Máte doma broskve, meruňky, či více jakéhokoliv ovoce a nevíte co s ním? Poradíme vám jednoduchý, rychlý a přitom velmi osvěžující dezert, který chutná dětem i dospělým. Hotovo je za 10 minut a ještě mu dejte tak hodinku na vychladnutí v ledničce.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • asi 1kg broskví
  • 150g hrozinek
  • 1 sáček práškového agaru (asi 2 polévkové lžíce)
  • mini špetička soli

Postup

Hrozinky dobře propláchneme na sítu a dáme do hrnce. Přidáme na kousky pokrájené broskve, zalijeme asi půl litrem vody, aby ovoce i hrozinky byly ponořené a s malinkou špetičkou soli vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, pomocí tyčkového mixéru je rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a naléváme do předem připravených mističek. Dáme vychladit do ledničky. Dezert během asi 1-2 hodin krásně ztuhne.

Praktické

Ovoce není potřeba loupat, díky vaření a mixování se slupka úplně ztratí a  tím si zachováme spousty důležitých minerálů.

Kombinujeme

Osvěžující agarový dezert můžeme použít i jako jednu z vrstev poháru, kdy dolů dáme burizony a na to agarovou ovocnou hmotu a ozdobíme čerstvým ovocem. Další varianta je, dát dolů do poháru vrstvu rozmixované uvařené rýže se sladěnkou a mandlovým máslem a na to vrstvu agarové ovocné hmoty. Kombinací je nespočet, záleží jen na vaší fantazii.

Obměna

Broskve můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě.

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
  1. Použila jsem vločkový agar, neznajíc rozdíl a vyšlo mi z toho pyré s kouskama agaru -želé. Kde soudružka z NDR udělala chybu? nejdřív jsem ho namočila a pak nalila k rozmixovanému ovoci – musí se to ještě rozmixovat dohromady soudím, myslela jsem že se agar varem rozpustí.Vařila jsem to spolu cca 5 minut.

    • z lenosti už vločk.agar nepoužívám, ale kdysi jsem ho měla a poté jsem na něj na delší dobu zanevřela, protože trvalo strašně dlouho než se rozpustil – myslím, že 5 min je málo. Já tenkrát vařila dokud se nerozpustil, v průběhu jsem ochutnávala a přišlo mi to nekonečný.

      • Jsou různé druhy, ten náš vločkový byl fakt za 5 minut vaření ok. Až zjistím značku, dám vědět.

    • Každý agar se chová trochu jinak. Ten náš vločkový (myslím že ze Sunfoodu) stačilo 5 minut povařit a byl perfektní. Bohužel mi právě došel, tak nemohu opsat značku.Prvotně jsem používala instatní, tak je vždycky jistota, ale není tak kvalitní, jako práškový. Dobré je se držet návodu od výrobce, ten většino funguje. Některé agary chtějí máčet i vařit déle.Takže asi to mixování u vašeho druhu vás nemine, pokud ho nenecháte vařit a máčet déle.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční „tvarohový“ beránek
Další článekMandlovo – kokosový krém z jáhel