Ročně v ČR zemře okolo 27 tisíc lidí na rakovinu. Jsme na 5. místě ve světě ve výskytu rakoviny tlustého světa. Podívejte se na závěry studie, která po dobu 8 let sledovala 1755 osob ve stádiu 1., 2. nebo 3. stupně rakoviny tlustého střeva.

Co udělá s rakovinou tlustého střeva konzumace celozrnných obilovin?

Velmi zajímavá studie ohledně souvislosti vlákniny v boji proti rakovině tlustého střeva proběhla pod vedením Dr. Andrew Chana (publikovaná v JAMA Oncology). Tato studie sledovala po dobu 8 let 1575 osob ve stádiu 1., 2. nebo 3. stupně rakoviny tlustého střeva. Pomocí dotazníků byl pečlivě sledován i jejich jídelníček. Co studie zjistila?

Češi a rakovina tlustého střeva… Věděli jste?
– Rakovina tlustého střeva je jednou z nejčastější příčinou smrti lidí v ČR.
– Každý rok v ČR zemře přes  27 000 na rakovinu obecně – z toho přes 2000 na rakovinu tlustého střeva.
– Dle tabulek jsme na 5. – 6. místě na světě co se rakoviny tlustého střeva týče.
– Přibývá případů rakoviny tlustého střeva u lidí mladších 50 let. Každý rok o 1 %.
– Riziko stoupá se špatným životním stylem – málo pohybu, vlákniny, mnoho tuku a uzenin.

Na množství vlákniny záleží!

  • Pacienti s vysokým příjmem vlákniny měli nižší riziko úmrtí než ti s nízkým příjmem.
  • Zvýšení vlákniny o 5 g se snížila o 22 % úmrtnost na rakovinu tlustého střeva.
  • Zvýšení konzumace celozrnného obilí o 20 g denně se snížila o 28 % úmrtnost na rakovinu tlustého střeva.

Celozrnného obilí má největší pozitivní vliv v boji s rakovinou

Výzkum ukázal, že celozrnné obilí, jako zdroj vlákniny, má největší pozitivní dopad na zdraví! Každých 5 g denní konzumace vlákniny z celozrnného obilí snížilo úmrtnost na rakovinu tlustého střeva u diagnostikovaných až o 33 % a o 22 % snížilo úmrtnost z důvodu jiných nemocí.

Obilí má větší benefity než zelenina a ovoce

U lidí s rakovinou tlustého střeva byla konzumace celozrnného obilí dokonce mnohem účinnější než konzumace zeleniny nebo ovoce. Co se týče vlákniny ze zeleniny, ta neměla na rakovinu tlustého střeva žádný vliv, snížila ale o 17 % úmrtí z důvodu jiných nemocí. Vláknina z ovoce neměla vliv a ani nesnížila žádný druh úmrtí. Při prevenci rakoviny jsou ale důležité všechny druhy vlákniny, nejen ta z obilí.

Jezte podle Jíme jinak

Z této studie vyplývá, že vyšší příjem vlákniny a celých zrn je spojen s nižším počtem úmrtí na rakovinu tlustého střeva a i jiné nemoci. Dr. Chan a jeho spolupracovníci doporučují a vybízí lidi k vyšší konzumaci vlákniny a celozrnných produktů (obilí, vločky, celozrnné pečivo).

Celozrnné obiloviny nemusí být pouze nudnou přílohou!
Můžete je zpracovat do formy výborných knedlíků, placek, palačinek, kváskových chlebů a pečiva, karbenátků, nákypů, dezertů, knedlíků plněných ovocem a dalších dobrot.

Byli by Češi zdravější, kdyby začali jíst více celozrnného obilí?

Co si myslíte? My myslíme, že určitě ano! Když se podíváte do jídelníčku typického Čecha, vláknina tam mnohdy úplně chybí. Proto se nemůžeme divit, že jsme v prvních TOP 10, co se rakoviny tlustého střeva týče.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
  1. Velmi podnětný článek!
    Děkuji za uvedení zdroje informací, to je vždy klíčové a jelikož jde o zdroj americký, velmi mě zajímalo, co ve studii použili jako „celozrnné obiloviny“, v pojetí občana USA by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby tím mínili pouze ovesné vločky („pouze“ v tomto případě míním na pestrost obilovin, nikoliv na vločky samotné, které jako zdroj rozpustné vlákniny jsou geniální obilovinou, byť s obsahem určitého typu lepku). Uvedený zdroj jsem si našla, bohužel mám přístup pouze k abstraktu a nikoliv úplné studii – nevíte prosím, jakou konkrétní „vlákninu z celozrnného obilí“ v této studii sledovali? Uvedli jste mírně nepřesně, že studie sledovala příjem této vlákniny až u lidí se zjištěným karcinomem tlustého střeva, ne v čisté prevenci jeho vzniku, to může mít význam v rozlišování vlákniny obilné a zeleninové – pro pacienty s rakovinou tlustého střeva může být v tomto rozdíl, pro ně má vyšší význam konzumace vlákniny v celozrnných obilovinách. Velmi by mě zajímalo, co přesně to pro tvůrce studie znamená – zda například celorznná mouka v běžném pečivu (a i toto je v případě USA velmi možné, celozrnné pečivo tam je pokládáno za vysoce zdravé oproti rozšířenému toastovému chlebu pouze z bílé mouky), nebo skutečně celozrnná obilovina v pojetí například zde JJ, zda sledovali i příjem jiných obilovin než např. zmíněných ovesných vloček… Pokud máte přístup k plnému znění studie, byla bych vám vděčná za tyto informace. Abstrakt obsahuje pouze velmi hrubé shrnutí faktů, byť důležité.

    Rozhodně si také myslím a souhlasím, že zvýšení konzumace celorznného obilí v obecné české populaci může vést jedině ke zlepšení zdravotního stavu. Bohužel si to nemyslím o zvýšení konzumace „celozrnného“ pečiva ze supermarketů…. spíše naopak, to by také stálo za studii, jejíž výsledky by měly zveřejnit přední deníky na prvních stranách a oblíbené internetové servery v hlavním titulku. (Myslím „pečivo“ z kvasnic, asi tak desetiny celozrnné mouky, 5 a více druhů různých populárních semínek a dopékané ze zmrazného polotovaru – cca 90% produkce pekáren v supermarketech, kde nakupuje pečivo čím dál více české populace…)

    • Zdravím,
      ve studii není přímo uvedeno, o jakou vlákninu z obilí se jednalo, jelikož sledovali jídelníčky u více než 1500 lidí, ale psali „the greatest benefit was seen with grain consumption.“ Dle závěrečného doporučení odborníků z této studie pro občany bych předpokládala, že to byla hlavně celozrnná rýže, ovesné vločky a celozrnné pečivo.
      Bohužel dopékané „celozrnné“ pečivo v supermarketech je velký potravinářský bussines :-/ Zde je jediná možnost a to lidi vzdělávat, aby věděli, že toto pečivo jim – byť je na něm psáno celozrnné – na zdraví nepřidá…

      • Moc díky.
        Já už ve svém okolí často slyším, že lidé vědí, že nápis „celozrnné“ se nerovná obsah, ale chybí informace o zdravé alternativě na trhu. On ten trh je totiž takový prádzný :(. Pekárny u s kváskem pečou jen zbytkově a okrajově, zdravé formy alespoň čerstvě dopečeného pečiva se do supermarketové produkce vůbec nedostávají. Malé pekárničky nějak mizí z trhu a zdravé výživy při odpoledním popracovním nákupu svorně hlásí „nemáme, musíte chodit ráno“ – rada pro lidi v domácnosti či důchodce dobrá, pro zbytek populace nevyužitelná. Ve společnosti, kde je pečivo nezanedbatelnou součástí jídelníčku, je tohle masové rozšíření zmrazeného dopékání nejhorší propad ve výživě posledních let…

        • Tak snad ta rostouci poptavka po kvaskovem pecivu prinese i rostouci nabidku. Holt co si clovek neudela…u nas to tak je, chleba pece muj muz, protoze ke koupi tu nic neni a ja to nestiham.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRodiče, ozvěte se!
Další článekJak nejlépe skladovat ředkvičky