Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Osvěžující citrónovo-kokosový pudink z jáhel

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zdravý dezert bez cukru a dokonce i bez sladidla? Jde to. Tento jáhlový pudink sladidlo ani nepotřebuje, maximálně ovoce na ozdobu. Díky dvěma hlavním ingrediencím vás po ochutnání přesune do dalekých exotických zemí :-)

Ingredience
na 1-2 porce
  • 50 g syrových jáhel
  • 1 lžíce kokosového másla
  • 70 g ovesného/mandlového/kokosového rostlinného mléka
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky citronového pyré (nebo citronová kůra a citronová šťáva dle chuti)
  • sůl

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak připravit svěží jáhlový pudink

  1. Jáhly uvaříme se špetkou soli.
  2. Necháme zchladit.
  3. Dáme je do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na zcela hladký krém.
  4. Ochutnáme a případně ještě přidáme kokosové máslo, mléko nebo citron dle našich preferencí.
  5. Nalijeme do misek a podáváme.

Praktické

  • Pro mlsaly můžeme přidat i trochu sladidla (obilné sirupy nebo slady). Nám chutná i bez něj.
  • Výjimečně můžeme podávat s ovocem (kombinace obilí a ovoce ale není příliš vhodná na trávení).
  • Pokud máte blender, můžete si ze zralého kokosu nebo strouhaného kokosu (vybírejte BIO strouhaný kokos, který je tučný, z klasického supermarketového máslo neuděláte) vyrobit vlastní kokosové máslo.

Obměna

  • Můžeme posypat oříšky, semínky, granolou aj.
  • Rýžový (dobrý je i kokosový) ocet není nutný, můžeme ho nahradit citronovou šťávou nebo dle chuti vynechat.
  • Kokosové máslo můžeme nahradit i tuhou částí z kokosového mléka (plechovku s kokosovým mlékem dáme do lednice přes noc a pak odebereme tuhou část) nebo použít pouze kokosové mléko/smetanu. S chutí si můžeme hrát.
  • Pokud nechceme používat kokos, můžeme zkusit mandlové nebo kešu máslo.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let věku (protože obsahuje citronovou kůru a oříšky).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
6. 1. 2024

Aj tento víkend pokračujem v krémových dezertoch,ale chuť na kakao/škoricu vystriedala chuť na niečo kyselkavé,tak som citr.šťavou nešetrila😀

Super rychlovka na zpracování zbytku jahel 🙂. Budeme mít odpoledne fajn svačinku ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.