- 1/2 hrnku kukuřičné krupice
- 1/4 hrnku pohanky (loupané)
- 3 hrnky vody
- špetka soli
- Kukuřičnou krupici zalijeme vodou a necháme pár hodin (nebo přes noc) namáčet.
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a přidáme před vařením do hrnce na krupici.
- Přidáme špetku soli
- Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
- Na mírném plameni vaříme 30 až 45 minut do vstřebání vody.
- Pokud chceme zachovat vrstvy, nemícháme. Pohanka klesne na dno. V opačném případě promíchejte.
- Necháme trochu zchladnout a ztuhnout, abychom mohli porcovat dílky.
Praktické
Vařím obvykle z hrnku krupice a půl hrnku pohanky, abych měla na víc jídel. Studené krájíme na kousky podobné dortu a bereme na výlety k svačině. Pokud chci ohřát už zcela vychladlé, dám na chvíli do trouby na plech.
KombinujemeUvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Obměna
Pokud nenecháme vzniklou hmotu ztuhnout, můžeme ji podávat jako kaši.
Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.
DětiMiminkům nesolíme, nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Tento nákyp som akosi doteraz prehliadala, včera som skúšala. Trošku sa mi to ku koncu pripaľovalo na dno hrnca a voda ešte bola. Stuhlo to, trošku by som uvítala tuhšiu konzistenciu, možno na druhý pokus. Ale výborná zmena, určite ešte bude :-) Možno skúsim ešte v rúre, v komentároch som neskôr čítala, že aj to ide. Ďakujem za inšpiráciu :-)
A vida, tohle je takova zimni verze letni kukurice s ryzi – to je take dobry dorticek :-)