Nahrazení skutečného masa umělým
Tak, jako má McDonald’s vlajkovou loď Big Mac, Burger King má burger Whopper, u kterého už dlouhá léta udržuje stejnou chuť i strukturu. Nově přichází se zásadní změnou, trendem gastronomie – nahrazení běžného masa za rostlinné. A to právě u nejprodávanějšího burgeru Whopper. Burger King postupně novinku rozšiřuje do všech poboček v USA. Kdy bude ale i na českém trhu se zatím neví.
Burger King sází na chuťovou podobnost
Burger King začal experimentovat s vegetariánskou verzí Whopperu (veganský není, obsahuje majonézu) ve spolupráci s výrobcem veganského masa Impossible Foods. Čerstvá novinka pod názvem Impossible Whopper obsahuje namísto hovězího masa rostlinnou alternativu založenou na surovině heme. Ta je tvořena částečně ze sójových bobů a proslavila se hlavně díky tomu, že velmi věrohodně dokáže napodobit chuť i vzhled pravého masa. A právě na to Burger King sází. Navíc tato alternativa obsahuje o 15 % méně tuku a o 90 % méně cholesterolu než klasický Whopper s masem.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Impossible Whopper se již ve vybraných pobočkách amerického St. Louis nabízí. Zákazníci měli tu čest se s touto variací jednoho z nejslavnějších sendvičů setkat a zhodnotit, zda-li se od skutečného Whopperu nějak zásadně odlišuje. Jak prozradil pro deník The New York Times marketingový ředitel Burger Kingu Fernando Machado, téměř nikdo nepoznal rozdíl, a to ani zaměstnanci, kteří novinku připravují. Ostatně slogan zní: „100 % Whopper, 0% hovězího.“
Umělé maso z látky z GMO kvasinek
Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. To, co tvoří masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném – a ta je významně odpovědná za chuť masa. Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek, do kterých byly geny pro tvorbu leghemoglobinu přeneseny. Podobně umělé maso vyrábí také Beyond Meat (brzy bude k dostání např. v českém Forky’s).
Přečtěte si: Hrozí nám, že budeme jíst jen geneticky upravenou stravu
Je budoucnost masa v rostlinných náhražkách?
Co myslíte? Souhlasíte s umělým masem vyrobeným z GMO kvasinek?
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Fuj ?… Proč tak složitě ?