Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s kysaným zelím

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Zkoušeli jste již kombinaci kysaného zelí a miso polévky? Kysané zelí ranní polévku oživí a dodá jí zase trošku jinou chuť. A pokud vlastníte kvásek, přidejte ho do polévky ke konci varu. Vytvoří vám nakyslé nočky. Moc si pochutnáte!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 cibule
  • kousíček dýně
  • 1 menší petržel
  • 1-2 lžíce kysaného zelí
  • 1 lžíce arame nebo wakame řas
  • 1/2 lžičky ječmenného misa
  • 1 ks sušeného shitake hříbku (není nutné)
  • zeleninový vývar
  • na posypání: jarní cibulka

Lída s váhou nikdy potíže neměla. Spíš naopak. Byla velmi štíhlá. Co ji ale trápilo...

Jak připravit miso polévka s kysaným zelím

  1. Pokud používáme, tak sušený shitake hříbek namočíme přes noc do vody.
  2. Ráno slijeme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Do hrnce si nalámeme řasy, přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, na kostky dýni a na šikmé plátky petržel.
  4. Zalijeme vývarem (nebo vodou) až po horní vrstvu zeleniny.
  5. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 11 minut.
  6. Přidáme překrájené a propláchnuté kysané zelí (v tomto okamžiku můžeme přidat i zbylé obilí z předešlého dne nebo kvásek, pokud chceme, aby nás polévka zasytila) a vaříme ještě 2-3 minuty, než je zelenina měkká.
  7. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  8. Ozdobíme nasekanou jarní cibulkou.

Praktické

  • Tip na rozmíchání miso pasty: Miso pastu zamíchejte v naběračce s horkou vodou z polévky nebo ji pomocí ponořeného sítka v polévce rozmíchejte.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.

Obměna

  • Zeleninu obměňte dle vašich zásob, chuti a sezóny. Doporučujeme ale zachovat cibuli a jednu sladkou zeleninu (např. mrkev / petržel / dýni nebo batát).
  • Polévku můžete ochutit i jiným druhem miso pasty (rýžovým, shiromiso).
  • Pokud by byla málo kyselá, přidejte umeocet.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bez shitake, s kroupami 👌

Oldřiška
23. 9. 2023

Luxusní polévka. Mám tam z čaje lněné semínko a rýžové nudle 🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.