Burger z umělého masa: zákazníci prý nepoznají rozdíl

Burger King vyměnil u své vlajkové lodi - nejoblíbenějšího burgeru Whopper - hovězí maso za rostlinnou alternativu, umělé maso z produkce Impossible Foods, které je kopií toho skutečného. Sází na to, že prý zákazníci nepoznají rozdíl.

Nahrazení skutečného masa umělým

Tak, jako má McDonald’s vlajkovou loď Big Mac, Burger King má burger Whopper, u kterého už dlouhá léta udržuje stejnou chuť i strukturu. Nově přichází se zásadní změnou, trendem gastronomie – nahrazení běžného masa za rostlinné. A to právě u nejprodávanějšího burgeru Whopper. Burger King postupně novinku rozšiřuje do všech poboček v USA. Kdy bude ale i na českém trhu se zatím neví.

Burger King sází na chuťovou podobnost

Burger King začal experimentovat s vegetariánskou verzí Whopperu (veganský není, obsahuje majonézu) ve spolupráci s výrobcem umělého masa Impossible Foods. Čerstvá novinka pod názvem Impossible Whopper obsahuje namísto hovězího masa rostlinnou alternativu založenou na surovině heme. Ta je tvořena částečně ze sójových bobů a proslavila se hlavně díky tomu, že velmi věrohodně dokáže napodobit chuť i vzhled pravého masa. A právě na to Burger King sází. Navíc tato alternativa obsahuje o 15 % méně tuku a o 90 % méně cholesterolu než klasický Whopper s masem.

Impossible Whopper se již ve vybraných pobočkách amerického St. Louis nabízí. Zákazníci měli tu čest se s touto variací jednoho z nejslavnějších sendvičů setkat a zhodnotit, zda-li se od skutečného Whopperu nějak zásadně odlišuje. Jak prozradil pro deník The New York Times marketingový ředitel Burger Kingu Fernando Machado, téměř nikdo nepoznal rozdíl, a to ani zaměstnanci, kteří novinku připravují. Ostatně slogan zní: „100 % Whopper, 0% hovězího.“

Umělé maso z látky z GMO kvasinek

Umělé maso je vytvořeno ze sojového a bramborového proteinu, s příměsí kokosového a slunečnicového oleje. To, co tvoří masovou chuť, je rostlinný hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v mase živočišném – a ta je významně odpovědná za chuť masa. Sojový hemoglobin (leghemoglobin) původně získávali přímo ze sojových rostlin, ale to se ukázalo jako velmi neefektivní. Nyní jej proto vyrábějí pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek, do kterých byly geny pro tvorbu leghemoglobinu přeneseny. Podobně umělé maso vyrábí také Beyond Meat (brzy bude k dostání např. v českém Forky’s).

Přečtěte si: Hrozí nám, že budeme jíst jen geneticky upravenou stravu

Je budoucnost masa v rostlinných náhražkách?

Co myslíte? Souhlasíte s umělým masem vyrobeným z GMO kvasinek?

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...
    • To je jednoduché: protože pokud to nebude opravdu k nerozeznání od masa, tak na to většinová populace nepřejde.

      Škodlivost geneticky modifikovaných kvasinek posoudit neumím:)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJe možné sportovat a nejíst maso? A co na to studie?
Další článekZrnosetí 2019 – vítání léta