Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Burger z umělého masa: zákazníci prý nepoznají rozdíl

Burger King vyměnil u své vlajkové lodi – nejoblíbenějšího burgeru Whopper – hovězí maso za rostlinnou alternativu, umělé maso z produkce Impossible Foods, které je kopií toho skutečného. Sází na to, že prý zákazníci nepoznají rozdíl.

Nahrazení skutečného masa umělým

Tak, jako má McDonald’s vlajkovou loď Big Mac, Burger King má burger Whopper, u kterého už dlouhá léta udržuje stejnou chuť i strukturu. Nově přichází se zásadní změnou, trendem gastronomie – nahrazení běžného masa za rostlinné. A to právě u nejprodávanějšího burgeru Whopper. Burger King postupně novinku rozšiřuje do všech poboček v USA. Kdy bude ale i na českém trhu se zatím neví.

Burger King sází na chuťovou podobnost

Burger King začal experimentovat s vegetariánskou verzí Whopperu (veganský není, obsahuje majonézu) ve spolupráci s výrobcem veganského masa Impossible Foods. Čerstvá novinka pod názvem Impossible Whopper obsahuje namísto hovězího masa rostlinnou alternativu založenou na surovině heme. Ta je tvořena částečně ze sójových bobů a proslavila se hlavně díky tomu, že velmi věrohodně dokáže napodobit chuť i vzhled pravého masa. A právě na to Burger King sází. Navíc tato alternativa obsahuje o 15 % méně tuku a o 90 % méně cholesterolu než klasický Whopper s masem.

Impossible Whopper se již ve vybraných pobočkách amerického St. Louis nabízí. Zákazníci měli tu čest se s touto variací jednoho z nejslavnějších sendvičů setkat a zhodnotit, zda-li se od skutečného Whopperu nějak zásadně odlišuje. Jak prozradil pro deník The New York Times marketingový ředitel Burger Kingu Fernando Machado, téměř nikdo nepoznal rozdíl, a to ani zaměstnanci, kteří novinku připravují. Ostatně slogan zní: „100 % Whopper, 0% hovězího.“

Umělé maso z látky z GMO kvasinek

Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. To, co tvoří masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném – a ta je významně odpovědná za chuť masa. Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek, do kterých byly geny pro tvorbu leghemoglobinu přeneseny. Podobně umělé maso vyrábí také Beyond Meat (brzy bude k dostání např. v českém Forky’s).

Přečtěte si: Hrozí nám, že budeme jíst jen geneticky upravenou stravu

Je budoucnost masa v rostlinných náhražkách?

Co myslíte? Souhlasíte s umělým masem vyrobeným z GMO kvasinek?

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Katchenka K
8. 4. 2019

Fuj ?… Proč tak složitě ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
17

5 mýtů o zdravé výživě, kterým už konečně přestaňte věřit

Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst ty drahé a exotické superpotra...

Semínkové bezlepkové karbanátky

Karbanátky bez masa, vajec, pečené v troubě a obalené ve směsi semínek. Zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát k zelenině, omáčkám, do sendvičů, jednodu...
13
2

Stojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení

Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo ...