Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jarní ječmen s pečenou zeleninou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Jednoduché chutné jídlo nenáročné na přípravu, které je dobré i vychladlé. Můžete si ho připravit i s sebou do krabičky a pochutnat si na něm na výletě nebo v práci.

Ingredience
2 porce
  • 100 g ječmene
  • 100 g fazolí cannellini
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • čerstvý bob zahradní
  • mangold
  • pistácie
  • cibule
  • červená řepa
  • daikon
  • olej
  • čerstvý tymián
  • čerstvý estragon
  • petržel
  • sůl
  • pepř
  • umeocet
  • kůra z bio citrónu

Po přechodu jsem hodně nabrala. Zkusila jsem drahou dietu s koktejly a doplňky. Shodila jsem, ale neměla radost ze ži...

Jak připravit ječmen s fazolemi a pečenou zeleninou

  1. Namočte přes noc 100 g fazolí cannellini a 100 g ječmene. Druhý den je vařte samostatně, fazole v nové vodě s řasou, a odložte je.
  2. Daikon a řepu nakrájejte na kostičky, cibuli rozkrojte na polovinu. Vše dejte na plech vyložený pečícím papírem osolte, pokapejte olejem a vložte asi na 40 minut do trouby na 220°C.
  3. Nalijte olej do pánve, přidejte pórek nakrájený na plátky, nasekaný česnek a nasekaný mangold. Jemně orestujte a po několika minutách pokropte umeoctem a trochou vody. Osolte, opepřete, promíchejte a poduste ne příliš dlouho. Nakonec přidejte čerstvý bob zahradní. Ten stačí v pokrmu pouze prohřát.
  4. Několik sekund opečte na suché pánvi pistácie.
  5. Nasekejte tymián, petržel a estragon.
  6. Poté, co jsou všechny přípravy hotové, dejte do pánve fazole a ječmen s pórkem a mangoldem, promíchejte a servírujte. Nastrouhejte na pokrm kůru z citrónu, posypte nasekanými bylinkami a pistáciemi. Na to položte upečenou zeleninu. Vše posypejte petrželkou, tymiánem a estragonem.

Praktické

  • V letním období můžete podávat i vlažné, třeba polité nějakou zálivkou dle vaší chuti. Vhodné jídlo na cesty, do práce do krabičky.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoli jinou obilovinu.
  • Můžete obměnit luštěninu dle chuti.
  • Nevynechte ovšem citrónovou kůru, bylinky a pistácie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a dáváme pozor, aby nevdechly kusy oříšků.

 

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...