Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Zeleninou nadívané žampióny

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Zeleninou plněné žampióny budou pěkným a chutným zpestřením vašeho talíře. Můžete je udělat na oběd, či večeři. A navíc je to rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

Ingredience
  • několik žampiónů (nejlépe velkých)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 menší cukety
  • koření (kmín, sladká paprika)
  • 5 lžic oleje
  • sójová omáčka

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit plněné žampiony

  1. Zapneme troubu na 150°C a připravíme si nádivku.
  2. Nakrájíme na jemno cibuli a cuketu, vložíme do většího hrnku nebo misky.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, koření, olej a sójovou omáčku.
  4. Rozmícháme.
  5. Opatrně žampiónům vyloupneme nožky, do kloboučky dáme nádivku a položíme na plech.
  6. V troubě pečeme cca 20 minut na 150°C.

Praktické

plněné žampiony

  • Možná si říkáte, co s tolika zbylými nožičkami :-) Nakrájíme je na tenké plátky, vyskládáme těsně vedle sebe na plech a zakryjeme zbylou nádivkou. Během pečení žampióny pustí trochu šťávy (můžeme jim pomoc, pokud je malinko podlijeme), takže vnikne troška omáčky, kterou dozdobíme talíř.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít i jinou zeleninu, např. najemno strouhanou.
  • Můžete přidat i čerstvé nebo sušené bylinky nebo natě.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
13. 4. 2023

Vynikající a jednoduchý oběd z mála surovin! Měla jsem s rýží a čočkou na kari s cuketou – skvělý😋

Právě dovečeřeno, zbylou zeleninu jsem pomixovala s jáhly a mlaskam si ještě ted :D

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...
36
81

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.