Zkoušeli jste již kombinaci kysaného zelí a miso polévky? Kysané zelí ranní polévku oživí a dodá jí zase trošku jinou chuť. A pokud vlastníte kvásek, přidejte ho do polévky ke konci varu. Vytvoří vám nakyslé nočky. Moc si pochutnáte!

Ingredience
na 1 porci
  • 1/2 cibule
  • kousíček dýně
  • 1 menší petržel
  • 1-2 lžíce kysaného zelí
  • 1 lžíce arame nebo wakame řas
  • 1/2 lžičky ječmenného misa
  • 1 ks sušeného shitake hříbku (není nutné)
  • zeleninový vývar
  • na posypání: jarní cibulka

Jak připravit miso polévka s kysaným zelím

  1. Pokud používáme, tak sušený shitake hříbek namočíme přes noc do vody.
  2. Ráno slijeme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Do hrnce si nalámeme řasy, přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, na kostky dýni a na šikmé plátky petržel.
  4. Zalijeme vývarem (nebo vodou) až po horní vrstvu zeleniny.
  5. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 11 minut.
  6. Přidáme překrájené a propláchnuté kysané zelí (v tomto okamžiku můžeme přidat i zbylé obilí z předešlého dne nebo kvásek, pokud chceme, aby nás polévka zasytila) a vaříme ještě 2-3 minuty, než je zelenina měkká.
  7. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  8. Ozdobíme nasekanou jarní cibulkou.

Praktické

  • Tip na rozmíchání miso pasty: Miso pastu zamíchejte v naběračce s horkou vodou z polévky nebo ji pomocí ponořeného sítka v polévce rozmíchejte.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.

Obměna

  • Zeleninu obměňte dle vašich zásob, chuti a sezóny. Doporučujeme ale zachovat cibuli a jednu sladkou zeleninu (např. mrkev / petržel / dýni nebo batát).
  • Polévku můžete ochutit i jiným druhem miso pasty (rýžovým, shiromiso).
  • Pokud by byla málo kyselá, přidejte umeocet.

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekO budoucnost se nebojím (Martin, 48 let)
Další článekAdzuki pikantní karbanátky