Houby už zase rostou a já mám stále dost fantazie, jak je upravit pokaždé jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
  • 2 mrkve
  • lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • svazek jarní cibulky
  • hrnek cherry rajčátek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
  • na posypku: pražený sezam
  • na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček…)

Jak připravit bulgurové rizoto s houbami

  1. Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
  3. Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
  4. Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
  6. Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...
  1. Jídlo má štítek: Bez Lepku, ale bulgur je přeci pšenice? Varianty kuskus a kroupy, také nejsou bezlepkové. (pokud kuskus není kukuřičný a kroupy pohankové)

  2. Chutnalo i manželovi se slovy, že je to to, co dělám jindy. Akorát jsem použila žampion a normální cibulku vzhledem k aktuálním zásobám. Dnes jsem pražila sezam.semínka, ale zdál se mi velmi hořký, čím to je? Moc dlouhé pražení? Příliš prudké?

    • Sezam je sám o sobě lehce nahořklý, ale je možné, že jste ho opražila moc. Zkuste to příště na nižší teplotu a pomaleji.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZemě na talíři – filmový festival zdarma na Jíme jinak
Další článekDnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou