Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Cuketový nákyp s tofu

Uvařeno
bez sóji

Dostaly jsme od Jitky další zajímavý čtenářský recept na nákyp z cukety a dalších chutných ingrediencí.

Ingredience
  • 400 g cukety
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 0,5 hrnku kukuřičné mouky
  • 150 g uzeného tofu
  • 150 g marinovaného tofu
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • koření - mletá paprika, kurkuma, drcený kmín – všeho 1 lžičku
  • 1 hrst natě z cibule a 1 hrst petrželové natě
  • 0,5 hrnku vody

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Postup

  1. Na rozpálený tuk dáme nadrobno nakrájenou cibuli se solí a necháme asi 10 min na mírném plameni smažit.
  2. Mezitím strouháme nadrobno cuketu, česnek a uzené tofu. Na kostičky nakrájíme marinované tofu.
  3. Po 10min přidáme na cibuli koření a promícháme, vypneme plamen a necháme 1 min, aby se uvolnily chutě a vůně.
  4. V míse smícháme smaženou cibuli s kořením se vším ostatním: strouhanou cuketou, česnekem, strouhaným i krájeným tofu, moukou a vločkami a se zelenými natěmi. Přidáme vodu. Těsto by mělo být poměrně husté.
  5. Nalijeme na pekáč na pečící papír a dáme do trouby péct na 180-200 st C. Po 20min stáhneme na 150 st C a pečeme ještě 30-45min, podle tloušťky nákypu. Zkoušíme špejlí.
  6. Nákyp se Vám bude lépe krájet a nandávat, když ho necháte po upečení 10-15 min odpočinout.
  7. Podávejte se zeleninou kvašenou, syrovou i napařenou a s rýží, polentou nebo kuskusem.
  8. Pokrm je surovinami vhodný pro léto, ale kvůli formě zpracování – pečení – bych doporučila spíš pro chladnější dny. Nákyp je dobrý i druhý den studený, takže může být přibalen na cestu.

Také vhodný na a pro návštěvy, je to pochoutka.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No tenhle nakyp je az nebezpecne dobry! jisti to dostatek stravniku :-)

Mila Jitko, po nedavnem uspechu s Vasim “Bulgurovo-mungovo–zeleninovym obidkem z jednoho hrnce”, jsem se pustila i do Vaseho “Cuketoveho nakypu s tofu” a opet Vam musim vystrihnout poklonu. Nakyp je opravdu vynikajici!!! Rozhodne nedelam naposledy!! Opet moc diky!! :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.