- několik lžic mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- voda
- sůl
- květák
- cibule
- česnek
- olej
- černý kmín (černucha)
- černá hořčičná semínka
- černá sezamová semínka
- asafoetida
- 1 vrchovatá lžička gochugaru
- 1 vrchovatá lžička sladké papriky
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka sladkého kari
- 2 lžičky tamari
- sušené kari listy
- 2 polévkové lžíce umeocta
- 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
- čerstvá petrželka
- mizuna
Jak připravit pečený květák v těstíčku s pikantní omáčkou
- Smícháním mouky, kukuřičného škrobu a vody připravte husté těstíčko.
- Rozdělte květák na růžičky a blanšírujte je 3 minuty ve vroucí vodě.
- Na pánev dejte olej, semínka černuchy, hořčičná semínka, sezam, asafoetidu a osmahněte. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, kari listy, papriku, chilli gochugaru a orestujte. Pokapejte umeoctem, tamari a přidejte kukuřičný škrob rozpuštěný v půl sklenici vody. Přidejte kurkumu, promíchejte a pár minut povařte.
- V těstíčku obalte růžičky květáku. Vyložte plech pečicím papírem, potřete papír olejem a na něj položte obalený květák. Pečte v troubě za občasného otáčení asi 15 minut.
- Jakmile je květák pečený, vložte ho do pánve s omáčkou, zvyšte plamen a vše dobře povařte, až omáčka zhoustne a bude lepkavá.
- Posypte mizunou a petrželkou.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Praktické
- Pozor, nerozvařte květák. Blanšírujte opravdu krátce, květák jde ještě do trouby a pak do omáčky.
- Koření i ostatní ingredience přizpůsobte množství květáku.
Obměna
- Pokud nemáte gochugaru, můžete použít jiné chilli. Dovolím si však doporučit koupit korejskou papričku gochugaru. Používám jí prakticky stále, není tak šíleně pálivá jak obvykle papričky bývají. Má specifickou chuť a vůni, kterou prostě nejde jen tak nahradit.
- Pro bezlepkovou verzi připravte těstíčko na obalení z bezlepkové mouky.
- Zelenou posypku volte dle chuti a stavu zásob.
Děti
- Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Trochu se v tom receptu ztrácím, co je těstíčko na květák? Ta mouka se škrobem a vodou? A co s tou omáčkou? V čem obalům ten květák, než ho dám do trouby? Děkuji Marcela
Jsem hodně nešťastná ze složitosti receptů. Potřebovala bych aby změna jídelníčku byla trvalá, ale množství exotických přísad, které neznám a ani netuším, kde se dají koupit mě děsí, a hlavně dík té namáhavé složitosti značně ztěžují dodržování Vašeho programu. Dlouho jsem otálela se k Vám přihlásit a nechala jsem se zlákat právě příslibem levného a jednoduchého, zdravého stravování. Jak Vám teď můžu věřit další věci, kterým třeba nerozumím, když už na začátku musím začít pochybovat o tom co deklarujete. Jsem moc smutná a moc zklamaná. Slibujete jednoduché, ale je to opravdu neobvykle komplikované. Vařím obvykle skromně a jednoduše, prosím o alternativy domácích surovin za exotické a nedostupné přísady a koření. Snažím se žít udržitelně, dávat přednost domácím potravinám, nezatíženým tolik dopravou, nebo nenakupovat v předražených obchodech zdravé výživy. Běžná koření či čaje jsou tam obvykle atraktivněji zabalené, jinak pojmenované a dražší. Nehledě k tomu, že tato exotická koření se často zaměňují za levnější ingredience, což lze těžko prokázat. Tak jak vím, že není dobrý nápad si koupit med v obchodě ale vždy od včelaře, tak jak s exotickým kořením, třeba asafoetida, kdy se na jedné stránce píše, že je to rostlina podobná miříkovitým a na jiné , že jsou to pryskyřice. Každé z desítek koření hodinu googlit, pak hledat kde koupit, porovnávat kvalitu, cenu, platit na každé jiné poštovné? Rozumím tomu, že Vám se to může zdá jednoduché. Já zase třeba umím jiné věci, ale když je chci sdílet tak se snažím přiblížit úrovni těch, kteří začínají. Budu Vám vděčná za Vaše doporučení, jak toto vyřešit.
Alice Palacká