Ročně v ČR zemře okolo 27 tisíc lidí na rakovinu. Jsme na 5. místě ve světě ve výskytu rakoviny tlustého světa. Podívejte se na závěry studie, která po dobu 8 let sledovala 1755 osob ve stádiu 1., 2. nebo 3. stupně rakoviny tlustého střeva.

Co udělá s rakovinou tlustého střeva konzumace celozrnných obilovin?

Velmi zajímavá studie ohledně souvislosti vlákniny v boji proti rakovině tlustého střeva proběhla pod vedením Dr. Andrew Chana (publikovaná v JAMA Oncology). Tato studie sledovala po dobu 8 let 1575 osob ve stádiu 1., 2. nebo 3. stupně rakoviny tlustého střeva. Pomocí dotazníků byl pečlivě sledován i jejich jídelníček. Co studie zjistila?

Češi a rakovina tlustého střeva… Věděli jste?
– Rakovina tlustého střeva je jednou z nejčastější příčinou smrti lidí v ČR.
– Každý rok v ČR zemře přes  27 000 na rakovinu obecně – z toho přes 2000 na rakovinu tlustého střeva.
– Dle tabulek jsme na 5. – 6. místě na světě co se rakoviny tlustého střeva týče.
– Přibývá případů rakoviny tlustého střeva u lidí mladších 50 let. Každý rok o 1 %.
– Riziko stoupá se špatným životním stylem – málo pohybu, vlákniny, mnoho tuku a uzenin.

Na množství vlákniny záleží!

  • Pacienti s vysokým příjmem vlákniny měli nižší riziko úmrtí než ti s nízkým příjmem.
  • Zvýšení vlákniny o 5 g se snížila o 22 % úmrtnost na rakovinu tlustého střeva.
  • Zvýšení konzumace celozrnného obilí o 20 g denně se snížila o 28 % úmrtnost na rakovinu tlustého střeva.

Celozrnného obilí má největší pozitivní vliv v boji s rakovinou

Výzkum ukázal, že celozrnné obilí, jako zdroj vlákniny, má největší pozitivní dopad na zdraví! Každých 5 g denní konzumace vlákniny z celozrnného obilí snížilo úmrtnost na rakovinu tlustého střeva u diagnostikovaných až o 33 % a o 22 % snížilo úmrtnost z důvodu jiných nemocí.

Obilí má větší benefity než zelenina a ovoce

U lidí s rakovinou tlustého střeva byla konzumace celozrnného obilí dokonce mnohem účinnější než konzumace zeleniny nebo ovoce. Co se týče vlákniny ze zeleniny, ta neměla na rakovinu tlustého střeva žádný vliv, snížila ale o 17 % úmrtí z důvodu jiných nemocí. Vláknina z ovoce neměla vliv a ani nesnížila žádný druh úmrtí. Při prevenci rakoviny jsou ale důležité všechny druhy vlákniny, nejen ta z obilí.

Jezte podle Jíme jinak

Z této studie vyplývá, že vyšší příjem vlákniny a celých zrn je spojen s nižším počtem úmrtí na rakovinu tlustého střeva a i jiné nemoci. Dr. Chan a jeho spolupracovníci doporučují a vybízí lidi k vyšší konzumaci vlákniny a celozrnných produktů (obilí, vločky, celozrnné pečivo).

Celozrnné obiloviny nemusí být pouze nudnou přílohou!
Můžete je zpracovat do formy výborných knedlíků, placek, palačinek, kváskových chlebů a pečiva, karbenátků, nákypů, dezertů, knedlíků plněných ovocem a dalších dobrot.

Byli by Češi zdravější, kdyby začali jíst více celozrnného obilí?

Co si myslíte? My myslíme, že určitě ano! Když se podíváte do jídelníčku typického Čecha, vláknina tam mnohdy úplně chybí. Proto se nemůžeme divit, že jsme v prvních TOP 10, co se rakoviny tlustého střeva týče.

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Velmi podnětný článek!
    Děkuji za uvedení zdroje informací, to je vždy klíčové a jelikož jde o zdroj americký, velmi mě zajímalo, co ve studii použili jako “celozrnné obiloviny”, v pojetí občana USA by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby tím mínili pouze ovesné vločky (“pouze” v tomto případě míním na pestrost obilovin, nikoliv na vločky samotné, které jako zdroj rozpustné vlákniny jsou geniální obilovinou, byť s obsahem určitého typu lepku). Uvedený zdroj jsem si našla, bohužel mám přístup pouze k abstraktu a nikoliv úplné studii – nevíte prosím, jakou konkrétní “vlákninu z celozrnného obilí” v této studii sledovali? Uvedli jste mírně nepřesně, že studie sledovala příjem této vlákniny až u lidí se zjištěným karcinomem tlustého střeva, ne v čisté prevenci jeho vzniku, to může mít význam v rozlišování vlákniny obilné a zeleninové – pro pacienty s rakovinou tlustého střeva může být v tomto rozdíl, pro ně má vyšší význam konzumace vlákniny v celozrnných obilovinách. Velmi by mě zajímalo, co přesně to pro tvůrce studie znamená – zda například celorznná mouka v běžném pečivu (a i toto je v případě USA velmi možné, celozrnné pečivo tam je pokládáno za vysoce zdravé oproti rozšířenému toastovému chlebu pouze z bílé mouky), nebo skutečně celozrnná obilovina v pojetí například zde JJ, zda sledovali i příjem jiných obilovin než např. zmíněných ovesných vloček… Pokud máte přístup k plnému znění studie, byla bych vám vděčná za tyto informace. Abstrakt obsahuje pouze velmi hrubé shrnutí faktů, byť důležité.

    Rozhodně si také myslím a souhlasím, že zvýšení konzumace celorznného obilí v obecné české populaci může vést jedině ke zlepšení zdravotního stavu. Bohužel si to nemyslím o zvýšení konzumace “celozrnného” pečiva ze supermarketů…. spíše naopak, to by také stálo za studii, jejíž výsledky by měly zveřejnit přední deníky na prvních stranách a oblíbené internetové servery v hlavním titulku. (Myslím “pečivo” z kvasnic, asi tak desetiny celozrnné mouky, 5 a více druhů různých populárních semínek a dopékané ze zmrazného polotovaru – cca 90% produkce pekáren v supermarketech, kde nakupuje pečivo čím dál více české populace…)

    • Zdravím,
      ve studii není přímo uvedeno, o jakou vlákninu z obilí se jednalo, jelikož sledovali jídelníčky u více než 1500 lidí, ale psali “the greatest benefit was seen with grain consumption.” Dle závěrečného doporučení odborníků z této studie pro občany bych předpokládala, že to byla hlavně celozrnná rýže, ovesné vločky a celozrnné pečivo.
      Bohužel dopékané “celozrnné” pečivo v supermarketech je velký potravinářský bussines :-/ Zde je jediná možnost a to lidi vzdělávat, aby věděli, že toto pečivo jim – byť je na něm psáno celozrnné – na zdraví nepřidá…

      • Moc díky.
        Já už ve svém okolí často slyším, že lidé vědí, že nápis “celozrnné” se nerovná obsah, ale chybí informace o zdravé alternativě na trhu. On ten trh je totiž takový prádzný :(. Pekárny u s kváskem pečou jen zbytkově a okrajově, zdravé formy alespoň čerstvě dopečeného pečiva se do supermarketové produkce vůbec nedostávají. Malé pekárničky nějak mizí z trhu a zdravé výživy při odpoledním popracovním nákupu svorně hlásí “nemáme, musíte chodit ráno” – rada pro lidi v domácnosti či důchodce dobrá, pro zbytek populace nevyužitelná. Ve společnosti, kde je pečivo nezanedbatelnou součástí jídelníčku, je tohle masové rozšíření zmrazeného dopékání nejhorší propad ve výživě posledních let…

        • Tak snad ta rostouci poptavka po kvaskovem pecivu prinese i rostouci nabidku. Holt co si clovek neudela…u nas to tak je, chleba pece muj muz, protoze ke koupi tu nic neni a ja to nestiham.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRodiče, ozvěte se!
Další článekJak nejlépe skladovat ředkvičky