Houby už zase rostou a já mám stále dost fantazie, jak je upravit pokaždé jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesní, žampiony nebo sušené)
  • 2 mrkve
  • lžička sušeného tymiánu nebo dvě snítky čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • svazek jarní cibulky
  • hrnek cherry rajčátek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařeného bulguru nebo 1 hrnek bulguru a 2 hrnky vody
  • na posypku: pražený sezam
  • na ozdobu: listy salátu (rukola, polníček…)

Jak připravit bulgurové rizoto s houbami

  1. Nemáme-li uvařený bulgur, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promícháme – načechrejte bulgur vidličkou.
  3. Mrkev nastrouháme nahrubo, jarní cibulku nakrájíme na proužky, sherry rajčátka rozpůlíme.
  4. Na oleji orestujeme houby s trochou soli a přidáme tymián, mletý kmín a nastrouhanou mrkev. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř, jarní cibulku a cherry rajčátka.
  6. Přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny, sypeme praženým sezamovým semínkem.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus nebo bílou rýži.. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje. U dětí od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...
  1. Jídlo má štítek: Bez Lepku, ale bulgur je přeci pšenice? Varianty kuskus a kroupy, také nejsou bezlepkové. (pokud kuskus není kukuřičný a kroupy pohankové)

  2. Chutnalo i manželovi se slovy, že je to to, co dělám jindy. Akorát jsem použila žampion a normální cibulku vzhledem k aktuálním zásobám. Dnes jsem pražila sezam.semínka, ale zdál se mi velmi hořký, čím to je? Moc dlouhé pražení? Příliš prudké?

    • Sezam je sám o sobě lehce nahořklý, ale je možné, že jste ho opražila moc. Zkuste to příště na nižší teplotu a pomaleji.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZemě na talíři – filmový festival zdarma na Jíme jinak
Další článekDnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou