Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek instantní polenty
  • 4 hrnky vody
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • velká cibule
  • petrželka
  • uzený tempeh
  • sůl

Jak připravit škubánky se zelím

  1. propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Osolíme a vaříme cca 30 minut.
  3. Vmícháme mouku, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
  4. Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
  5. Necháme chvíli ztuhnout.
  6. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
  7. Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
  8. Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
  9. Vše ještě chvilku orestujeme.
  10. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
  • Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).

Obměna

  • Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Urcite, jen není tak dobre stravitelna (nenamocena a neuvarena lustenina) a změní to chuť. Lepsi je neutrální mouka.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí řecký gyros s tofu
Další článekNejčastější chyby v jídelníčku