Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Makový krém plný vápníku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Hlídáte si vápník a nechcete zobat pilulky? Udělejte si zdravý dezert s mákem a dostanete mnohem víc než jen porci vápníku. Tenhle krém podávaný za tepla chutná jako hustá bílá čokoláda s mákem, na vrchu čokoládová. Cukr, mléko ani čokoládu v něm však nenajdete.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 4 hrnky vody
  • 1/2 hrnku máku
  • 1/2 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 4 lžíce karobu
  • pár mandlí na ozdobu
  • špetka soli

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Jak připravit krémový dezert z rýže a máku

  1. Propláchneme rýži ve studené vodě a dáme vařit spolu s mákem a se špetkou soli do 4 hrnků vody.
  2. Vaříme 20 minut, přidáme slad a odstavíme.
  3. Rozmixujeme do hladkého krému. Pokud je potřeba, naředíme trochou vody.
  4. Nalijeme do mističek větší část vzniklého bílého krému.
  5. Zbytek obarvíme karobem, rozmixujeme, aby byla jednotná konzistence a barva.
  6. Dolijeme do mističek hnědou vrstvu a ozdobíme mandlí.

Praktické

  • Slad i vodu přidávejte po troškách.
  • Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby – ochutnejte.
  • Mák dávám nenamletý a hmotu na závěr rozmixuji, je možná i varianta s mletým mákem.
  • V zimě dezert potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový či jiný bezlepkový obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Můžete použít i rýži natural, dostanete více živin včetně vápníku, je ale potřeba počítat s delší dobou varu (a ideálně ji předem namočit) nebo pro rychlejší přípravu lze použít rýži již uvařenou.
  • Část vody můžete nahradit obilnou kávu, dezert dostane kávový nádech.
  • Místo mandlí můžete použít na ozdobení ořechy.
  • Místo karobu můžete použít kakao.
  • Místo rýže můžete použít pohanku, jáhly, čirok nebo jejich kombinaci.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kakaa  – nechceme děti učit příliš brzy  na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam! Asi doma zavedu tyto mističkové svačinky, je to fakt rychlovka! 🙃… Ještě, že jsem prozřetelně nedala všechnu rýži do rizota 😊…

Vypadá hodně jedle, asi vím, co bude zítra svačinka :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Čokoládový krém – kroupový s karobem a kokosem

Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i k...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.