Rychlé, chutné a pikantní jídlo inspirované palestinskou kuchyní potěší zejména muže. Dokonce i ti, kteří si na zdravou stravu moc nepotrpí, tuhle dobrotu jistě ocení.

Ingredience
2 porce
  • 250 g tempehu
  • olivový olej
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • sezamová semínka
  • sůl
  • vločky mořské řasy nori
  • čerstvá petrželka
  • pórek
  • mrkev
  • daikon
  • mandle
  • rozinky
  • sichuan pepř
  • celozrnný kuskus

Jak připravit skvělé jídlo s tempehem a kuskusem

  1. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu. Ponechte stranou.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte strouhaný zázvor a česnek. Lehce osmažte. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve. Opékejte tempeh ze všech stran, pak ho podlijte omáčkou tamari a povařte několik minut.
  3. Na jiné pánvi začněte opékat zeleninu na oleji při vysoké teplotě spolu s pepřem sichuan, mandlemi a rozinkami. Už nesolte, protože zelenina se ochutí tempehem s tamari.
  4. Nyní, když už i zelenina je hotová můžete přidat tempeh, dobře to spolu promíchejte a ještě pár sekund povařte.
  5. Dejte na talíř spolu s připraveným kuskusem, posypte čerstvou petrželovou natí.

Praktické

  • Doporučuji celozrnný kuskus, který má velká zrna. Jeho konzistence je opravdu vynikající. Velmi rustikální, zkrátka okamžitě jsem se do něj zamilovala.
  • Připravila jsem tempeh se zeleninou v litinové pánvi. Litina – nedávný objev a láska na první pohled. Litina bezvadně udrží teplotu jídla, je krásná i na pohled, takže tento pokrm můžete klidně donést na stůl i v pánvi.
  • Pepř sichuan není pepř, i když se tak nazývá, je to bobule, která má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum a je často používán v Japonsu, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření. A v tomto receptu nesmí chybět.

Obměna

  • Můžete s klidným svědomím vynechat vločky řasy nori, já je používám, protože mi nori chutná.
  • Pokud nemáte doma velkozrnný kuskus, můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Ostrá chuť a koření není vhodná pro malé děti.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
  1. Tak dnes k obědu, použila jsem citronový pepř a je to teda velká dobrota. Manžel a dospělý syn jedí konvenčně s občasným vložením JJ a tohle si tedy velmi pochvalovali. Ještě to zkusím až budu mít ten pravý sechuanský pepř. Díky za skvělou inspiraci.

  2. Viero, moc chválím všechny zatím uvedené recepty, vypadají luxusně a pro mě je to posun do další dimenze :-) Mám dotaz k sečuánskému pepři: v receptu se použijí celé tobolky, nebo se má pomlít? Děkuji a těším se na další chutné nápady.

    • Moc děkuji. Sečuánský pepř kupuji celý a pak před použitím ho v hmoždíři rozdrtím co možná na nejmenší kousky.

    • Děkuji, jsem tomu velice ráda. Mě ten sečuánský pepř taky moc chutná. Používám ho do čínských jídel, dá tomu prostě jiný šmak.

  3. Vynikající recept! Poprvé jsem ochutnal tempeh natural a Sečuánský pepř. Jednoduché na přípravu, je to takové fajn fresh jídlo. To spojení chutí se nedá popsat, to se musí zažít :-) Toto byl můj třetí recept od této autorky a vše je prostě pecka! :-) Velké díky a těším se na mé další pokusy s Vašimi recepty.

    • Jste velmi sikovny a ja jsem rada, ze recepty slouzi a chutnaji i jinym. Uvidite ze secuansky pepr vyuzijete klidne i jinak.

  4. Dobrý den, ani nevíte jakou mám radost z toho komentáře. Snažím se aby jídla vypadala i lákavě, hlavně pro ty, co ještě pochybují o moci čistě rostlinné stravy. Děkuju moc, přeji hezký den.

      • To mě moc těší, ten pepř je fakt nenahraditelný díky své chuti, ale samozřejmě to jde i bez toho. Já miluju koření, to je moje slabost.

  5. Milá Vierko, obdivuju váš záběr! Od hlavních jídel po dezerty😊 Zatím všechno vypadá lákavě, máte recepty vychytané do detailů. Tempem uvařím zítra, je to skvělá inspirace. Děkuju☺️

  6. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNeomezený rozvoj talentů
Další článekNení to jen o vaření (Vlaďka, 38 let)