Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jarní ječmen s pečenou zeleninou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Jednoduché chutné jídlo nenáročné na přípravu, které je dobré i vychladlé. Můžete si ho připravit i s sebou do krabičky a pochutnat si na něm na výletě nebo v práci.

Ingredience
2 porce
  • 100 g ječmene
  • 100 g fazolí cannellini
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • čerstvý bob zahradní
  • mangold
  • pistácie
  • cibule
  • červená řepa
  • daikon
  • olej
  • čerstvý tymián
  • čerstvý estragon
  • petržel
  • sůl
  • pepř
  • umeocet
  • kůra z bio citrónu

Helena shodila za 2,5 měsíce 10 kg. Snížil se jí vysoký tlak a lépe se jí spí. Nesmírně se zklidnila a nic ji nevyved...

Jak připravit ječmen s fazolemi a pečenou zeleninou

  1. Namočte přes noc 100 g fazolí cannellini a 100 g ječmene. Druhý den je vařte samostatně, fazole v nové vodě s řasou, a odložte je.
  2. Daikon a řepu nakrájejte na kostičky, cibuli rozkrojte na polovinu. Vše dejte na plech vyložený pečícím papírem osolte, pokapejte olejem a vložte asi na 40 minut do trouby na 220°C.
  3. Nalijte olej do pánve, přidejte pórek nakrájený na plátky, nasekaný česnek a nasekaný mangold. Jemně orestujte a po několika minutách pokropte umeoctem a trochou vody. Osolte, opepřete, promíchejte a poduste ne příliš dlouho. Nakonec přidejte čerstvý bob zahradní. Ten stačí v pokrmu pouze prohřát.
  4. Několik sekund opečte na suché pánvi pistácie.
  5. Nasekejte tymián, petržel a estragon.
  6. Poté, co jsou všechny přípravy hotové, dejte do pánve fazole a ječmen s pórkem a mangoldem, promíchejte a servírujte. Nastrouhejte na pokrm kůru z citrónu, posypte nasekanými bylinkami a pistáciemi. Na to položte upečenou zeleninu. Vše posypejte petrželkou, tymiánem a estragonem.

Praktické

  • V letním období můžete podávat i vlažné, třeba polité nějakou zálivkou dle vaší chuti. Vhodné jídlo na cesty, do práce do krabičky.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoli jinou obilovinu.
  • Můžete obměnit luštěninu dle chuti.
  • Nevynechte ovšem citrónovou kůru, bylinky a pistácie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a dáváme pozor, aby nevdechly kusy oříšků.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jarní nářez s hráškovým krémem

Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít s sebou do krabičky ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...