Výborné vyvážené jídlo, které se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Pokud si předem uvaříte rýži a adzuki, zvládnete ho do 20minut. S kopečkem čerstvé, nebo kvašené zeleniny je to opravdu lahůdka.
Ingredience
4 porce
  • 4 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 2 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 1 větší cibule
  • 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • sójová omáčka dle chuti
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka tymiánu
  • stroužek česneku – nemusí být
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Jak připravit fazolovou směs

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, tempeh na kostičky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  2. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou a 5 minut dusíme.
  3. Pak přidáme uvařené fazolky adzuki, koření, česnek, pokud ho máme rádi a vaříme dalších 5 minut.
  4. Pokud je směs řídká, rozmícháme si v trošce studené vody lžičku kukuřičného škrobu, nalijeme do směsi a asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
  5. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem, pozor, je kromě kyselosti i slaný a sójovou omáčkou, pokud by byla směs málo slaná.
  6. Podáváme s kopečkem rýže a nakrájenou ředkvičkou, nebo troškou kysaného zelí.

Praktické

  • Uvařenou rýži můžete použít i z předešlého dne. Rýži lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, bulgur, bezpluchý oves… Fazolky adzuki si pripravte klidně i den předem, pak  toho jídlo bude opravdu rychlovka.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a tempeh a zeleninu.

Obměna

  • Místo rýže můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, výborný je bulgur, kuskus, nebo bezpluchý oves.
  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.
  • Tempeh není v receptu nutný, směs je výborná i bez něj, jen je potřeba přidat šálek fazolek navíc.

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
  1. Pardon, sem se uklikla 😉
    Tedy fakt SUPER! Rychlé, snadné, neskutečně chutné – tak si představuju ideální vaření 😀

  2. Moc povedené a skutečně rychlovka. Ještě jsme přidali kostky mrkve a dýně a k tomu napařili brokoličku, s kysaným zelím to nemělo chybu 😉

  3. Dělala jsem to o víkendu a všem to moc chutnalo. Večer jsem to pak použila jako náplň do pohankových placek. – Chutnalo to i nemakrobio návštěvě.

  4. Dobrý den, znám doporučení doktorky Strnadelové a dost této stravě fandím, ale co říkáte názorům dalších výživářů, kteří sóju a výrobky z ní dětem nedoporučují (byly prováděny studie o vlivu rostlinných hormonů ze sóji – fytoestrogenů).
    A ještě jeden dotaz ohledně japonských produktů. Já doma používám sójovkou omáčku, miso, řasy atd. z Japonska, ale teď mám přitom obavy, jestli tyto výrobky nejsou radioaktivní po katastrofách v té zemi. Myslím, že jiné než z Japonska se u nás neseženou, ale vy z toho nemáte strach?

    • V knížce od paní doktorky Strnadelové je tempeh doporučený až koncem druhého roku, stejně jako hrách, oboje je pro malé děti hůře stravitelné. Já a Eva jsme ho začaly dávat asi už dřív, myslím že od 1,5 roku. Zprvu jen jako přídavek do karbanátků, nebo do rizota a později i v jiných úpravách.

    • Jak píše Helča, 1,5 roku je ideální. Naše děti ho od začátku milují, říkají mu “masíčko” a občas jim musíme nejprve podstrčit ostatní jídlo, aby něco snědly, než jim “přiznáme” tempeh, protože by nejraději jedli jen ten 🙂 Jinak bych chtěla i pro ostatní maminky říct, že pokud dáváte od 6ti měsíců někdo masíčko a brambory, jak radí pediatričky, tak klidně dejte už v té době i tempeh. Je to rozhodně lepší než masíčko a brambory 🙂 Pokud stravujete mrňousky po našem, začněte až v roce a půl.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravý dort s “tvarohem”
Další článekVaše stránky jsou úžasné, díky za ně …