Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Ranní miso polévka s květy huseníčku rolního

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Miso polévka může být každý den jiná. Můžete ji ozvláštnit třeba tím, že do ní přidáte jedlé květy. Zkoušeli jste už někdy huseníček?

Ingredience
4 porce
  • kousek dýně
  • kousek pórku
  • kousek kedlubny
  • 3 kousky řasy wakame
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • ječmenná miso pasta
  • sůl
  • na posyp: petrželka a huseníček rolní

Jak připravit miso polévku s huseníčkem

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Dýni a kedluben nakrájíme na hranolky, pórek na pásky.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli a nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme asi 7-10 minut.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané na jemno nakrájenou petrželkou a květy huseníčku.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně, mrkev, květák, pórek. V zásadě stačí nakombinovat 2-3 druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
1. 9. 2023

Mnam ♥️

Přiznám se, že ranní polévky poslední dobou dost odflakuji 🙈🙈🙈 Tedy když si to večer připravím, tak to není problém, ale když mně se už večer kolikrát nechce 🙈🙈🙈 Ale jak jsem si na ně díky kurzu zvykla, tak už mi začínaly chybět, takže jsem ji zblajzla opravdu s chutí. Jen ten huseníček jsem neměla 🙃

Ukázat další komentáře