Zdravý dezert bez cukru a dokonce i bez sladidla? Jde to. Tento jáhlový pudink sladidlo ani nepotřebuje, maximálně ovoce na ozdobu. Díky dvěma hlavním ingrediencím vás po ochutnání přesune do dalekých exotických zemí :-)
Ingredience
na 1-2 porce
  • 50 g syrových jáhel
  • 1 lžíce kokosového másla
  • 70 g ovesného/mandlového/kokosového rostlinného mléka
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky citronového pyré (nebo citronová kůra a citronová šťáva dle chuti)
  • sůl

Jak připravit svěží jáhlový pudink

  1. Jáhly uvaříme se špetkou soli.
  2. Necháme zchladit.
  3. Dáme je do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na zcela hladký krém.
  4. Ochutnáme a případně ještě přidáme kokosové máslo, mléko nebo citron dle našich preferencí.
  5. Nalijeme do misek a podáváme.

Praktické

  • Pro mlsaly můžeme přidat i trochu sladidla (obilné sirupy nebo slady). Nám chutná i bez něj.
  • Výjimečně můžeme podávat s ovocem (kombinace obilí a ovoce ale není příliš vhodná na trávení).
  • Pokud máte blender, můžete si ze zralého kokosu nebo strouhaného kokosu (vybírejte BIO strouhaný kokos, který je tučný, z klasického supermarketového máslo neuděláte) vyrobit vlastní kokosové máslo.

Obměna

  • Můžeme posypat oříšky, semínky, granolou aj.
  • Rýžový (dobrý je i kokosový) ocet není nutný, můžeme ho nahradit citronovou šťávou nebo dle chuti vynechat.
  • Kokosové máslo můžeme nahradit i tuhou částí z kokosového mléka (plechovku s kokosovým mlékem dáme do lednice přes noc a pak odebereme tuhou část) nebo použít pouze kokosové mléko/smetanu. S chutí si můžeme hrát.
  • Pokud nechceme používat kokos, můžeme zkusit mandlové nebo kešu máslo.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let věku (protože obsahuje citronovou kůru a oříšky).

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

  1. Mohu se zeptat – u tohoto receptu je uvedeno kokosové máslo. Je to totéž jako kokosový olej? Děkuji. Jana

    • Není, máslo je hutnější, obsahuje i samotný kokos, kokosový olej je jen tuk. Klidně ale kokosové máslo nahraďte kokosem jako takovým, nebude to mít tak hladkou konzistenci jako u másla, ale bude to také dobré.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkový čirokový kváskový chléb
Další článek7 jednoduchých tipů, jak u vás doma minimalizovat odpad