Burger z umělého masa: zákazníci prý nepoznají rozdíl

Burger King vyměnil u své vlajkové lodi - nejoblíbenějšího burgeru Whopper - hovězí maso za rostlinnou alternativu, umělé maso z produkce Impossible Foods, které je kopií toho skutečného. Sází na to, že prý zákazníci nepoznají rozdíl.

Nahrazení skutečného masa umělým

Tak, jako má McDonald’s vlajkovou loď Big Mac, Burger King má burger Whopper, u kterého už dlouhá léta udržuje stejnou chuť i strukturu. Nově přichází se zásadní změnou, trendem gastronomie – nahrazení běžného masa za rostlinné. A to právě u nejprodávanějšího burgeru Whopper. Burger King postupně novinku rozšiřuje do všech poboček v USA. Kdy bude ale i na českém trhu se zatím neví.

Burger King sází na chuťovou podobnost

Burger King začal experimentovat s vegetariánskou verzí Whopperu (veganský není, obsahuje majonézu) ve spolupráci s výrobcem umělého masa Impossible Foods. Čerstvá novinka pod názvem Impossible Whopper obsahuje namísto hovězího masa rostlinnou alternativu založenou na surovině heme. Ta je tvořena částečně ze sójových bobů a proslavila se hlavně díky tomu, že velmi věrohodně dokáže napodobit chuť i vzhled pravého masa. A právě na to Burger King sází. Navíc tato alternativa obsahuje o 15 % méně tuku a o 90 % méně cholesterolu než klasický Whopper s masem.

Impossible Whopper se již ve vybraných pobočkách amerického St. Louis nabízí. Zákazníci měli tu čest se s touto variací jednoho z nejslavnějších sendvičů setkat a zhodnotit, zda-li se od skutečného Whopperu nějak zásadně odlišuje. Jak prozradil pro deník The New York Times marketingový ředitel Burger Kingu Fernando Machado, téměř nikdo nepoznal rozdíl, a to ani zaměstnanci, kteří novinku připravují. Ostatně slogan zní: „100 % Whopper, 0% hovězího.“

Umělé maso z látky z GMO kvasinek

Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. To, co tvoří masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném – a ta je významně odpovědná za chuť masa. Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek, do kterých byly geny pro tvorbu leghemoglobinu přeneseny. Podobně umělé maso vyrábí také Beyond Meat (brzy bude k dostání např. v českém Forky’s).

Přečtěte si: Hrozí nám, že budeme jíst jen geneticky upravenou stravu

Je budoucnost masa v rostlinných náhražkách?

Co myslíte? Souhlasíte s umělým masem vyrobeným z GMO kvasinek?

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
    • To je jednoduché: protože pokud to nebude opravdu k nerozeznání od masa, tak na to většinová populace nepřejde.

      Škodlivost geneticky modifikovaných kvasinek posoudit neumím:)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJe možné sportovat a nejíst maso? A co na to studie?
Další článekZrnosetí 2019 – vítání léta