- 1 hrnek jahel
- 1 hrnek instantní polenty
- 4 hrnky vody
- 1 balení kysaného zelí
- 2 lžíce oleje
- velká cibule
- petrželka
- uzený tempeh
- sůl
Jak připravit škubánky se zelím
- propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Osolíme a vaříme cca 30 minut.
- Vmícháme polentu, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
- Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
- Necháme chvíli ztuhnout.
- Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
- Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
- Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
- Vše ještě chvilku orestujeme.
- Podáváme.
Praktické
- Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
- Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).
Obměna
- Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Použila jsem knedlíčky škubánky k ražniči
Mnaaaaam ♥️
Mnaaaaaaam ♥️♥️♥️