Znáte takový ten německý studený bramborový salát? Tak přesně tak mi chutnala tato kombinace, která vznikla, když naše děti vymýšleli alternativu bramborové kaše a neměly dost topinambur. Vznikl skvělý, jednoduchý a rychlý recept, který musíme zopakovat. Zítra jdeme vykopat další hlízy.
Ingredience
pro 4 porce
  • cca 300 g topinambur
  • cca 300 g cukety
  • 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 lžička mletého koření: kurkuma, rozmarýn, koriandr
  • sojová omáčka dle chuti
  • jablečný ocet dle chuti

Jak připravit salát z topinambur

  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Topinambury očistíme katáčkem, tvrdé části odkrojíme.
  3. Cuketu umyjeme a nakrájíme na větší dílky.
  4. Cuketu i topinamburu dáme do vroucí vody a vaříme 15 minut.
  5. Pak scedíme, přidáme koření, sojovou omáčku a jablečný ocet a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.

Praktické

  • Čím více octa, tím více připomíná ten německý či rakouský bramborový salát.
  • Když ocet vynecháte, připomíná spíš bramborovou kaši.
  • Sojovou omáčku vůbec nemusíte dávat, pokud dostatečně osolíte na začátku vaření. Ale pár kapek dodá jídlu šmrnc.
  • Topinambury není nutné loupat, je to zbytečná práce.
  • Místo mačkání můžete zeleninu rozmixovat, dostanete pyré.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.

Obměna

  • Koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl sojovou omáčku podle věku.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečený kokosový dortík s jablečno-rakytníkovým agarem
Další článekNení skořice jako skořice. Nenechte se napálit!