Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fialová brokolice s čočkou

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nezoufejte. Brokolice, rapini a nebo i květák skvěle nahradí tuto zeleninu.

Ingredience

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak připravit brokolici s čočkou a bulgurem

  1. Bulgur uvařte a odstavte stranou.
  2. Čočku uvařte a nechte stranou.
  3. Na pánev nalijte olej, přidejte česnek, kmín a osmahněte.
  4. Přidejte fialovou brokolici i s drobně nakrájenými lístky a stonky, zalijte vodou, osolte a krátce poduste.
  5. Do jiné pánve dejte olej, na kostičky nakrájenou cibuli, kmín a zlehka osmahněte, aby cibule ovadla, přidejte koření baharat, bulgur a čočku, promíchejte a případně osolte. Pamatujte, že omáčka je pikantní a výrazná.
  6. Naservírujte, posypejte čerstvou petrželkou a přelijte zálivkou.

Praktické

  • Fialová brokolice je vařená hned, dejte pozor, ať ji nerozvaříte.
  • Fialová barva brokolice se varem mění na zelenou.
  • Nevynechte baharat a použijte i zálivku.
  • Pro bezlepkovu dietu použijte bezlepkový bulgur nebo jinou bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Výborně poslouží i klasická brokolice nebo rapini.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vyzkoušeno 👌 Jen jsem na místo bulguru použila jáhly a koření “čarodějka” a moc jsem si pochutnala.

Mám jen blbou fotku, protože mi to muž odnesl na stůl, než jsem to doaranžovala, ale je to fakt skvostné. Koření tomu dává takový arabský nádech a zálivka z tahini to posílá ještě o úroveň výš. K mému překvapení to jedl i jinak spíše nejedlý dvouleťák, což byl zcela nečekaný, a o to vítanější bonus. Moc děkuji, Viero.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.