Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek instantní polenty
  • 4 hrnky vody
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • velká cibule
  • petrželka
  • uzený tempeh
  • sůl

Jak připravit škubánky se zelím

  1. propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Osolíme a vaříme cca 30 minut.
  3. Vmícháme polentu, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
  4. Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
  5. Necháme chvíli ztuhnout.
  6. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
  7. Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
  8. Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
  9. Vše ještě chvilku orestujeme.
  10. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
  • Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).

Obměna

  • Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...
  1. Dělala jsem na sladko s mákem a švestkovými povidly bez cukru a musím říct, že škubánky (v mém případě spíš noky) byly chuťově moc dobré, i vykrajování se obešlo bez problémů. Čas vaření jsem upravila podle stavu jáhel. Rozhodně doporučuji a už se těším, až je udělám naslano!

  2. Bylo to dobré, jen ty poměry vody a jáhel a čas varu mi nějak nevyšly:-) vařia jsem dle návodu 1:4 na mírném ohni. Po 20 minutách, možná ani ne, byla voda vstřebaná do jáhel a to tam měla přijít ještě polenta. Přidala jsem ještě šálek vody a místo polenty jsem použila kukuřičnou mouku na empanadas a tamales harina P.A.N. Utvořila jsem nočky a najedly jsme se já a tři děti, na večeři budou s mákem a ještě mi zbydou ráno do polévky:-)

    • Skvělé Danielo. poradila jste si parádně a vyřešila jedním vrzem oběd i večeři ;-)

    • Urcite, jen není tak dobre stravitelna (nenamocena a neuvarena lustenina) a změní to chuť. Lepsi je neutrální mouka.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí řecký gyros s tofu
Další článekNejčastější chyby v jídelníčku