Domů > Magazín > Žijeme jinak

Žlutá rajčata

Pokud chcete v létě svoje talíře doplnit rajčaty z vlastní produkce, je teď čas se na to připravit. Jsou totiž rajčata a rajčata. Ta běžná z obchodu vám vůbec nedoporučíme, už vůbec ne teď v zimě. Ale ta žlutá, ta jsou výjimečná a pokud jste zdraví, určitě si je v létě můžete dopřát jako skvělé zpestření vašeho jídelníčku. Víte, jak je pěstovat a jak uchovat semínka?

Jak je to s rajčaty

Asi se budete divit, proč jsem se rozhodla napsat tento článek, když na stránkách se konzumace rajčat nedoporučuje. Pokud nevíte proč, přečtěte článek na Jíme Jinak ohledně rajčat. Tenhle nemá za úkol vás navádět k velké konzumaci rajčat, ale navést vás na správnou sezónu, dobrou chuť a zcela jinou kvalitu než jakou vídáme na mnohých talířích teď v zimě, kdy je to zcela mimo jejich čas.

Není rajče jako rajče

Yellow pera a Currant wild

Pokud máte zahradu a pěstujete si vlastní jídlo, pak se vám budou hodit zkušenosti z praxe. Podle mě rajčata patří na každou zahradu a v létě do každé kuchyně. Jsou ovšem rajčata a rajčata. Jejich pěstování je mým koníčkem, ale zaměřuji se na staré odrůdy. Na odrůdy co nenajdete v žádném supermarketu. Na odrůdy zapomenuté a vytlačené z našich zahrad a obchodů, kde byly postupně vytlačeny osivem F1 a moderními odrůdami, které se však nemohou chuťově ani vzdáleně přiblížit starým odrůdám.

Naplánujte si rajčata v zimě

Jsme v polovině ledna a to je moment, kdy přemýšlím a připravuji moji zahradu na jaro. Jaká bude sezóna a co bude na zahradě, záleží na tomto období a já jsem člověk, co rád plánuje a nenechává si nic na poslední chvíli. V tomto okamžiku mám připraveno 23 odrůd rajčat. Většina z nich jsou z mých semínek, co pečlivě produkuji rok po roce z mých poldů. Některé jsou new entry a některé jsou ty klasické odrůdy co se pěstují běžně. Ale žádné z nich není F1.

Proč žlutá rajčata

Currant yellow

V tomto článku se chci zaměřit spíše na žlutá rajčata. Proč právě na tyto odrůdy? Žlutá rajčata jsou dobrou alternativou k červeným:

  • Obsahují více prospěšných mikro a makro prvků, vitamínů, mají méně kontraindikací a jsou vhodné i pro osoby s alergií na červené potraviny.
  • Při častém používání příznivě působí na stav vlasů, pokožky a nehtů, posilují imunitu, zlepšují funkčnost kardiovaskulárního, nervového a trávicího systému.
  • Žlutá rajčata slouží jako prevence onkologických patologií, ischemických onemocnění, aterosklerózy, čistí střeva od toxinů.
  • Poskytují rychlé a dlouhodobé zasycení.
  • Rajčata snižují produkci stresových hormonů, což má pozitivní vliv na stav nervové soustavy.
  • Jejich vitamín A stimuluje mozkovou aktivitu a chrání membrány mozkových buněk.
  • Vitamin B1, který žlutá rajčata obsahují, působí jako sedativum: odstraňuje pocity úzkosti a podráždění.

Brilantní a slunečný lék přímo ze zahrady, nemyslíte?

Kdy se žlutým rajčatům vyhnout

Brandywine žluta odrůda

Samozřejmě tyto plody, asi jako všechno, mají svoje kontraindikace. Kdo nemá žlutá rajčata konzumovat? Je nutné omezit nebo vyřadit konzumaci žlutých rajčat u lidí trpících těmito nemocemi: dna, artritida, revmatismus, urolithiázy, ulcerózní léze žaludku a dvanáctníku, gastritida, tvorba kamenů v ledvinách.

Pěstování starých žlutých odrůd

Pěstování se nijak neliší od jiných odrůd. Ovšem v době klíčení jsou staré odrůdy trochu zhýčkanější, vyžadují 20-22 °C po dobu klíčení, poté je můžete přemístit do chladnějších teplot (nikdy však ne pod 15 °C jinak se zpomalí jejich růst. Takže klíčit doma nebo ve skleníku, ale opravdu pozor na teplotu.

Currant yellow – divoké malinké rajčátko

Co od starých odrůd můžete očekávat? Tyto odrůdy nabízejí mnohem více překvapení a radosti, stejně jako spoustu chutí a vůní, které se opravdu liší od odrůdy k odrůdě. Nejsou to plody standard, ale ponechány v šikovných rukách matky přírody a pěstitele, si budete moc vychutnat opravdové rajče.

Které žluté odrůdy pěstovat

S velkým úspěchem už několik let pěstuji BRANDYWINE. Je to rajče fantastické. Velké, prakticky samá dužina, málo semínek a tenká slupka. Je to moje nejmilejší odrůda. Má sladkou chuť a hodí se nejen do salátu, ale já z nich připravuji i žlutou šťávu, žlutý protlak. Tuto odrůdu můžete klidně pěstovat i ve vašich podmínkách. Táta, žijící v Praze toto rajče pěstuje s velkým úspěchem a bez problémů už několik let z mých semínek. Každým rokem nechám na rostlině přezrát ty nejlepší plody a z nich pak uchovám semínka pro další roky. Z dužiny dělám domácí šťávu, kterou zavařím a zpracuji v zimě.

Příprava semínek

Další oblíbená a nenáročná odrůda je DIVOKÉ ŽLUTÉ rajče – YELLOW CURRANT. Není samozřejmě malinké jako rybíz, ale takové menší cherry rajčátko. Je to opravdu odrůda divoká, potřebuje dost místa, protože roste jako z vody. Nijak se neořezává a neprotrhává jako jiné odrůdy. Prostě stačí zasadit a nechat jí růst. Pokud chcete, můžete jí podepřít, aby mohla růst i do výšky, ale klidně si poradí i na zemi. Jen se při sklizni nebudete muset tolik ohýbat. Sklizeň bude opravdu obrovská, já mám na zahradě pouze asi 4 rostliny a rajčata stačí mě i sousedům a přátelům. Jsou velmi oblíbená, mají skvělou chuť. Takže opravdu doporučuji.

Další žlutá odrůda je YELLOW PEAR– žlutá hruška. Je to malá, ale výborná odrůda. Vypadá na talíři atraktivně, prostě mini hruštička převlečená za rajče. I tato odrůda má velmi bujný růst, potřebuje podporu, protože vám klidně přeroste přes hlavu. Já jím nechávám růst jako divoké rajče a dává mě vždy spousty plodů.

Jak uchovat semínka

Currant yellow

Je to velmi jednoduché:

  1. Na rostlině ponechte ty nejlepší kousky, nechte je skoro přezrát a poté vymačkejte semínka do ploché misky.
  2. Nechte na světle fermentovat asi dva až tři dny, dokud se na semínkách nevytvoří taková jakoby plíseň. Je to důležitý krok, tato plíseň chrání semínka před nemocemi.
  3. Poté vložte semínka do cedníčku a propláchněte je. Dejte na savý papír okapat a usušit.
  4. Když jsou semínka suchá, dejte do skleničky a uchovejte pro příští sezonu.

Tímto způsobem uchovávám semínka už léta. Neměla jsem nikdy problémy s klíčivostí a nemusím každým rokem shánět a platit za nové osivo. Semínka starých odrůd jsou poměrně drahá a není lehké sehnat kvalitní semínka bio na webu. Pokud se to podaří tak je nutno si připlatit. Pokud si uchováte svoje vlastní, máte po problémech.

Stojí to za to

Doufám, že po přečtení článku se budete na rajčata koukat trochu jinak, že si je třeba začnete pěstovat, že si uvědomíte, že není třeba rajčata kupovat mimo sezonu, ale užívat si těch, které jsem si s pomocí přírody sami vypěstovali. Uvidíte, jak krásný pocit z toho budete mít. Ti, co zahradu mají a co si už zeleninu pěstují, vědí o čem mluvím. O tom krásné pocitu vyjít si natrhat vlastní kvalitní suroviny. At je to cokoliv. I třeba to rajče, které spousta lidí nekonzumuje ze strachu, podle mě někdy až zbytečného. Já se vždy moc ráda procházím mezi rostlinkami na zahradě, utrhnu si čerstvé plody, teplé od sluníčka, zavřu oči a vychutnávám a užívám si co nejvíc jejich fantastickou chuť a vůni. Budete mít i skvělý pocit, že si uchováváte semínka a přispíváte tím k uchování odrůd, které byly již ze zahrad vytlačeny. Pokud i vy máte na srdci dobré a zdravé jídlo, bez chemie, bez pesticidů, bez průmyslových hnojiv, pokud jste proti hybridaci osiv, tak určitě stará semínka do své zahrady zařaďte. Semínka si namnožíte sami a nebudete závislí na průmyslových odrůdách. Prostě si založíte domácí semennou banku. Semínka rajčat, pokud jsou zmražená na – 20 stupňů, vydrží i  hodně přes 20 let!

V kuchyni

Žlutá rajčata v kuchyni můžete využít jakkoliv. Od omáček, protlaků a salátů.

Letos bude i nová odrůda ke zpestření zahrady, doufám, že bude tak chutná jako tyto. Nikdy by mě nenapadlo, že budu psát článek o rajčatech, proto nemám k dispozici mnoho fotek, ale letos se míním polepšit a udělat foto ze zahrady. Lépe a více.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naděžda
11. 2. 2024

Mňam, ty mám moc ráda. Jsou sladší, mají tenkou slupku, přesto loni nepraskaly. Mám taky svoje semínka a taky touto dobou si plánuji, co kam přijde. Každej rok to dopadne stejně. Mám velké oči a sazeniček 🌱 mnohem víc, než místa.🤷 Ale když tyto chutnají mně, ty zase manželovi, další jsou plnomasá na vaření. Hodně jich rozdávám a pak stejně ještě musím osadit různé nádoby. Ale ta chuť, přesně jak píšeš. 🍅Mně se nechtělo věřit, že bysme takovou dobrotu nemohli jíst. Takže v létě si je dáme ale v zimě ty bakelitové, to mě ani nenapadne kupovat.👍😍

Moc hezké počteníčko Vierko ,
Semínka mám už obědnané. Nemůžu se dočkat jara asi tak jako většina🌻

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Permazahrada aneb chci se naučit vypěstovat si jídlo (Janka)

Permazahrada, to je malý krůček k potravinové soběstačnosti. Jak to všechno začalo…

Permazahrada v lednu (Janka)

Leden je čas bilancování loňského roku a vytváření nových plánů na rok nadcházející. Jinak tomu není ani v zahradě. Co se povedlo? Co ne? Co bych letos moh...

Co můžeme ještě vysévat na záhonky?

Už je to tady, doba, kdy už můžeme vysévat různé druhy zeleniny přímo na záhon. My už naseto máme, a co vy? Už jste si nakoupili semínka? Udělali si osevní...

Ohlédnutí za jarem v permazahradě

Léto je již v plném proudu, vše roste, vše je oseto či osázeno, na zahradě už nezbyl ani kousek volné plochy. Nejen díky tomu mám čas ohlédnout se a zhodno...

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Jedlé květy v permazahradě

Tato vypadalo léto u nás v zahradě. Pampelišky, hluchavky a jiné typicky jarní květiny vystřídaly ty letní a to v celé své kráse! Jen se podívejte, jak se ...