Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák. Pochutnáte si stejně tak.

Ingredience
  • ječné kroupy
  • brokolice Romanesco 
  • 1 sklenice vařené cizrny
  • olej
  • česnek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • čerstvá petrželka
  • citrönová šťáva

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit kroupy s brokolicí Romanesco

  1. Dejte vařit kroupy.
  2. Blanšírujte brokolici Romanesco.
  3. Semínka nasekejte nahrubo.
  4. Na pánev nalijte olej, přidejte prolisovaný česnek a nasekaná semínka. Jemně orestujte.
  5. Do pánve přidejte uvařené Romanesco a  vidličkou ho rozkrájejte na kousky. Posypte lahůdkovým droždím, osolte.
  6. Nyní ke zbytku přidejte uvařené kroupy a cizrnu, promíchejte, posypte petrželkou a dochuťte pár kapkami citrónové šťávy.

Praktické

  • Množství krup a cizrny přizpůsobte počtu strávníků.
  • Citrón používám vždy pro lepší vstřebání železa.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte místo ječných krup jakoukoliv bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Místo brokolice Romanesco neváhejte použít klasickou brokolici nebo i květák.
  • Místo krup můžete použít např. špaldu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

75 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Šárka Čeńková
22. 1. 2023

Použila jsem klasickou brokolici a je to velice chutné a rychlé jídlo. Děkuji za typ.🙂

výborný oběd, děkuji za pravidelné zasílání emailů s tipy😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...