Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Je tofu zdravé? Sója a její rizika.

Je tofu zdravé nebo nebezpečné, protože není fermentované? A co tempeh, misso pasta nebo sójová omáčka? Můžeme je jíst, aniž bychom si ublížili? Kolik je zdravá míra? Kterým výrobkům ze sóji je lepší se vyhnout?

Zeptali jsme se na toto téma MUDr. Vladimíry Strnadelové a tady je její odpověď:

Lidé se naučili potraviny upravovat

V našem jídelníčku je vícero potravin, které jsou ve své základní formě nestravitelné, dokonce toxické, a i přesto se dají dnes bez problémů jíst. Je to proto, že se během několika století lidem podařilo najít takovou formu zpracování, aby byly tyto negativa odstraněna, a naopak jsme využili to, co je v dané potravině prospěšné. A to platí i pro sóju.

Jak je to se sójou

Sója je jako luštěnina (sójové boby) a sójová mouka nestravitelná a zatěžující. Obsahuje antagonisty trypsinu, což jsou látky, které brání trávení bílkovin a zároveň bílkovinné řetězce sóji jsou složité a hůř stravitelné. Na druhou stranu sója obsahuje i kvalitní složení aminokyselin, má lecitin, který podporuje náš nervový systém a nezanedbatelné jsou i fytoestrogeny, které harmonizují činnost mužských i ženských pohlavních hormonů. Proto je výhodné tuto potravinu zařadit do jídelníčku, ale to jen v takové formě, kde negativa nejsou a prospěšné látky jsou lehce dostupné.

Jak je to s tofu a tradičními výrobky ze sóji

Lehce stravitelnou a prospěšnou formou sóji jsou tradiční výrobky jako je tempeh, tofu, natto, sojová omáčka a miso pasta. Tofu je vysrážené ze sójového mléka, kdy zbytek (okara) je odstraněna a s ní i všechny toxické a blokující látky. Ostatní výrobky (tempeh, natto, miso, shoyu) jsou fermentované a tím se mění jejich charakter.

Jak často sójové výrobky jíst

Je pochopitelné, že nebudeme tyto výrobky používat denně, neboť žádný stereotyp není pozitivní. To platí i o ostatních luštěninách, obilovinách či zelenině. Když si dáme nějaký tradiční sojový výrobek 2 – 3x týdně a budeme častěji používat kvalitní sójovou omáčku (shoyu) a misopastu, nemůžeme si uškodit – ba naopak jen prospět.

Přečtěte si více o sóji…
Jak vařit zcela bez sóji a jak jednotlivé sójové produkty nahradit (např. v případě alergií)
– Sója pod lupou: ano nebo ne?

 

TIP: Máte rádi tofu, ale máte alergii na sóju? Udělejte si domácí tofu z cizrny.

Asijská populace

Jaké důsledky má konzumace tradičních sójových výrobků vidíme na asijské populaci. Asiaté mají méně zdravotních problémů, jejich hormonální problémy u mužů i u žen jsou podstatně méně časté, než v naší populaci. A asijské muže rozhodně nemůžeme osočit z neplodnosti.

Závěrem

V našich podmínkách se namísto tradičních stravitelných sojových výrobků používá hojně sójová mouka, která se dává do uzenin, pečiva a zahušťují se s ní nejrůznější výrobky včetně bezlepkových. V této formě může soja jednoznačně škodit a škodí. Podobně je to i se sójovým masem, které je vyráběné technologií moderní a nemá s tradičními způsoby úpravy nic společného.

Vždy je dobré trochu se nad některým problémem zamyslet, abychom s „vaničkou nevylili i dítě“. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že pestrost ve všech směrech je základem zdravého vaření.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Vidíme to úplně stejně, proto v našich receptech nenajdete sójovou mouku, sójové maso nebo sójový granulát. Běžně používáme miso pastu, sójovou omáčku tamari a shoyu, místo luštěnin občas sáhneme po tofu, tempehu nebo nattu. Přesně tak, jak to vidíte v našich receptech.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

48 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, fytoestrogeny potřebuji, protože jsem v menopauze a užívám si ji se vším všudy, mám ji moc silnou, takže když koupím rostlinné mléko, tak jedině sojové, smetanu většinou také, ale moc toho nespotřebuji, mléko hlavně do kávy (ze zdravé výživy). Používám bylinky, žádné léky na menopauzu ne, po nich jsem šíleně přibrala.
Teď poprvé jsem koupila sojové vločky, že vyzkouším buď do karbanátků, nebo si zkusím vyrobit mléko. Myslíte, že vločky nejsou vhodné pro běžné vaření? Bude to asi rozmáčklý sojový bob a ten pro nás nebude zrovna vhodný, že?
Díky

Takže okara je špatná? Běžně z ní dělám pomazánky, když mi zbyde při výrobě tofu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...
22
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...
89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Kojibakers prozradili výrobní tajemství

V létě jsme navštívili českou rukodělnou výrobnu misa a dalších fermentovaných potravin. V Kojibakers totiž vyrábí a kvasí výhradně přírodními postupy, z e...