Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Palestinský Maftoul jinak

Uvařeno

Rychlé, chutné a pikantní jídlo inspirované palestinskou kuchyní potěší zejména muže. Dokonce i ti, kteří si na zdravou stravu moc nepotrpí, tuhle dobrotu jistě ocení.

Ingredience
2 porce
  • 250 g tempehu
  • olivový olej
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • sezamová semínka
  • sůl
  • vločky mořské řasy nori
  • čerstvá petrželka
  • pórek
  • mrkev
  • daikon
  • mandle
  • rozinky
  • sichuan pepř
  • celozrnný kuskus

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit skvělé jídlo s tempehem a kuskusem

  1. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu. Ponechte stranou.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte strouhaný zázvor a česnek. Lehce osmažte. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve. Opékejte tempeh ze všech stran, pak ho podlijte omáčkou tamari a povařte několik minut.
  3. Na jiné pánvi začněte opékat zeleninu na oleji při vysoké teplotě spolu s pepřem sichuan, mandlemi a rozinkami. Už nesolte, protože zelenina se ochutí tempehem s tamari.
  4. Nyní, když už i zelenina je hotová můžete přidat tempeh, dobře to spolu promíchejte a ještě pár sekund povařte.
  5. Dejte na talíř spolu s připraveným kuskusem, posypte čerstvou petrželovou natí.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Praktické

  • Doporučuji celozrnný kuskus, který má velká zrna. Jeho konzistence je opravdu vynikající. Velmi rustikální, zkrátka okamžitě jsem se do něj zamilovala.
  • Připravila jsem tempeh se zeleninou v litinové pánvi. Litina – nedávný objev a láska na první pohled. Litina bezvadně udrží teplotu jídla, je krásná i na pohled, takže tento pokrm můžete klidně donést na stůl i v pánvi.
  • Pepř sichuan není pepř, i když se tak nazývá, je to bobule, která má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum a je často používán v Japonsu, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření. A v tomto receptu nesmí chybět.

Obměna

  • Můžete s klidným svědomím vynechat vločky řasy nori, já je používám, protože mi nori chutná.
  • Pokud nemáte doma velkozrnný kuskus, můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Ostrá chuť a koření není vhodná pro malé děti.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
13. 5. 2024

Po delší době oblíbené jídlo od oblíbené kuchařky 🙏❤️

Tak toto je asi najlepší recept s tempehom a možno aj na Jime Jinak 😊 úplná bomba

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...