Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Kucmoch naslano se zelím

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek instantní polenty
  • 4 hrnky vody
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • velká cibule
  • petrželka
  • uzený tempeh
  • sůl

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizo...

Jak připravit škubánky se zelím

  1. propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Osolíme a vaříme cca 30 minut.
  3. Vmícháme polentu, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
  4. Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
  5. Necháme chvíli ztuhnout.
  6. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
  7. Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
  8. Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
  9. Vše ještě chvilku orestujeme.
  10. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
  • Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).

Obměna

  • Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Z té jáhlové hmoty jsem byla dost rozpačitá 😳 přiznám se že jsem to ještě nedělala a ani žádné škubánky z brambor, tak jsem nevěděla, jestli to s tou moukou míchat, nebo nemíchat… 🙄 protože jsem se bála, aby se mi to zespodu nepřipálilo. Tak jsem to občas míchla a zkontrolovala. No dobře to dopadlo a bylo to moc dobré. Všichni si pochvalovali 😊 Děkujeme 🙂

Mila Beata
14. 5. 2023

Použila jsem knedlíčky škubánky k ražniči

Mnaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...