Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květák na kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuji, že vykouzlíte jídlo, které si zamilují i odpůrci květáku.

Ingredience
  • několik lžic mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
  • sůl
  • květák
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • černý kmín (černucha)
  • černá hořčičná semínka
  • černá sezamová semínka
  • asafoetida
  • 1 vrchovatá lžička gochugaru
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka sladkého kari
  • 2 lžičky tamari
  • sušené kari listy
  • 2 polévkové lžíce umeocta
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • čerstvá petrželka
  • mizuna

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit pečený květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Smícháním mouky, kukuřičného škrobu a vody připravte husté těstíčko.
  2. Rozdělte květák na růžičky a blanšírujte je 3 minuty ve vroucí vodě.
  3. Na pánev dejte olej, semínka černuchy, hořčičná semínka, sezam, asafoetidu a osmahněte. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, kari listy, papriku, chilli gochugaru a orestujte. Pokapejte umeoctem, tamari a přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v půl sklenici vody. Přidejte kurkumu, promíchejte a pár minut povařte.
  4. V těstíčku obalte růžičky květáku. Vyložte plech pečicím papírem, potřete papír olejem a na něj položte obalený květák. Pečte v troubě za občasného otáčení asi 15 minut.
  5. Jakmile je květák pečený, vložte ho do pánve s omáčkou, zvyšte plamen a vše dobře povařte, až omáčka zhoustne a bude lepkavá.
  6. Posypte mizunou a petrželkou.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Pozor, nerozvařte květák. Blanšírujte opravdu krátce, květák jde ještě do trouby a pak do omáčky.
  • Koření i ostatní ingredience přizpůsobte množství květáku.

Obměna

  • Pokud nemáte gochugaru, můžete použít jiné chilli. Dovolím si však doporučit koupit korejskou papričku gochugaru. Používám jí prakticky stále, není tak šíleně pálivá jak obvykle papričky bývají. Má specifickou chuť a vůni, kterou prostě nejde jen tak nahradit.
  • Pro bezlepkovou verzi připravte těstíčko na obalení z bezlepkové mouky.
  • Zelenou posypku volte dle chuti a stavu zásob.

Děti

  • Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Trochu se v tom receptu ztrácím, co je těstíčko na květák? Ta mouka se škrobem a vodou? A co s tou omáčkou? V čem obalům ten květák, než ho dám do trouby? Děkuji Marcela

Jsem hodně nešťastná ze složitosti receptů. Potřebovala bych aby změna jídelníčku byla trvalá, ale množství exotických přísad, které neznám a ani netuším, kde se dají koupit mě děsí, a hlavně dík té namáhavé složitosti značně ztěžují dodržování Vašeho programu. Dlouho jsem otálela se k Vám přihlásit a nechala jsem se zlákat právě příslibem levného a jednoduchého, zdravého stravování. Jak Vám teď můžu věřit další věci, kterým třeba nerozumím, když už na začátku musím začít pochybovat o tom co deklarujete. Jsem moc smutná a moc zklamaná. Slibujete jednoduché, ale je to opravdu neobvykle komplikované. Vařím obvykle skromně a jednoduše, prosím o alternativy domácích surovin za exotické a nedostupné přísady a koření. Snažím se žít udržitelně, dávat přednost domácím potravinám, nezatíženým tolik dopravou, nebo nenakupovat v předražených obchodech zdravé výživy. Běžná koření či čaje jsou tam obvykle atraktivněji zabalené, jinak pojmenované a dražší. Nehledě k tomu, že tato exotická koření se často zaměňují za levnější ingredience, což lze těžko prokázat. Tak jak vím, že není dobrý nápad si koupit med v obchodě ale vždy od včelaře, tak jak s exotickým kořením, třeba asafoetida, kdy se na jedné stránce píše, že je to rostlina podobná miříkovitým a na jiné , že jsou to pryskyřice. Každé z desítek koření hodinu googlit, pak hledat kde koupit, porovnávat kvalitu, cenu, platit na každé jiné poštovné? Rozumím tomu, že Vám se to může zdá jednoduché. Já zase třeba umím jiné věci, ale když je chci sdílet tak se snažím přiblížit úrovni těch, kteří začínají. Budu Vám vděčná za Vaše doporučení, jak toto vyřešit.
Alice Palacká

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...