Máte doma broskve, meruňky, či více jakéhokoliv ovoce a nevíte co s ním? Poradíme vám jednoduchý, rychlý a přitom velmi osvěžující dezert, který chutná dětem i dospělým. Hotovo je za 10 minut a ještě mu dejte tak hodinku na vychladnutí v ledničce.

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • asi 1kg broskví
  • 150g hrozinek
  • 1 sáček práškového agaru (asi 2 polévkové lžíce)
  • mini špetička soli

Postup

Hrozinky dobře propláchneme na sítu a dáme do hrnce. Přidáme na kousky pokrájené broskve, zalijeme asi půl litrem vody, aby ovoce i hrozinky byly ponořené a s malinkou špetičkou soli vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, pomocí tyčkového mixéru je rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a naléváme do předem připravených mističek. Dáme vychladit do ledničky. Dezert během asi 1-2 hodin krásně ztuhne.

Praktické

Ovoce není potřeba loupat, díky vaření a mixování se slupka úplně ztratí a  tím si zachováme spousty důležitých minerálů.

Kombinujeme

Osvěžující agarový dezert můžeme použít i jako jednu z vrstev poháru, kdy dolů dáme burizony a na to agarovou ovocnou hmotu a ozdobíme čerstvým ovocem. Další varianta je, dát dolů do poháru vrstvu rozmixované uvařené rýže se sladěnkou a mandlovým máslem a na to vrstvu agarové ovocné hmoty. Kombinací je nespočet, záleží jen na vaší fantazii.

Obměna

Broskve můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Použila jsem vločkový agar, neznajíc rozdíl a vyšlo mi z toho pyré s kouskama agaru -želé. Kde soudružka z NDR udělala chybu? nejdřív jsem ho namočila a pak nalila k rozmixovanému ovoci – musí se to ještě rozmixovat dohromady soudím, myslela jsem že se agar varem rozpustí.Vařila jsem to spolu cca 5 minut.

    • z lenosti už vločk.agar nepoužívám, ale kdysi jsem ho měla a poté jsem na něj na delší dobu zanevřela, protože trvalo strašně dlouho než se rozpustil – myslím, že 5 min je málo. Já tenkrát vařila dokud se nerozpustil, v průběhu jsem ochutnávala a přišlo mi to nekonečný.

    • Každý agar se chová trochu jinak. Ten náš vločkový (myslím že ze Sunfoodu) stačilo 5 minut povařit a byl perfektní. Bohužel mi právě došel, tak nemohu opsat značku.Prvotně jsem používala instatní, tak je vždycky jistota, ale není tak kvalitní, jako práškový. Dobré je se držet návodu od výrobce, ten většino funguje. Některé agary chtějí máčet i vařit déle.Takže asi to mixování u vašeho druhu vás nemine, pokud ho nenecháte vařit a máčet déle.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Profilová fotografie na Facebooku
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá nadváha i porucha příjmu potravy jsou pryč. Moc ráda bych předala svoje zkušenosti dál a ušetřila vás tápání, co je pro zdraví správné a co ne.  Celý příběh.