Zdravý dezert bez cukru a dokonce i bez sladidla? Jde to. Tento jáhlový pudink sladidlo ani nepotřebuje, maximálně ovoce na ozdobu. Díky dvěma hlavním ingrediencím vás po ochutnání přesune do dalekých exotických zemí :-)
na 1-2 porce
- 50 g syrových jáhel
- 1 lžíce kokosového másla
- 70 g ovesného/mandlového/kokosového rostlinného mléka
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžičky citronového pyré (nebo citronová kůra a citronová šťáva dle chuti)
- sůl
Jak připravit svěží jáhlový pudink
- Jáhly uvaříme se špetkou soli.
- Necháme zchladit.
- Dáme je do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na zcela hladký krém.
- Ochutnáme a případně ještě přidáme kokosové máslo, mléko nebo citron dle našich preferencí.
- Nalijeme do misek a podáváme.
Praktické
- Pro mlsaly můžeme přidat i trochu sladidla (obilné sirupy nebo slady). Nám chutná i bez něj.
- Výjimečně můžeme podávat s ovocem (kombinace obilí a ovoce ale není příliš vhodná na trávení).
- Pokud máte blender, můžete si ze zralého kokosu nebo strouhaného kokosu (vybírejte BIO strouhaný kokos, který je tučný, z klasického supermarketového máslo neuděláte) vyrobit vlastní kokosové máslo.
Obměna
- Můžeme posypat oříšky, semínky, granolou aj.
- Rýžový (dobrý je i kokosový) ocet není nutný, můžeme ho nahradit citronovou šťávou nebo dle chuti vynechat.
- Kokosové máslo můžeme nahradit i tuhou částí z kokosového mléka (plechovku s kokosovým mlékem dáme do lednice přes noc a pak odebereme tuhou část) nebo použít pouze kokosové mléko/smetanu. S chutí si můžeme hrát.
- Pokud nechceme používat kokos, můžeme zkusit mandlové nebo kešu máslo.
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let věku (protože obsahuje citronovou kůru a oříšky).
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Mohu se zeptat – u tohoto receptu je uvedeno kokosové máslo. Je to totéž jako kokosový olej? Děkuji. Jana