Výborné vyvážené jídlo, které se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Pokud si předem uvaříte rýži a adzuki, zvládnete ho do 20minut. S kopečkem čerstvé, nebo kvašené zeleniny je to opravdu lahůdka.
Ingredience
4 porce
  • 4 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 2 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 1 větší cibule
  • 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • sójová omáčka dle chuti
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka tymiánu
  • stroužek česneku – nemusí být
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Jak připravit fazolovou směs

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, tempeh na kostičky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  2. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou a 5 minut dusíme.
  3. Pak přidáme uvařené fazolky adzuki, koření, česnek, pokud ho máme rádi a vaříme dalších 5 minut.
  4. Pokud je směs řídká, rozmícháme si v trošce studené vody lžičku kukuřičného škrobu, nalijeme do směsi a asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
  5. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem, pozor, je kromě kyselosti i slaný a sójovou omáčkou, pokud by byla směs málo slaná.
  6. Podáváme s kopečkem rýže a nakrájenou ředkvičkou, nebo troškou kysaného zelí.

Praktické

  • Uvařenou rýži můžete použít i z předešlého dne. Rýži lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, bulgur, bezpluchý oves… Fazolky adzuki si pripravte klidně i den předem, pak  toho jídlo bude opravdu rychlovka.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a tempeh a zeleninu.

Obměna

  • Místo rýže můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, výborný je bulgur, kuskus, nebo bezpluchý oves.
  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.
  • Tempeh není v receptu nutný, směs je výborná i bez něj, jen je potřeba přidat šálek fazolek navíc.

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pardon, sem se uklikla 😉
    Tedy fakt SUPER! Rychlé, snadné, neskutečně chutné – tak si představuju ideální vaření 😀

  2. Moc povedené a skutečně rychlovka. Ještě jsme přidali kostky mrkve a dýně a k tomu napařili brokoličku, s kysaným zelím to nemělo chybu 😉

  3. Dělala jsem to o víkendu a všem to moc chutnalo. Večer jsem to pak použila jako náplň do pohankových placek. – Chutnalo to i nemakrobio návštěvě.

  4. Dobrý den, znám doporučení doktorky Strnadelové a dost této stravě fandím, ale co říkáte názorům dalších výživářů, kteří sóju a výrobky z ní dětem nedoporučují (byly prováděny studie o vlivu rostlinných hormonů ze sóji – fytoestrogenů).
    A ještě jeden dotaz ohledně japonských produktů. Já doma používám sójovkou omáčku, miso, řasy atd. z Japonska, ale teď mám přitom obavy, jestli tyto výrobky nejsou radioaktivní po katastrofách v té zemi. Myslím, že jiné než z Japonska se u nás neseženou, ale vy z toho nemáte strach?

    • V knížce od paní doktorky Strnadelové je tempeh doporučený až koncem druhého roku, stejně jako hrách, oboje je pro malé děti hůře stravitelné. Já a Eva jsme ho začaly dávat asi už dřív, myslím že od 1,5 roku. Zprvu jen jako přídavek do karbanátků, nebo do rizota a později i v jiných úpravách.

    • Jak píše Helča, 1,5 roku je ideální. Naše děti ho od začátku milují, říkají mu “masíčko” a občas jim musíme nejprve podstrčit ostatní jídlo, aby něco snědly, než jim “přiznáme” tempeh, protože by nejraději jedli jen ten 🙂 Jinak bych chtěla i pro ostatní maminky říct, že pokud dáváte od 6ti měsíců někdo masíčko a brambory, jak radí pediatričky, tak klidně dejte už v té době i tempeh. Je to rozhodně lepší než masíčko a brambory 🙂 Pokud stravujete mrňousky po našem, začněte až v roce a půl.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravý dort s “tvarohem”
Další článekVaše stránky jsou úžasné, díky za ně …