- 400 g cukety
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 hrnek ovesných vloček
- 0,5 hrnku kukuřičné mouky
- 150 g uzeného tofu
- 150 g marinovaného tofu
- slunečnicový olej
- sůl
- koření – mletá paprika, kurkuma, drcený kmín – všeho 1 lžičku
- 1 hrst natě z cibule a 1 hrst petrželové natě
- 0,5 hrnku vody
Postup
- Na rozpálený tuk dáme nadrobno nakrájenou cibuli se solí a necháme asi 10 min na mírném plameni smažit.
- Mezitím strouháme nadrobno cuketu, česnek a uzené tofu. Na kostičky nakrájíme marinované tofu.
- Po 10min přidáme na cibuli koření a promícháme, vypneme plamen a necháme 1 min, aby se uvolnily chutě a vůně.
- V míse smícháme smaženou cibuli s kořením se vším ostatním: strouhanou cuketou, česnekem, strouhaným i krájeným tofu, moukou a vločkami a se zelenými natěmi. Přidáme vodu. Těsto by mělo být poměrně husté.
- Nalijeme na pekáč na pečící papír a dáme do trouby péct na 180-200 st C. Po 20min stáhneme na 150 st C a pečeme ještě 30-45min, podle tloušťky nákypu. Zkoušíme špejlí.
- Nákyp se Vám bude lépe krájet a nandávat, když ho necháte po upečení 10-15 min odpočinout.
- Podávejte se zeleninou kvašenou, syrovou i napařenou a s rýží, polentou nebo kuskusem.
- Pokrm je surovinami vhodný pro léto, ale kvůli formě zpracování – pečení – bych doporučila spíš pro chladnější dny. Nákyp je dobrý i druhý den studený, takže může být přibalen na cestu.
Také vhodný na a pro návštěvy, je to pochoutka.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
No tenhle nakyp je az nebezpecne dobry! jisti to dostatek stravniku :-)
Mila Jitko, po nedavnem uspechu s Vasim “Bulgurovo-mungovo–zeleninovym obidkem z jednoho hrnce”, jsem se pustila i do Vaseho “Cuketoveho nakypu s tofu” a opet Vam musim vystrihnout poklonu. Nakyp je opravdu vynikajici!!! Rozhodne nedelam naposledy!! Opet moc diky!! :)