Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Nákyp z kukuřičné krupice a pohanky

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Dostala jsem chuť na kukuřičnou krupici. Je sice vhodná víc na léto, ale když víte, jak na to, můžete si ji dát i v zimě. Toto je jedna z mnoha možných variant, kterou moje děti nazývají dortíčkem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku kukuřičné krupice
  • 1/4 hrnku pohanky (loupané)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Postup
  1. Kukuřičnou krupici zalijeme vodou a necháme pár hodin (nebo přes noc) namáčet.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a přidáme před vařením do hrnce na krupici.
  3. Přidáme špetku soli
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme 30 až 45 minut do vstřebání vody.
  6. Pokud chceme zachovat vrstvy, nemícháme. Pohanka klesne na dno. V opačném případě promíchejte.
  7. Necháme trochu zchladnout a ztuhnout, abychom mohli porcovat dílky.

Praktické

Vařím obvykle z hrnku krupice a půl hrnku pohanky, abych měla na víc jídel. Studené krájíme na kousky podobné dortu a bereme na výlety k svačině. Pokud chci ohřát už zcela vychladlé, dám na chvíli do trouby na plech.

Kombinujeme

Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

Pokud nenecháme vzniklou hmotu ztuhnout, můžeme ji podávat jako kaši.

Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

Miminkům nesolíme, nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tento nákyp som akosi doteraz prehliadala, včera som skúšala. Trošku sa mi to ku koncu pripaľovalo na dno hrnca a voda ešte bola. Stuhlo to, trošku by som uvítala tuhšiu konzistenciu, možno na druhý pokus. Ale výborná zmena, určite ešte bude :-) Možno skúsim ešte v rúre, v komentároch som neskôr čítala, že aj to ide. Ďakujem za inšpiráciu :-)

A vida, tohle je takova zimni verze letni kukurice s ryzi – to je take dobry dorticek :-)

Ukázat další komentáře