Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Osvěžující citrónovo-kokosový pudink z jáhel

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zdravý dezert bez cukru a dokonce i bez sladidla? Jde to. Tento jáhlový pudink sladidlo ani nepotřebuje, maximálně ovoce na ozdobu. Díky dvěma hlavním ingrediencím vás po ochutnání přesune do dalekých exotických zemí :-)

Ingredience
na 1-2 porce
  • 50 g syrových jáhel
  • 1 lžíce kokosového másla
  • 70 g ovesného/mandlového/kokosového rostlinného mléka
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky citronového pyré (nebo citronová kůra a citronová šťáva dle chuti)
  • sůl

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit svěží jáhlový pudink

  1. Jáhly uvaříme se špetkou soli.
  2. Necháme zchladit.
  3. Dáme je do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na zcela hladký krém.
  4. Ochutnáme a případně ještě přidáme kokosové máslo, mléko nebo citron dle našich preferencí.
  5. Nalijeme do misek a podáváme.

Praktické

  • Pro mlsaly můžeme přidat i trochu sladidla (obilné sirupy nebo slady). Nám chutná i bez něj.
  • Výjimečně můžeme podávat s ovocem (kombinace obilí a ovoce ale není příliš vhodná na trávení).
  • Pokud máte blender, můžete si ze zralého kokosu nebo strouhaného kokosu (vybírejte BIO strouhaný kokos, který je tučný, z klasického supermarketového máslo neuděláte) vyrobit vlastní kokosové máslo.

Obměna

  • Můžeme posypat oříšky, semínky, granolou aj.
  • Rýžový (dobrý je i kokosový) ocet není nutný, můžeme ho nahradit citronovou šťávou nebo dle chuti vynechat.
  • Kokosové máslo můžeme nahradit i tuhou částí z kokosového mléka (plechovku s kokosovým mlékem dáme do lednice přes noc a pak odebereme tuhou část) nebo použít pouze kokosové mléko/smetanu. S chutí si můžeme hrát.
  • Pokud nechceme používat kokos, můžeme zkusit mandlové nebo kešu máslo.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let věku (protože obsahuje citronovou kůru a oříšky).

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
6. 1. 2024

Aj tento víkend pokračujem v krémových dezertoch,ale chuť na kakao/škoricu vystriedala chuť na niečo kyselkavé,tak som citr.šťavou nešetrila😀

Super rychlovka na zpracování zbytku jahel 🙂. Budeme mít odpoledne fajn svačinku ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.