Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jemný hrachový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Hrách většinou lidi neumí upravit, bojí se, že bude nadýmat nebo mají špatnou zkušenost s hrachovou kaší ze školní jídelny. Tak na to zapomeňte! Tenhle krém je lehounký, chuť hrachu se v něm krásně kloubí s kokosem a nadýmání mírní přidané ingredience. Jen ho nesmíte sníst plný hrnec, přestože tak dobře chutná.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 hrnek vařeného hrachu
  • voda
  • 1/2 cukety
  • 1 cibule
  • 1 lžička oregána
  • 6 lžic kokosového mléka
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobení: jedlé květy, plátky kokosu

Nějaký čas jsem nic nenapsal a přitom se toho tolik událo. Nebo spíše vše je zase tro...

Jak připravit kokosový krém z hrachu a cukety

  1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, cuketu omyjeme a i se slupkou nakrájíme na větší kostky.
  2. Ve vyšším kastrolku rozpálíme olej, vložíme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme cuketu.
  3. Společně chvíli restujeme a pak podlijeme vodou (jen pár lžic), přidáme oregáno a přiklopíme.
  4. Vaříme cca 10 minut do změknutí cukety, na závěr přidáme vařený hrách, aby se prohřál.
  5. Když je cuketa měkká, vypneme, odstavíme z plotny, přidáme podle chuti lžičku či více umeocta, kokosové mléko (tuhou i řídkou část) a rozmixujeme do hladka.

 

Praktické

  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
  • Hrachový krém používáme jako teplou luštěninovou část talíře, ale stejně dobře poslouží jako pomazánka.
  • Cuketu a hrách můžete dát v poměru, jaký vyhovuje vám. Čím více dáme hrachu, tím je krém lahodnější, hustější a sytější; čím více cukety, tím je jemnější, řidší a zeleninovější.
  • Kokosové mléko bývá někdy hodně vodnaté, jindy velmi husté, dejte ho podle vašich preferencí. Já dávám trochu tuhé části, aby byl kokos cítit, a část tekuté, aby se mi krém dobře mixoval.
  • Hrách můžete použít zelený i žlutý.
  • Pokud chcete mít krém jemný jako my na fotce, použijte stolní mixér a přidejte tolik tekutiny (voda z hrachu, voda nebo kokosové mléko), aby se dal krém dobře rozmixovat.

Obměna

  • Místo hrachu můžeme použít fazole, čočku či jinou luštěninu.
  • Oregáno můžeme vynechat nebo obměnit za jiné bylinky podle chuti, můžeme také přidat česnek.
  • Cuketu můžeme nahradit jinou zeleninou, hodí se zelí, květák, dýně apod.
  • Kokosové mléko můžeme vynechat nebo nahradit jiným rostlinným mlékem či ořechovým krémem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let (nebo dříve, pokud už běžně jedí fazole a jiné velké luštěniny), ale ubereme koření, sůl a dochucovadla.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ahoj, asi spatny uvod, pisete o cerne soji a pastice😁🌞

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...