechat nejake ty ‚klasické‘ potraviny jako chleba, občas maso nebo tak aspoň pro něj… Vždycky se jde totiz ‚dojist‘ necim nezdravym (susenkou, cokoladou ci tak necim). Nebo co radíte???

    • Obilné krémy a kaše můžete jíst klidně denně, jen je ideální ráno kaši snídat spíše se zeleninou a kaši na sladko si nechat na svačinu. I když je určitě lepší kaše na sladko, než snídat rohlík s máslem. Chlapská strava se od kojenecké, dětské i ženské trochu liší, muž potřebuje pro zachování si své mužné síly více energie jang, proto má pořád hlad i pocit nedojedení. Pro muže můžete mít i něco speciálního, co nemáte vy, klidně kus tempehu (třeba na „medu“), karbanátek,něco více kořeněného, mastného, smaženého…stačí kousek, nebo tempuru (omsažené kousky zeleniny i tofu)…Je potřeba, aby měl muž na talíři něco kousavého, něco, co mu nahradí to maso. Muži maso tráví lépe a proto bych mu ho klidně 1-2x týdně dopřála, pokud to bude ryba, mohou ji i synové. Párek bych se snažila úplně vyloučit, ale občas kus kvalitního masa, kváskový chléb ap. muž mít může.

  16. U mě to moná pramení z toho, že jsem opravdu hodně zhubla a chtěla bych alespoň pět kilo nabrat zpět. Já vím, že tělo se čistí, zbavuje dlouholetých usazenin, ale manželovi se má vychrtlost nelíbí(nedivím se mu) a tak se snažím jíst hodně a svým chutím podléhám (po obědě ještě ořechy, zbytky od ostatních…). Nemáte někdo zkušenost za jak dlouho tělo začne zase nabírat? Na této stravě jsem od září.
    Křupky jsou průšvih, malé je dávám a ihned přestanu. Jestli ale chápu dobře, tak i obilné krémy se Sladěnkou překyselují (pokud ranní kaše se Sladěnkou jen výjimečně). Odpolední svačina pro dítě by tedy měla být tři hodiny po obědě a třeba jen sušené ovoce, obilný knedlík, napařené jablíčko atd….? Knížku od paní Strnadelové mám přečtenou i pozpátku, ale v některých oblastech ještě pořád tápu :-)
    Díky!

    • Mám podobný problém po této stravě jsem dost zhubla z 60kg na téměř 50 a už se mi to úplně nelíbí a všichni do mě hustí ať zase něco přiberu, ale nevím jak na to nebudu přece váhu dohánět tabulkou čokolády. Opravdu se očekává, že se pak začne zase přibírat? Ještě jsem nikde nic takového neslyšela.

      • Take jsem zhubla, a to na 49 kg z 56 (sice jsem chtela zhodit po porodu, ale na svoji vahu,52 kg). Rady at jim sladke abych pribrala neberu vazne, sladkosti jist nebudu. Jsem na teto strave uz skoro rok, a prijde mi, ze porad hubnu, i kdyz uz to vic nejde. U Mudr. Strnadelove jsem se docetla,ze to muze byt zpusobene stereotipnosti stravy, ale varim rozmanite, neopomijim ani seminka a orechy. Abych zastavila hubnuti, zacala jsem pect kvaskovy chleba a buchty, ale moje ani 2 leta dcerka zacala si to vyzadovat take, tak jsem s tim na nejakou dobu prestala. Zatim nevim, jak pribrat. Treba po uplnem ukonceni kojeni nejake to kilo pujde nahoru.

        • Až dokojíte, asi 2 kg vám naskočí. Klára Jíchová, která je na této stavě už asi 15 let, mimo jiné díky ní utekla hrobníkovi z lopaty, má teď třetí dítě a říkala mi, že každé kojení je tak 2-3kg pod svojí váhou. Tělo má prostě spousty práce s výrobou mléka, pak se to zase upraví.

      • Také jsem dost zhubla, stále ale kojím, tak nečekám, že přiberu. Navíc užívám Jonášovy detoxikační kapky, tak se stále asi ještě čistím od toxinů. Ale když častěji zařadím svačiny, tak 1 či 2 kilča za pár dní naskočí. Problém je, že svačiny jaksi nestíhám a nezbývá mi na ně prostor. Snídaně v 9, oběd v 13 a večeře v 18. Dobře se vždy najím a pak jaksi nestihnu na svačinu vyhládnout a ani není možnost mít 3hodinové pauzy mezi jídly. Když počítám ještě s tím, že každé jídlo žvýkám asi půl hodiny, tak se mi do jednoho dne nevejde víc jak 3 jídla.

        • Měl bych něco k hubnutí. Tělo se od usazenin a nečistot čistí docela dlouho – teda v mém případě asi 8 měsíců. To byla doba kdy jsem shazoval váhu. Odpad odchází nejen ze střev, ale i ze svalů. Ze svých 105 kg jsem zhubnul na 82. A tuto váhu už si držím. Jenom vnímám přesun váhy mezi tukem a svaly. Pro nabrání váhy je potřeba posilovat a zvýšit příjem jídla. Nemyslím tím zařadit čokolády. Ještě abych vše uvedl na správnou míru. Nestravuji se podle makrobiotiky. Naše rodina jsme vegani a jíme i dost syrové stravy. Pečeme si kváskový chleba. Ale podle vašich příspěvků soudím, že jiné rozdíly v našem jídle nejsou. Vlastně jeden je, jíme toho asi víc. Hlavně já, dělám tesaře a tak jím jako slon ( ale nepřejídám se ). Je potřeba váhu hlídat. Když zhubnete je to v pořádku, ale musí se to na nějaké váze zastavit.

          • Děkujeme Marku za tvoji zkušenost, přesně tak to je. My si také pečeme kváskový chleba a používáme kvásek na pečení, ale zeleninu teď v zimě více tepelně upravujeme, aby nám pomohla udržet vnitřní teplo. Na jaře v v létě používáme syrové zeleniny víc a také jíme občas ryby.

          • Mismo, měla jsem období, kdy jsem si pekla buchty. Zdravé. Se slady, z celozrnné pohankové, žitné či špaldové mouky, se sezamovým olejem apod. Kváskové či s kypřícím práškem z vinného kamene, nebo žádné kypřidlo. Někdy stačilo upravit staré recepty. No a 2 až 4 ks na svačinu. Někdy kváskový chleba s luštěninovou pomazánkou, 2-4 ks. Někdy jen hrst ořechů a sušeného ovoce. To jsem pak přibrala. Teď na to nemám čas a mezi hlavními jídly prostor. Snad jen někdy o víkendu.

        • Já teda prvně strašně přibrala… z 49 na 56Kg. Pak se to samo upravilo a spadla jsem na 51-52 kg, ale je fakt, že teda v poslední době díky častým návštěvám více hřešíme.

      • Nebojte se, tělo se hned jak dostane příležitost začne zbavovat všeho co nepotřebuje, proto se můžete dostat až do podváhy. Jen co si odfoukne začne se znovu stavět, ale trvá to pomalu. Honza Jícha, který takhle jí už asi 15 let měl dokonce o 20kg méně asi 2 roky, než to zase nabral zpátky. Dneska je úplně normálně dobře stavěný chlap. Jen to chtělo věřit tělu, pořádně jíst kvalitní jídla, dobře žvýkat a vydržet. Eva začíná být momentálně také hodně hubená, prostě to k tomu patří, ale věřte, časem se to srovná.

      • To si piště, že až se očistíte, začnete přibírat. Někdo přibere i víc, než by chtěl. Paní Strnadelová je pro mě akorátní ženská, hubená rozhodně není a když se podíváte na jejího partnera, nemusíte mít strach, že zůstanete hubená.

    • Fakt se hubeností netrapte, čistit se budete tak dlouho, dokud se všeho nezbavíte, můžete to trvat pár měsíců i let. Jak přesně dlouho to bude u vás, se opravdu nedá odhadnout, důvěřujte svému tělu, ví co dělá, přece nechcete být zakulacená díky škodlivinám, které v tuku bydlely. :-).
      Obilné krémy jsou lehce kyselé, proto po ránu je potřeba dodat něco zásaditého, ideálně miso polévku a pak kaše se zeleninou, se sladěnkou výjimečně. Svačina pro dítě může být klidně suchá rýže, nebo rýže se zeleninou, tohle miluje můj syn, nebo trocha vařených kukuřičných těstovin, napařený chlebíček, napařené jablíčko, burizonová mozaika, obilný krém, nějaký domácí zdravý koláč, mandlové mléko a křupinky, puding…

      • Precetla jsem si v teto diskuzi jak spatne jsou extrudovane/pufovane vyrobky a jezi se mi z toho vlasy na hlave… Ale tady doporucujete burizony – to je pufovany vyrobek, ne? A taky krupky – jake krupky myslite? Potrebuji mit neco, co muzu dat diteti primo z obchodu, bez vareni – kdyz jsme napr. na cestach nebo tak… Existuje neco takoveho? Diky.

        • Extruze prostě není pro naše tělo dobrá. Burizony nedoporučujeme, ale výjimečně je používáme, tak 1x za měsíc až dva. Krupky jsou v pohodě, to jsou víc namleté kroupy. Bohužel něco z obchodu aby to bylo i zdravé moc neexistuje, napadají mě jen hrozinky. Na cesty je potřeba se připravit a vzít si to s sebou.

  17. Děkuji moc za odpovědi.Máme bohužel s manželem takový šílený zvyk, že po hlavním jídle si bereme ještě nějaký dezert (nyní se snažím o zdravé varianty – mandke, křížaly, obilné krémy se Sladěnkou) a tento zvyk jsme samozřejmě přenesli i na malou :-(
    Tepelně upravenou zeleninu na talíři máme, sladká chuť by chybět neměla, po pravdě řečeno je to asi pouze naučený stereotyp, kterého je třeba se zbavit. Dřív jsme se dojídali sušenkami a sladkými koláči, takže posun tu je :-)
    S těmi křupkami jste mě zaskočila, podávají se už nejmenším dětem, lze je něčím nahradit?

    • Tak to je jasné, děti se chovají jako my a odtud to plyne. Možná vaše těla ještě nejsou nasycena, proto se dojídáte. Mně to trvalo víc než rok, než jsem se zbavila mlsání po jídle. Ale přešlo to samo, jakmile jsem měla kompletní vyvážený talíř, chutě na něco zmizely, když jsem prasila, chutě byly hrozné. Je dobře, že jste mlsání vyměnili za zdravé mlsání. Ideální by bylo mlsat tajně, ono ji to samotnou ani třeba nenapadne, já to tak dělala.
      Křupky to je obrovský průšvih, bohužel, také jsem to nevěděla, když byl syn malý, tak jich pár měl. Je to v podstatě neuvařené zrno, které je pomocí tlaku a extrémně vysoké teploty nafouknuto do křupky. Nejen že nebylo vůbec uvařeno, ale je spíš spáleno. To, že není uvařeno, způsobuje těžkou stravitelnost, obsah vody je v něm minimální, takže je to opět extrémní potravina a pro malé děti, které jsou spíše jangové konstituce a proto potřebují kašovitou, tekutou stravu, opak jangu, je tato extrémně jang potravina hrozně vysušující. Vzniklé zplodiny (tlak, vysoká teplota) jsou navíc karcinogenní.

      • Šárka možná myslela kukuřičné křupky (bez soli), které doporučuje i paní Strnadelová v knize Radost ze zdravých dětí pro prťata od 6 měsíců.
        Někde jsem to tam stoprocentně četla… Prý se tak naučí jíst i tužší stravu.

        • Ano, v knížce to opravdu je a i já jsem je synovi pár měsíců dávala netuše, jakým procesem jsou vyráběny a co můžou způsobit. Vše se vyvíjí, máme pořád více informací a proto bych se v tomto případě striktně nedržela knížky. Je tam více věcí, které jsou dnes trochu jinak, nebo na které mám jiný názor, viz ovoce, dávala bych ho až kolem roku a v malém množství max. 1-2x týdně.

  18. Dobry vecer, moc pekny clanek, sice se diky JJ se stravujeme jinak uz skoro cely rok a uz recepty si sama vymyslim, stejne vzdy rada zajdu na vasi stranky a teda neni pravda – jak jste psala – ze az se naicime, tak vas ani vlastne nebudeme potrebovat:) Je fajn mit inspiraci, rady a zkusenosti)
    Muj dotaz se bude tykat sezamu a tahini. Sezam jsem kupovala nekolikrat bio ve zdrave vyzive a v dm, a po kazde po rozdrceni mel nahorklou chut, tak jsem ho vzdy vyhodila. Ted jsem koupila tahini (snad takove znate, s motylem na sklenici), a je trosicku nahorkle. Ted mi napada, ze jestli seminka a tahini jsou nahorkla, mozna je to v poradku, mozna to ma tak chutnat a jen zbytecne jsem je vyhazovala? Na druhou stranu kupovala jsem tahini od jine firmy, z prazenych sezamovych seminek, a to melo velice prijemnou chut, vubec nebylo nahorkle. Dekuji za odpoved a preji vam hodne uspechu!

    • Mismo, mám stejnou zkušenost. Asi vím, které tanihi myslíte. Už jsem jich vyzkoušela několik. A tahini z pražených semínek je pro mně jako dřív bývala nutela. Chutnají mi i ty nahořklé, ale na tu z pražených semínek nemají. Myslím, že hořkost k sezamu patří. Je třeba mít v MB zastoupeny všechny chutě.

      • Dekuji Kamikule za vasi zkusenosti, me take nahorkla chut nevadi, ja jen presne nevim, zda nahorkle sezamove seminko neni skazene. Na Internetu se na to nazory velice ruzni, nekdo pise, ze je to v pohode, nekdo, ze v zadnem pripade takova seminka a tahini nekonzumovat. Budu poslouchat sve telo, ktere se zda proti nahorklemu tahini nevzpouzi)))

        • Sezam je lehce nahořklý obecně, ale neměla by ta chuť být nepříjemná. Zajímavé je, že se mi zatím nikdy nestalo, že by byl tak hořký, že bych ho musela vyhodit a to ho používám asi 10 let, jak semínka, tak tahini. Tahini mají různou příchuť podle značky a já je střídám, jsou mastné, hutné s lehce hořkým ocáskem. Použít stačí malá lžička jak do pomazánky, tak do polévky, či omáčky, jinak je jídlo hořké.

  19. Zdravím všechny, kteří se vydali touto cestou. Chtěla bych se zeptat, pokud chce dcerka sladký čaj (byla naučená na med). Mohu jí do bancha čaje dávat Sladěnku? Na ranní kaši jí moc chutná…. Co obilné kávy typu Caro, Vitakáva atd., mohu také sladit Sladěnkou?Pokud si hned po jídle vezme třeba kousek sušeného ovoce, nebo kukuřičné křupky, je to špatně? Děkuji mnohokrát za odpovědi.

    • Sladěnka je určitě mnohem vhodnější, ale ideální by ji bylo naučit na neslazený čaj a teplou vodu. Pak nebude mít v dospělosti problém pít jen vodu ap, v opačném případě hrozí, že jednou bude na limonádách ap. a obyčejná voda ji nebude nic říkat. Slaďte ji čaj sladěnkou a postupně pomalu ubírejte, až se to odnaučí.
      Na ranní kaši je sladěnka v pořádku, ale max. 1-2x týdně, jinak je vhodná kaše se zeleninou.
      Obilné kávy můžete sladit sladěnkou, jen doufám, že jste se neptala na malou? Ta by je určitě neměla pít, max. výjimečně.
      Pokud má po jídle se potřebu dojídat, tak něco na talíři chybělo. Možná sladká chuť, kterou zastupuje do sladka uvařená zelenina (mrkev, dýně, zelí…). Raději ji naučte, že mezi jídly je pauza min. 3 hodiny. Sušené ovoce hned po jídle špatně je, mělo by se jíst samotné, pak v břiše kvasí. Kukuřičné křupky raději nedávejte, jsou pro děti způsobem výroby nebezpečné. (extrudace,vysoký tlak, vysoké teplo, vyrobeny bez vody)

    • Myslím, že pokud se před kaší jí ještě miso polévka, je možné dát sladěnku na kaši klidně každý den.

      • Miso polévka je důležitá, ale opravdu bych si kaši na sladko nechala na sváteční příležitost. Sladěnka v kombibaci s obilovinou překyseluje a miso polévka to nezachrání. I když určitě je lepší snídat kaši na sladko, než chleba s něčím. Já také začínala s kaší na sladko, než jsem se naučila i kaši se zeleninou.

        • U nás se snídá fakt jen kaše se sladěnkou…s dušenou zeleninou to zkouším pořád, ale měrně. Ti velcí v pohodě, ti dva malí… uáááá Přitom malá má ekzém a myslím, že i tam bude zakopaný pes. Sladké a obilovina… a polívku ráno? Oni si ji klidně dají večer, ale ráno neexistuje. Já je nechápu. Přitom dělám tak dobré polívky. :oDDDD

          • To mi taky trvalo nejdéle, sníst ráno na lačno polévku :-) Teď se na ni těším. Dřív jsem jedla jakékoliv sladké pečivo, takže kaše se sladěnkou je pro mě ok. Nebo ji občas sladím amasaké, to je myslím víc „správně“ než sladěnka.

          • Janino amasaké je pro mě momentálně nedosažitelný level. :o)
            Mám recepty, koupenou pšenici…viděla jsem video, ale nějak jsem to nebyla schopna vv hlavě zpracovat natolik, abych se do toho pustila… Já bych tak chtěla nějakou kamarádku co by mi ho vyrobila… :-)

          • No vyrábím ho z naklíčené pšenice, ale teď jsem dostala tip – do jakékoliv uvařené obiloviny vmíchat obyčejnou celozrnnou mouku. Prý to funguje taky. Nevím, vyzkouším. Pokud to bude fungovat, dám vědět. Každopádně pak by to vůbec složité nebylo, já do hrnce rýže po uvaření a zchladnutí vmíchám rozemletou naklíčenou usušenou pšenici a dám do trouby na 50 stupňů. Pak se o to asi tak 8 hodin vůbec nestarám a výsledkem je tak strašně sladká hmota, že jsem tomu nechtěla ani věřit :-D

            • Přidáním mouky to jen nakvasí a vznikne něco jako kvašené těsto, určitě to nebude tak sladké jako amasaké s naklíčené pšenice, kde jsou enzymatické klíčky aktivovány.

              • Helenko díky. Až se do toho jednou pustím dám vědět jak to dopadlo. Buďto se zasmějeme neno mě pochválíte. :o))

          • Janino no bylo by to hezké, kdyby to šlo. Já asi nemám problém naklíčit pšenici, usušit ji atd. Problém mám s tou troubou… jakože nevěřím, že mi udrží těch 50°a za druhé 8 hodin nechat prdět troubu mi asi tatík nedovolí. On je trochu ekonom. :)

          • Ayo, troubu netřeba. Když usušenou naklíčenou a rozmixovanou pšenici (asi 2lžíce) zamícháte do obilí(v suchém stavu 4 hrnky 250ml), která má asi 60 st. a pak to dáte na cca 7h do peřin, výsledek se také dostaví. mám to už mockrát vyzkoušené.

            • Přesně tak, peřiny naprosto stačí, jen to tam bude třeba o 2 hodiny déle, než z trouby, jen to hlídejte, ať to nezačne zase kyselit, ochutnejte po 6 hodinách, pak po 7 hod a pak každou půl hodinu, než vychytáte, jestli už je to dost sladké.

          • Ayo, já amasaké kupuju u nás v bioprodejně. je výborný a bez práce, Nepoužívám ho tolik, abych kvůli tomu přišla na buben, stejně se to jí spíše jako mňamka, takže žádný tuny. sklenice stojí nějak přes Kč a do dnů se musí sdělat, uchovává se v lednici, samozřejmě. Mají dokonce rýžové, jáhlové a ječné, stačí si vybrat … :o)

        • Zkouším to, zkouším, ale kaše se zeleninou ráno mi pořád nejede :-( Pořád dumám, proč kaše se sladěnkou překyseluje. Sladěnka je z obilí, složitý cukr, stejně jako obilí v kaši. Uvolňuje se postupně, nezatěžuje slinivku. Tak kde je zakopaný pes? Netrápím se tím, je mi dobře i po kaši se sladěnkou, jsem ráda, že jsem se odnaučila od pečiva :-) Ale jsem zvědavá :-)

          • Obilí samo o sobě je až na výjimky lehce kyselinotvorné a sladěnka také. Proto je potřeba snídani vyvážit ještě zeleninou, která je zásaditá. Ale vše chce svůj čas, po pečivu je to pokrok a ono to jednou přijde. Mně to trvalo rok než jsem obilí zkusila na slano a další půl rok, než jsem na kaši se zeleninou získala závislost.

  20. Moc děkuji za článek. Dle Vašich receptů jsem přesvědčila i svého 60-i letého knedlovepřo tatínka – moc mu chutná. Chci se zeptat nepopřemýšleli byste u receptů o verzi pro tisk?
    Jinak jsem moc ráda, že pracujete na placeném členství. Já se na kurz bohužel nedostanu a myslím, že nás bude víc. Pokud to bude cenově rozumné, ráda se stanu členkou :-)

    • Dobrý den, děkujeme za pochvalu. Verze pro tisk jednotlivých receptů (jestli jste myslela toto?) už funguje, když si dáte na svém PC tisknout, vytiskne se vám jen recept bez komentářů.
      Členství už je skoro připravené, pracujeme na něm a myslíme si, že cena bude hodně rozumná, kolem 50kč měsíčně, což je méně, než jedno kafe v Praze :-).

  21. Napsali jste moc pěkný článek a souhlasím s ním. O masu, konkrétně o vegetariánské stravě při léčbě diabetu byl v Sama doma rozhovor s osvícenou lékařkou z IKEMu Dr. Kahleovou. V podstatě říkala, to, co vy tady píšete a v jedné studii měli s vegetariánským jídelníčkem výborné výsledky. Mluvila i o luštěninách a zelenině. Podívejte se, je to kolem 5. minuty http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/213562220600006/

    • Přesně tak, cukrovku lze dokonce jídlem vyléčit, jen to opravdu není o tom, jíst hodně potraviny, které neobsahují cukry. Ale o tom už mluvila a napsala několik knih i Jarmila Průchová.

      • Naše mamka si právě podle Průchově cukrovku léčí. Měla už příšerné hodnoty, a teď během týdne dvou se to rapidně lepší, taky samozřejmě hubne … no paráda!!! Jsem z ní nadšená, že se do toho konečně dala!

        • Tuštičko, to jsou skvělé zprávy! Bude nás zajímat, jak se jí daří a zda ji hodnoty cukru stále klesají?

  22. Dekuji za krasny clanek! Mam jen prosbu – porad se nejak ne a ne odhodlat vyrobit si vlastni kvasenou zeleninu. Mam totiz problem, do jake nadoby to mam dat a cim zatizit…jak moc do sebe nadoby musi zapadat…nemohli byste udelat nejakou foto instruktaz?:-) predem moc dekuji!!!

    • Máme natočený videorecept, ten bude k dispozici v placeném klubu Jíme Jinak, který připravujeme. Jinak je to fakt fuk, stačí, když ta zátěž (druhá sklenice), bude jen o trochu menší než ta hlavní nádoba, aby to zatížení mělo smysl. Nemusí to nějak pasovat.

    • Taky mi trvalo než jsem našla vhodnou nádobu :-) Nakonec používám skleněný tuplák, z víčka od kaše jsem vystřihla kolečko, které přesně zapadá dovnitř a zatížím to obyčejnou zavařovačkou naplněnou vodou nebo čímkoliv. K tomu určený hrnec kvašák je jistě lepší, ale tohle funguje taky. Kvasila jsem už kdeco a teď jsem si vzpomněla, že jednou jsem do misky dala nastrouhanou červenou řepu s cibulí a zatížila to mikroteňákem naplněným vodou a zkvasilo to taky.

    • Nakládla jsem poprvé minulý týden, tak jsem začala raději s malinkým množstvím, kdyby se nezadařilo. Použila jsem klasickou zavařovačku a láhev od piva naplněnou vodou, nevypadalo to zrovna esteticky, ale krásně do sebe zapadly. Na zeleninu jsem po natlačení do sklenice položila ještě list zelí, který jsem si vystřihla do tvaru kolečka.

  23. Lucie, moc děkuju za zprávu a podporu, pevně doufám, že i mně se chutě vrátí a nebude to dlouho trvat:). Ono to lámat přes koleno ani nejde, ale hlavně se tím moc neužírat a užívat si ten jiný stav:) děkuji a mějte se krásně. J.

  24. Dobrý den, mám dotaz, který přešně nevím, kam zařadit, ale týká se stravování, tak snad to nevadí, že sem… byla jsem v listopadu na kurzu Jíme jinak, už před ním jsme se stravovali částečně jinak, vařila jsem poměrně dost obilovin i luštěnin a zeleniny. Tempeh mi chutnal velmi…. jenže ouha. Právě v tom listopadu jsem otěhotněla a od prosince je „jiná“ strava dost problém. Luštěniny snesu jen v polévce, zeleninu občas pečenou, rýži nemůžu ani cítit, tempeh si raději ani nepředstavuju, zato chleba, rohlíky, řízek a brambory… není problém. ba naopak, někdy mnou úplně zmítá touha po smažáku s hranolkama.. nechutné, já vím. je mi jasné, že nechutenství k začátku těhotenství patří, ale mám odpor především k pokrmům, které jsem s chutí konzumovala před a v období otěhotnění. Zajímalo mě, jestli s tím má někdo obdobnou zkušenost. Umeboshky jsem ještě nezkoušela….
    děkuji a zdravím, Jana.

    • Jano to je vtipne – mam naprosto stejny zazitek jako vy! Ted jsem tedy uz v osmem mesici tehotenstvi, ale prvni ctyri mesice jsem to, na co jsme uz pres rok zvykli nemohla ani citit! Jedine co jsem zvladla byla sucha ryze a nebo cokoliv nezdraveho. Bohuzel jsem zvracela at uz jsem jedla zdrave, nebo ne. Rozhodla jsem se tedy, ze to nebudu lamat pres koleno. Pro rodinu jsem varila stale zdrave, ale kdyz jsem to nemohla pozrit, tak jsem to proste nejedla a dala si napr suche testoviny. Take jsem mela uplne vlci chut po vecech jako je smazak, rohliky, hermelin a spol. Ale jak rikam, po jejich konzumaci mi bylo mizerne – nastesti pro me (jo a umeboshky na me nezabiraly :()! Kolem pateho mesice se vsechno vratilo do starych koleji a ja si mohla znovu pochutnat na tom, co jedl zbytek rodiny. Takze nevzdavat to, neztracet hlavu a nelamat to pres koleno. Kdyz to nejde, tak to nejde. Ted je to naopak – kdyz obcas nejsme doma a jsme nuceni jist napr na navsteve, tak trpim jak pes :D Je mi dobre pouze z toho naseho jidla a jsem za to neskonale vdecna! Hodne stesti se vsim ;)

    • Tohle se velmi často stává a myslím, že Lucka řekla vše. Pokud to jen půjde, začnete se zase stravovat zdravě, protože děťátko potřebuje co nejkvalitnější stavební prvky. Snažte si mít alespoň jedno jídlo dobře a pak to samo naskočí.

  25. Wow, netušila jsem, že by ryba mohla být tak často. Já ji mám tak jednou za dva týdny a vždycky jsem si myslela, že je to dost proti MB. Nicméně, rybu je bez šance koupit jinak než hluboce zmrazenou, je v tomto případě zmražení v pořádku? Jinak musím říct že opravdu hodnotný a srozumitelně napsaný článek.

    • Nino rybu bych vzdy doporucovala kupovat cerstvou … neni to zas takovy problem, jak se na prvni pohled zda, jen je obcas potreba nekam dojet. I v retezcich typu Tesco a spol se prodavaji chlazene ryby. My mame dodavatele v rodine a muzu vam rict, ze rozdil mezi chlazenou a mrazenou rybou je nebetycny!!!! Takze doporucuji se pidit a najit si misto, kde se prodavaji ryby chlazene ;)

    • Vůbec ne, každý jsme jiní, chce si to vyzkoušet, dětem bych rybu raději dávala, u vás dejte na pocit, jak se po ní cítíte. Ale určitě dejte přednost čerstvé, mrazení dělá maso nestravitelné. A proti MB není v podstatě nic, když se to nepřehání a je člověk zdravý. Je to každého věc, jak se k tomu postaví.

  26. Mohu se jen pro doplnění zeptat? Kdyz si dame tak jednou za 14 dni rybu (třeba dusenou na zelenině s ryzovymi nudlemi, nebo zapecenou v troube taky se zeleninkou a k tomu ryze), předpokládám že i to bude vzhledem k rybě kompletní talíř. Nebo se pletu? Jak se vlastne MB stavi k rybam a je třeba mezi jednotlivými druhy rozdíl (např sladkovodní – lokální, či mořské, apod)? Zajímá mě působení těchto pokrmu na organismus, zda je to v pořádku a jaky je na toto názor.
    Díky za reakci Lea

    • V MB nejsou žádná jídla zakázaná, jen některá jsou méně vhodná. Eskymáci třeba jedí celý živou z 90% ryby a maso tuleňů a dožívají se v plném zdraví průměrně 45-50 let. Prostě některá strava nás zatěžuje více a jiná méně. Ryby se v MB vyskytují, v zimě rybu můžete jíst i 2x týdně, v létě méně a děti by ji měly raději mít alespoň 2x měsíčně i když plně vegetariánsky to také jde. Ideální úprava a stravitelnost je rybí polévka se zeleninou, ta je léčivá. Pokud děláte rybu, volte raději býložravou a ideálně chycenou volně, ne chovanou, jako je losos ap. Rybí maso je v podstatě kompletní, obsahuje všechny aminokyseliny a proto je ideální ho kombinovat kvůli stravitelnosti jen se zeleninou.

  27. Není tomu tak. K tomu, aby se člověk stal vegetariánem, skutečně není třeba ničeho jiného, než že přestane jíst maso. Pokud se bude stravovat způsobem tak přehledně popsaným v článku, bude s největší pravděpodobností zdravým vegetariánem plným síly. Dobře udělá.
    Nicméně pokud bude jíst jako dobytek smažený sýt, chleba s máslem třikrát denně, proloží to rohlíkem a Milkou, stále bude vegetariánem. :-)

    • Pokud se bavíme jen o pojmech, tak skutečně vegetarián je ten, kdo nejí žádné maso. Otázka ale nezněla, co je to vegetarián, ale je vegetariánství zdravé? Ano, je pokud se dodrží kompletní talíř. Ne není, pokud se jí tak, jak jste to popsala.

  28. Píšete že: „Důležitá rada je sníst tepelně upravenou zeleninu do 2 hodin od uvaření a pak už ji neohřívat, neboť se stává kyselinotvornou!“
    Takže když si uvařím např. Jáhlové rizoto, kde je i zelenina a mám toho nejen na večeři a druhý den do práce (jiná možnost stravování v práci kromě vlastního donešeného, nebo jít do „klasické“ hospůdky s českou kuchyní moc není …). Obecně mne zajímá, jak je na tom tahle problematika ohřívaných jídel – to je to co mne nejvíc trápí, abych sladila zdravý jídelníček s donáškou do práce. (Pokud je to už popsané v nějakém článku, prosím odkažte mne na něj :-) )
    Děkuju za rady

    • Přesně tak. Jakmile se zelenina uvaří, je potřeba ji do 2 hodin zkonzumovat, nebo ji dát ještě vařící do termosky až po okraj, aby nemohla oxidovat a sníst jí pak k dalšímu jídlu. Proto raději vaříme luštěniny a obiloviny zvlášť bez zeleniny, protože je tak mohu uskladnit a použít další den na vaření třeba se zeleninou. Já ráno vařím pro prcka oběd do školky, uvařím i pro sebe, obou to nandám do termosek a v poledně máme ještě vařící oběd. Horší je jídlo vychladit a následně ohřívat. Vždy je lepší si zeleninu do jídla uvařit čerstvou.

      • To samé tedy platí i o zelenině v polévce, např. v kombinaci s luštěninou? Fakt, že bude zelenina rozmixovaná, asi nezmění ten proces přeměny na kyselinotvornou, že?

      • Děkuju za pěkný výstižný článek. Chtěla bych se zeptat, jaké termosky na jídlo používáte? Také si nosím obědy do práce…:-)

      • Dobrý den,
        moc se mi líbí Vaše stránky, ale jste hodně pro vařené potravin, jenže vařením se ničí veškeré enzymy. Jak to je pak správně? Děkuji

  29. Zobrazit všech 127 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak je to s B12 – kde je, kde není, jak ho doplnit
Další článekDěkuji za skvělé stránky