Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek instantní polenty
  • 4 hrnky vody
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • velká cibule
  • petrželka
  • uzený tempeh
  • sůl

Jak připravit škubánky se zelím

  1. propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Osolíme a vaříme cca 30 minut.
  3. Vmícháme mouku, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
  4. Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
  5. Necháme chvíli ztuhnout.
  6. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
  7. Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
  8. Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
  9. Vše ještě chvilku orestujeme.
  10. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
  • Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).

Obměna

  • Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Urcite, jen není tak dobre stravitelna (nenamocena a neuvarena lustenina) a změní to chuť. Lepsi je neutrální mouka.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí řecký gyros s tofu
Další článekNejčastější chyby v jídelníčku