Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jáhlová kaše s mrkví, cizrna se zeleninou a teplý zeleninový salát

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 2 let

Pozdní příchod z výletu, hlad, nouzové zásoby zeleniny v lednici, pár zbytků z předchozího dne…a za půl hodiny si pochutnáváme na čerstvé teplé večeři. V bříšku je zase jak v pokojíčku, což se po jídle v restauraci na dnešním výletě tak úplně říct nedalo. Po večeři byl žaludek napraven a dobrá nálada dobrým jídlem zajištěna :-)

Ingredience
4 porce
  • 1 petržel nakrájená na sirky
  • 1/2 cukety nakrájené na malé hranolky
  • 1/2 pórku nakrájeného na kolečka
  • 2 ředkvičky nakrájené na kostičky
  • 1 list čínského zelí pokrájený na tenké proužky
  • 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • na ozdobení a dochucení: gomasio nebo pražená semínka, naklíčené výhonky, sekané zelené natě
  • na dochucení salátu: 1 lžíce tofunézy nebo rostlinné smetany nebo domácího obilného mléka, případně lžička umeocta nebo hořčice

Jak připravit jáhly s cizrnou a salátem

  1. Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit do 3 hrnků vody.
  2. Osolíme a když se voda vaří, přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo.
  3. Vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  4. Na lžící oleje zpěníme polovinu z připraveného pórku, osolíme a chvíli restujeme.
  5. Po chvilce přidáme cuketu nakrájenou na drobné hranolky a hrnek uvařené cizrny a restujeme spolu cca 10 minut na mírném ohni.
  6. Ke konci pokapeme trochou sojové omáčky, promícháme a vypneme.
  7. Jakmile dáme vařit jáhly a restovat zeleninou s cizrnou, jdeme připravit salát z teplé a čerstvé zeleniny.
  8. Do kastrolku dáme na dno zbylý pórek, na něj vrstvu petržele pokrájené na sirky, podlijeme trochou vody, mírně osolíme a přivedeme k varu.
  9. Pak ztlumíme a necháme vařit cca 10 minut pod pokličkou.
  10. Ředkvičky a čínské zelí pak smícháme s uvařenou zeleninou a podle potřeby dochutíme lžící tofunézy, můžeme přidat lžičku hořčice nebo umeocta.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Takto sestavené jídlo představuje dokonale vyvážený pokrm a kompletní bílkovinu, tedy takzvaný kompletní talíř.
  • Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Pro dokonalost můžeme ještě přidat kousek kvašené zeleniny.
  • Jste-li líní strouhat mrkev jako já, můžete ji nakrájet na menší kostky a po uvaření rozšťouchat štouchadlem na brambory.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát do jahlové kaše batát nebo petržel.
  • Veškerou uvedenou zeleninu můžeme podle potřeby obměnit.
  • Stejně tak místo cizrny použijeme jinou zrovna uvařenou luštěninu nebo třeba tofu či tempeh.
  • Do salátu můžeme pro obměnu přidat šťávu z citrónu a na ozdobení použít třeba sedmikrásky.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, pokud se budeme mírnit v užívání soli, oleje, tofunézy a umeocta. Dospělí si na talíři dochutí gomasiem, pokud by to pro ně bylo málo slané. Variantou je dítěti odebrat jeho porci před dochucením a dospělým teprve potom dochutíme sojovou omáčkou atd.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrůtka….Mám radost a vaření mě konečně díky Vám začalo bavit ❤️🌹

Vynikající! Jeden z těch receptů, kdy mám radost, že jím zdravě a zároveň mám gurmánský zážitek.
Moc chutnalo celé rodině. Děkuji 🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.