Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek instantní polenty
  • 4 hrnky vody
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • velká cibule
  • petrželka
  • uzený tempeh
  • sůl

Jak připravit škubánky se zelím

  1. propláchnuté jáhly zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Osolíme a vaříme cca 30 minut.
  3. Vmícháme polentu, zakryjeme pokličkou a na nejmenším plameni vaříme 15 minut.
  4. Lžící namočenou v oleji nebo ve studené vodě vykrajujeme buď menší nebo větší škubánky a pokládáme je na tác odděleně od sebe.
  5. Necháme chvíli ztuhnout.
  6. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli.
  7. Až je zlatavá, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a orestujeme.
  8. Vmícháme vychladlé škubánky, na kostičky nakrájený nebo rukou rozdrolený uzený tempeh a petrželku.
  9. Vše ještě chvilku orestujeme.
  10. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by zelí bylo moc kyselé, přidejte do jídla nastrouhané jablíčko nebo ho oslaďte troškou obilného sirupu nebo sladu. Pokud by naopak bylo málo kyselé, přidejte umeocet nebo jablečný ocet (nebo oba).
  • Kucmoch se dá jíst také nasladko s mákem a politý rostlinným máslem a obilným sirupem nebo sladem, anebo ho můžete polít naředěnými povily nebo rozvařeným ovocem (např. švestky).

Obměna

  • Místo polenty můžete použít i kukuřičnou nebo pohankovou mouku.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na soli a kysané zelí velmi dobře propláchněte (je příliš slané), nebo raději volte méně slané domácí.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Za 2 měsíce 5,5 kg dole a nižší cholesterol (Ž.)

Ž.: Moc vás všechny zdravím a jsem ráda, že...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...
    • Luicio, když je kupuji, zrníčka nesmějí mít takový tmavý střed a ideálně je kupovat hned po zabalení, tzn., aby měly co nejdelší dobu spotřeby na obalu.

  1. Miluju u JJ , ze má spoustu nápadů a kombinaci a způsobů , jak upravit zeleninu, aby to bylo pestré a nezevšednělo a pokaždé úplně luxusní , teda jsme si pošmákli , dýňové plátky bezkonkurenční a kucmoch oh oh oh a o tempehu alá huso už raději ani psát nebudu , to by bylo nadlouho 😂😂😂😂 mnaaaam 😂 děkujeme JJ

    DÝŇOVÉ PLÁTKY

    https://www.jimejinak.cz/vytecne-pecene-dynove-platky/

    TEMPEH ALÁ HUSO

    https://www.jimejinak.cz/huso-knedlo-zelo/

    KUCMOCH NASLANO SE ZELIM
    jen jsem to nesmichala 😂😂😂
    Jako ty škubánky byly velmi luxusní a rychle mnam

    https://www.jimejinak.cz/kucmoch-naslano-se-zelim/

  2. Dělala jsem na sladko s mákem a švestkovými povidly bez cukru a musím říct, že škubánky (v mém případě spíš noky) byly chuťově moc dobré, i vykrajování se obešlo bez problémů. Čas vaření jsem upravila podle stavu jáhel. Rozhodně doporučuji a už se těším, až je udělám naslano!

  3. Bylo to dobré, jen ty poměry vody a jáhel a čas varu mi nějak nevyšly:-) vařia jsem dle návodu 1:4 na mírném ohni. Po 20 minutách, možná ani ne, byla voda vstřebaná do jáhel a to tam měla přijít ještě polenta. Přidala jsem ještě šálek vody a místo polenty jsem použila kukuřičnou mouku na empanadas a tamales harina P.A.N. Utvořila jsem nočky a najedly jsme se já a tři děti, na večeři budou s mákem a ještě mi zbydou ráno do polévky:-)

    • Skvělé Danielo. poradila jste si parádně a vyřešila jedním vrzem oběd i večeři ;-)

    • Urcite, jen není tak dobre stravitelna (nenamocena a neuvarena lustenina) a změní to chuť. Lepsi je neutrální mouka.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí řecký gyros s tofu
Další článekNejčastější chyby v jídelníčku