Hlídáte si vápník a nechcete zobat pilulky? Udělejte si zdravý dezert s mákem a dostanete mnohem víc než jen porci vápníku. Tenhle krém podávaný za tepla chutná jako hustá bílá čokoláda s mákem, na vrchu čokoládová. Cukr, mléko ani čokoládu v něm však nenajdete.
Ingredience
pro cca 6 misek
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 4 hrnky vody
  • 1/2 hrnku máku
  • 1/2 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 4 lžíce karobu
  • pár mandlí na ozdobu
  • špetka soli

Jak připravit krémový dezert z rýže a máku

  1. Propláchneme rýži ve studené vodě a dáme vařit spolu s mákem a se špetkou soli do 4 hrnků vody.
  2. Vaříme 20 minut, přidáme slad a odstavíme.
  3. Rozmixujeme do hladkého krému. Pokud je potřeba, naředíme trochou vody.
  4. Nalijeme do mističek větší část vzniklého bílého krému.
  5. Zbytek obarvíme karobem, rozmixujeme, aby byla jednotná konzistence a barva.
  6. Dolijeme do mističek hnědou vrstvu a ozdobíme mandlí.

Praktické

  • Slad i vodu přidávejte po troškách.
  • Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby – ochutnejte.
  • Mák dávám nenamletý a hmotu na závěr rozmixuji, je možná i varianta s mletým mákem.
  • V zimě dezert potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový či jiný bezlepkový obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Můžete použít i rýži natural, dostanete více živin včetně vápníku, je ale potřeba počítat s delší dobou varu (a ideálně ji předem namočit) nebo pro rychlejší přípravu lze použít rýži již uvařenou.
  • Část vody můžete nahradit obilnou kávu, dezert dostane kávový nádech.
  • Místo mandlí můžete použít na ozdobení ořechy.
  • Místo karobu můžete použít kakao.
  • Místo rýže můžete použít pohanku, jáhly, čirok nebo jejich kombinaci.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kakaa  – nechceme děti učit příliš brzy  na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Vyzkoušeno a výborné. Dokonce i kolega v práci si pochutnal a stále ptá kdy mu zase donesu svačinu 🙂

  2. Krém je jednoduchý a výtečný! Nedělala jsem karobovou ozdobu, ale vyklopené “bábovičky” jsem polila krémem na způsob Nutelly (lískové oříšky, kakao, javorový sirup, ovesná smetana). Byl to naprosto luxusní dezert! Manžel prohlásil, že to bych mohla klidně prodávat 🙂

  3. Vyzerá to parádne! Určite aj tak chutí. Tu je toľko receptov, ktoré by mohli mať upútavku “bez cukru, mlieka, vajec”. Keď som kedysi videla taký nadpis receptu, celá nadočkavá som to otvárala 😀. Tu nám to dievčatá predkladajú denne hotové na tanieri, netreba toľko hľadať. Veľké díky! A až teraz po čase vnímam vetu ku koncu – ide o dezert, nie hlavné jedlo. 😀 Tak ešte ju zaviesť do praxe 😉 Všetko dobré všetkým! Nech sa nám darí!

    • Gabika, děkujeme za milá slova 🙂 Ta věta o tom dezertu se včera zrovna vymkla- dali jsme si ho ve čtyři ke svačině, když jsme se vrátili zmrzlí z venku. Hezky zahřál, ale nikdo už pak nechtěl večeři :-))

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUž nemám chutě na sladké ani na maso…
Další článekNemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…