Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Makový krém plný vápníku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Hlídáte si vápník a nechcete zobat pilulky? Udělejte si zdravý dezert s mákem a dostanete mnohem víc než jen porci vápníku. Tenhle krém podávaný za tepla chutná jako hustá bílá čokoláda s mákem, na vrchu čokoládová. Cukr, mléko ani čokoládu v něm však nenajdete.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 4 hrnky vody
  • 1/2 hrnku máku
  • 1/2 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 4 lžíce karobu
  • pár mandlí na ozdobu
  • špetka soli

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit krémový dezert z rýže a máku

  1. Propláchneme rýži ve studené vodě a dáme vařit spolu s mákem a se špetkou soli do 4 hrnků vody.
  2. Vaříme 20 minut, přidáme slad a odstavíme.
  3. Rozmixujeme do hladkého krému. Pokud je potřeba, naředíme trochou vody.
  4. Nalijeme do mističek větší část vzniklého bílého krému.
  5. Zbytek obarvíme karobem, rozmixujeme, aby byla jednotná konzistence a barva.
  6. Dolijeme do mističek hnědou vrstvu a ozdobíme mandlí.

Praktické

  • Slad i vodu přidávejte po troškách.
  • Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby – ochutnejte.
  • Mák dávám nenamletý a hmotu na závěr rozmixuji, je možná i varianta s mletým mákem.
  • V zimě dezert potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový či jiný bezlepkový obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Můžete použít i rýži natural, dostanete více živin včetně vápníku, je ale potřeba počítat s delší dobou varu (a ideálně ji předem namočit) nebo pro rychlejší přípravu lze použít rýži již uvařenou.
  • Část vody můžete nahradit obilnou kávu, dezert dostane kávový nádech.
  • Místo mandlí můžete použít na ozdobení ořechy.
  • Místo karobu můžete použít kakao.
  • Místo rýže můžete použít pohanku, jáhly, čirok nebo jejich kombinaci.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kakaa  – nechceme děti učit příliš brzy  na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam! Asi doma zavedu tyto mističkové svačinky, je to fakt rychlovka! 🙃… Ještě, že jsem prozřetelně nedala všechnu rýži do rizota 😊…

Vypadá hodně jedle, asi vím, co bude zítra svačinka :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Vanilkový krém (sladký i bez oslazení)

Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lep...

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...